Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Убиени од фашистичките окупатори

ЧЕСТВУВАЊЕ ЗА СЕДУМ ПАДНАТИ ПАТРИОТИ

(Преземено од МИМ)


Во календарот на настаните кои ги одбележуваат и чествуваат, а кои се поврзани со значајни настани и личности Организацијата на македонците потомци од Егејскиот дел на Македонија – ОМПЕМ по повод зверското убиство на седумте млади патриоти од леринско, кои на 17.01.1944 беа убиени од страна на бугарските окупатори.ОМПЕМ и боречката организација од Ресен на 67 годишнината од убиството на седумте млади леринчани на возраст од 17 до 20 години, го посетија спомен обележјето на денот на нивното загинување на местото Маркова Нога.
ОМПЕМ последните десет години редовно на денот на убиството го посетува спомен обележјето ,полага свежо цвеке, и од сеуште преживеани очевидци од настанот се открива по некоја нова вистина.Во 1977 година во договор со тогашната југословенска влада и република Грција моштите на убиените деца се одкопани од нивните родители и пренесени во своите родни места.
Оваа година новата сознаена вистина за ОМПЕМ е тоа што едно од децата е од селото Клештина(Клино) и сега нашата цел е да дојдиме до податоци од каде беа другите шест убиени,бидејки нивните имиња веке ги знаеме.

   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај


139 години от рождението на Гоце Делчев
ГОЦЕ

Символ на гордост и слава,
ореол божествен ни стана.
Недостижим и близък остава
и лек, и песен, и рана.

Ти, Гоце, во нас си в сърцето,
ти брат си и син си любими,
ти знаме ни стана, което
е огин в студените зими.

Со песните секой те знае,
на орото рамо до рамо
и сърцето чука, не трае
едно име носиме само:

МАКЕДОНЕЦ и нищо друго
никой не може да ни каже,
бугарин, србин и гърко
не може нас да излаже.

Запей песна, майко мила,
стара песна, македонска,
за воините на Самоила,
за земята ни исконска.

Дур до Кукуш да се чуе
в бащина му стара кука,
дедо зурла да надуе,
тапан до небо да чука!

Димитър Иванов

Македонија пее

ДА НИ Е ЖИВА ПЕСНАТА

Тагата се распослала
Легнала ми натежнала
И си ја барам песната
што ми е мелем за душата

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песна не весели
Со неа векува

Рефрен:

Да ни е жива песната
Песната еј македонска
Срцата што ги разпеа
Душите што ги огреа

Да ни е жива песната
И мојот народ намачен
Запеј му песно запеј му
Да не го видам разплачен

До кај што свети сонцето
До таму ни е народот
А ние што останавме
Песната им ја праќаме

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песната не лекува
О неа векува

Рефрен...Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting