Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Честит јубилеј

10 ГОДИНИ ОД ИЗЛЕГУВАЊЕТО НА В.“МАКЕДОНСКИ ВЕСТИ”

Голем поздрав, Лиле! Редакцискиот колегиум на весникот “Народна волја” и лично јас кaко главен и одговорен уредник те поздравуваме најсрдечно по случај 10 години од излегувањето на Вашиот вестник “Македонски вести”.
Ние, од весникот “Народна волја” најдобро знаеме, колко е тежко, колку многу проблеми има за да се издава весник. И по оваа причина можеме најдобро и најреално да ја разбереме твојата макотрпна работа, за да може да се издржи 10 години на упорит и всеоддаден новинарски труд. За оваа одговорна работа човек требва да има и многу голем дух, многу сили и амбиција, провесионализам. Но Лиле, през сите тие години ти на дело доказа дека имаш знание, и најважното, дека имаш национален долг кон својот македонски народ - да ја шириш афирмацијата на македонскиот идентитет.
Твојата работа и упоритост е патриотски подвиг. Биди горда, дека со чест и достојнство ја изполнуваш својата одговорна мисија кон народ и Родина. Ти посакувам Лиле на тебе и твоите соработници. уште многу, многу години здравје, радост, среќа и со истиот борбен дух да ја продолжиш борбата и да и служиш на многоизмачената мајка Македонија! Поздрав Георги Христов (Јан Пирински).

   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај


139 години от рождението на Гоце Делчев
ГОЦЕ

Символ на гордост и слава,
ореол божествен ни стана.
Недостижим и близък остава
и лек, и песен, и рана.

Ти, Гоце, во нас си в сърцето,
ти брат си и син си любими,
ти знаме ни стана, което
е огин в студените зими.

Со песните секой те знае,
на орото рамо до рамо
и сърцето чука, не трае
едно име носиме само:

МАКЕДОНЕЦ и нищо друго
никой не може да ни каже,
бугарин, србин и гърко
не може нас да излаже.

Запей песна, майко мила,
стара песна, македонска,
за воините на Самоила,
за земята ни исконска.

Дур до Кукуш да се чуе
в бащина му стара кука,
дедо зурла да надуе,
тапан до небо да чука!

Димитър Иванов

Македонија пее

ДА НИ Е ЖИВА ПЕСНАТА

Тагата се распослала
Легнала ми натежнала
И си ја барам песната
што ми е мелем за душата

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песна не весели
Со неа векува

Рефрен:

Да ни е жива песната
Песната еј македонска
Срцата што ги разпеа
Душите што ги огреа

Да ни е жива песната
И мојот народ намачен
Запеј му песно запеј му
Да не го видам разплачен

До кај што свети сонцето
До таму ни е народот
А ние што останавме
Песната им ја праќаме

Еј каков народ сме
Од бога создаден
Песната не лекува
О неа векува

Рефрен...Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting