Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Никола Вапцаров живя, твори, бори се и загина като македонец!

“ПРЕОТКРИВАНЕТО” НЕ СЕ СЪСТОЯ


СЛОВО НА ТОДОР ПЕТРОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВЕТОВНИЯ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС


Валеше, когато пътувахме от Скопие към Прилеп, струва ми се, че сега навън грее слънце.

Уважаеми отец, уважаеми братя и сестри, уважаеми македонци, от името на Световния македонски конгрес като неформален световен парламент на македонците от всички дялове на Македония по целия свят изказвам искрени поздрави по повод тридесетгодишния юбилей от излизането на първия брой на вестника на македонците от Пиринския дял на Македония „Народна воля”. Изказвам искрена благодарност на всички негови спонсори и особено на Македонската православна община за Сидней и Нов Южен Уелс в Австралия. През 1993 г. по време на моето посещение в Австралия се срещнах с един от основателите на „Народна воля” – Кръсто Енчев, лека му пръст. Лека им пръст и на другите двама основатели Георги Чочков и Александър Христов, брат на сегашния главен редактор Георги Христов. Поздрави до друг основател на „Народна воля”, който живее в Сидней – Ангеле Вретовски.

Изразявам благодарност до община Прилеп, градоначалника Ристески и Инициативния комитет за организирането на това тържество. Изразявам искрени поздрави до македонците от всички дялове на Македония, които днес са тук заедно с нас. Македонските корени са много дълбоки, а любовта към Македония е премного голяма, за да може истината за нея да бъде изтрита и нейното име променено.

“Народна воля” прерасна в глас на македонците в България, крепостна стена за отбрана на истината за Македония и македонците в България, мост за македонско-българско братство. Тази вяра в победата, тази борба за права и свобода обединява македонците в България – че един ден и те свободно ще говорят, ще се организират, ще се събират, ще се информират на македонски и в своя Господ на македонски ще вярват, на македонски ще му се изповядват и богослужат.

И може би за това се чувствам подтикнат да кажа, че всички, където и да сме, сме сплотени в единна мисъл, която е молитва за македонците в света. Македонците са за влизане на Македония в Европейската съюз и НАТО, но само като Македония и като македонци с македонски език. Всяко друго решение е национално предателство и геноцид над македонския народ! Всяко друго решение е против международното право и представлява престъпление срещу човечеството, което няма давност.

На онези, които утре ще се появят на шествия в Скопие, им заявяваме: македонците имат дълбока традиция на демокрация, имат силна вяра в Господа, принадлежат към цивилизация на мира и любовта като основа на Нова Европа!

Македонците знаят, че властта идва и си отива, но остава името на държавата, което значи идентичност на нацията, което крепи териториалното единство на това свято парче земя, и където и да сме силно ни обединява! Без Македония нас ще ни няма. Без нея на Балканите ще има война! Само тя и единствено тя с всичките ни разлики ни обединява! Само тя е решение за траен мир на Балканите между всички! Македония е решението на все още отворения македонски въпрос! И за това, работете за Македония, а не за промяна на властта заради промяна на държавното име Македония!

И едно послание до южния съсед. Доколкото Атина не признае Македония, Гърция няма да остане цяла! Македонците са за македонско-гръцко помирение! Македонците са за Договор за траен мир и добросъседство между Македония и Гърция. В любовта между нас е мирът за всички!

Затова Световният македонски конгрес и от трибуната на този юбилей, като израз на единодушие на македонците в света, апелира: ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ и техните партньори да се обединят в отбрана на държавното име и идентичността на нацията, а не за негова промяна и продажба, защото историята отбелязва, народът знае и помни, а Господ гледа! Промяната на държавното име не трябва да бъде мотив за пренареждане на властта или алиби за сервилност към онези, които желаят да ни няма! Световният македонски конгрес апелира за всемакедонско помирение и обединение, защото в единството е силата! Нека Господ Бог благослови Македония и нас, македонците! Амин!

СЛОВО НА ГЕОРГИ ХРИСТОВ (ЯН ПИРИНСКИ) - ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА В. “НАРОДНА ВОЛЯ”


Уважаеми братя и сестри македонци, позволете ми да изразя голямата си благодарност на Инициативния комитет и на Вас, които сте дошли тук, за да отбележим заедно юбилея на вестник „Народна воля” – 30 години от неговото излизане. На 1 октомври 1980 година излиза първият брой на вестник „Народна воля” – там, в далечна Австралия, в град Сидней. Основателите са носители на свободолюбиви идеи и македонски патриоти – Александър Христов, Кръсто Енчев, Ангело Вретовски, Георги Чочков, Митре Мойсовски и други, които поставиха основите на това голямо историческо и свято дело за македонската кауза – създаването на вестника „Народна воля”.

Още по времето на своето първо появяване в България, в Благоевград, през април 1992 година, медиите в страната с голям гняв започнаха да изсипват безочливи клевети и лъжи против вестник “Народна воля”. Той стана трън в очите на българските ултранационалсти. Те не очакваха появата тук на такъв вестник. Побесняха от омраза. Те, горките, не бяха навикнали някои да им посочва подлите и нечисти постъпки и веднага се нахвърлиха като подивели върху него, лепейки му мръсни и лъжливи етикети, като „антибългарски”, „антинароден”, „антидържавен” и прочие все в тази посока. Специалните български служби и прокуратурата активизираха дейността си, като достигнаха дотам, че вестникът на два пъти бе конфискуван, без да имат законно право за това.

Лъжите и клеветите на българските медии към вестника останаха безпочвени и абсурдни, защото основната идея, принципите и целите на „Народна воля” имат общочовешки характер. Защото ние винаги сме заявявали, че се борим за ясни и искрени добросъседски отношения, при които всички спорни въпроси, останали от миналото, ще трябва да се решават чрез диалог, без закани и диктат, искрено, без да се накърняват националните интереси на никого.

Вестник „Народна воля” винаги е заявявал, че се бори против националшовинизма, откъдето и да идва той, посочвайки, че национализмът е най-голямото зло за всички народи и че това важи и за българския народ. Ето защо ние винаги ще разобличаваме с факти и документи всички псевдоисторици и мегаломани, държавници и политици, които, унесени в своите халюцинации за велика България, арогантно и безсрамно повтарят пред своя народ и пред световната общественост, че македонска нация и народ не съществуват. Нашата борба е справедлива, защото ние, македонците, имаме своето естествено основание да защитаваме своите права и свободи. Тези наши права и свободи България е задължена да ги гарантира съгласно Рамковата конвенция за защита на националните малцинства, която тя е подписала, и съгласно Международната харта за защита правата на човека, както и много други международни договори и документи. Тези наши искания не нарушават българските интереси – ние не отричаме българския народ и държава. Напротив, винаги сме работили за всеобщо почитане и създаване на искрени приятелски отношения между двете страни и за почитане и защита правата на малцинствата.

Трябва да се разбере веднъж и завинаги, че македонски народ и нация има, че македонска държава съществува и тя се нарича Република Македония. Нека всички съседи на Република Македония, които бълнуват и боледуват от мераците си по нея, да разберат, че всякакви опити да я завладеят са обречени на гибел. Днес Република Македония е реалност, тя се възроди, тя е жива и ще бъде вечна!

Благодаря Ви за вниманието.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај


Испраќаме новогодишен поздрав до читателите на весникот “Народна волја“ од градот Прилеп, Република Македонија, со многу искрени желби за здравје и среќа, братство и мир, љубов и разбирање пред се меѓу Македонците и народот во светот во Новата 2011 година!

На Јан Пирински и неговите соработници пожелуваме уште многу, многу години со успех да ја презентираат пред светот вистината за Македонија.

Дај Боже да се множат вакви гласила таму каде што ги има Македонците и нивните пријатели.

12.12.2010 г., гр. Прилеп, Р. Македонија.

Радко Георгиевски
Драги Башески
На редакционния колектив на в. “Народна воля”

по случай Новата 2011 година

пожелавам нов устрем и нови сили за отразяване живота на народа, неговите мечти и надежди, за да се извоюва общонационалното очакване - признаване на древната ни националност!
Лично на главния редактор на вестника г-н Георги Христов и на неговото семейство пожелавам Дядо Коледа да ги посети с пълен чувал хубави подаръци и весело настроение!

Нека Новата 2011 година да донесе на всички много здраве, дълголетие, щастие и успехи във всичко!

5.12.2010 г.

Сариса Параос

ИЗЈАВИ НА ДАМЕ ГРУЕВ:

• Досегашното искуство на нас, Македонците, ни покажа дека само со сопствени сили можеме да се избориме за ослободување на Македонија.

• Ние го напуштивме школувањето во Белград и дојдовме во Софија зашто ни беше ветено од бугарскиот дипломатски агент во Белград дека ќе имаме полна слобода за здружување на нас Македонците. Ако сметате дека сме сториле грев со нашето студентско друштво... одиме дома! Ние со ништо не сме згрешиле спрема бугарските закони. Нашиот грев е тоа што го сакаме нашето отечество. Кога дојдовме тука се надевавме братски да ни помогнете да создадеме своја интелигенција што ќе го поведе отечеството во борба за ослободување. Како што гледате - ние сме измамени!

• Нам ни претстои голема и макотрпна борба за обединување на народот во Македонија за да се спротивставиме не само на турскиот терор, туку и на тугите пропаганди што го цепат народот на Срби, Грци и Бугари.

• Остави ме, Мирчо! Ах, тие погани врховисти - пак не предадоа! - рекол тежко ранет Даме преди да умре.

Поезија
ПЕТЪР МИЦКОВ

На всички, които през 1965 година отстояваха македонското име

Лист форматна хартия –
формуляр канцеларски
с напечатани няколко реда.
Малко късче хартия,
наглед –
като хиляди други бумаги,
но изписана с думи,
по-страшни от всички куршуми:

М О Л Б А

от (име, презиме, фамилия),
живущ. ...............

Моля да ми бъде сменена националността
от македонец на българин.

Подпис:
Впиши си името
и подпиши!
Доброволно,
съвсем доброволно.
Впиши си името
и подпиши!

Декларирам:
Тая земя,
на която с любов съм заченат
и с любов съм роден,
за да нося любов и надежда,
е чужда.

Чужди са Охрид и Преспа,
де още
в безлунните нощи
вълните през сълзи разнасят
кървави вопли
на ослепени войни.

Чужд е белия град на Егея
със звучното име на македонска царица –
Тесалоника –
твоя град, щерко на Филип
Админта,
Александрова сестро.
Чужда е моята нежна Беласица,
чужд е хайдушкия Пирин
с усоите гъсти,
пълни с легенди и песни
за славни комити,
положили кости за тебе,
Родино.

Чужди са майките с черни забрадки,
дето през дългите-дългите нощи,
самотни,
кървави ризи през сълзи прегръщат
наместо любими съпрузи
и синове свидни,
чакани-недочакани.

Впиши си името
и подпиши!

Декларирам:
Святата кръв на дедите,
пролята за тая земя,
за да бъде свободна и силна,
дъждовете отдавна измиха –
не остана и помен от тия светци.
Вече няма и нужда от помен –
нали станахме все атеисти.

Чужда,
чужда е тая земя,
а ние
под наем живеем на нея –
досадни натрапници.

Впиши си името
и подпиши!

Всичко в мене крещи.
Ужас вклещва гърдите.
Буца страшна засяда във
гърлото
и душú,
и душú.
А насреща –
униформената доброволност,
самоуверена,
самодоволна,
цинично ухилена,
заканително сочи със пръст:
– Ще подпишеш ли?

Хищен,
спуска се мрак
с белезници и зинало дуло,
месечина-стръвница
по нощите
пие отново човешки души.
Безнадеждност
и мъка…

– Ще подпишеш ли?

Нямам глас.
Мълчаливо отказвам.

Тъмнина…
1973

Македонија пее

ОГИН И ПЛАМЕН ФРЛАТ ПО МЕНЕ

Огин и пламен фрлат по мене
дека сум голем Бекрија,
дека сум голем Бекрија, моме,
Бекрија ем мераклија. (2)

Рефрен:
А пак јас само по свое
животот свој го живеам,
другари меани, убави жени,
и без број ноки неспани. (2)

Огин и плмен фрлат по мене,
илјада клетви истурат,
илјада клетви истурат, моме
истурат ме проколнуват. (2)

Рефрен...

Огин и пламен фрлат по мене,
оти со мерак живеам,
оти со мерак живеам моме,
живеам и се веселам. (2)

Рефрен...

НИКО, НИКО МЕАНЏИКО

Нико, Нико мори меанџико
чини есап Нико да ми платиш
што ти служев Нико три години
сум решило Нико да се женам.

Еј Стојане море измеќаре
ако сакаш Стојан да се жениш
јас си имам Стојан измеќарки
која сакаш Стојан таја земи.

Нико, Нико мори меанџико
татко ми оставил проклетија
да не земам Нико јас девојка
тук да земам Нико јас вдовица.

Еј Стојане море млад Стојане
ако сакаш Стојан ти вдовица
ако сакаш Стојан ти вдовица
седи овде Стојан земај мене.ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting