Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Преброяването започва на 1.II.2011 г., но то взе първите си жертви още през септември м. г. за поука и страх на “опасните”

БРАТЯ МАКЕДОНЦИ, ДА ЗАЯВИМ, ЧЕ НИ ИМА, ЧЕ СМЕ ТУК!

Самуил Ратевски

Както знаят читателите на в. „Народна воля”, наближава преброяване на населението в България. Бе планувано то да започне на 1 март 2011 г., но неочаквано властите го пренасрочиха за 1 февруари 2011 г.Изплаши ли ги нещо - не е ясно, но никак не е изключено.
Предприетите акции от македонските организации да информират международния фактор, което като резултат имаше например писмото на комисаря по правата на човека Томас Хамарберг до Бойко Борисов, може да са притеснили властите и те да са решили да побързат да завършат плануваното фалшифициране ... пардон, преброяване на населението, преди Европа да им обърне по-голямо внимание.
Ясно е за всеки македонец, че това преброяване ще бъде поредният напън да се намали до нула броят на обявеното за „несъществуващо малцинство” – нашето. През 1992 г. не успяха напълно – въпреки цялата фалшификация все пак останаха 10 803 македонци. През 2001 г. фалшификацията бе по-успешна и македонците необяснимо за външните наблюдатели намаляха наполовина – на 5071. Сега властите ще се опитат да ги направят нула. За да имат оправдание защо не дават правата на македонците и да могат отново да започнат да твърдят, че такива няма. Защото сега не смеят да повтарят тази лъжа извън България. Там твърде много им се смеят.
Сценарият, разработен през последните десетилетия, разчита на първо място на страха на хората и след това на фалшификацията на данните. И този път не прави изключение.
Наплашването на населението и преброителите започна още през септември с кампания в медиите и уволнение на петима ръководители и експерти в Националния статистически институт. Почти сигурно е, че и при самото започване на преброяването ще започнат някакъв измислен скандал в медиите и след това на база на него ще съобщят, че полиция и прокуратура започват следствие срещу някого. Единствената цел ще бъде да сплашат и без това наплашените хора. Читателите трябва да знаят, че нито едно от подобните следствия не е истинско. Те са само за пред медиите и пред хората. Така последния път скандал и следствие направиха, защото ОМО „Илинден”-ПИРИН бе разпространила листовки с призив хората да се самоопределят без страх и каквито се чувстват. Така нареченото следствие бе съобщено в пресата, но до ден-днешен от него няма нищо. Така е и с всички останали „разследвания”.
По време на преброяването се използват различни методи за заблуждаване на хората. През изминалите две преброявания практикуваха следното:
- Преброителите записваха преброяваните автоматично с българска народност, без да ги питат.
- Преброяваха стари хора, вземайки само данни от личните им карти и попълвайки според свое усмотрение и преценка.
- Когато някой пожелаеше да се запише като македонец, му се даваше неточна или непълна информация (например – „Няма такава графа”, и незнаещият, че може да се запише какъвто иска в графата „Други”, се съгласява да го пишат българин или въобще да не го запишат, или пък му казваха: ”Графа “Македонец” няма, ако искаш „Други?” – разбирано често от преброяваните като предложение да ги запишат не като македонци, а като някоя друга народност и пр.)
- Ако човекът настои да го пишат в графа „Други” като македонец, преброителите започват да спорят и го убеждават, че такава народност нямало, че не можело или не трябвало, като стигаха в някои случаи до молби или заплахи. Понякога ударят дори на молби: „Само не и македонец, после ще трябва всичко да преписвам!” Което ни отвежда и до големия проблем, че преброяваните не само не попълваха лично картоните, но не ги и подписваха даже, което отваряше възможности за всякакви манипулации след преброяването.
- Ако все пак са принудени да запишат човека като македонец, използват молив вместо химикал с неизтриваемо мастило.
- В някои малки населени места се вършеше административно записване от кметовете, които съответно и „самоопределяха” жителите (повечето възрастни хора) съгласно официалната линия, т.е. без македонци.
- Според твърдение на някои преброители, са им давани устни директиви да не записват хората като македонци, а според други им са правени проблеми, ако в техните резултати има македонци.
- Вземаха се най-строги мерки сред преброителите да няма хора с македонско самосъзнание, защото, видите ли, те щели да манипулират резултатите (или, иначе казано, щели да оставят хората, които искат да се пишат македонци)...
След като се извърши преброяването, използва се чистата манипулация на данните. Просто данните са неконтролируеми. Подписи няма нито от страна на преброителя – нито на преброявания. Хвърчащ лист, така да се каже. Сравнения на данни, получени от някои преброители на предишното преброяване, с официалните резултати показват сериозни разлики, като броят на македонците е намаляван в пъти.
Но все пак хората винаги трябва да правят това, което е по силите им. А тук има нещо, което може да направи всеки един от нас.
Какво може да направи всеки един македонец?
1. При преброяването да внимава и ако не бъде попитан за неговата народност, сам да попита и поиска да го запишат. Регистрирани са много случаи, в които преброителите „пропускат” да попитат за народност и или я попълват на своя глава с българин, или я оставят празна. Тъй като самоопределението народност е оставено доброволно, се получава все едно човекът е отказал да каже от каква народност е.
2. Да внимават да не бъдат записани като нещо друго или пък преброителният картон да бъде попълнен с изтриваеми материали като моливи.
3. Да не позволяват на преброителя да ги убеждава, че не трябва или не може да се запишат македонци.
4. Ако преброителят откаже да ги запише като македонци или направи каквито и да било други опити да ги заблуди, да му поискат и запишат името и номера от преброителната карта и да съобщят това в централата на ОМО „Илинден”-ПИРИН.
5. Записването като македонец е възможно и законно въпреки липсата на отделна графа. Графа „Македонец” няма, но има ПРАЗНА графа „Други”, в която всеки, който желае, може да се запише като македонец.
6. Под майчин език препоръчваме да се посочва македонски, защото властите използват случаите на посочен български майчин език, а македонска народност, за да отричат тези случаи и да не ги броят. От друга страна, майчин език не е езикът, който се говори всеки ден или който се използва официално, а езикът на майката, т.е. най-често местния диалект. Ние, македонците, смятаме нашите диалекти за диалекти на македонския език, ето защо правилно е да посочваме и македонски като майчин език.
7. Да информира своите роднини, близки и приятели и да им обясни какво е положението и че няма от какво да се страхуват.
Македонците НЕ ТРЯБВА в никакъв случай:
- Да се плашат и да се самоопределят по-различно от това, което се чувстват.
- Да отказват да се самоопределят било от страх, било мислейки, че по този начин протестират срещу липсата на графа „Македонец”. Това напълно устройва властите, защото по този начин намаляват броя на македонците.
- Да се самоопределят със несъществуващи народности, мислейки, че така ще изразят своя протест и ще осмеят преброяването. Това няма никакъв ефект, а пък властите използват след това подобни примери да твърдят, че и самоопределението македонец е измислено и нереално както тях.
Както виждаме, съвсем малко е необходимо от всеки един от нас.
А на македонските организации и партии остава да привлекат вниманието на правозащитните организации и международния фактор.

   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај


Испраќаме новогодишен поздрав до читателите на весникот “Народна волја“ од градот Прилеп, Република Македонија, со многу искрени желби за здравје и среќа, братство и мир, љубов и разбирање пред се меѓу Македонците и народот во светот во Новата 2011 година!

На Јан Пирински и неговите соработници пожелуваме уште многу, многу години со успех да ја презентираат пред светот вистината за Македонија.

Дај Боже да се множат вакви гласила таму каде што ги има Македонците и нивните пријатели.

12.12.2010 г., гр. Прилеп, Р. Македонија.

Радко Георгиевски
Драги Башески
На редакционния колектив на в. “Народна воля”

по случай Новата 2011 година

пожелавам нов устрем и нови сили за отразяване живота на народа, неговите мечти и надежди, за да се извоюва общонационалното очакване - признаване на древната ни националност!
Лично на главния редактор на вестника г-н Георги Христов и на неговото семейство пожелавам Дядо Коледа да ги посети с пълен чувал хубави подаръци и весело настроение!

Нека Новата 2011 година да донесе на всички много здраве, дълголетие, щастие и успехи във всичко!

5.12.2010 г.

Сариса Параос

ИЗЈАВИ НА ДАМЕ ГРУЕВ:

• Досегашното искуство на нас, Македонците, ни покажа дека само со сопствени сили можеме да се избориме за ослободување на Македонија.

• Ние го напуштивме школувањето во Белград и дојдовме во Софија зашто ни беше ветено од бугарскиот дипломатски агент во Белград дека ќе имаме полна слобода за здружување на нас Македонците. Ако сметате дека сме сториле грев со нашето студентско друштво... одиме дома! Ние со ништо не сме згрешиле спрема бугарските закони. Нашиот грев е тоа што го сакаме нашето отечество. Кога дојдовме тука се надевавме братски да ни помогнете да создадеме своја интелигенција што ќе го поведе отечеството во борба за ослободување. Како што гледате - ние сме измамени!

• Нам ни претстои голема и макотрпна борба за обединување на народот во Македонија за да се спротивставиме не само на турскиот терор, туку и на тугите пропаганди што го цепат народот на Срби, Грци и Бугари.

• Остави ме, Мирчо! Ах, тие погани врховисти - пак не предадоа! - рекол тежко ранет Даме преди да умре.

Поезија
ПЕТЪР МИЦКОВ

На всички, които през 1965 година отстояваха македонското име

Лист форматна хартия –
формуляр канцеларски
с напечатани няколко реда.
Малко късче хартия,
наглед –
като хиляди други бумаги,
но изписана с думи,
по-страшни от всички куршуми:

М О Л Б А

от (име, презиме, фамилия),
живущ. ...............

Моля да ми бъде сменена националността
от македонец на българин.

Подпис:
Впиши си името
и подпиши!
Доброволно,
съвсем доброволно.
Впиши си името
и подпиши!

Декларирам:
Тая земя,
на която с любов съм заченат
и с любов съм роден,
за да нося любов и надежда,
е чужда.

Чужди са Охрид и Преспа,
де още
в безлунните нощи
вълните през сълзи разнасят
кървави вопли
на ослепени войни.

Чужд е белия град на Егея
със звучното име на македонска царица –
Тесалоника –
твоя град, щерко на Филип
Админта,
Александрова сестро.
Чужда е моята нежна Беласица,
чужд е хайдушкия Пирин
с усоите гъсти,
пълни с легенди и песни
за славни комити,
положили кости за тебе,
Родино.

Чужди са майките с черни забрадки,
дето през дългите-дългите нощи,
самотни,
кървави ризи през сълзи прегръщат
наместо любими съпрузи
и синове свидни,
чакани-недочакани.

Впиши си името
и подпиши!

Декларирам:
Святата кръв на дедите,
пролята за тая земя,
за да бъде свободна и силна,
дъждовете отдавна измиха –
не остана и помен от тия светци.
Вече няма и нужда от помен –
нали станахме все атеисти.

Чужда,
чужда е тая земя,
а ние
под наем живеем на нея –
досадни натрапници.

Впиши си името
и подпиши!

Всичко в мене крещи.
Ужас вклещва гърдите.
Буца страшна засяда във
гърлото
и душú,
и душú.
А насреща –
униформената доброволност,
самоуверена,
самодоволна,
цинично ухилена,
заканително сочи със пръст:
– Ще подпишеш ли?

Хищен,
спуска се мрак
с белезници и зинало дуло,
месечина-стръвница
по нощите
пие отново човешки души.
Безнадеждност
и мъка…

– Ще подпишеш ли?

Нямам глас.
Мълчаливо отказвам.

Тъмнина…
1973

Македонија пее

ОГИН И ПЛАМЕН ФРЛАТ ПО МЕНЕ

Огин и пламен фрлат по мене
дека сум голем Бекрија,
дека сум голем Бекрија, моме,
Бекрија ем мераклија. (2)

Рефрен:
А пак јас само по свое
животот свој го живеам,
другари меани, убави жени,
и без број ноки неспани. (2)

Огин и плмен фрлат по мене,
илјада клетви истурат,
илјада клетви истурат, моме
истурат ме проколнуват. (2)

Рефрен...

Огин и пламен фрлат по мене,
оти со мерак живеам,
оти со мерак живеам моме,
живеам и се веселам. (2)

Рефрен...

НИКО, НИКО МЕАНЏИКО

Нико, Нико мори меанџико
чини есап Нико да ми платиш
што ти служев Нико три години
сум решило Нико да се женам.

Еј Стојане море измеќаре
ако сакаш Стојан да се жениш
јас си имам Стојан измеќарки
која сакаш Стојан таја земи.

Нико, Нико мори меанџико
татко ми оставил проклетија
да не земам Нико јас девојка
тук да земам Нико јас вдовица.

Еј Стојане море млад Стојане
ако сакаш Стојан ти вдовица
ако сакаш Стојан ти вдовица
седи овде Стојан земај мене.ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting