Напук на всичките си душмани днес македонският народ празнува своя национален празник
8 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА НЕЗАВИСИМА И САМОСТОЯТЕЛНА МАКЕДОНИЯ
JАН ПИРИНСКИ


Всеки народ има своите мигове на погроми, но и незабравими свещени дати. Историята на македонския народ е пребогато наситена със събития - на величие, на слава и възход, но и на жестоки разочарования. Важното е, че през тези векове той е водил героични борби единствено за да запази изконното си право на съществуване. Нашите славни деди ни завещаха достойно и гордо да носим в сърцата си завинаги националния си дълг - да запазим нашата македонска идентичност.
Македонският народ смята, че безумната бруталност на тези две съседни страни към Република Македония в отричане на нейната идентичност, култура, език и историческо минало всъщност означава явна обявена война. Ако Европейският съюз не вземе необходимите мерки да спре тези вманиачени безумци, това значи да остави убийци да разстрелват прекрасната идея за свободна, демократична и обединена Европа. Срамна и опасна реалност. Европейци, пазете се!
Читај
Македонскиот претседател Ѓорѓе Иванов:
ПРОМЕНАТА НА ИМЕТО - ОПАСЕН МЕГУНАРОДЕН ПРЕСЕДАН
(По македонскиот печат)


Прашањето околу уставното име на Република Македонија бара исклучителна трпеливост и внимателност, оттаму што нам ни се наложува што поскоро да се изнајде решение, како предуслов за евроатлантските интеграции, што воопшто не било предвидено со привремената спогодба со соседна Грција од 1995 година, рече претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов на средбата со новинарите во резиденцијата „Билјана” во Охрид.
Иднината на земјата и на поширокиот регион, претседателот Иванов ја гледа во отворање на државите и самите општества, како предуслов за надминување на сегашните состојби на Балканот, оттаму што според него, затвореноста води кон изолација односно генерира конфликтни ситуации.
Читај
Поглед в бездната на простотията
ЖАЛКИ НАПЪНИ НА ИЗГЪРМЕЛИ ПОЛИТИЦИ
Любомир Марков


По някаква неписана традиция покрай всеки македонски национален празник в България се правят антимакедонски провокации. Това вече се е превърнало едва ли не в българска традиция. За щастие все още не общобългарска. Така и тази година.
Но се поставя въпросът: а това въобще държава ли е? Или както веднъж един човек от чужбина ми каза: „България ли? Няма такава държава. Аз съм бил там и мога да ви кажа, че такова нещо няма.” Шега? Но не и за нас, страдащите на нейна територия.
Читај
Лþбовта към отечеството трябва да бъде и лþбов към човечеството.
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Проф. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)Не така стоят нещата в Македония, където гръцкият език и култура имат многовековни традиции и идеята за нова Византия, с проелински дух, се подкрепя от привържениците на фанариотите. Ако се запазеше Архиепископията, оформилото се течение на автохтонистите по-нататък би оглавило борбата за македонска независимост. С ликвидирането на Архиепископията е ликвидирано и висшето духовенство, интелектуалното ядро на Македония.
Както беше казано, у балканските народи е съществувал стремеж за обща борба. Борците за национално освобождение са пропити с уважение и доброжелателност към всички балкански народи, в това число и към турците.
Читај
Из македонския живот в България
ПОД ЗНАКА НА ИЛИНДЕН И С ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ПРОДЪЛЖИ ДЕЛОТО

На 1 август т. г. в с. Mосомище се проведе тържествено честване на Илинденското въстание. То бе организирано от ОМО „Илинден”-ПИРИН. Илинден се явява и ден на партията. Присъстваха около 500 души от Гоцеделчевско, Разложко, Санданско, Благоевградско и от Шумен. Тук бяха съпредседателите на партията Иван Сингартийски и Ботьо Вангелов, както и множество ръководители и активисти. Отец Ангел направи панихида за жертвите във въстанието, като присъстващите почетоха с минута мълчание загиналите за свободата на Македония. Доклад за Илинденската епопея прочете членът на Централния съвет на партията Димитър Иванов. Същият изнесе рецитал за Илинден. Празникът продължи с много песни и хора от 11.00 до 18.00 часа.
Читај
“Шибана” работа
БОЖИДАР ДИМИТРОВ СЕ РАЗБОЛЯ ОТ... ИСКРЕНОСТ
Димитър Павлов


Какво му стана на глашатая на глупостта в България, на доноснка с цели три нелегални ДС-имена и министър на българите в чужбина в последно време?
Както „Народна воля” обърна внимание в миналия си брой, този човек направи пълни самопризнания със заявлението, че някакъв тарикат се писал българин в Република Македония, за да излезе чист пред тамошните власти и закон.
Ех, Ботев, Ботев, как само си ги описал. Но докога ли твоят народ ще търпи подобни хора? И какво е това правителство, в което могат да се кипрят гайди като Божидар Димитров? Абе то... не твърде отдавна някой говореше за лош човешки материал...
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

НЕДЕЛКОВСКИ КОЛЕ. Поет, революционер. Роден през 1912 година в село Фойница, Велешко. Завършил І клас гимназия. Поради липса на средства да продължи образованието си, през 1925 година започнал да работи като бояджия в Скопие. В София, където емигрирал през 1933 година, установил контакт с прогресивните млади дейци на македонското революционно движение. Станал член на Македонския литературен кръжок (1938 - 1941). Публикувал стихосбирките „Молскавици” (1939) и „Пеш по светот” (1941), написани на македонски език. Като член на комунистическото движение участвал в няколко акции и саботажи в София. Открит от българската полиция, не позволявайки да попадне в ръцете на тези, които дошли да го арестуват, през септември 1941 година се хвърлил от мансардата на шестия етаж на къщата, в която живеел. Със своето творчество се наредил между основоположниците на съвременната македонска поезия.
Читај
Добрососетство
ПРВАНОВ ЈА ПОСЕТИ МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИМ)


Македонија и Бугарија споделуваат заедничка визија за иднината, во која сите земји од регионот ќе бидат интегрирани во европските и евроатлантските структури, како најважен предуслов за трајна стабилност, демократски и економски просперитет за целиот регион, оценија македонскиот и бугарскиот претседател Ѓорге Иванов и Георги Прванов на 23 август во Охрид.
Средбата на претседателите на Македонија и на Бугарија, како што е наведено во заедничкото соопштение на Иванов и Прванов, е продолжение на активниот политички дијалог на највисоко ниво и потврдување на добрите односи меѓу двете земји.
Читај
Диаспора
БАРАЊЕ ЗА ПРЕКИН НА ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ИМЕТО
(Преземено од МИМ)


Македонците од Република Македонија и од целиот свет дадоа огромна поддршка за рекламната кампања “Нашето име е Македонија”, со која што се бара Македонија да ги прекине сите преговори со Грција за своето име.
Рекламни банери се појавуваат во печатените и интернет изданија на поголемите весници, се емитуваат телевизиски реклами, се поставуваат билборди во центарот на Скопје, а и неколку стотини илјади летоци се дистрибуирани низ целата земја.
За да се потпишете, или за да ја видите рекламната кампања, посетете не’ на страницата:
Нашето име е Македонија
Читај
Симпатии и антипатии во америчкиот врв
ТУРСКО-МАКЕДОНСКА КОАЛИЦИЈА ВО САД
(Преземено од МИМ)


Македонците и Турците, кои живеат во Соединетите Американски Држави, веќе неколку години настапуваат заеднички во настојување да ги обезбедат целите од заеднички интерес - за Македонците зачленување на земјава во НАТО и зачувување на уставното име, за Турците - поширока поддршка.
Заедничкиот настап е во областа на човековите права, зашто, како што вели Мето Колоски, првиот човек на Обединетата македонска дијаспора, проблемот ни е ист - во Грција не се признаени ниту македонското, ниту турското малцинство.
Соработката со турската заедница во САД е почната уште во 2004 година, кога новоформираната Обединета македонска дијаспора ги направила првите контакти со претставници на Собранието на турско-американската асоцијација во САД, кое е обединувачко тело на Турците во Америка.
Читај
Позиција
ДОСТА СЕ ДВЕ ИЛЈАДИ ГОДИНИ
Стефан Влахов-Мицов


Тврдењата за „македонски национализам“ во минатото и денес, а уште повеќе - за „опасен национализам“, колку што се смешни, толку се и тажни. Смешни, зашто доколку кај Македонците имаше национализам од тип што го знаеме по светот, вклучително и по нашите соседи, немаше повеќе од две илјадалетија (со неколку исклучоци) да бидеме лишени од држава. Тажни се тие тврдења зашто откриваат една од причините да немаме држава, а да имаме националниот нихилизам.
Македонскиот космополитизам е богатство, чијашто вредност ќе се признае во иднина. Во досегашните општества тој е проклетство. Македонците секогаш работеле и се жртвувале заради туѓо богатство, откако го изедначувале своето со туѓото. Светот го восприемале како поле за соработка, а не за кавги и за конфронтации. Во одговор на тоа, наместо да ги пофали, светот ги сметаше Македонците за глупави и нивната толерантност ја превртуваше во нивна штета.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)Македонцкото жител'ство не се односуало со мрзн'а кон србите. Ушче од времето на паг'аiн'ето на Самуилоото царство, македонците не iеднаш праиiа силни востааiн'а против Византиiа, многу по силни од бугарцкото во време на браiк'а Асановци, но не можаа да се ослободат, зашчо каi ниф сет друзи географцките прилики каi бугарите друзи. За да се ослободат бугарите во горна Бугариiа, шчо се оддел'уат од долна со Балканите, доста iет да се избиiат византиiцките гарнизони во неiа и да се фатат од ниф дервентите, за да не пропушк'аат ноа византиiцка воiска. А во Македониiа работите сет сосем инакви. Тука немат таков зид, коi шчо да бранит востаачите, као Балканите во Бугариiа.
Читај
Хипотеза
Според американските научници: Александар Македонски бил отруен со вода од река во Грција?
(Преземено од МИМ)


Научниците од американскиот Универзитет “Стенфорд” веруваат дека Александар Велики, кралот на Македонија, бил отруен со вода од реката Стикс во Грција, јави Гласот на Русија. Се верувало дека реката била митски влез во пеколот. Митот се базирал на вистински поток познат како Мавронери или Црна Вода, што извира од планините на Пелопонескиот Полуостров.
Истражувачите откриле дека постои корелација меѓу симптомите што ги имал Александар Македонски пред неговата смрт и ефектите од високотоксична бактерија најдена во реката.
Читај
Жива историја
СВЕДОШТВА НА ПРОТЕРАНИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ЕГЕЈОТ
(Продолжува од минатиот број)


Ѓорѓиев вели дека еден настан од 1949 година никогаш нема да го заборави.
- Не посетија деца од детските домови од Полска, предводени од една учителка. Се случи нешто непредвидено: меѓу нашите и децата од Полска се пронајдоа братчиња и сестричиња и други блиски роднини.
Посетителите останаа осум дена. Само што се надмина растревоженоста и се смирија чувствата, учителката почна да ги подготвува за враќање во Полска. Но, децата не сакаа да се вратат. Сакаа да останат со своите браќа и сестри. Но, учителката беше непопустлива, инсистираше да се врати со толку деца со колку што дошла. “Зарем повторно ќе има делење на Македончињата”, ги прашувавме претпоставените. Тешко им беше да ни одговорат, но ни ветија (за да не смират) дека и ние ќе одиме кај нив во посета, во Полска.
Читај
Анализа
ДОГОВОР СО АТИНА ЗА СИТЕ ПРАШАЊА
(Преземено од МИМ)


Една од основните дипломатски доктрини е проблемите меѓу државите да се решаваат сеопфатно, со сите нивни аспекти, бидејќи само така се постигнува траен мир. Поинаку се постапува само во комплицирани ситуации, кога решенијата се бараат етапно. Така е, на пример, при воени судири, кога е најважно прво да се запре крвопролевањето. Привремените решенија, речиси по правило, формулирани се на начин што ќе има значајно влијание врз финалните договори. Нив ги диктираат силните, водејќи сметка (пред сé) за своите долгорочни интереси. Обично, помалите и послабите земји тие замки не можат ни да ги согледаат, а камоли спречат.
Читај
Мислење
КНАУС ГО СКОКНА НИМИЦ
Георѓи Барбаровски


Тивна Нимиц. Од февруарските консултации уште е во очекување нови предлози од Скопје и од Атина. Во досегашните негови предлози двете страни не најдоа заеднички прифатливо решение на спорот што го покрена Грција за името на нашата земја. Ниту зачестените средби на Папандреу и Груевски не донесоа решение, освен впечатокот дека ги релаксираат односите и дека, ако ништо друго, демонстрираат конструктивен пристап кон прашањето, кое од билатерален спор прерасна во европски услов, барем кога се работи за интегрирање на земјава во ЕУ и во НАТО, што е стратегија со приоритет во македонското општество.
Читај
Коментар
ЗА СРАМУВАЩИТЕ СЕ ОТ ПРОИЗХОДА СИ
Климент Наумов


В миналия брой на в. „Народна воля” бе публикуван материалът “Koмплекси” с обещание за по-обширен коментар. Защо въобще да обръщаме внимание на подобни меко казано дивотии? Защото от същите среди иде едно постоянно набъркване в произхода и на нас, македонците.
Подобни лутаници са смешни и излишни. Човек нито печели нещо, ако има славни предци, нито губи, ако не са. Стойността на човека е в това какъв е той, какво прави, какво одобрява и т. н., а не в произхода, за който няма никаква заслуга. И принадлежността към един народ се определя чрез самоопределение, а не чрез фантазии по миналото; определя се към днешни народи, а не към (уж) били някога такива.
Читај
Рядка обективност
ПОРИВИСТИ БЪЛГАРСКИ “ПАТРИОТИ” С ИЛЮЗОРЕН НАБЕГ СПОЛУЧЛИВО “ПРИСЪЕДИНЯВАТ” МАКЕДОНИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Не се крият големите мераци на някои български националисти да видят България голяма и велика. А кой ги вдъхновява така старателно към този абсурден и ненужен никому ентусиазъм? Авангардът е недалновидната национална политика, която българските държавници и политици десетилетия наред явно пропагандират и внушават на българския народ.
Прочитайки написаното, аз много приятно се изненадах, че в един български вестник мога да намеря обективна информация. Защото истината в България трудно си пробива път. И още, че този материал дава някаква надежда, че има трезви български журналисти, с които заедно може да работим за добрите отношения между България и Македония.
Читај
Любомир Левчев получи “Златен венец” на “Стружките вечери на поезията”
ПИША ЛЮБОВНИ ДУМИ, НЕ АНТИМАКЕДОНСКИ
Елена Димитровска


Никога в живота си не съм казал или написал една лоша дума срещу Македония. Писал съм единствено любовни думи. И това не винаги е допадало на някои, каза спечелилият наградата „”Златен венец” на „Стружките вечери на поезията”, българският поет Любомир Левчев след пристигането си на фестивала. Той не пестеше хубавите думи за Струга, за „Стружките вечери на поезията”, за голямата чест, която като лауреат на най-престижното поетично признание му оказва Македония.
- Между нашите народи съществуваха невидими стени, изградени от лъжи. Мисля, че е особено важно, че културните връзки между нас се прочистват. Може би все още не са толкова чисти, колкото водата в Църн Дрим, но важното е, че се развиват - каза Левчев.
За него „Стружките вечери на поезията” е най-значителният фестивал на поезията в света.
Читај