Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Странно виждане за демографските процеси и независимостта на съдебните институции
ТАКАВА ЛИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОЛИТИКАТА ЗА ДОБРОСЪСЕДСТВО?
JАН ПИРИНСКИ


Много български граждани вярваха, че след падането на болшевишката диктатура в България ще настъпи справедливост и истинска демокрация. Да, те живяха с надежди и очакваха, че животът на народа коренно ще се промени, но не се получи. Все пак, в интерес на истината, трябва да признаем, че се приложиха някои позитивни начинания в политическото преустройство на страната, иначе не би било възможно излизането на в. „Народна воля”.
Жалкото е, че днешните български политици и държавници, които трябва да носят в душата си, в сърцето си и в ума си прогресивните идеи на новото време, живеят с ретроградните недъзи на миналото. Какво представлява семейният случай на Митрова пред многогодишните забрани и тормоз на хилядите македонци в България? Защо се отнемат нашите права и свободи?
Читај
Од месец мај 2010 г.
МАКЕДОНИJА НА ЧЕЛО НА КОМИТЕТОТ НА МИНИСТРИТЕ
(По македонскиот печат)


Реформите во Европскиот суд за човекови права, мултикултурализмот во Европа и положбата на националните малцинства се едни од клучните прашања што Македонија ќе ги постави за време на своето шестмесечно претседавање со Комитетот на министрите на Советот на Европа.
На заседанието се најавува учеството на претседателот на Асамблејата, Мевлут Чавушоглу, а не се исклучува и можноста во Скопје да дојде и комесарот за човекови права Томас Хамарберг.
Читај
95 години от подлото убийство на Царот на Пиринот
ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР ЗА ЯНЕ САНДАНСКИ В МЕЛНИК
Илия Делилакиев


Съборът в спомен и чест на големия син на Македония и един от символите на Пиринска Македония - царот на Пиринот Яне Сандански, се е превърнал в нещо като запазена марка на македонските организации в България през последните 20 години. Не че и други не са организирали такива подобни тържества. Но стане ли дума за събор през април на Рожен или в Мелник, всеки се сеща за поклонението на македонците в чест на Яне.
Общо бе впечатлението, че този събор бе един от най-добрите през последното десетилетие. Или по-точно – най-добрият. Така поне казваха хората, мнозина от които спираха и стискаха ръцете на организаторите. Той е една добра заявка за бъдещето. Показва как могат да се организират и какви културни фестивали могат да направят македонците в България, ако не им се пречи от страна на властите.
Читај
Лþбовта към отечеството трябва да бъде и лþбов към човечеството.
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)През разглеждания период започва процес на придвижване на славянофонно население към градовете. Частично то възприема гръцкия език, т.е. процес на елинизация, но се формират и славянски махали. Този процес е особено силно изразен през XVIII и началото на XIX в., когато гръцките просветителски и национални идеи са много примамливи. Тези идеи се носят от самоотвержени, чисти и духовно извисени мъже. Всичко това, съчетано с блясъка на античноелинската цивилизация и с преклонението на европейската интелигенция пред достиженията й, спечелва много привърженици на елинската култура в Македония.
Читај
Цървенковски в София
БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЗНАЕ МАКЕДОНСКИ НАРОД И ЕЗИК
Взето от МИМ


Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), най-голямата опозиционна партия в Р Македония, и бивш премиер и президент на Македония Бранко Цървенковски призова България да признае македонския народ и език. След срещите, които в качество на бивш президент на Р Македония ги имаше в София с българския президент Георги Първанов и с лидера на опозиционната Българска социалистическа партия Сергей Станишев, Цървенковски каза, че в Македония никога не е доминирало мнение, че България е неприятел на Македония, но че гражданите и политиците се съмняват в искреността на съседа.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ВЕЗЕНКОВ АЛЕКСАНДЪР – КОСАРИН. Член на македонската колония в Петербург. Роден през 1867 година в Крушево. Следвал в Московския университет и в Правния факултет в Одеса. Работил като драматичен актьор в Петербург. Подписал първия меморандум на македонската колония в Петербуг през 1913 година и сътрудник на „Македонски глас” през 1913 - 1914 г.. Член на славянските дружества в Русия. През май 1913 година изнесъл значимо предаване в Дружеството на славянската солидарност на тема: „Ролята на македонското население в Балканските войни и неговото отношение към съюзниците.”
Читај
Комесарот за човекови права на Советот на Европа Томас Хамарберг
ГРЦИJА ТРЕБА ДА ГИ ПРИЗНАЕ МАЛЦИНСТВАТА
(Преземено од МИМ)


Грчките власти да се покажат почувствителни на разноликоста што постои во грчкото општество и да преземат мерки за да им се дозволи на малцинските групи да го изразат идентитетот за кој се определуват. Ова е препораката од Комесарот за човекови права на Советот на Европа Томас Хамарберг, по посетата на Грција.
- Грција признава само едно малцинство, тоа е муслиманското малцинство во Западна Тракија. Други малцинства официјално не се признати.
Затоа препорачувам ратификација на важните документи на Советот на Европа, како Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства, што Грција ја потпиша во 1999 година, изјави Хамарберг за “Дојче веле”.
Читај
Вести
МАКЕДОНСКА ПАРТИЈА ВО СРБИЈА
(Преземено од МИМ)


На 16 април во Нови Сад се одржа второто собрание на Демократската партија на Македонците во Србија. На собранието присуствуваа 74 делагати од општинските одбори Пландиште, Костолац и Печинци и од градските одбори Панчево, Нови Сад, Белград и Пожаревац. Собранието го избра составот на централниот комитет на партијата од 15 члена, за потпретседател на партијата е избран Гојко Илиевски од Пожаревац, а за претседател на извршниот одбор Миле Спировски од Јабука. Собранието избра и дисциплинска комисија. Во работното претседателство беа Драган Велковски од Нови Сад, Зоран Станковиќ од Печинци, Јовица Дукадиновски од Качарево и Радослав Стефановски од Пландиште.
Читај
Анализа на “Економист” за спорот околу името
МАКЕДОНИЈА ДА ГО ЗАДРЖИ ИМЕТО
(Преземено од МИМ)


Лондонскиот реномиран весник “Економист” повторно се осврна на спорот за името меѓу Македонија и Грција, по минатиот напис кој беше меѓу најкоментираните текстови во историјата на весникот.
Во анализата на спорот за името весникот заклучува дека и доколку аргументите на Грција се вистинските и ако таа е во право, Македонија треба да го задржи името, бидејќи тоа е придобивка за сите со тоа што ќе биде зајакната стабилноста во регионот.
Читај
Промовирани три научни дела од академик Блаже Ристовски
ЗА ЧУПОВСКИ, ЗА ВАПЦАРОВ И ЗА РАЦИН
(Преземено од МИМ)


Три книги од академик Блаже Ристовски објавени во 2009 година - “Димитрија Чуповски и македонската национална свест”, “Животот и делото на Кочо Рацин (1908-1943)” и “Никола Вапцаров и македонскиот литературен кружок” беа промовирани во Македонската академија на науките и уметностите.
Академик Ристовски (1931) е член на МАНУ 22 години. Ја истражува националната и културната, пред се книжевната историја на македонскиот народ во 19 и 20 век. Автор е на над 900 стручни и научни трудови објавени во Македонија и во странство.
Читај
Позиција
ОТВОРЕНО ЗА ЉУБОВТА И ОМРАЗАТА
Стефан Влахов-Мицов


Повеќе пати официјална Софија вели дека нема територијални претензии кон македонската држава и дека ја признава. Постоењето на амбасади во двете држави е израз на заемното официјално признавање. Само што тоа е формалната страна на нештата.
Откажуваат да се признае македонскиот идентитет и јазик од една страна, и се стремат за мешање во дејноста на македонските институции (правосудство, образование). Од друга, во практика го загрозува суштествувањето на Р. Македонија. И повеќе, официјална Софија сака да иницира меѓународен притисок врз македонската држава за промена на нејзината надворешна и внатрешна политика. Дали со тоа однесување Бугарија нанесува штети и загуби на Р. Македонија? Да, нанесува. Дали врши психичко и физичко тормозење? Да, категорично.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)Значит во сегашните политични прилики имат, не по малу осноаiн'е за загубуаjн'е од бугарите Македониiа, од осноаiн'ата за загубуаiн'ето нивно во стредните векои денешна Србиiа. И као шчо загубуаiн'ето на Србиiа во политичен однос повлече по себе загубуаiн'ето неiно и во национален однос, исто така раздробуаiн'ето на С. Стефанцка Бугариiа во политичен однос ке повлечит и раздробуаiн'ето неiно во етнографцки однос. Приликите создаат културна и национална близост мег'у л'уг'ето, и приликите и разрознуваат роднинцките елементи.
Такво сопостауаiн'е можит да бидит мег'у првата, т. е. теориiата за заселеi'н'ето на Балканцкиiот полуостров од iужни словени, сформируани во две народно'сти, строго разграничени во етнографцки и географцки однос и постепеното изменеiн'е на етнографцката карта на Балканцкиiот полуостров од iедна страна, и: процесот на современото национално обособуаiн'е на Македониiа од друга.
Читај
Даниел Кон-Бендит, лидер на европските зелени
СЕГА Е ШАНСАТА ДА СЕ ПРИТИСНЕ ГРЦИЈА
(Преземено од МИМ)


Даниел Кон-Бендит, копретседател на групата на зелените во Европскиот парламент и еден од лидерите на новото политичко движење во Франција, Европа-екологија, за „Утрински весник“ се осврнува на проблемот со блокадата на европската интеграција на Македонија поради нерешеното прашање за името. Лидерот на студентските протести во мај 1968 година, во Франција, смета дека сега е шанса да се изврши притисок врз Грција за да направи отстапки за ова прашање, во замена за помошта што ќе ја добие од Европската унија. Кон-Бендит проблемот на Македонија го споредува со тој на Кипар, во кој до израз дојде немоќта на ЕУ да најде решение. Решението за излез од проблемот со името, според него, сепак, не може да дојде однадвор, бидејќи партијата се игра во Македонија и во Грција.
Читај
Жива историја
СВЕДОШТВА НА ПРОТЕРАНИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ЕГЕЈОТ
(Продолжува од минатиот број)


По одбиениот напад јас и една моја соборничка, се засолнавме во дупка, претпоставував дека повторно ќе се повтори бомбардирањето.
Еден пушкар на МАИ, кој беше многу добар стрелец, стрелаше целно кон нас и ни ја погоди лентата од митралезот, а јас се здобив со мала гребнатинка на челото. По прекинот на бомбардирањето настапи втора поинтензивна офанзива. Непријателот се доближи на околу 300 метри оддалеченост. Бев добар стрелец на таа оддалеченост, напаѓачите во паника се повлекуваа. Овој пат бомбардирањето се повтори и со ракетирање од авиони, а една граната падна во близина на нашата позиција, но за среќа не бевме погодени. Војниците на ДАГ панично се повлекуваа кон селото Буф и кон слободната територија”.
Читај
Признание
МЕДАЛ ЗА ГЛИГОРОВ

Првиот претседател на Република Македонија, Киро Глигоров, на 16 април беше одликуван со медал „65 години од победата во големата Татковинска војна 1941-1945“, што го доделува претседателот на Руската Федерација, Дмитриј Медведев.
Признанието што му го врачи рускиот амбасадор во Македонија, Владимир Солоцински, на Глигоров му е доделено поради придонесот и учеството во победата над фашизмот во Втората светска војна.
Читај
Тоталитарни навики
МАКЕДОНСКА ДЕЛЕГАЦИЈА СПРЕЧЕНА ЗА РОЖЕН
(Преземено од МИМ)


Одисеја во режија на бугарската полиција им го направи неуспешен обидот на делегацијата од македонски здруженија што сакаа да присуствуваат на чествувањето на 95-годишнината од убиството на Јане Сандански на неговиот гроб кај Роженскиот манастир на 18 април.
Првата препрека беше на граничниот премин „Станке Лисичково“ кај Благоевград, каде 4 часа беа задржани од бугарска страна поради нечитливост на буквата „ш“ на сообраќајната дозвола од регистрацијата на возилото комбе, за потоа откако влегле во Бугарија со друго возило од Делчево, со полициска придружба биле вратени од Симитли во полициска станица во Благоевград со образложение дека возачот ќе биде казнет бидејќи ги качил патниците од граничниот премин.
Читај
Мигел Анхел Моратинос, министер за надворешни работи на Шпанија
ЌЕ СЕ БОРИМЕ ДА ДОБИЕТЕ ДАТУМ
(Преземено од МИМ)


За Македонија нема алтернатива надвор од Европската Унија и затоа е важно прашањето за името да се реши на задоволителен начин. Но, тоа им останува на Скопје и на Атина под покровителство на ОН, без директно вклучување на Унијата во преговорите, вели шпанскиот министер за надворешни работи и претседавач со ЕУ, Мигел Анхел Моратинос.
Западниот Балкан останува високо на агендата на шпанското претседателство. Напорно работиме на неколку пресвртници во транзицискиот процес на регионот: добар напредок во тековниот процес на преговори со Хрватска, продолжение на апликациите поднесени од други земји, натамошен развој на мрежата на Спогодбата за стабилизација и асоцијација во регионот, засилување на регионалната соработка и понатамошен напредок во визната либерализација.
Читај
Странците и се смеат на Грција што го оспорува уставното име на Македонија
ГРЧКИОТ АНАЛИТИЧАР ФИНТАНИДИС ГИ КРИТИКУВА СВОИТЕ СОНАРОДНИЦИ
(Преземено од МИМ)


Во очекување на терминот за најавената средба на посредникот Метју Нимиц со македонскиот и со грчкиот преговарач, Зоран Јолевски и Адамантиос Василакис, Европа апелира за побрзо решение на спорот за името. Спорот за името, меѓу другото, на 21 април во Скопје беше тема на разговорите на шпанскиот шеф на дипломатијата, Мигел Моратинос, чија земја е актуелен претседавач со ЕУ, и претставниците на државниот врв.
Лондонски “Економист” во април укажа дека решението за спорот ќе биде од големо значење воопшто.
Читај
Статия на македонския президент във френския вестник “Льо Монд”
НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СЕ БЪРКА В ЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО

Позволете на Македония да се интегрира в Европейския съюз е заглавието на авторския текст на македонския президент Гьорге Иванов, публикуван във влиятелния парижки вестник “Льо Монд.”
Той започва с мисълта на Никола Бувие, който е казал: „Може би умът на Европа се намира между Париж и Берлин, но сърцето на Европа се намира на Балканите.” След това посочва, че на Балканите днес повече от когато и да е са им необходими европеизация и рушене на всички граници, които все още пречат да бъдат дял от онова, което дейците на визията наричаха: „Европа – нашият общ дом.”
Читај
Питам се...
ЗАЩО СЕГА СЕ ОСМЕЛИХА?
Звонко Звонков


Ураганът на антимакедонизма бушува и набира разрушителна мощ. Този път поводът е членството на Македония в Европейския съюз. Съкровеното желание на националистите (върховистите) е Македония да не влезе в обединена Европа, да не става дори кандидатка за членство. В бесния си стремеж да пречат споменатите изчадия настояват Македония да си пренапише историята, да се откаже от своето минало, настояще и бъдеще, да се съгласи, че няма собствена култура, изкуство, идентичност и т. н., и т. н.
Читај
Познайте и спечелете!
ИСТИНИ ОТ МИНАЛОТО

В Стара Загора не беше само чорбаджийското тяло, което препятствуваше за диганието на бунт. При тия последните се присъединиха и представителите на ученото съсловие в града, т. е. тия, които не желаят да си развалят гечинмека и които обичат свободата, но да им я извоюва други, а тия да викат само ура. Тия убеждаваха младежите да си налягат парцалите, защото не е настанало още време за въстание, понеже руският топ не е гръмнал още...
...Турската полиция или се преструваше, че не вижда нищо, или пък гледаше на предстоящето движение с точка зрения на турско равнодушие. По за вярване е последното предположение, защото шпионството, което цъфти повечето в християнските държави и което върви наред с философията, не беше още усъвършенствувано в полуварварската Турция - не отговаряше още напълно на своето “благородно” назначение.
Читај
107 години от гибелта на Гоце Делчев
ЖИВЯ И УМРЯ ЗА МАКЕДОНИЯ

На 4 май 1903 г., в навечерието на Илинденското въстание, в с. Баница, Серско, загина апостолът на македонската революция, великият син на майка Македония - Гоце Делчев (1872 - 1903).
Цяла Македония заплака за Гоце. За своята злочеста съдба. Че в най-трудния момент й бе отнета най-силната опора.
Гоце бе душата на македонската революционна борба. Той със скромната титла ревизор на четите на Организацията по същество се явяваше върховен комендант на въоръжените сили на македонския народ, генерал на македонската революционна армия, и едновременно - учител и вдъхновител на четническото движение.
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај

Поезија

ЛЮБОВ И БОЛКА НОСЯ ЦЯЛ ЖИВОТ!

Коренът ми е от Беровско. Преди около двеста години, през смутните кърджалийски времена, моят прапрадядо заедно с цялото си семейство напуска родния си край и се заселва в Баскалци, едно от 12-те игуменски села в Огражден. След Балканските войни в началото на миналия век дядо ми се преселва в голямото подгорско село Коларово.
Роден съм през 1944 година в град Петрич, полегнал в полите на най-нежната, но най-тъжна планина на Македония – Беласица, голготата, на която македонската земя е разпъната на кръст.
През целия си съзнателен живот открито и с гордост изразявам своята македонска идентичност, поради което многократно съм привикван от органите на бившата ДС да давам обяснения.
Стихове пиша от дете. Една част от тях са посветени на моя роден край, на моята Родина, и макар че не са съвършени, те са огледало на душата ми, на любовта и болката, които нося цял живот.

Петър МИЦКОВЧУМАТА

Буря стогласа в гора извила,
вейки превива,
ломи клоните.
Църна се чума явила
там долу - в Македония.

Всекоя вечер по Беласица
до късна доба горят огньове.
Сам Крали Марко с кон се
понася
да къса робски окови.

Не Крали Марко с коня
препуща,
прангите робски за да
разкъса –
чужди войници, майко,
със пушки
кървави бранят късове.

Помен вековен, жално извила,
душа раздира песен момина:
– Църна се чума явила
там долу - в Mакедония.

(1978 г.)


РОДЕН КРАЙ

Пребродих много кътища и
друми
из Тракия
и по Балкана син,
но все ме вика мойта стара
Струма,
сърцето все ме тегли към
Пирин,

към оня кът,
де вечно съм се раждал,
орисан от утроба
с кръстен знак.
Там –
в стръмните чукари на
Огражден,
дълбоко впит е корена ми як.

От вековете праща по
кръвта ми
надежда за възкръсен бъден
ден
и не сърце,
а ти туптиш в гръдта ми,
мой роден край,
мой свиден кът зелен,

изткан от песни,
от легенди стари,
бродиран с кости свети
в люта бран.
Мой роден край,
разкъсан,
обруган,
открита рана –
и кърви,
и пáри.
Пред теб,
мой свиден,
мой олтар свещен,
запалвам свещ и ничком
коленича
с молитва за възкръсния ти
ден.
Мой роден край,
до болка те обичам.

(1984 г.)


БОЛКА

Аз тук израснах,
тука,
сред Пирина,
тук всяка канара ми е
позната,
с комитите тук пил съм
руйно вино,
кръстосвал съм нашир и длъж
гората,
бой водил съм със хиляди
потери,
ранен и отмалял пълзял
съм по скалите –
умирах и възкръсвах,
пълен с вера,
че ще достигнем извора на
дните.

По-силен бях след всяка нова
рана,
по-упорит след гробове
безмълвни –
изпълваше ме силата
безкрайна
на тия вечни вулканични
хълми.

Сега съм сам,
полека се изкачвам,
повяват утро старите усои,
ята от птици с песни гонят
здрача,
със смях рушат на утрото
покоя.
Ята от птици…
А далеч пред мене –
Беласица с разкъсани гърди
от страшна болка издълбоко
стене,
изгубила надежди и мечти.

(1980 г.)


ПОТОМЪК

Във мен тече,
напук вековете,
извечна струйка
силна,
древна кръв,
пулсирала и в царя на
царете –
гореща,
буйна –
македонска кръв.

И нека съскат гръцките
змийчета,
душата им зловеща
да злобей –
те вечно ще предават
Филип Пети,
ще бъдат вечно с Рим
срещу Персей.

Съседи –
алчна глутница хиени,
ще искат все
да ни унищожат.
Но няма да ни видят на
колени –
достойно ще ги срещнем
всеки път.

(1998 г.)


НА БАЩА МИ

На теб, Родино, вречен бе
баща ми
и затова не жажда за имот,
а любовта към тебе завеща
ми-
любов и болка нося цял
живот.

И все ме брулят ветрове
свирепи,
че непокорен винаги съм бил,
очите вечно някой ми
ослепя -
все иска
мъртъв да е Самуил.

Но аз съм жив!
И няма сила земна
да се пребори с мен,
да ме скове –
душата ми
с родината във мене
подвластна само е
на богове.

(1999 г.)


Нова книга

ИЗ МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЯ

Излезе от печат поредната нова книга на известния македонски автор Сариса Параос - “Святий цар Давид”. По същество творбата е исторически очерк за един от синовете на комит Никола и брат на Самуил.
Книгата може да намерите в редакцията на в. “Народна воля”. Цената е символична - 2 лева.


Македонија пее

УЧИ МЕ МАЈКО, КАРАЈ МЕ

Учи ме мајко, карај ме,
како да ја земам Лилјана,
Лилјана мома убава,
Лилјана бела и црвена,
Лилјана тенка висока,
Лилјана ситен босилок,
Лилјана цвеќе шарено,
Лилјана една на мајка.

Учам те сине, карам те,
повикај триста мајстори,
направи чешма шарена,
наврати вода студена,
сите селани ќе дојдат,
и Лилјанини другарки,
ем, сите калеш невести,
белким Лилјана ќе дојде.

Послушал Стојан мајка си,
повикал триста мајстори,
направил чешма шарена,
навратил вода студена,
сите селани дојдоа,
и Лилјанини другарки,
ем, сите калеш невести,
кучка Лилјана не дојде.

КАКО ШТО Е ОВАА ЧАША ПОЛНА СО ВИНО

Како што е ова чаша полна со вино, (2)
така е и мојто срце полно с’јадови. (2)

Дај да пијам, мила мамо, да се опијам, (2)
јадовите, мила мамо, да заборавам! (2)

Ја послушај, мили синко, стара си мајка, (2)
и да пијаш, мили синко, фајде си нема. (2)

Ја земи си, мили синко, пушка берданка,
и појди си, мили синко, в гора зелена,
там ќе најдеш, мили синко, верна дружина,
јадовите мили синко ќе заборавиш.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting