Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Аспирациите на некои соседи кон Македонија за анексија и асимилација навестуваат злокобна иднина на Балканот
ГРЦИJА И БУГАРИJА ВОДАТ АНТИЕВРОПСКА ПОЛИТИКА
JАН ПИРИНСКИ


Народите коишто го населуваат Балканскиот Полуостров речиси без прекин имаат живеано во конфликти и војни. Таквата ужасна историска судбина владеела поради дивата и незауздана лакомост на државите за хегемонија: секоја една од нив посакува да владее со другата. Затоа таквата злосреќна судбина ја наметнала потребата од решение. И требаше да поминат векови, за да може за овој тревожен и судбински проблем да се најде конечно решение.
Да се надеваме дека денес нема да се дозволи враќањето на времето на дивите шовинистички нарави и занеси во меѓународните односи. Но тоа може да се постигне само и единствено преку одбрана без компромиси, категорично и неповратно сите општоприфатени меѓународни документи за безбедност и стабилност, на демократијата и правата на човекот и најмногу: безусловно почитување на политичката и идејна концепција на Европската унија. Да се надеваме и веруваме, дека се гарантираат спокојството и мирот на народите.
Читај
Европскиот парламент го усвои извештајот за Македонија
ИМЕТО ПОВАЖНО ОД ПРЕПОРАКАТА
(По македонскиот печат)


Европскиот парламент со огромно мнозинство од 548 гласа „за’, 45 против и 35 воздржани ја усвои резолуцијата со која се поздравува напредокот на Македонија на патот кон ЕУ. Во усвоената резолуција, европратениците препорачуваат почеток на преговори без понатамошно одолжување, односно донесување на одлуката на самитот во март.
„Не смееме само да гледаме и да бидеме пасивни набљудувачи, туку треба активно да бидеме вклучени во ова. На крајот, треба да се најде решение кое ќе го заштити достоинството на двете страни и ќе ја отвори можноста да се гледа нанапред. Мислам дека Грција полека гледа дека изминативе две децении не беа позитивни за неа, таа е премногу изолирана на југот на Балканот, на крајот тоа се гледа и во економијата и финансиите. Грција заслужува да игра активна улога на Балканот, додека Македонија заслужува да оди кон Европската унија и да биде полноправна членка“.
Читај
Излезе докладът за правата на човека в България
СТРАСБУРГ ПОИСКА ПРИЗНАВАНЕ НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ
Петър Делилакиев


Комисарят по правата на човека е една от ключовите институции на Съвета на Европа. Останалите са Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Комитетът на министрите. При своите посещения в Страсбург пиринци не пропускаха да поискат среща с комисаря или неговия екип и такава никога не им бе отказвана. При посещението си в България през февруари 2008 г. комисарят проведе такава среща с пиринци в София.
Само дето не разбират подобните, че македонците в България си искат правата като граждани на България и Европа, че не зависят от никого освен от себе си и нито ще изчезнат, нито ще замълчат заради писъците на едно или друго повампирило се тоталитарно изкопаемо.
Читај
Лþбовта към отечеството трябва да бъде и лþбов към човечеството.
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)Генерал Пиколомини с 3 700 войници и Павел Дяк със сръбски доброволци навлезли дълбоко в турска територия. На 25.10.1689 г. заели Скопското поле, посрещнати с радост от населението. Превзели Скопие, но скоро след това се оттеглили, като запалили града. На 10 ноември 1689 г. достигнали до Щип. Тук станало най-голямото сражение между турските и австрийските войски на територията на Македония. Турците били победени и трябвало да отстъпят. В Североизточна Македония народът въстанал. Начело на въстанието застанал Карпош. По това време той е вече известен войвода хайдутин по Пирин, Западни Родопи и Доспат.
Читај
Питам се...
САМО ЛИЧНА ЛИ Е ПОЗИЦИЯТА НА МИНИСТЪР?
Звонко Звонков


По Българската национална телевизия много отдавна тече предаването „Памет българска”. Не го гледам. Не защото не съм българин, а заради водещия. За много хора не е тайна, че Божидар Димитров манипулира зрителя, фалшифицира много факти. В главата му се въртят все войни, сражения, кървища, минало величие. Ако някои се гордеят с постижения, които са тласнали напред човешкото развитие, то споменатият псевдоисторик с наслаждение разправя, че българин пръв е открил как да се убиват невинни и мирни старци, жени, деца с бомби от самолет... И че българите са прусаците на Балканите. Всичко прави с убеждението, че е абсолютно прав, че е последна и неоспорима инстанция при разгадаването на историята.
Читај
Минало
САМОУБИЙСТВОТО НА ЕДИН ГРАД
Георги Радулов
Алдо КлиманВярвам, че много хора си задават въпроса как така един цветущ някога град – Мелник – днес е изпаднал в такова състояние. Този въпрос и на мен не ми дава мира дълго време. Ровех в историята да науча нещо повече.
Бихме желали всички, които знаят нещо повече за миналото на Мелник, за родените там, да се обадят до редакцията на вестника.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

АБАДЖИЕВ ГЕОРГИ. Новелист, историограф, публицист. Роден през 1910 година в Дойран. Гимназия завършил в Горна Джумая, Пиринския дял на Македония. Право следвал в София. Член на Македонския литературен кръжок (1938 – 1941) в София. Уредник на вестник „Македонско знаме” (1945 – 1947). В Македония се върнал през 1948 година. Развил значителна литературна активност и публистична дейност. Директор на Института за национална история и член на Дружеството на писателите на Македония от 1949 година. Негови по-важни трудове са: „Труд и луѓе” (репортажи за изкуството и разкази), книгите с разкази: „Изгрев”, епопеята ”На Ножот”, ”Последна средба”, романите „Арамиско гнездо” и „Пустина” и историческата монография „Балканските војни в Македония”. През 1972 година са публикувани четири тома, избрани от неговото творчество. Починал в Скопие през 1963 година.
Читај
Успеси за Македонците во Албанија
АЛБАНИЈА ПОДЕМОКРАТСКА ОД БУГАРИЈА И ГРЦИЈА ЗАЕДНО
(Преземено од МИМ)


Додека во Македонија се води остра дебата дали учениците Албанци треба да го изучуваат македонскиот јазик од прво одделение, Македонците во Албанија, инсистираат, македонскиот јазик веднаш да се воведе како предмет во наставата во основните училишта во сите места каде живеат тие, а не само во Мала Преспа.
- Македонците во Албанија имаат право да учат свој македонски јазик само во областа Мала Преспа додека во другите места е недозволено. Ние правиме напори со курсеви на македонски јазик тоа да го направиме, но правиме се македонскиот јазик да се учи во сите училишта каде има Македонци.
Читај
Академик Гане Тодоровски, добитник на наградата “Димитар Митрев” за најдобра книга со критика
ГИБАЊЕТО ВО ИМЕТО Е НЕДОЗВОЛЕНО
(Преземено од МИМ)


Јас сум животно остарен, но творечки подмладен, вели академик Гане Тодоровски, кој лани, на почетокот од деветтата деценија од животот, објави 11 книги. Меѓу тие дела беше и „Јасновид“, дело за кое Друштвото на писателите на Македонија деновиве му ја додели „Димитар Митрев“, награда за најдобра книжевна критика.
Прашањето за промени, дополни или поправки на името на нашата земја не смее ниеден македонски државник да го вклучи во своја компетенција на решавање бидејќи тоа никој не смее да си го допушти. Како се случи ова што се случи тешко е да се каже, но, бездруго, за ниеден Македонец, од најголем до најмал, гибањето во прашањето на името не е допуштено. Тоа е битно.
Читај
Расказ
РАСИПАНИОТ СЕМАФОР
Мишо Јузмески


Во главниот крајморски град владееше ужасен неред. Луѓето ги преминуваа улиците на недозволен начин и предизвикуваа бројни расправии со вознемирените возачи, а чести беа и несреќите со смртоносен крај. Трговците ги отвораа и затвораа своите продавници според личното расположение на денот, па купувачите секогаш беа на штрек во обид да го погодат вистинскиот миг да се снабдат со потребните производи. Немаше разлика ни во однесувањето на градските чиновници: секој започнуваше и завршуваше со работа кога ќе му се посакаше. Во вакви услови, градот се претвори во рај за разбојниците и тие можеа сосема безгрижно да ја вршат својата дејност.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)Друзи од нас сет во Грциiа и изучуваат грцките интереси и историiа. Друг ориг’анец, Димица, се подвизаат во Грциiа и за него имат значеiн’е историiата на Македониiа само до неiното завоiуваiн’е од римiаните. Друзи македонци во Србиiа се чинат србцки патриоти и работат, на место за Македониiа, за србцките интереси. Така iеден богат кожарцки тргоец по име Коста Шуменкович по смртта своiа пожртвува за србцките сколиiи 500.000 франкои. Такви печал’ни резултати, од врзуаiн’ето на нашите интереси со туг’ите, доста сет, за да се убедат мнозина, да iет нашето спасеiн’е само во националниiот и религиозен сепаратизм.
Читај
Грците не можат да видат кое време е
ПОДВЛЕЧЕНО СО ЦРВЕНА ЛИНИЈА
Георги Барбаровски


Мојот колега Фиљос Стангос од грчката државна телевизија во „Кругот“ на мојот македонски колега Борјан Јовановски од телевизија „А1“ ја исцрта пирамидата на грчкото право со кое неговата земја ја држи на синџир мојата земја. Република Македонија била закана за неговата татковина затоа што ние нашата си ја именуваме така како што се вика и затоа што со тоа име и ние се идентификуваме. Во тоа, сосема независно, на собир во Минхен му помогна грчкиот амбасадор во Германија, Димитриос Кипреос, кој спротивставувајќи се на коректното и силно излагање на претседателот Ѓорге Иванов, рече оти сме настојувале да го монополизираме името.
Читај
Жива историја
СВЕДОШТВА НА ПРОТЕРАНИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ЕГЕЈОТ
(Продолжува од минатиот број)


Тој уште повеќе се разлути и ми се развика: “Па, уште продолжуваш да зборуваш”. Се втурна да ме зграпчи за да ме тепа. Жените кои беа зад мене ме повлекоа назад и се исправија пред офицерот. Постарите жени не го знаеја грчкиот јазик. Една од нив ги крена рацете нагоре и му се развика на офицерот: “Зошто го мачиш чупето?”. Тој беше вчудоневиден од отпорот на жените. Другите жени ме истуркаа назад и ми велеа да бегам. Со трчање се сокрив во една стара куќа и така се спасив. Но, во 1946 година бев уапсена како и другите членови на организацијата НОФ и АФЖ, бидејќи бевме предадени од шпиони, гркомани. Во полициската станица во селото не мачеа.
Читај
Анализа
НЕНАУЧНА ФАНТАСТИКА
Стефан Влахов-Мицов


Во текот на јануари ја презедовте должноста амбасадор на Македонија во Ватикан. Како го оценувате досегашниот развој на односите меѓу Македонија и Ватикан?
- Светата Столица, попозната во јавноста како Ватикан, се вбројува меѓу земјите кои уште од самиот почеток ја поддржаа независноста и самостојноста на Република Македонија. Минатата година се навршија петнаесет години од меѓусебното воспоставување на дипломатските односи, иако тоа е сторено под референцата, а не под нашето уставно име.
Од друга страна, пак, нашата земја има континуирана поддршка од страна на Светата Столица, посебно во однос на напорите на Македонија за членство во Европската Унија, кое во повеќе наврати јасно е изразено во говорите актуелниот римски понтиф.
Читај
Познайте и спечелете!
ИСТИНИ ОТ МИНАЛОТО

Често явление е да се четат изворите избирателно. Пускат се съкратени, целенасочено орязани издания за масовия читател. Подбрани четива, избрани сборници. В тях принципът сякаш най-често е да се избягва всичко лошо, всяка груба реалност от миналото. И така историческите издания често служат само за да промиват мозъците на масовия читател. Да мисли той, че миналото е било нищо друго освен славно, с подли врагове и по някой гнусен предател, но като цяло разказ за невероятния път от слава в слава и от величие към безсмъртие на „нашия народ”. Подобно отношение към народа като към „прост народ” и тълпа е унизително. Гражданско общество се гради с отговорни, съзнателни хора, а не с маломозъчни национални зомбита, които просто умират от нетърпение да викат „Осанна”! и „Разпни го!”, и чиято потна длан е побеляла от стискане на поредния камък в търсене срещу кого да го хвърлят. За да се види другата - прикривана и груба, но истинна - страна на пътя, довел до създаването на съвременна България публикуваме няколко откъса от произведение на известен автор. Оставяме на читателите да отговорят кои са авторът и творбата. За първите познали следва и награда (книга). За целта ни пишете, като посочите адрес.
Читај
Това е пътят за решаване на проблемите
СТАНОВИЩЕ НА ОМО “ИЛИНДЕН” - ПИРИН ПО ДОКЛАДА НА ХАМАРБЕРГ
Председателство на ОМО „Илинден” - ПИРИН


При всички срещи, които нашата партия е имала с комисаря по правата на човека г-н Хамарберг, а особено при последната такава през ноември 2009 г., ние сме излагали своите предложения за начина на решаване на проблемите на македонското малцинство в България.
С удовлетворение констатираме, че всички тези наши искания са приети от комисаря и включени в препоръките към нашите власти. Би било добре правителството да се вслуша в тези добронамерени и компетентни съвети, тъй като именно това е истинският път да се решат съществуващите проблеми.
Читај
Из дейността на пиринци
ПОД ЗНАКА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

На 4 февруари 2010 г. в село Делчево, Санданско, около 25 членове и симпатизанти на ОМО „Илинден” - ПИРИН от Петричка и Санданска община поставиха карамфили на Паметника на Гоце Делчев. Със слово по случай празника към присъстващите се обърна съпредседателят на ОМО „Илинден” - ПИРИН Стоян Георгиев.
***
На 4 февруари 2010 г. в гр. Гоце Делчев бе отбелязан рожденият ден на македонския титан Гоце Делчев. Поднесени бяха цветя на паметника на героя. Присъстваха съпредседателите Иван Сингартийски и Ангел Безев и около 40 членове и симпатизанти. Тържеството продължи в клуба на партията.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај

Поезия

АЗ СЪМ МАКЕДОНЕЦ

Аз съм македонец – и пътувам
с вяра в красотата и човека,
а за хищна мерзост съществувам
гроб да ми копае... Ала нека!

Злобна радост утре ще унива
и като премръзнал вълк ще вие,
че дори когато ме убива,
не можа до край да ме убие.

Просто няма как да не унива
жалкото потомство на вандали,
че когато с алчност се приспива,
ще сънува мъртви идеали.

В Дания мирише ли на гнило,
вечната трагедия ни учи,
че е невъзможно от мъртвило
даром свобода да се получи.

А когато подлостта преяжда,
за да властва робска орисия,
свободата себе си разгражда
и се преобръща в страхотия.

Рухна грешно зиданата къща,
рухна – за да царства кожодера!
И един безхлебник ли се връща
при страха от каменната ера?!

А сърцето ми проплаква в ада,
но ръка на Юда не целува; -
този, който нищо не изстрада,
той, навярно, нищо и не струва.

На гърба си нося готованци,
а в душата си – кървящи рани;
всички видове мъртвешки танци
върху мойте нерви са играни!

Аз съм македонец – от когато
този век е длъжен да узнае,
че на гибел се обрича злото,
ако гроб на цял народ копае!

АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ


Македонија пее

АКО УМРАМ ИЛ ЗАГИНАМ

Ако умрам ил загинам,
немој да ме жалите,
напијте се рујно вино,
скршите ги чашите.

Рефрен:
Еј верни другари
песна запејте (2)
мене спомнете.

Ако умрам ил загинам,
поп немој да викате,
вие на гроб да ми дојте,
оро да заиграте.

Рефрен:...............

Ако умрам ил загинам,
ќе останат спомени,
што сум лудо лудовало
на младите години.

БОЛЕН ЛЕЖИ КАТИЛ ЃОРЃИ

Болен лежи катил Ѓорѓи,
в Солунски зандани.
Дење лежи катил Ѓорѓи, -
ноќе го испитуваат. (2)

Кажи, кажи катил Ѓорѓи,
кај е твојта пушка?
Кај е твојта пушка Ѓорѓи, -
пушка – маликера. (2)

Главата си давам душман,
пушка не кажувам.
Пушка не кажувам душман, -
пушка – маликера. (2)

Откаде спечели Ѓорѓи,
тешко имање?
Бегови сум клало душман, -
пари сум земало. (2)Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting