Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Трябва открито, ясно и отговорно да се ликвидират всякакви абсурди между съседите
КОВАРНИТЕ ПЛАНОВЕ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ МАКЕДОНИЯ НЕ СЕ КРИЯТ
JАН ПИРИНСКИ


Нищо повече не може да се прибави към явното и нагло демонстриране на великобългарските аспирации към Република Македония. Нищо. Защото всичко, което ултранационалистите в България непрекъснато пропагандират, е пребогато отразено в медиите. Така че допълнителни доказателства за пъклените планове на български политически и държавни дейци, в това число на президенти, министри и други разни и разнообразни индивиди, не са необходими.
Налага се българските държавници и политици коренно да променят своята политика към Република Македония. А се знае какво трябва да направят. Признаване на националността, езика, културата и историята. И ако се говори за някакъв си договор между двете страни, то това трябва да стане на реципрочна основа. Тогава и само тогава двете съседни страни може да разчитат на истински приятелски и добросъседски отношения. Да, тогава и само тогава!
Читај
Од месец мај 2010 г.
ЗАПОЧНА МАКЕДОНСКОТО ПРЕТСЕДАТЕЛСТВО ВО СТРАЗБУР
(По македонскиот печат)


Македонија на 11 мај го презеде претседавањето со Комитетот на министри на Советот на Европа. Шестмесечното претседавање со извршното тело на најстарата паневропска организација, попладнево во Палатата на Европа во Стразбур формално му беше предадено на шефот на македонската дипломатија Антонио Милошоски од досегашниот претседавач министерката за надворешни работи на Швајцарија Мишлен Калми Реј.
За Милошоски се неосновани обвинувањата и дека со именувањето на претседателството како македонско се нарушува процесот за решавање на името во ОН. Македонија, истакна министерот за надворешни работи, смета дека тоа прашање треба да се решава во ОН и останува ангажирана за изнаоѓање решение преку искрен компромис.
Читај
Малцинства, права и бъдеще
ПО СЛЕДИТЕ НА ЕДНА ПРЕСТЪПНА ПОЛИТИКА
Самуил Ратевски


В далечната 1963 г. Тодор Живков каза знаменитата според безочието и дебелоглавието си фраза: „В България македонско малцинство няма и не може да има.” Това стана мото на антимакедонската политика на България по негово време. През 1989 г. той си отиде от власт. Но отиде ли си от власт и неговата политика, закодирана в цяло едно поколение лакеи,подлизурковци и властогонци в политиката?
Читај
Лþбовта към отечеството трябва да бъде и лþбов към човечеството.
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Проф. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)Господа комшийски историци, неподправените народни предания тежат много повече от вашите целенасочени антимакедонски писания!
Величието на македонската история след години ще се превърне в проклятие. То ще плаши най-вече гръцките и българските шовинисти. Това, което могат, ще присвоят, а другото ще отричат и прикриват.
Но, както видяхме, македонската (а и балканската) история е сложна. През античността идват римляните. Средновековието е още по-сложно. Тук е Византия и многовековното й владеене е оставило както материални следи, така и следи в историческото съзнание на македонеца. Македонците са горди с Юстиниан Велики. През ХІХ век няколко македонски населени места претендират, че са негово родно место. В Македония се настаняват славянски и други племена. Идвали са българи, кръстоносци и сърби. Съществували са самостоятелни държавни формирования.
Читај
Под знамето на Гоце Делчев
ИЗ ЖИВОТА И ДЕЙНОСТТА НА МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ МЕСЕЦ МАЙ

На 4 май т. г. в клуба на ОМО „Илинден”-ПИРИН в гр. Гоце Делчев се проведе заседание на Председателството на партията. Бе направен разбор на проведения всемакедонски събор в чест на Яне Сандански в Мелник, на положителните страни и на някои забелязани слабости. Със задоволство бе констатирано, че съборът е преминал успешно въпреки проблемите, правени от страна на властите по границите на държавата. Обсъдени бяха и различни финансови и организационни въпроси и взети необходимите решения.
Читај
Питам се...
ТОВА ЛИ Е ЛИЦЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА?
Звонко Звонков


Вече много години на бял свят излизат имената на сътрудниците (агентите, доносниците) на бившата Държавна сигурност. (На сегашната ще се появят по-късно.) Научаваме ги на порцийки, на порцийки – поднасят ни се много икономично, за да можем по-леко да преглъщаме обидата, разочарованието и гнева си за това, че сме били лъгани, подслушвани, манипулирани, клеветени, задушавани дори от хора, които са ни били колеги, от хора, които сме смятали за близки. И макар че известните имена на тези „патриоти” (работили за „националната сигурност”, т. е. против народа и интересите на България) станаха стотици, ще си позволя да напомня само за някои от тях, които мръсничко влагат наученото някога в днешния ден на страната.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

МАРКОВ ВЕЛЕ. Един от първите социалисти в Македония, революционер, войвода. Роден в с. Селце, Крушевско, през 1870 година. Член на Македонската социалистическа група в София (1896 и 1897). Участник в Първата социалистическа конференция в Македония (3 юни 1900). Войвода на Крушевския революционен район. Със своята чета от десетина комити се движел в района между Крушево, Кичево, Битола и Прилеп. Предадена, четата била обкръжена от около двеста души войска в село Ракитница, Крушевско, и почти цялата била ликвидирана. В битката загинал и войводата (1902 година). „След обяда, който им беше приготвен, комитите начело с войводата поведоха хоро, на което се хванаха и селяните. Храбрите македонски синове под носа на черкезите от Ново село поведоха своето последно хоро, в което заедно със свирнята на гайдата се извиваше и тяхната борческа песен...
Читај
Уводна статија на првиот, мајскиот број на органот на Македонците во Егејскот дел на Македонија
КОНЕЧНО „НОВА ЗОРА“ - МАКЕДОНСКИ ВЕСНИК ВО ГРЦИЈА
(Преземено од МИМ)


Денешниот ден е еден историски ден за македонското движење, но и за сите грчки граѓани кои посакуваат една навистина европска, демократска Грција. Почнува да циркулира првото масовно средство за информирање во нашата земја кое содржи вести, артикли и коментари и на македонски јазик. Еден јазик кој во Грција официјално не постои, но неофицијално го зборуваат или го разбираат повеќе од половина милион луѓе, претежно во северна Грција, - се вели во денешното соопштение редакцијата на весникот на македонски јазик „Нова Зора“.
„Нова Зора“ е весник кој се обраќа пред се на Македонците кои сакаат да држат контакт со нивниот мајчин јазик, кои посакуваат да го научат подобро и тие и нивните деца, кои сакаат да ги бараат нивните права, да научат за нивната историја и култура. Пораката е јасна: времињата на стравот поминаа. Нашата земја не може веќе да се крие зад прст. Мора да се согласи и да се прилагоди на тоа што се случува во другите европски земји.
Читај
Вест
ВНУКАТА НА ГОЦЕ НА ПАНИХИДАТА ВО „СВЕТИ СПАС“
(Преземено од МИМ)


Со панихида на гробот на Гоце Делчев во црквата “Свети Спас” во Скопје, на 4 мај беа одбележани 107 години од загинувањето на идеологот на македонската револуционерна борба.
Свежо цвеќе положи и внуката на Гоце Делчев, Катерина Нурџиева.
На гробот на Делчев цвеќе положија и претседателот Ѓорге Иванов, премиерот Никола Груевски, делегации на Собранието, на Министерството за одбрана, на локалната власт и на научно-образовни и културни установи и граѓански здруженија.
 
Провокациите не ги плашат нашите во Егејот
ВИНОЖИТО ОТРПНА НА НАПАДИТЕ НА НАЦИОНАЛИСТИТЕ
(Преземено од МИМ)


Грчкиот крајнодесничарски и фашистички весник „Стохос“ ги повика безбедносните служби во Атина да ја зачуваат „грчка Македонија“ од издавањето на весникот „Нова Зора“ и најави пресметка со уредникот Јоану. Националистичките напади против Виножито, партијата на Македонците во Грција, и издавањето на весникот се објавени на интернет-страницата на грчката ултранационалистичка организација „Златна зора“. Од Виножито велат дека ваквите закани од националистите не се ништо ново и оти се практика во последните 20 години.
Читај
Позиција
ЛЕСНО Е ЗА ДОГОВОР, ДА ГИ НЕМА ПОЛИТИЧАРИТЕ
Стефан Влахов-Мицов


Или Бугарија официјално ќе ги признае малцинствата на својата територија, вклучително и македонското малцинство, и ќе има законско право да го третира бугарскиот јазик како официјапен, како јазик на мнозинството. Или, пак, ако не се признаваат малцинствата, нема да се признава ниту мнозинството, што ќе рече дека официјални јазици се сите што се зборуваат од народностите (министерот Младенов признава дека во Бугарија живеат различни народности). Третата варијанта е Младенов да добие „Нобелова награда” за своето откритие ликот на мнозинството без малцинство.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)Тоа име iет обшчо известно на македонците словени и сите со него се именуваат. Једно iет така, и iедно обравуаiн'ето на народноста iет политично-механичен процес, то имаат се сите нужни условиiа за оддел'уаiн'е на Македониiа во самостоiна етнографцка област: македонците имаат обшча таткоина, последната постепено со реформи се оддел'уат во самостоiна политична целина, во неiа се имаат неколко колца од iужно-словенцката iазична верига, тиiе колца много лесно се обiединуваат со обшчото признааiн'е стредното од ниф за обшчо орадiе во искажуаi'н'ето на литературната реч за сите интелегентни л'уг'е во Македониiа и за во книгите и сколиiите. И така, сите условиiа за националното возродуаiн'е на Македониiа се имат на лице, па и тоа возродуiн'е и од гледишче на втората историiцка теориiа за образуаiн'е на Балканцкиiот полуостров на малите етнографцки iединици од iедна по голема iет совршено логично.
Читај
Друштвото на писателите на Р Македонија
РАДЕ СИЛЈАН ПРЕИЗБРАН ЗА ПРЕТСЕДАТЕЛ
(Преземено од МИМ)


Даниел Кон-Бендит, копретседател на групата на зелените во Европскиот парламент и еден од лидерите на новото политичко движење во Франција, Европа-екологија, за „Утрински весник“ се осврнува на проблемот со блокадата на европската интеграција на Македонија поради нерешеното прашање за името. Лидерот на студентските протести во мај 1968 година, во Франција, смета дека сега е шанса да се изврши притисок врз Грција за да направи отстапки за ова прашање, во замена за помошта што ќе ја добие од Европската унија. Кон-Бендит проблемот на Македонија го споредува со тој на Кипар, во кој до израз дојде немоќта на ЕУ да најде решение. Решението за излез од проблемот со името, според него, сепак, не може да дојде однадвор, бидејќи партијата се игра во Македонија и во Грција.
Читај
Жива историја
СВЕДОШТВА НА ПРОТЕРАНИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ЕГЕЈОТ
(Продолжува од минатиот број)


Братот на Ташо сакал да го посети татко им кој бил однесен во затвор во Воден, но поради тоа што ги навредил џандарите бил претепан и сместен во болница. Ташо и мајка му заминале за Воден, за тој да го посети братот во болница, а мајка му да го посети сопругот. Во болницата нашиот соговорник го видел брат му, дури и успеал да го извлече од таму. Но, не за долго. Монархофашистите го пронашле и го затвориле.
На 27 јули почнало судењето на татко му, а на 28 го стрелале. Тоа било еден ден по стрелањето на Мирка Гинова. Четата на Мирка Гинова била фатена на 22 јули, а на неговиот татко на 24 јули.
Читај
Принципна критика на грчката политика против Македонија
СПОРОТ Е ПЕРВЕРЗЕН
(Продолжува од минатиот број)


Блокирањето на Македонија за почеток на преговорите за влез во ЕУ поради спорот за името е “перверзно”, смета Жељу Желев, поранешен претседател на Бугарија. Во интервју за “ЕуроАктив”, тој вели дека е неприфатливо за една земја да и биде оспорувано право да се именува себе како што сака.
- Неприфатливо е Европската унија да одлучува за една земја при гласање одржано во нејзиниот круг, вели Желев, кој е основач и претседател на невладиниот Балкански политички клуб, кој соединува истакнати политичари и интелектуалци од југоисточна Европа. Желев оценува дека е опасно однесувањето на Грција, која барајќи аргументи против влезот на Македонија во ЕУ, предизвикува тензии меѓу Албанците и Македонците.
Читај
Балканот тема во Вашингтон
РЕШЕНИЕ ЗА ИМЕТО ДО КРАЈОТ НА ЛЕТОТО?!
(Преземено од МИМ)


Американскиот претседател Барак Обама на последната средба со грчкиот премиер Јоргос Папандреу му порачал дека прашањето за името мора да се реши во следните месеци, изјави американскиот заменик-помошник државен секретар Стујард Џонс, на Конференцијата Трансформирање на Балканот: безбедност, политичка стабилност и економски развој”, што се одржа во Вашингтон.
Како што пренесува радиото Гласот на Америка, програма на македонски јазик, високиот американски претставник смета дека посредникот на Обединетите нации, Метју Нимиц, одлично си ја врши работата и прогнозира дека заемно прифатливо решение ќе биде пронајдено летово.
Читај
Македонија за св. Кирил
ДЕЛЕГАЦИЈА ВО РИМ
(Преземено од МИМ)


Државната делегација на Република Македонија предводена од претседателот на Собранието на Република Македонија, Трајко Вељаноски патуваше за Рим по повод традиционалната манифестација „Македонија во чест на Свети Кирил”, која секоја година се одржува во главниот град на Италија.
Претседателот на Собранието и членовите на делегацијата имаа аудиенција кај папата Бенедикт 16, а се сретнаа и со државниот секретар на Светата Столица, кардиналот Тарчисио Бертоне.
Делегацијата на 24 мај учествуваше на молебен на гробот на Свети Кирил во базиликата „Сан Клементе“ во Рим.
Читај
Став
СО ВЕРБА, ПРЕКУ АКЦИЈА ДО ЦЕЛТА
Ристо Никовски


По падот на Сајгон, на 30 април 1975 година, во Пекинг веднаш допатува Ким Ил Сунг, „саканиот водач“ на Северна Кореја и татко на сегашниот лидер, Ким Јонг Ил. Поводот беше јасен: бараше поддршка и помош виетнамското сценарио да се повтори и во Јужна Кореја.
А Јужен Виетнам не падна тукутака. Во декември 1974 година, како трет секретар на Амбасадата во Пекинг, а во придружба на југословенскиот и четири други амбасадори, го посетивме ослободениот дел на Јужен Виетнам. Целта беше предавањето на акредитивите на новите амбасадори. Од Ханој до провинцијата Кванг Три, оддалечена околу 500 километри, со автобус патувавме – три дена! Патиштата беа целосно уништени од постојаните бомбардирања, а сите мостови на многубројните реки срушени. Без исклучок.
Читај
По билото на подлостта
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ АБСУРД ВЪВ ВСЕЛЕНАТА
Биляна Вардарска


Лицето на света се променя – и това е повече от очевидно след грандиозния провал на социализма. Мащеха България не можеше да не остане засегната от тази могъща тенденция, която на местна почва се реализира прекалено отвратително, извратено и корупционно. И за двадесет години тя достигна своя социален апогей – българската нация се превърна в най-бързо изчезващата на земното кълбо.
Читај
Познайте и спечелете!
ИСТИНИ ОТ МИНАЛОТО

... В 1880 г. аз отидох нарочно да се покланя на мястото, гдето си е излял кръвта тоя забравен поборник. Както е обикновено у нас да викаме “ура!” пред грамадните паметници само на чуждите, а нашите юнаци не смисляме даже, така и оттук аз бях поражен от народното ни нехайство. Гробът на Върбан войвода се отличаваше само с едно огризено паметниче, турено от някоя набожна бабичка за душата й. От останалите момчета никой не пострада тежко; повечето избягаха в Румъния.
...Цели пет деня ходила тая депутация из гората да чака Месия, който в това време си купувал лозови пръчки из Влашко с 200 жълтици комитетски пари!
Читај
Позиция
В БЪЛГАРИЯ ИМА МАЛЦИНСТВА!
Пресцентър на ОМО “Илинден” - ПИРИН


По отношение на изявленията на министър Младенов, че в България няма македонско или други малцинства:
1. Твърдението на министъра, че в България няма малцинства, не отговаря на реалността. Съществуването на голям брой малцинства е очевиден факт. Всички преброявания през последните седем десетилетия регистрират съществуването на многохилядно македонско, както и на множество други малцинства.
2. Тази очевидно противна на истината позиция министърът се опитва да аргументира, позовавайки се на българската Конституция. Но в нея никъде не пише, че в България няма малцинства. В Конституцията на практика се признава съществуване на малцинства, когато се говори за правата на лицата, на които българският език не им е майчин.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
ЧитајIn Memoriam

ПОЧИНА ГОЛЕМИОТ ГАНЕ ТОДОРОВСКИ

Се родив
Тоа е совршен факт

Живеам доста
Тоа е одвеќе непорекливо

Кому му требам
Секој е должен сам да знае

Пречам ли некому
Нека ме одмине

Премногу е напожелно
Да бидам одбран за враг

Вражја е живеачката
А јас сум рековме нејзин факт

Ќе умрам колку за доказ
Дека навистина сум живеел.

Важно! Важно! Важно!
Дружеството на репресираните македонци в България съобщава на всички репресирани през комунистическия период заради македонските си убеждения и съзнание, както и на техните потомци, че срокът за подаване на молби за компенсации и обезщетения е удължен до края на 2011 г. Молбите се внасят в областните управи, и пак там можете да научите и какви точно документи ви са необходими.
ДРМ

БЛАГОДАРНОСТ!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята най-искрена благодарност на господин Иван Стойков Петров от Белгия, който даде 100 евро за абонация и помощ за вестника. На него и на семейството му пожелаваме много здраве, щастие и успехи в живота.

Македонија пее

ТИ ДОНЕСОВ МЛАДА НЕВЕСТА

Отвори мајко портите
да влезат другарите
песни да запееме, оро да заиграме
песни, ора македонски.

Рефрен:
Ти донесов млада невеста
јас ја сакам мајко од срце
чеда да ми изроди
родот мајко да ми продолжи. (2)

Намести мајко софрата
наполни ги чашите
Бела лута ракија, рујно вино црвено
се до капка да се испие.

Рефрен: ...

Ај да не мајко ќердосаш
и силно да запееш
нека сите те слушнат,
нека сите разберат
кога снаа в куќи доведе

Рефрен: ...

Ти донесов млада невеста
јас ја сакам мајко од срце
чеда да ми изроди
родот мајко да ми продолжи. (2)
Родот мајко наш македонски.

СРЕДЕ СКОПЈЕ ВАРДАР ТЕЧЕ

Среде Скопје Вардар тече
Вардар река распеана.

Рефрен:
Ој Вардаре Македонски
од извора дур до Солуна
ој Вардаре Македонски
ти ја красиш Македонија.

Лути рани на јунаци
твојта вода ги лекува.

Каде Вардар поминува
среќа радост донесува.

Рефрен: ...


Поезия

ПОДЛОСТТА БЕШЕ ТАМ...

На 10 април 1941 година Хитлеровите агенти цар Борис и Филов изпратиха български окупационни войски във Вардарска Македония и в Беломорска Тракия. Те обявиха тези земи за присъединени към България и че с този акт били осъществени „националните идеали на българския народ.”
„С окупирането на Вардарска Македония и Беломорска Тракия бяха освободени няколко германски дивизии от жандармската им роля и отпратени към съветската граница.”

Из „История на България”

Денят бе двадесет и втори юни,
но още не поел по своя път,
дулата на връхлитащи тайфуни
убиха тишината на векът.

Война в сърцето на мира прекрачи
и бездните на нейното море
бушуващо ревяха за палачи,
които да убиват по-добре.

И там, където, майчице ле мила,
разплаква и сърца, и красота,
зловещото безумие разстила
от кръв и пепел празник на смъртта.

България ликуваше с придатък,
достоен за безмилостен юмрук –
защо да търси фронтове нататък,
когато може да разстрелва тук?

Размяната на изток прати други,
размяната на ада подари
чудовища с доказани заслуги,
а по жестокост – още по-добри.

Жестокост - да вилнее вдъхновено
и да заляга сред сибирски студ
с подгрета кръв от българско „червено”
и щедростта на реквизиран труд.

Ала вулканът щеше да изригне
като възмездие за мъртъв дом
и с танкови вериги да настигне
злодеите в последния разгром.

Когато неспасяемите бягат,
едничкото добро е все така
ръцете си за милост да протягат
към „колоса на глинени крака.”

Когато триумфално ги превие,
за спомен от гиганския пожар
той знамето „Победа” ще забие
в сърцето на издъхналия звяр.

А после преуспели историци
ликуват с явно продиктуван тон,
че нямало е български войници
в сражения край Волга или Дон.

Отдавна е известно , че циници
превръщат в гордост и позор, и срам.
Да, нямало е български войници,
но българската подлост беше там!!!

Александър МакедонскиOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting