Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Македонската емиграција активно се вклучува во политиката во Македонија
ПОЛИТИЧКИ ПОРАКИ ОД ДИАСПОРАТА
(По македонскиот печат)


Австралиско – македонскиот комитет за човекови права почна кампања со која ја повикува македонската Влада да ги прекине преговорите со Грција за името под покровителство на Обединетите нации. Во кампањата австралискиот комитет е подржан од сродната организација на Македонците во Канада.
Никој во државава не знае колкав е бројот на иселеници. Неофицијално се споменува бројката од 550.000 иселеници во прекуокеанските земји, додека во Европа околу 300.000. Но, приближната бројка ќе се знае на следните парламентарни избори, кога иселениците ќе гласаат за три пратенички места.
Читај
Размисли
ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ И ЦИНИЗМЪТ НА БЪЛГАРИЯ
Биляна Вардарска


Всички факти и документи, свързани с Илинденската епопея, доказват по най-убедителния и безспорен начин, че македонският народ и ръководителите на Илинденската епопея са се борили за автономна, свободна, независима и демократична Македония...Илинденската епопея е дело изключително на македонския народ... България не подкрепи Илинденското въстание нито военно, нито дипломатически, а просто затвори границите си.
Читај
Лþбовта към отечеството трябва да бъде и лþбов към човечеството.
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Проф. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)За целта патриарх Самуил III решил да ликвидира Охридската (македонската) архиепископия и Ипекската (сръбската) патриаршия като духовни опори на съответните народи и пречка за неговите идеи. (Ще припомним, че Търновската патриаршия е ликвидирана с падането на България под турско робство и почти всички днешни български земи влизат в диоцеза на Цариградската патриаршия.) Финансовото положение на двете църкви било влошено след масовата емиграция на християни от Македония и Сърбия при оттеглянето на австрийската армия в 1690 г. Освен това много албанци и македонци в диоцеза на Охридската архиепископия били ислямизирани след 1689 г.
Читај
Събития
ИЗ ЖИВОТА И ДЕЙНОСТТА НА МАКЕДОНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ

На 11 юли т. г. в местността Папаз чаир в Южен Пирин се проведе заседание на Председателството на ОМО „Илинден”-ПИРИН. Поднесени бяха доклади по различни текущи въпроси, в това число и по хода на делото на партията в Страсбург. Посочено бе, че според експерти от Страсбург се очаква тази година то да завърши и да бъде в полза на пиринци. Обсъдени бяха последиците и съответните стъпки след спечелване на делото. Разгледано бе финансовото положение на партията и бяха взети необходимите мерки в тази насока. Също така бе решено изпращането на няколко делегации на събора на македонците в Егейска Македония в с. Овчарани, Леринско, на събора на егейците емигранти в с. Тръново, Битолско и др. Също така бе решено да се започне подготовка за традиционния партиен събор в чест на Илинден, който се провежда в с. Мусомище, Гоцеделчевско.
Читај
Разчорлени мисли
“ТОГАВА СЕ ПИСА БЪЛГАРИН, ЗА ДА ИЗЛЕЗЕ ЧИСТ ПРЕД ВЛАСТИТЕ И ЗАКОНА”
Гоце Йонков


Е, ние, македонците, сме доказали през вековете, че имаме достатъчно търпение и воля – и когато правим въстания, и когато ги подготвяме, и когато ближем раните си след тях, и когато чакаме справедливост, и когато не я дочакваме... И така – над 30 века! И сега ще седнем на брега на времето и ще търсим отговор на въпроса: какво търсят и какво правят в НАТО и в Европейския съюз върховисти и шовинисти, врагове и на тези организации, и на малцинствата, и на своите съседи, и на мира и разбирателството, и на бъдещия прогрес!?
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

МАНДЖУКОВ ПЕТЪР. Революционер, анархист. Роден в скопското село Мирковци през 1879 година, племенник от сестра на Нешо Бойкикев от село Кучевище, по-късно охридски владика Натанаил, с когото имал диаметрално противоположни становища за македонския въпрос, обаче близките роднински връзки ги поддържали с любов. Учил в България – в Ловеч, Пловдив, София, Казанлък и Лом. В Казанлък и Лом заедно с някои свои близки другари и съученици основал анархически кръжоци. През 1898 година продължил своето учение в Швейцария и във Франция. Един от основателите и член на Македонския таен революционен комитет в Женева и сътрудник на нелегалните вестници „Отмъщение” и „Глас”.
Читај
Хроника
СПОРОТ ЗА ИМЕТО ВО МЕСЕЦ ЈУЛИ
(Преземено од МИМ)


Преку Обединетите нации да се даде препорака земјите-членки да го користат договореното име меѓу Скопје и Атина, а државите да можат сами да одлучат дали ќе ја прифатат таквата препорака, или пак ќе го употребуваат нашето уставно име. Дипломатски извори брифираат дека ова е крајната отстапка за опсегот на употреба што Грција е подготвена да ја направи за да се реши долгогодишниот спор.
Според нив, таквата препорака нема да биде задолжителна за државите што нé признале под уставното име, туку самите земји ќе имаат право да решат дали нашата земја ќе ја нарекуваат со евентуалното ново име, или пак во билатералната комуникација ќе продолжат да го користат уставното име.
Читај
Позиција
НЕПОМИРЛИВИОТ ГРИГОР ПРЛИЧЕВ
Стефан Влахов-Мицов


Прличевата поема „Сердарот“ е идеен, уметнички, етички и естетски експеримент, кој и денес - еден и пол век по неговото создавање - не ја загубил својата вредност. Има автори што имаат потреба од многу патувања во светот за да напишат епски творби. Други успеваат иако не излегле од родното место. Некои создаваат епски творби врз основа на големи историски настани. На пример, Толстој во „Војна и мир“ или Хомер во „Илијада“. Други, како Прличев, успеваат на едно локално сиже да му придадат епска длабочина. Тоа означува дека не е потребно да користиш епска визуализација за да ја откриеш и пресоздадеш целината зашто целината е сегде - и во единичноста и во регионалноста. Доволно е да имаш сетила да ја почувствуваш и дарба да ја покажеш на читателите.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)На тиiе прашаiн'а ке ни одгоорит крстуаiн'ето на чоека и значеiн'ето на негоото име за друзите и за самиiот него.
Некоi, шчо носит име Петр, сам не си го клал името, ами му го клале друзи -нунковците. Нунковците му клаваат iедно име на кумчето, тоi со него да се разликуат од друзите л'уг'е, деца, жени, моми. Кога ке го викнат Петр, не ке се одзрнит Иван, Лазар, Велика, и прочее. Значит името на iеден чоек не iет толку важно за самиiот него, колку за друзите, за тоа он не се крстит сам, ами го крстат него друзи. Он сам и не се велит Петр, ами си велит: „iас». Се ползуат со негоото име, само кога требит да се различит од много друзи л'уг'е подобни на него.
Читај
Интервју со академик Цветан Грозданов
СКРОМНА ПОЧИТ КОН ДЕЛОТО НА СВ. НАУМ
(Преземено од МИМ)


Академик Грозданов, оваа година му е посветена на св. Наум, поточно на 1.100- годишнината од неговото успокојување. Дали како држава сме подготвени достоинствено да му се оддолжиме?
- Почнавте со тешко прашање, бидејќи можам само да кажам во кои институции се подготвуваат академии или свечени собири по повод ова одбележување.
Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во почетокот на септември ќе организира научен собир посветен на сите аспекти на дејствувањето на св. Наум, а потоа веќе на 1 октомври МПЦ, поточно Дебарско-кичевската епархија во Охрид, ќе биде домаќин на меѓународен научен собир на кој свои трудови пријавија истакнати проучувачи од нашата земја и од соседството.
Читај
Жива историја
СВЕДОШТВА НА ПРОТЕРАНИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ЕГЕЈОТ
(Продолжува од минатиот број)


Водевме битки на Каракамен, Негуш, Воден... Како одевме, така паѓавме во заседи, но дојдовме до Кардица... По долги перипетии нашата единица мораше да се повлече. Бев во единицата на тешки митралезии.
Поповски раскажува за тоа како по повлекувањето останале само двајца и тие се упатиле во партизанската област Вргана. На патот до таа област им се придружиле уште тројца партизани. Во оваа област Поповски нашол соборци од своето село. “Гледам - се потсетува нашиот соговорник - деца зборуваат македонски и ми дојде душата. Имаше борци од Русилово и од Острово. Се сместив во таа единица додека се снајдам. Со штитот од италијанските пушки ги продупчив свинските кожи, кои цело време ги носев на нозете, и направив опинци”.
Читај
Анализа
ГЛАВНА ЦЕЛ - ДА НИ СЕ ОДЗЕМЕ ДРЖАВАТА, НАРОДОТ - КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА
(Преземено од МИМ)


Продлабочена анализа на настаните низ кои минуваме по распадот на СФРЈ, недвосмислено покажува дека основната причина за проблемите со кои сме соочени е всушност – (карактерот на) државата. Ако систематично се редат камчињата, мозаикот релативно лесно открива дека сите потези на меѓународниот фактор водат во: редефинирање, рекомпонирање, распарчување... или, барем - демакедонизирање на оваа држава. Иднината ќе покаже која е точната намера.
Според фактите, целта е македонскиот народ да ја загуби својата држава. Тоа е секако најлесниот начин да се затвори и т.н. „македонско прашање“, кое сé уште, преку сите соседи, го бранува Балканот. Ако нема македонска држава, нема проблеми. Така, националниот идентитет на македонскиот народ, неговиот јазик, култура, историја... ќе бидат само неизбежна колатерална штета - резултат на загубената држава.
Читај
Коментар
“НЯМА УСПЕХ ТАМ, ГДЕТО ИМА ЛЪЖА”
Станимир Ковачев
(Продължава от миналия брой)Гражданско общество се гради от хора, обществено ангажирани, със волна мисъл, с право на свободен избор, с достойнство и чест. А може би всичко това ще дойде, когато по пътя си срещнем истинската демокрация. Тази демокрация, която се отнася и за малцинствата, а не само за безумните им отрицатели. Но колко ли баласт е нужно да изхвърлим дотогава!? Започвайки от двуличието на властващите... За да не страдаме от лъжите и да не плащаме на говедарите!
Читај
Кратък коментар
КОМПЛЕКСИ

Удивително е как хората, обвиняващи македонците, че имали криза на идентичността, все още не могат да открият своите корени, и продължават да спорят за своя произход. Свидетели сме на един силен стремеж да се отхвърли несъмненият тюркски произход на (пра)българите и последните, а чрез тях и съвременните българи, да се направят арийци. Ето две кратки съобщения за една смехотворна експедиция в Иран, която в рекордно къси срокове и с детинска логика смята, че вече е успяла да докаже това. Единственото, което е успяла да направи обаче, е да докаже, че хората, питащи другите “поради щто се срамят да се нарекат българи”, самите се срамуват от онези истински етнически българи, които наричат свои предци.
Читај
Без коментар
СПОДЕЛЕНИ ИСТИНИ ОТ БЪЛГАРСКИ УПРАВНИЦИ

„Усилията на цялата интелигенция, на целия български народ, засега са насочени към глуха, безшумна борба за българско национално единство; харчат се пари и сили и народна енергия в тая борба със сърбите и гърците; не се пести нищо, за да победи идеята, че българинът от Македония, Тракия и Мизия е син на една и съща майка България... и при все това в самото навечерие на тази засега неравна борба в открита война, в българската столица, в сърцето на България, излизат хора, които се осмеляват да развалят плодовете на дългогодишните усилия, да доказват, че македонците са отделна нация, с отделен език, с отделни исторически задачи! Какви по-добри доказателства могат да търсят сърбите, че Македония не е българска?”
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај

1903 - 2010

107 години от избухването на славното македонско Илинденско востание
ИЛИНДЕНСКА

(Никола Вапцаров)

Вината не бе наша.
Вината беше чужда
и другиму тежи
стотонна отговорност.
Когато дойде ден,
когато стане нужда,
ний всичко ще разкажем
на майката история. –

Започнаха със мръсните ръце
да пипат във душите на народа.
Гневът бе толкоз много накипел,
че не съзряха вълчата порода,
муцуните под овчите им кожи,
престъпната и плитка лицемерност.
Но идат дни, когато ний ще можем
да хвърлим кал във мутрите им черни.

И бунта почна.
Нямаше защо
да вдигнеме ръце,
да изостанем.
Ала
с кръвта
на простия народ
в Илинден влехме
наше съдържание.

Какво ще кажете за тази новина,
ще търсите ли тука руски рубли? –
Във Крушево бе феодална власт
и що за скок –
градят сега република!

Те беха също като нас младежи.
Досущ каквито тук сме сбрани ние.
И биха се,
и мреха във метежи,
тъй както утре
ще умреме ние.

Не хленча аз, че буря ги обрули.
Израстват други в димните пожари.
Погледай тук – това е Питу Гули,
а ти, наверно си... Никола Карев.

И ако трябват лозунги – добре! –
ще вдигнеме плакати до луната! –
Свободна искаме,
не щем,
не щем протекторати!

Стихове

ПЪРВАТА ПЕПЕЛ

Илинденското въстание не получило никаква
политическа или военна подкрепа от България.
А е имало обещание за щедра военна помощ...


Макар че с кръв се ражда свободата
и първият й дълг е да руши,
големите въпроси към съдбата
празнуваха в човешките души.

Но има ли покруса под небето,
но има ли и ужас, и погром,
или едно страдание, което
не тръгна към възторга
плачешком?

Когато под илинденски камбани
се вдигна Македония на крак
и с мълния от черните си рани
прониза напластявания мрак. -

Не армия влетя като лавина,
а ярко озарена от пожар
по моста на илюзиите мина
измамата с усмивка на гробар.

Макар че вероломът предстоеше,
за първата му пепел кой тъжи -
в илинденските пламъци гореше
дивизия от български лъжи.

А кървавата истина над нея
крещеше с гняв на огнено море: -
Не чакайте добро от фарисея
и никога не вярвайте в царе!

АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ


Македонија пее

ГОРДА МАКЕДОНКА

Вистина е мила мамо, вистина,
среќна сум мамо Македонка,
со душа и срце распеана,
на ден Илинден родена,
гоцева лична убавица.

Рефрен:

Да пеам, да играм, да горам, да бликам,
се` ќе сторам мајко да те имам,
во тага и солзи во радост и среќа.

Дали сум пиринка, егејка, вардарка,
јас сум, јас сум Македонка.

Вистина е мила мамо, вистина,
горда сум мамо Македонка
ко Пиринско цвеќе расцутена
со Егејско сонце огреана
од Вардарска вода полеана.

Дали сум, пиринка, егејка, вардарка,
Јас сум, јас сум Македонка.

СЛУШАЈТЕ МАКЕДОНЦИ

Оган да го гори
на тој што ќе ми збори,
да те оставам Македонијо,
да те заборавам Македонијо,
еее-еееј жива да си Македонијо.

Слушајте Македонци:
чувајте го името
македонско, наше име
не давајте да загине.
Македонијо, (2)
еее-еееј жива да си
Македонијо. (2)

Каде да сум таков сум
не се давам никому
да ме крсти, прекрстува
нека тепа отепува,
Македонијо (2)
еее- еееј жива да си Македонијо.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting