Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Должни сме на генерациите што доаѓаат да им осигуриме среќна иднина
ЗОШТО МУ Е САНСТЕФАНСКАТА ФАТАМОРГАНА НА БУГАРСКИОТ НАРОД?
JАН ПИРИНСКИ


Уште при потпишувањето на Санстефанскиот договор, се појавија поклоници на фатаморганата за голема санстефанска Бугарија. Тие, кутрите, заживеаја со своите апсурдни мегаломански мечти. Таа фикс идеја стана причина за многу понижувања и национални катаклизми за бугарскиот народ. Можност да ги остварат своите пеколни планови тие – несреќниците, гледаа во освојувањето на Македонија... Такви безумници и денес се надеваат на истата заблуда.
Времето е дојдено да ставиме крај на старите ретроградни сугестии. Да ставиме крај на секакви непријателства и омрази меѓу нас и нашите народи да заживеат со доверба, остварувајќи ги прогресивните идеи на иднината, за доброто и на нашите идни генерации. Еве зошто сега е моментот и Бугарија да примени таква политика, за која не само Македонците, но и сите прогресивни сили во Европа и светот ќе ја поздрават. Тоа е возможно и се надеваме да се случи.
Читај
Резолуција на Советот на Европа
ГРЦИJА ДА ГО ПРИЗНАЕ МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
(По македонскиот печат)


Необврзувачката резолуција донесена од Постојаниот комитет на Советот на Европа е уште еден аргумент повеќе за состојбата со Македонците во Грција со кој од неа експлицитно се бара да го признае македонското малцинство, јазикот, да ги врати имотите на децата-бегалци, но и да дозволи формирање на невладини организации на Македонците.
Оваа одлука или необврзувачка резолуција на Постојаниот комитет, според процедурата, треба да оди на Министерски совет, каде што, според процените, не е спорно дека ќе биде прифатена. Но, тоа сепак не е доволно да се натера Грција да ја спроведува. Она што може да го прави Македонија е на секоја сесија на Советот да бара информација до каде е спроведувањето на одлуката и истата да се користи во сите комуникации, како сериозен притисок.
Читај
Маските паднаха
СЪДЪТ СЕ ПОДИГРА С ПРАВОТО
Петър Делилакиев


Българското правителство в отговора си до Европейския съд по правата на човека от май 2009 г. се кълнеше, че нямало да има никакви проблеми с регистрацията на ПИРИН, ако се изпълнели условията на закона. Същото официално заяви и българският представител в Комитета на министрите. Както е известно, това послужи като повод Комитетът да си затвори очите и да затвори случая ПИРИН.
Трябва ли всички български съдии да се върнат на студентските скамейки, за да научат най-елементарното – правото на човека като такъв? Защото с това си решение съдия Узунов е доказал не само че не разбира законите и Конституцията, но и че е неграмотен, що се отнася до правата на човека.
Читај
Лþбовта към отечеството трябва да бъде и лþбов към човечеството.
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)Австрийските искания се видели неприемливи за Русия. Екатерина II възразила, че на Венеция, като съюзничка, не бива да се отнема Истрия и че Южна Гърция и островите са неделими от Византийската империя. На това император Йосиф II отговорил, че той е против създаването на втора руска държава в Цариград и няма да подкрепи руския панславизъм.
Ако тогава беше формирана Византия, каква история и на какъв език биха изучавали днес децата на Сърбия, Македония, Албания, България, Гърция?
Читај
Из културния живот
17-ТИ ДИОНИСОВИ ЧЕСТВАНИЯ
Димитър Иванов


На 26 и 27. 02. 2010 г. в градската библиотека “Братя Миладинови” в Скопие се проведоха 17-ти поред Дионисови чествания.
Първата вечер бяха представени две изложби: на кукли в народна носия от Розита Закева и дърворезба от Ване Петридов, а така също промоция на видеоречник на лица с намален слух “Ега”. Бе направена и промоция на книгата “Театърът като масова сцена” от Тихомир Стояновски и прожектиран документалният филм “Деветте вретена на Яна”.
Читај
Пак е април
НАПРЕД СЪС СМЯХ!

Чел съм за 1 април, че е ден на хумора, на шегата, на лъжата, на сатирата, на смеха... На каквото и да е, важното е, че през този ден на почит е доброто настроение. Човек свободно може да се присмее на своите и на чуждите кусури, да подиграе пороците и странните явления в обществото. Нерядко във вицовете се оглежда и времето, в което живеем. А забравят ли се анекдотите, осъвременяват се, раждат се нови и пак ни разсмиват. Често пъти един и същи виц по съдържание го срещаме в различни варианти и интерпретации – какво да се прави, и вицът като народната песен сайбия няма и всеки го поизменя, добавя или маха нещо съобразно своя вкус и в това лошо няма.
Е, хайде да се посмеем. Макар понякога и с малко горчивина.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ХРИСТО УЗУНОВ. Национален деец и войвода, районен началник на четите на ВМРО в Охридски революционен район, участник в конгреса в Смилево. Роден в Охрид през 1878 година. По време на учението си в Солун участник в двадесетдневната стачка против управата на екзархийската гимназия и нейното деспотично отношение. Два пъти лежал в битолския затвор (през 1898 и 1902 година). По време на въстанието член на Горския щаб за Охридския революционен район. Участник в спасяването на голямото струпване на македонски бежанци край Ращанец след ликвидирането на Крушевската република. Участник на Прилепския конгрес на Битолския революционен окръг. Окръжен ревизор на четите на ВМРО в Охридско, Стружко и Кичевско. Пожертвал се, заедно със своята чета (24 април 1905 година), в борбите с турския аскер на планината Цер, Демирхисарско. Саможертвата на Христо Узунов и неговите въстаници е една от големите легенди на революционното движение на македонците.
Читај
Став
МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ПРОБЛЕМОТ, НЕ ИМЕТО: И СРБИЈА ВО ОРОТО
(Преземено од МИМ)


Македонија мора да продолжи да прави сé за што поскоро интегрирање во НАТО и во ЕУ. Сепак, ако условите бидат непристојни и неприфатливи, чие исполнување би се рефлектирало на фундаментите на оваа држава, одговорот треба да биде категоричен – не, благодариме. Ако не станеме членка поради нивни внатрешни опструкции, никој нема да нé изолира. Зошто би нé казнувале кога сите знаат дека проблемот е кај нив, не кај нас? Напротив, ако покажеме достоинство, сите би имале симпатии за нас. И тие што сега жестоко нé притискаат.
Читај
ЕСА - Виножито, MHRMI, AMHRC
СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТА
(Преземено од МИМ)


Европската Слободна Алијанса - Виножито, политичката партија на македонското малцинство во Грција, Австралиско-Македонскиот Комитет за Човекови Права (AMHRC) и Македонското Меѓународно Движење за Човекови Права (MHRMI) ја повикуваат меѓународната заедница да ја принуди грчката влада да преземе акцији за ставање крај на нејзините повреди на човековите права како што е обелоденето во годишниот извештај на Стејт Департментот на САД за човековите права во Грција.
Сепак, повторно, негирањето на правата на македонското малцинство е вклучено во овогодинешниот извештај.
Читај
Позиција
ДОГОВОР ПРЕКУ УЛТИМАТУМ
Стефан Влахов-Мицов


Тоа што го прават бугарските националисти, а за жал и некои државни институции, ми наликува на тоа што на англиски се нарекува „сталкинг“. Тоа значи да не ја оставаш на мир поранешната пријателка или сопруга, која што те оставила, постојано да ја демнеш и да ја следиш, да ја заплашуваш или да и се умилкуваш дека таа била родена за тебе и многу греши што не те сака. „Сталкинг“ вообичаено завршува со битка, но никогаш не со воспоставување на врската“.
Ова се зборови на белгискиот професор по Историја на Балканот, Рејмонд Детрез и добро ја отсликуваат бугарската државна политика кон Македонија. Детрез се школувал во Бугарија, од 1972 г. е оженет со Бугарка и фактот дека, според негово признание, е под „бугарско ропство“, го прави одличен познавач на бугарската психа.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)Македониiа, после ке речат нашите противници, не предстауат ни географцко, ни етнографцко, ни историiцко цело. Она не iет никак повлиiала на судбите на саседните народи, а iет била арена на политична и културна борба мег'у разните балканцки народности. Истите расудуаiн'а за нашата таткоина, можит, ке чуiиме и од некои од нашите сонародници - македонцки словени, шчо се викаат бугари, кога ке се исцрпат сите друзи стредства за борба со македонцкото национално обiединуаiн'е. Во Македониiа немат iазик, ами имат много наречиiа различни мег'у 'себе, но сите стродни со бугарцките наречиiа' и со ниф состауваат iедно цело — бугарцкиiот iазик. Друзи од македонцките наречиiа сет по блиски до србцкиiот iазик, ке продолжат своiите возразуаiн'а нашите противници.
Читај
Жива историја
СВЕДОШТВА НА ПРОТЕРАНИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ЕГЕЈОТ
(Продолжува од минатиот број)


Властите во селата организирале бесплатно учење грчки јазик. Оваа мерка не дала резултати, бидејќи старите луѓе тешко учеле. Младината во селото била организирана врз основа на националистички терк, сите биле принудени да купуваат сини униформи и да ги носат за време на државните празници.
Нашиот соговорник вели дека по ненадејниот напад на Италија во есента 1940 година во околината на Јанина, Грција биле принудени да прогласи војна против Италија, односно против нивните вооружени единици кои неочекувано зазеле грчка територија. Во костурскиот реон биле стационирани бројни единици на грчката армија, поради близината на фронталните линии.
Читај
Ристо Никовски, поранешен амбасадор
РЕШЕНИЕ САМО СО КАПИТУЛАЦИЈА
(Преземено од МИМ)


Дали пакет опишан како во текстот може да биде решение прифатливо за Македонија?
- „Северна Македонија“ може да биде само виртуелна. Покрај другото, бидејќи нема - Јужна. Во принцип, името на државата е главен симбол на идентитетот на народот (Франција - Французи...). Новото име неизбежно ќе го игнорира националниот идентитет на македонскиот народ, од кој државата го доби своето име. Не од регионот.
Ако идентитетот и јазикот остануваат, зошто се менува името на државата? Новото државјанство и непреведениот јазик ја покажуваат целта: да се разнебити се’ наше македонско за да се отвори место за новите, измислени грчки „Македонци“.
Читај
Кой кого преследва и кой кого лъже
АКАДЕМИЧНО БЕЗУМИЕ В ГАЛОП
Петър Новоселски


Предполагам немалко читатели на вестник “Народн воля” са имали (не)удоволствието да гледат последните две предавания на Иван и Андрей за месец февруари. Те имаха една и съща тема – Спаска Митрова.
Но стига сме се ровили в смрадта на тази статия – тя е по-скоро за кабинета на някой психопатолог. Цитирах тези неща, защото са дело на член на академията и са характерна част от все по-развихрящата се антимакедонска кампания в страната. Израз на болна душевност, вещаеща много проблеми в бъдеще.
Читај
Питам се...
ВАЛИДЕН ЛИ Е ДОКУМЕНТЪТ?
Звонко Звонков


Когато се говори за отношенията между България и Македония, много често се споменава Декларацията, подписана от премиерите на двете страни през 1999 година. Според мен в този документ има много полезни и необходими неща. Но има и един абзац, в който се казва: „Република Македония заявява, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония.”
Читај
Познайте и спечелете!
ИСТИНИ ОТ МИНАЛОТО

А за Матевски ни дума, ни ума. По-долу в същия град ставаха живи препирни, биеха се депутати, псуваха се за устрояването на някакъв си храм, пак над чуждите гробове подигнат. Ех, народ, народ, кога ще да погледнеш на своята изпокъсана черга?
Не се е минало много време от оная епоха, когато можеше да се познае, да се направи разлика между родолюбеца и шпионствующата шуга, но, за жалост, днес твърде мъчно е да се произнесе човек от един път...
Няма съмнение, че както по другите ни работи, така и по народните ни движения най-напред ще да се заинтересуват спекулантите чужденци. Ще да се появат те в страната ни с консулски препоръки и отечественото ни правителство, да не скърши хатъра на приятелската държава, ще им се усмихне във всяко отношение.
Читај
ОМО “Илинден” - ПИРИН
ПОЗИЦИЯ ПО ДОГОВОРА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ

По повод предложенията за подписване на нов договор за приятелство между Р България и Р Македония, изразявайки пълната си поддръжка за добросъседството между България и Македония и за премахването на говора на омразата в медийното пространство, не можем да не изразим учудване и дори възмущение по отношение на някои от аспектите на предлагания от нашето правителство нов договор.
Опитът да се обвърже българската подкрепа с не само безпринципни искания, но и с независещи от Македония обстоятелства е по същество подготовка за блокиране на нейното членство по примера на Гърция и дори още по-безпринципно. Защото македонските организации в България са дело на македонското малцинство, живеещо тук, а не на македонската държава. Те са създадени от граждани на Р България. Р Македония не може да забрани на българските граждани с македонско самосъзнание да съществуват и да се организират. И България не може. И не трябва!
Читај
Из дейността на пиринци
ЗАСЕДАНИЕ В КРОМИДОВО

На 14 март 2010 г. в с. Кромидово се проведе заседание на Централния съвет на ОМО „Илинден”-ПИРИН. Доклад за дейността на партията през последния тримесечен период изнесе съпредседателят Стойко Стойков. Ударението бе поставено на важни събития като доклада на комисаря по правата на човека Хамарберг и годишния доклад на американския стейт департамент, в които проблемите на македонското малцинство в България са отново включени. Обсъдено бе предложението за договор за приятелство между България и Македония и бе упълномощено Председателството на база на направените в Централния съвет препоръки да подготви и разпространи позиция по въпроса. Представени бяха новите членски карти на партията и бе решен начинът на тяхното издаване и съхраняване. Подробно бе обсъден въпросът за предстоящия събор в памет на Яне Сандански, като се реши той да бъде в Мелник, а гробът му да бъде посетен от специална делегация. Обсъдени бяха и вътрешнопартийни въпроси.
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај

БЛАГОДАРНОСТ!

Нашият редовен читател и спомоществовател Костадин Пачов, живеещ в град Чикаго, Съединените американски щати, направи дарение на вестника от 300 американски долара.
Тодор Тилев пък дари 50 лева по повод именния си ден.
Редакцията на вестника благодари на дарителите за патриотичния жест и пожелава здраве, щастие и дълголетие на тях и на семействата им.

Покана

ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК

На 25 април 2010 г. в гр. Мелник ще се проведе всемакедонски събор по повод 95-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени.
Съборът ще започне в 10.30 часа.
Организатори са ОМО „Илинден”-ПИРИН, ТМО ВМРО (независима) „Илинден”, в. „Народна воля”, Пирински македонски информационен център, Дружество на репресираните македонци в България, КПД “Никола Вапцаров” и Македонско християнско братство „Пророк Свети Илия”.До сите културно-уметнички друштва на иселениците од Македонија

Ги информираме сите културно-уметнички друштва на иселениците од Македонија кои имаат интерес да учествуваат и на други културни манифестации во Македонија покрај учеството на Иселеничкиот Фолклорен Фестивал во Скопје во организација на Агенцијата за иселеништво, дека Балканскиот Фолклорен Фестивал во Охрид ќе се одржи во периодот од 06 – 11 јули 2010 година, а Илинденските Денови ќе се одржат во Битола од 29 јули до 01 август 2010 година.
Доколку наведените термини Ви одговараат Ве молиме да го потврдите Вашето присуство, како би можеле да го организираме Вашиот настап на овие фолклорни манифестации.

Костова Билјана

Македонија пее

ИЗЛЕГОЛ ЈАНЕ САНДАНСКИ

Излегол Јане Сандански, леле,
да ми се Јане прошета.
Низ таја Пирин Планина, леле,
низ това поле широко.

Нарамил пушка на рамо, леле,
настранил капа на чело,
на пат си сретнал овчарче, леле,
на овчарче вели говори.

Овчарче младо чобанче, леле,
не ли ја виде четата, леле,
четата на Јане Сандански.

Видело сум ја слушало, леле,
сега за Јане збореја,
каде е Јане Сандански, леле,
четата да си прибере.

И НИЕ СМЕ ДЕЦА НА МАКЕДОНИЈА

Налеј, Налеј, Налеј
крчмарицо налеј.
налеј, налеј, налеј
од рујното вино. (2)

И ние сме деца
на нашата земја
и ние имаме
право да живееме. (2)

Слобода немавме
правдини никакви
кога ги баравме
в затвор се најдовме. (2)

Парола ни беше
смрт или слобода
смрт или слобода
за Македонија. (2)

Налеј, налеј, налеј
крчмарицо налеј
налеј, налеј, налеј
за нашата земја.

Налеј, налеј, налеј
За Македонија. (2)Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting