Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Народ без име е исто како човек без душа

КОМПРОМИС ЗА ИМЕТО

Раде Силјан

Во традицијата на македонскиот народ кумството зазема посебно и почесно место. Тоа е света работа, по своја волја избрана за навек. Ние кумот го викаме нунко, а се наследува од колено на колено, од генерација на генерација. Нунковците ги викаме и светијони, луѓе кои уживаат голема почит од членовите на семејството. Тоа сродување по дух и по добра мисла трае со години, со децении и со векови.
На нункото и старо и младо му бакнува рака во знак на почит.
Често се потсетуваме на оваа убава традиција. Сето тоа буди спомени, не’ враќа во реалноста, во миговите кога се негувале пријателства и се одржувале вистински побратимства. Но, за жал, во последниве децении ни доаѓаат нови нунковци од разни страни и меридијани. Доаѓаат со една мисла и порака: ако сакате „влез во иднината“ сменете го името, па потоа по улици ќе тече мед и млеко и во големата Заедница ќе ги уживате и земните и небесните благодати.

И, така си легнуваме со пораката: најдете компромис за името. Во нас одѕвонуваат навидум милозвучните зборови, а всушност премногу заканувачки. Тој рефрен се повторува од многу грла. А целта е јасна: Совладајте го стравот. Соберете храброст. Саморазголете се. Поплукајте на вашите предци кои се бореле и гинеле за светото име: Македонија. Сменете го името. Обезличете се. Дури тогаш ве чека светла иднина. Дали во рајот, дали во пеколот. Никој не знае. Никој нема да каже.
Се будиме мамурни и на утрото не му веруваме. Пак истата порака: најдете компромис. Во најмала рака, компромисот како да претставува витаминска храна за народот кој од памтивека се именувал како македонски.
Ги прелистуваме весниците. Секојдневен ритуал на насловните страници. Многумина порачуваат: треба да се најде компромис и визата за патот поплочен со божемни идеали не’ чека како десерт по главно јадење. Некој треба да потпише во името на народот и да ги реши маките на Македонците. Потоа се’ ќе биде лесно, а по плоштадите, ќе зјаат говорниците со трогателни песни, во кои ќе се оплакува нашето страдалничко и слободољубиво племе, кое за миг ќе се претвори во аморфна маса. Обезличена, безимена и исфрустрирана.
Македонскиот народ и во песните и во приказните, а особено во богатата и разгранета уметничка литература ја заѕидал свеста за своето свето име и сака да си живее спокојно, да живее со мислата за долговековната традиција на нункото, кој секогаш заземал почесно место на македонската скромна, но од Господа благословена софра.
Нашето име е наша реалност и наша судбина. Затоа не треба да заборавиме на заветот на предците, на просветителите и преродбениците, на илинденците и асномците, во спротивно, ќе не’ проколнуваат нашите потомци. Зашто, народ без име е исто како човек без душа. А човекот без душа е обична статуа, безнадежна фигура, со која сите белосветски „добротворци“ ќе си играат подбишега.
Ние сме горделив и трпелив народ. Вековните имиња: Трпе, Трпче, Трпана, Трајан, Трајанка, Трајко, Гордон, Гордан, Горјана, Горјанче итн., итн., не’ упатуваат на истрајбата и гордоста. Со тоа достоинство си го носиме товарот на нашите плеќи и ги славиме: Илинден, 8 Септември и 11 Октомври. Живееме и пееме за слободата, за татковината, за името. Зашто, името Македонија е најубавото и најсветото нешто за сите нас, Македонците. Тоа е наш препознатлив код, со него сме минувале низ темните и мачни векови, со него не’ препознаваат сега, во независна и суверена Македонија.

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ЕКСЕЛЕНЦИИ, МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ИСТОРИСКА РЕАЛНОСТ, ФАКТ
Читај
ТЕМПИРАНА БОМБА НА БАЛКАНОТ
Читај

Абонирайте се за вестник “Народна воля”
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2011 година. Вестник “Народна волja” и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, “Народна волja” ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на “Народна волja” ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!


Абонирайте се за вестник “Народна воля”!
Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на “Народна волja” - телефон 073/886-336!
“Народна волja” ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
“Народна волja” ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
“Народна волja” ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.

Краен срок за абониране - 15 декември 2010 г.!
За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника “Македонско сонце” в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник “Народна волja”! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!

“Народна волja” - каталожен номер 2050!
Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник “Народна волja”!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2011 година!


Важно! Важно! Важно!

Дружеството на репресираните македонци в България припомня на всички репресирани през комунистическия период заради македонските си убеждения и съзнание, както и на техните потомци, че срокът за подаване на молби за компенсации и обезщетения е удължен до края на 2011 г. Молбите се внасят в областните управи, и пак там можете да научите и какви точно документи ви са необходими. Отварянето на тези досиета е от голямо значение за македонското малцинство в България.

Поезија
ЗЛАТКА ДАМЯНОВА

МЕТАРМОФОЗА

Примерих се вече – разумна съм и кратка.
Щом броя до десет – избягвам всяка схватка!

Над чужди проблеми избягвам да умувам -
вече деликатно не виждам и не чувам!

Макар на характера да не ми приляга –
свикнах да си казвам „това не ме засяга!”

В горещ диспут не влизам и завист не будя –
храня се, почивам, дозирано се трудя!

Не удрям, не отварям ръце за прегръдка –
и подир мен не тича ни вълк, нито хрътка.

Изведнъж се промени – някой отбеляза!
Помислих си тъжно – изведнъж се чупи ваза,

Колко наивно е такова съждение –
бавно се променя човек – за съжаление!

И все - пак си прошепнах – „браво, поумняваш!”
А коренът ме сепна – „нима ще се предаваш!”

1985 г.ЗАВИСТ

Блестиш ли – все ще се
намери
някой с кал да те замери.ДАНС

Ганьо успя да пъхне шило
и в новото държавно плашило,
и заля “секретна лава”
цялата объркана държава.БРАТСКИ ЖЕСТ

Дори когато Ганьо е в агония
пак подлага крак на Македония.КОГАТО СИ ОТИДА

Посвещавам на моите сънародници от дружество „Македонска мисъл” - Варна

Ако искате
да срещнете душата ми,
когато си отида –
не я търсете на площадите
„Славейков” и „Омония”!

ТЯ
под небето родно ще живее
ведно с душата на народа!
С него ще се бори,
ще плаче и ще пее –
за правда и свобода!

Надеждата й няма да угасне,
а всеки ден
ще крепне и ще расне,
докато дойде краят
на дълголетната
а г о н и я
и на Вергина слънцето

огрее

СВОБОДНА И ЕДИННА
М А К Е Д О Н И Я!“МАЛЦИНСТВО“

Прав е президентът в свойта пледоария –
в държавата няма „Македонско малцинство!”
Надникнал е явно в архива на България
и разбрал, че сме огромно мнозинство!Македонија пее

ПИЛЕТО МИ ПЕЕ РАНО НА САБАЈЛЕ

Пилето ми пее рано на сабајле,
рано на сабајле, рано пред зори.

Стани ми, стани, ти млада невесто,
стани ми, стани, коња да спремаш.

Јас ќе си одам многу на далеку,
многу на далеку, в туѓа – туѓина.

Рачај, порачај, ти млада невесто,
рачај, порачај, што да ти пратам.

Дали пари сакаш или писмо сакаш,
или мене ме сакаш дома да дојдам.

Ниту пари сакам, ниту писмо сакам,
само тебе те сакам, дома да дојдиш.

Парите се трошат, писмото се кине,
а, љубовта трае вечно до гроба.

ПРАША ЛИ ТИНКЕ МАЈКА ТИ

Праша ли Тинке мајка ти,
Дава ли тебе за мене?
Не сум ја Ѓорѓи прашала, (џанум)
Синоќа сум ја слушала. (2)

Мама на тате велеше (2)
Ај, да го дајме Тинчето (џанум)
За тој Ѓорѓија бекрија. (2)

Тате на мама велеше (2)
До девет ќерки да имам (џанум)
Една на Ѓорѓија не давам. (2)

Оти е Ѓорѓи бекрија (2)
На вино вади ножеви (џанум)
А на ракија пиштоли. (2)
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting