Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Рядка обективност

ПОРИВИСТИ БЪЛГАРСКИ “ПАТРИОТИ” С ИЛЮЗОРЕН НАБЕГ СПОЛУЧЛИВО “ПРИСЪЕДИНЯВАТ” МАКЕДОНИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ

ГЕОРГИ ХРИСТОВ

Не се крият големите мераци на някои български националисти да видят България голяма и велика. А кой ги вдъхновява така старателно към този абсурден и ненужен никому ентусиазъм? Авангардът е недалновидната национална политика, която българските държавници и политици десетилетия наред явно пропагандират и внушават на българския народ.

Не се крият големите мераци на някои български националисти да видят България голяма и велика. А кой ги вдъхновява така старателно към този абсурден и ненужен никому ентусиазъм? Авангардът е недалновидната национална политика, която българските държавници и политици десетилетия наред явно пропагандират и внушават на българския народ.
Политическата ситуация в Европа вече е променена. Съществува Европейски съюз. Добре са известни идеите, върху които е изградена тази европейска общност. А България като членка има задължението безусловно да ги спазва. И вместо да изпълнява своя дълг към Европейския съюз, всички ние ставаме ежедневни свидетели на точно обратното. Велика, така наречената санстефанска, България и днешните, както и в миналото, български шовинисти искат да изградят като присъединят Македония към България.
Възможно ли е това? Да!... Но само илюзорно присъединяване, такова, каквото сполучливо и точно го е описал българският журналист Божидар Божков във в. “Сега” от 3 август тази година в статията си “И Карл Май освобождавал Македония”. Повод да напише статията си е отиването на група български “патриоти” в гр. Велес, Република Македония. Македонският гражданин, наричащ себе си българин, Драги Каров, който в началото на 2008 година събра „патриотичните” сили от България в двора си при откриването на паметник на Тодор Александров, а през февруари тази година пък украси двора си с Ванче Михайлов, сега обявил, че разкрива в дома си българско читалище.
Откриването на българско читалище от Каров е причината на няколко “истински патриоти”(така поне ги споменава авторът на статията Божков) да го посетят във Велес. Но кое е интересното, с което ме впечатли тази статия на г-н Божков? Разбира се, най-вече с подробното описване на “патриотичния” поход на групата запалянковци, с техните планове и подготовка, настроения, така сполучливо иронизирани от автора. Ето как започва журналистът своята статия: “Да посетиш Република Македония в компанията на група патриоти и националисти от България си е винаги занимателно мероприятие независимо от повода на разходката. Човек се чувства като статист в някаква историческа кинокомедия, която е гледал безброй пъти. Обикновено всичко започва кротко с натоварването на един чувал книги за Мара Бунева, Тодор Александров, Ванче Михайлов или исторически обзор на Илинденско-Преображенското въстание, които в Македония в ерата на интернет никой няма намерение да прочете. В някой момент групата започва да си припомня бурните революционни времена. Пътуващите повтарят и потретват избрани исторически епизоди, за да си ги затвърдят. Разбира се, сред тях липсват онези от началото на миналия век, в които борците за освобождението на Македония са се занимавали основно с освобождаване на България един от друг.” И още: “Докато на граничния пункт се чудят дали да обезвредят опасната група, или да я оставят да влиза, въоръжена с книги, патриотите започват да осведомяват “Скат” и вестник “Атака” за поредното варварско отношение на продажния македонски режим към български граждани.” Журналистът много точно е намерил онези моменти от поведението и настроението на тези унесени в някакъв си въображаем подвиг български „патриоти”. Много сполучливо е описана възбудата на тези избраници - “безстрашни юнаци”. След като вече преминават границата, авторът вижда: “...обстановката дотолкова вече се е нагнетила, че буквално всеки вижда себе си като същи Наполеон. Който вместо Русия, ей сега ще окупира набързо Македония и ще я върне обратно там, където й е мястото. ...А веднъж освободени, останалите граждани на бившата югорепублика вкупом и с радост ще плеснат с ръце и ще прегърнат майка си България.”
След пристигането си на място, в двора на Драги Каров, групата развяла български знамена, някои от които със символиката на съответната националистическа организация, запяла революционни песни, но се оглеждала дали иззад ъгъла няма да се появят македонци (македонисти според автора), които може да ги набият. След привършването на цялата дандания авторът пише: “Надвечер всички се натоварват обратно по колите и си тръгват. С обещанието другия уикенд пак да дойдат да освобождават. Ей това се повтаря неизменно от 15-ина години насам.”
При пристигането си във Велес г-н Божков пише следното: “Нито в двора, нито на тротоара, нито по улицата или в съседните имоти се забелязваха македонски полицаи. Чак бе чудно, че в такава поробена страна група българи си веят на воля знамената. Новост бе откритието кой е по-голям поробител на Балканите. Докато охулваха вредното и предателско македонско правителство, което не ще да си закрие държавата, организираните в групички гости на Каров (30-ина души и 10-ина македонски българи) стигнаха до извода, че то е по-поробителско и от османска Турция. “Турците не са никакви асимилатори, като гледам какви поробители на хора са тези тука”, възмутено нареждаше пламенна патриотка. А друг й отвърна, че всъщност Турция даже трябва да е пример на България. „Турците, като си взеха Кипър, какво направиха? Нищо! Само така, като тях, при свършен факт трябва да се действа”, отбеляза той.
На входа на къщата си Каров бе поставил голям надпис “Българско читалище “Иван Михайлов”. (Що за глупости! Може ли разбойник и убиец да дава име, и то на читалище? - бел. Г.Х.) Самото то представлява една малка стаичка с революционна и художествена литература на български, разположена на втория етаж. Първата, която се набива на очи, обаче е леко опърпано копие на “Винету” на Карл Май. Но книги в Македония не щат. “Не може 10 години да ми носят само книги. Пари ни дайте. Как може в миналото революционерите да са имали пари да ходят до Швейцария по революционни дела, а сега няма пари?!”, се опита да обясни на патриотите един от последователите на Каров. Но тъй като официалната част бе вече свършила и публиката се бе разпръснала, го чуха малцина. Журналистът от Скопие Виктор Канзуров, известен покрай словесните си битки напоследък с Божидар Димитров, също поиска пари.
“Решил съм да издавам българско литературно списание в Македония. Властите в Скопие не ми пречат, но никой в България не желае да ме спонсорира”, каза той. Парите очевидно събират и разделят българите в Македония. В двора на Каров те обясняваха, че не желаят Спаска Митрова да е тяхното лице в България. Имали съмнения за някакъв спектакъл с делото й, който я бил изстрелял към голямата заплата в Брюксел. Само че ако бяха поостанали малко по-дълго във Велес, патриотите от България сигурно щяха да се усъмнят дали и проявата на Каров не е някакъв спектакъл. След като дворът на къщата опустя и изглеждаше, че всички са се разотишли, надписът “Българско читалище” набързо бе махнат от входа.”
Прочитайки написаното, аз много приятно се изненадах, че в един български вестник мога да намеря обективна информация. Защото истината в България трудно си пробива път. И още, че този материал дава някаква надежда, че има трезви български журналисти, с които заедно може да работим за добрите отношения между България и Македония.

Прочитайки написаното, аз много приятно се изненадах, че в един български вестник мога да намеря обективна информация. Защото истината в България трудно си пробива път. И още, че този материал дава някаква надежда, че има трезви български журналисти, с които заедно може да работим за добрите отношения между България и Македония.

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ЕКСЕЛЕНЦИИ, МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ИСТОРИСКА РЕАЛНОСТ, ФАКТ
Читај
ТЕМПИРАНА БОМБА НА БАЛКАНОТ
Читај

Ден на геноцида!

86 ГОДИНИ ОТ ВАРТОЛОМЕЕВИТЕ НОЩИ В БЪЛГАРИЯ
На 12 септември се навършват 86 години от вартоломеевите нощи, в Пиринска Македония и България, в които около 180 македонски революционери и публицисти загубиха живота си в акция, организирана от хората на Иван Михайлов и ръководена от него и българските власти. Нека на този ден всички сведем глави и се помолим за душите на загиналите и за да дойде краят на антимакедонската политика в България!

Важно! Важно! Важно!

Дружеството на репресираните македонци в България припомня на всички репресирани през комунистическия период заради македонските си убеждения и съзнание, както и на техните потомци, че срокът за подаване на молби за компенсации и обезщетения е удължен до края на 2011 г. Молбите се внасят в областните управи, и пак там можете да научите и какви точно документи ви са необходими. Отварянето на тези досиета е от голямо значение за македонското малцинство в България.

Поезија
БЕЗДНАТА ГИ МНОЖИ ИМИЊАТА

МАЈА АПОСТОЛОСКА е родена на 7 декември 1976 година. Дипломирала општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески” – Скопје, каде моментално е магистрантка по македонски јазик и лингвистика. Уредничка е во списанието за книжевност, уметност и култура „Книжевно житие”. Авторка е на книгите: „Зајграј, веќе, мастилаво!” (поезија, 2000), „Прекин на комуникацијата” (поезија, 2004) и „Зад текстовите” (книжевни критики, есеи и студии, 2007). Заедно со Јовица Тасевски – Етернијан го има составено изборот од современата македонска поезија со библиски, религиозни и апокрифни мотиви што излезе како специјален број на списанието „Стремеж” (11/12. 2000). Врз основа на нејзината поезија во Центарот за култура „Јордан Хаџи Константинов – Џинот” – Велес беше изведена претставата „Прекин на комуникацијата” (2006) во режија на Весна Димитровска. Во периодиката има објавено голем број поетски, критички и есеистички прилози. Нејзината поезија е застапена во неколку антологии и препеана е на англиски, српски и хрватски јазик.

НА ПОЧЕТОКОТ

Според протоколот, конкретниов стих требаше да седне при крајот (или вообшто да не пристигне), со тих разговор да извести дека нема сили да го зграпчи мигот конструктивен исполнет со разбирање и компромис.
Вака сместен, погледот пробивен го сече вниманието, иницира завист или зависност (не знам, бидејќи не сум во средината). Неговото присуство тука станува метафора со умисла. Тоа со ум се постигнува, но загорчен... од наука.ПЕСНА. ИМЕНУВАЊЕ

Именувањето е долго и напорно со инспирации зајадливи.
Иако е сосема неспорно дека јас сум господарот, невидливи јазици упорно ме успоруваат.
Се поткопува довербата во центарот, бездната ги множи имињата и лити и неволни за спорот мегу мене и племињата чии јазици ме условуваат.


Македонија пее

АЈ, ДА БЕГАМЕ, МОРИ ВАСЕ

Ај, да бегаме, мори Васе,
ај, да бегаме,
ај, да бегаме в града Солуна. (2)

Там ќе најдеме, мори Васе,
там ќе најдеме,
там ќе најдеме, мома Спасија,
мома Спасија, болна легнала.

Ми повикала, мори Васе,
ми повикала,
ми повикала, до три доктора. (2)

Први й вели, мори Васе,
први й вели,
први й вели – не се лекува,
втори й вели – од мерак лежи.

Трети й вели, мори Васе,
трети й вели,
трети й вели – јас ќе ја лекувам,
јас ќе ја лекувам и ќе ја земам.

АМАНЕТ ПРАДЕДОВ

Слушнете мои поколенија
тирани земја би попленија
запрете еднаш извикнете не
доста е веќе доста од се (2)

Рефрен:
Овa е наша земја Македонска
ова е наша грутка прадедовска
овде со крстот сме ставале
овде за живот живот даваме (2)
за Македонија живот даваме

Се што е наше да прославиме
и клетва врс крстот да си ставиме
станете браќа да се заколнеме
аманет прадедов да исполнеме. (2)


Сатира

ОДА ЗА МАЩЕХА БЪЛГАРИЯ

Вест антените обходи
и възторзите отключи,
че в страна на октоподи
всичко може да се случи.

Всичко – значи и престъпно,
всичко – значи и безбожно,
но за бедни – недостъпно,
и за гладни – невъзможно.

Всичко – значи за едните
да са винаги трохите,
а препълнените чаши –
за гърлата на търгаши!

Значи всичко нечестиво
там е сито и щастливо
и богува или бейства,
или истински злодейства.

Но над всичко и над всички
сънчогледови душички
свойта власт е извисило
тодорживковско гъмжило.

Тази напаст несломима
въжделения си има,
но от всичко най-обича
на Бай Ганьо да прилича.

То какво ли не направи
с неовърховистка гадост,
та нелепост да прибави
към предишната си радост.

Тази напаст още жали,
че при тройната подялба
мироносците й дали
утешителна печалба.

Тази напаст от върхушки
и абдалски философи
от барутните вихрушки
припечели катастрофи.

А сърцето й ридало
по мечта неизпълнима:
Македония изцяло
под камшика си да има!

Ама на – не се получи,
при това – и там, където
всичко може да се случи
или става под небето.

И разкъсвана от мъка,
че не стана пазарлъка,
тя опита с тъмни сили
мерзостта си да подсили.

Та се юрна страховито
вечен порив да оспори
с тези ужаси, които
Адолф щеше да повтори.

И почти до изнемога
тя нагоре се катери
и сред вълчата бърлога
пръв съюзник си намери.

И пред брата си тевтонски,
мерзостта ще си прослави,
че от Юди Македонски
може българи да прави.

На гигантските злодеи
с раболепие изпрати
депортирани евреи
за перилни препарати.

След трагични преметушки
на партийните върхушки
вероломничи епоха
на позорна суматоха.

И безкрайно ни е ясно –
че отляво и отдясно
македонските злодеи
се превръщат в корифеи.

Всеки факт се преоблече,
за да вика тъпотата: -
„Окупаторът е вече
синоним на свободата!

Македонецът тъгува,
но беда ли е голяма? –
Там, където съществува,
по-добре е да го няма.

Бих могла да се похваля,
че съм истински щастлива,
ако етносът се каля
и душата си убива.”

Всяка грачеща гугутка
с бесен пристъп на омраза
като дърта проститутка
нищетата си доказа.

И навред ще я прочуе
подсъдимата скамейка,
че по истината плюе,
за да стане европейка!

Ах, не всеки ще посмее
от сърце да се посмее,
ако – за беда голяма –
подла мащеха си няма!

Александър Македонски
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting