Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Напук на всичките си душмани днес македонският народ празнува своя национален празник

8 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА НЕЗАВИСИМА И САМОСТОЯТЕЛНА МАКЕДОНИЯ

JАН ПИРИНСКИ

Всеки народ има своите мигове на погроми, но и незабравими свещени дати. Историята на македонския народ е пребогато наситена със събития - на величие, на слава и възход, но и на жестоки разочарования. Важното е, че през тези векове той е водил героични борби единствено за да запази изконното си право на съществуване. Нашите славни деди ни завещаха достойно и гордо да носим в сърцата си завинаги националния си дълг - да запазим нашата македонска идентичност.

Днес този дълг е факт. Дължим го на историческата памет, която македонският народ свидно съхрани през вековете, като се почне от Каран, Филип Втори, Александър Велики, Самуил, до Гоце, Даме, Питу, Яне, до хилядите знайни и незнайни борци и творци на нашата славна история.
Именно благодарение на тази наша свята национална памет днес ни има, възстанови се и избуя скъпата ни татковина - Република Македония.
В най-новата история на македонския народ особено характерен е яркият факт с избухването на Илинденското въстание на 2 август 1903 година. Този исторически акт недвусмислено показа пред света непокорния и борчески дух на македонския народ за извоюване на самостоятелна и независима своя държава. Разбира се, въстанието бе жестоко потушено, но македонските славни дейци успяха да провъзгласят Крушевската република, която бе първа на Балканския полуостров. Всъщност Илинденската епопея категорично доказа, че македонският народ е жив и той ще продължи борбата си за освобождение. Този вековен стремеж се осъществи на историческото Първо заседание на АСНОМ в манастира “Прохор Пчински” на 2 август 1944 година, когато Македония обяви своята победа и постави наново основите на своята държавност в рамките на Социалистическа федеративна република Югославия.
Поради настъпилите политически промени, още в началото на 90-те години на ХХ век много комунистически режими рухнаха. СФРЮ я споходи същата съдба и тя се разпадна. В този решаващ момент македонският народ се определи категорично за собствена, самостоятелна държава, за каквато се бориха и илинденци.
Новата политическа ситуация наложи избирането на първия многопартиен парламент на Република Македония. На 25 януари 1991 година той се обяви за правото на отцепване от Югославската федерация и беше решено провеждането на референдум за независимост. На 8 септември същата година народът гласува за самостоятелна и независима Република Македония. С този епохален акт македонският народ даде категоричен отговор на всички, които отричат Република Македония, македонската нация, език и култура, че името на македонската държава е единствено и само Република Македония. На 17 септември беше приета и Декларация за независимостта, а на 17 ноември 1991 година беше приета и Конституцията. На 8 април 1993 година страната стана 181-та членка на Организацията на обединените нации. Република Македония днес е призната от 127 страни по света под конституционното си име.
Македонският народ на 8 септември празнува своя национален празник, и то с чувство на гордост и достойнство, и с отговорната си мисия, че ще продължи да прилага демократичните принципи в страната си, за стриктно зачитане правата на малцинствата. Празнува 19-та си годишнина от обявяването на своята независимост - време на спонтанен стремеж към национално развитие и просперитет. Но и през всичките тези години македонският народ е в непрекъснат прицел от своите съседи Гърция и България, които жестоко и болезнено страдат от шовинистическите си илюзии, засилват своите мегаломански мераци и явно и нагло пред своите народи и световната общественост демонстрират вълчите си апетити към Република Македония. Въпреки тези абсурди, Република Македония продължава своя неспирен поход напред към осъществяването на общочовешките си стремежи, към зачитане правата и свободите на всеки свой гражданин. Абсолютно наложително е съседите на Македония да последват нейния пример и решат проблемите си с малцинствата в своите страни. Да се подложат на основен и безусловен лечебен процес и се излекуват от дивашкия си ултранационалистически бяс.

Македонският народ смята, че безумната бруталност на тези две съседни страни към Република Македония в отричане на нейната идентичност, култура, език и историческо минало всъщност означава явна обявена война. Ако Европейският съюз не вземе необходимите мерки да спре тези вманиачени безумци, това значи да остави убийци да разстрелват прекрасната идея за свободна, демократична и обединена Европа. Срамна и опасна реалност. Европейци, пазете се!

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај

Ден на геноцида!

86 ГОДИНИ ОТ ВАРТОЛОМЕЕВИТЕ НОЩИ В БЪЛГАРИЯ
На 12 септември се навършват 86 години от вартоломеевите нощи, в Пиринска Македония и България, в които около 180 македонски революционери и публицисти загубиха живота си в акция, организирана от хората на Иван Михайлов и ръководена от него и българските власти. Нека на този ден всички сведем глави и се помолим за душите на загиналите и за да дойде краят на антимакедонската политика в България!

Важно! Важно! Важно!

Дружеството на репресираните македонци в България припомня на всички репресирани през комунистическия период заради македонските си убеждения и съзнание, както и на техните потомци, че срокът за подаване на молби за компенсации и обезщетения е удължен до края на 2011 г. Молбите се внасят в областните управи, и пак там можете да научите и какви точно документи ви са необходими. Отварянето на тези досиета е от голямо значение за македонското малцинство в България.

Поезија
БЕЗДНАТА ГИ МНОЖИ ИМИЊАТА

МАЈА АПОСТОЛОСКА е родена на 7 декември 1976 година. Дипломирала општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески” – Скопје, каде моментално е магистрантка по македонски јазик и лингвистика. Уредничка е во списанието за книжевност, уметност и култура „Книжевно житие”. Авторка е на книгите: „Зајграј, веќе, мастилаво!” (поезија, 2000), „Прекин на комуникацијата” (поезија, 2004) и „Зад текстовите” (книжевни критики, есеи и студии, 2007). Заедно со Јовица Тасевски – Етернијан го има составено изборот од современата македонска поезија со библиски, религиозни и апокрифни мотиви што излезе како специјален број на списанието „Стремеж” (11/12. 2000). Врз основа на нејзината поезија во Центарот за култура „Јордан Хаџи Константинов – Џинот” – Велес беше изведена претставата „Прекин на комуникацијата” (2006) во режија на Весна Димитровска. Во периодиката има објавено голем број поетски, критички и есеистички прилози. Нејзината поезија е застапена во неколку антологии и препеана е на англиски, српски и хрватски јазик.

НА ПОЧЕТОКОТ

Според протоколот, конкретниов стих требаше да седне при крајот (или вообшто да не пристигне), со тих разговор да извести дека нема сили да го зграпчи мигот конструктивен исполнет со разбирање и компромис.
Вака сместен, погледот пробивен го сече вниманието, иницира завист или зависност (не знам, бидејќи не сум во средината). Неговото присуство тука станува метафора со умисла. Тоа со ум се постигнува, но загорчен... од наука.ПЕСНА. ИМЕНУВАЊЕ

Именувањето е долго и напорно со инспирации зајадливи.
Иако е сосема неспорно дека јас сум господарот, невидливи јазици упорно ме успоруваат.
Се поткопува довербата во центарот, бездната ги множи имињата и лити и неволни за спорот мегу мене и племињата чии јазици ме условуваат.


Македонија пее

АЈ, ДА БЕГАМЕ, МОРИ ВАСЕ

Ај, да бегаме, мори Васе,
ај, да бегаме,
ај, да бегаме в града Солуна. (2)

Там ќе најдеме, мори Васе,
там ќе најдеме,
там ќе најдеме, мома Спасија,
мома Спасија, болна легнала.

Ми повикала, мори Васе,
ми повикала,
ми повикала, до три доктора. (2)

Први й вели, мори Васе,
први й вели,
први й вели – не се лекува,
втори й вели – од мерак лежи.

Трети й вели, мори Васе,
трети й вели,
трети й вели – јас ќе ја лекувам,
јас ќе ја лекувам и ќе ја земам.

АМАНЕТ ПРАДЕДОВ

Слушнете мои поколенија
тирани земја би попленија
запрете еднаш извикнете не
доста е веќе доста од се (2)

Рефрен:
Овa е наша земја Македонска
ова е наша грутка прадедовска
овде со крстот сме ставале
овде за живот живот даваме (2)
за Македонија живот даваме

Се што е наше да прославиме
и клетва врс крстот да си ставиме
станете браќа да се заколнеме
аманет прадедов да исполнеме. (2)


Сатира

ОДА ЗА МАЩЕХА БЪЛГАРИЯ

Вест антените обходи
и възторзите отключи,
че в страна на октоподи
всичко може да се случи.

Всичко – значи и престъпно,
всичко – значи и безбожно,
но за бедни – недостъпно,
и за гладни – невъзможно.

Всичко – значи за едните
да са винаги трохите,
а препълнените чаши –
за гърлата на търгаши!

Значи всичко нечестиво
там е сито и щастливо
и богува или бейства,
или истински злодейства.

Но над всичко и над всички
сънчогледови душички
свойта власт е извисило
тодорживковско гъмжило.

Тази напаст несломима
въжделения си има,
но от всичко най-обича
на Бай Ганьо да прилича.

То какво ли не направи
с неовърховистка гадост,
та нелепост да прибави
към предишната си радост.

Тази напаст още жали,
че при тройната подялба
мироносците й дали
утешителна печалба.

Тази напаст от върхушки
и абдалски философи
от барутните вихрушки
припечели катастрофи.

А сърцето й ридало
по мечта неизпълнима:
Македония изцяло
под камшика си да има!

Ама на – не се получи,
при това – и там, където
всичко може да се случи
или става под небето.

И разкъсвана от мъка,
че не стана пазарлъка,
тя опита с тъмни сили
мерзостта си да подсили.

Та се юрна страховито
вечен порив да оспори
с тези ужаси, които
Адолф щеше да повтори.

И почти до изнемога
тя нагоре се катери
и сред вълчата бърлога
пръв съюзник си намери.

И пред брата си тевтонски,
мерзостта ще си прослави,
че от Юди Македонски
може българи да прави.

На гигантските злодеи
с раболепие изпрати
депортирани евреи
за перилни препарати.

След трагични преметушки
на партийните върхушки
вероломничи епоха
на позорна суматоха.

И безкрайно ни е ясно –
че отляво и отдясно
македонските злодеи
се превръщат в корифеи.

Всеки факт се преоблече,
за да вика тъпотата: -
„Окупаторът е вече
синоним на свободата!

Македонецът тъгува,
но беда ли е голяма? –
Там, където съществува,
по-добре е да го няма.

Бих могла да се похваля,
че съм истински щастлива,
ако етносът се каля
и душата си убива.”

Всяка грачеща гугутка
с бесен пристъп на омраза
като дърта проститутка
нищетата си доказа.

И навред ще я прочуе
подсъдимата скамейка,
че по истината плюе,
за да стане европейка!

Ах, не всеки ще посмее
от сърце да се посмее,
ако – за беда голяма –
подла мащеха си няма!

Александър Македонски
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting