Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Разчорлени мисли

“ТОГАВА СЕ ПИСА БЪЛГАРИН, ЗА ДА ИЗЛЕЗЕ ЧИСТ ПРЕД ВЛАСТИТЕ И ЗАКОНА”

Гоце Йонков

Странни работи стават. Човек гледа телевизии, чете вестници, съпоставя и ако мисълта му работи, ще види колко разнобойна информация се носи край него. Само в две отношения тя е неизменна: очертава растежа на национализма и процъфтяването на антимакедонизма. И двете неща често се преплитат.

През изминалия юни много новини се завъртяха около Боян Расате. Ял бой, бил изключен от (про)фашистката му организация и т. н. Образът на този индивид е ясен. Преди време телевизии не се посвениха да покажат и неговата „гвардия”, чиито униформи удивително напомняха (да не кажа, че бяха еднакви) тези на SS. Вестник „Уикенд” от 19 -25 юни 2010 г. пише за Расате: „Манипулаторът регистрира спортно дружество „Еделвайс”, за да не си има проблем с прокуратурата за насаждане на нацизъм. Всъщност еделвайсът е символ и на SS частите на Хитлер... Звездният миг на Боян Расате настъпва миналата пролет, когато той започва активна търговия с депутатските листи на БНС. През есента чевръстият манипулатор купува апартамент в София. Едва тогава съпартийците му набират смелост да го изхвърлят от Българския национален съюз.” Няма да се спирам подробно на цялата статия (нито пък на тази за Расате в предишния брой на споменатия вестник). Само искам да запитам: защо много водещи на предавания по медиите го канят в своите студиа? Дали самите водещи не споделят неговата идеология, но се страхуват открито да се изявят?

И друг сериозен въпрос: как така на формирование от такъв характер му е позволено да участва в политическия живот на страната, а на нас, македонците в България, не ни е разрешено да си регистрираме нашата Партия за икономическо развитие и интеграция на населението (ПИРИН)?! Българският национален съюз как е регистриран – като организация или като партия, та може да развива политическа дейност? И кой е по-полезен – крайно десните националисти (наричани и нацисти) или хилядите отрудени македонци, които искат само законните си права? По кой път иска да върви България – към по-добро бъдеще или към тъмните векове от човешката история? Към един обединен и мирен свят или към ужасите на фашизма? Когато хиляди честни македонци треперят от страх за хляба си, от страх пред полицията, да приемаш твари като Расате за политици е, меко казано, престъпление. Защото той се превръща в герой, а героите имат последователи... А пък да обясняваш отношението си към такива националисти с толерантност към инакомислещите, си е чисто безумие!
В същия брой на в. „Уикенд” (от 19 – 25 юни 2010 г.) има и едно любопитно интервю – със осребрилия ренегатството си псевдоисторик Божидар Димитров. Нека прочетем някои цитати от него:
„– Министър Димитров, наскоро се завърнахте от посещение в западните покрайнини. Как се решихте на такава визита, при условие, че един македонски журналист ви се закани почти официално, обвини ви в доста грехове...
- Виктор Канзуров се самоопределя като журналист на свободна практика. Какво значи това? Пише си нещо. Той е един безделник, без образование – няма висше. Странна птица е. Преди време го хванаха в един киносалон в Скопие да онанира. Седи на първия ред, гледа порно и си лъска инструмента. Тогава се писа българин, за да излезе чист пред властите и закона. В биографията му пише, че е ексхибиционист. Красимир Каракачанов го доведе да работи в агенция „Фокус”. Обаче и там не се е преработил. Ходил е от 11 сутринта до 3 часа следобед... За един месец е ходил на работа 4 пъти. Искаше да ме съди – неясно за какво... Аз на този човек не съм обещавал нищо. Каракачанов е говорил с него...
...
- Наскоро се върнахте от посещение в Сърбия, какво се случва със сънародниците ни там?
- Разделени са по партийна линия... Хубаво е, че западната ни съседка се демократизира. Нашенци седят по кафетата обаче и планират мрачни демонстрации. Не е ясно защо. Получават си редовно държавната субсидия...”
Да поразсъждаваме. Журналистката в своя първи въпрос нещо бърка Македония със Западните покрайнини. Изглежда на нея в главата й се разхождат мъгли и ветрове и затова й се струва, че всичко на запад от България, чак до края на света, е част от някаква си бивша велика България и днес всичко е еднакво... А отговора на измисления министър ще разгледаме по-подробно.
1. Говорейки за някакъв пропаднал тип, Димитров казва: „Тогава се писа българин, за да излезе чист пред властите и закона.” Да, да, няма грешка! След дългогодишна яка агитационно-пропагандна дейност, че българите в Македония ги тормозят, гонят, затварят и какво ли още не им правят, изглежда, че там, в Македония, може да се пишеш българин само за да излезеш чист пред властите и закона!! Вместо да трепери някой си, става българин и проблемите му се разрешават. Дали пък българите в Македония не са като споменатия журналист?! Знае ли човек! И Спаска Митрова ли, за да излезе чиста пред властите и закона, се писа българка!?
2. Този журналист бил доведен от Красимир Каракачанов, за да работи в агенция „Фокус”. Така че, уважаеми читатели, направете си извода за моралния облик на големия националист и лидер на партия и внимавайте, когато си имате работа с информация или коментар от „Фокус”, от кого са писани. И колко да й вярвате!
3. Хубаво е, че Сърбия се демократизира. На това можем да вярваме. От различни източници научаваме, че в Сърбия признават малцинствата, че те имат гарантирани места в парламента, плаща им се редовно държавна субсидия. И това става в същото време, в което български държавници и политици заявяват пред целия свят, че в България няма малцинства. По метода на Сталин – няма малцинства, няма проблеми. Чудя се какъв мозък трябва да има някой, за да се радва, че признават неговите сънародници по света, че им се дават всички права, предвидени в международните документи, а в същото време да отрича в собствената си страна различните от него, нагло да заявява, че ги няма, и да изпитва садистично удоволствие от това, че е някакъв безскрупулен тиранин и да се опива от силата си.
В споменатото интервю “големият професор” казва и друго: „От началото на годината досега над 9 000 души са получили българско гражданство. В годината преди да управляваме, 7 113 са се сдобили с български паспорти. Това съм го постигнал аз и моите 6 помощници.” Ако не са грешните пари на данъкоплатците (в това число и на малцинствата), ти и твоите помощници щяхте да направите дупка в морето. За такива хвалби народът казва дрън, дрън, ярина!

Но като стана дума за пари, да напомня и нещо друго. През втората половина на юни т. г. по „Нова телевизия” излъчиха репортаж за мъките на едно семейство. 14-годишният им син след тежка операция е необходимо да взема редовно лекарства, които за един месец струват 160 лева (1920 лева за годината). А ги нямат! Безработица! Страшно е да гледаш такива родители – очите им излъчват безпаметна болка, бездънна вина, болезнен зов за помощ и диво отчаяние. Страшно е!

Само няколко дни по-късно медиите разнесоха вестта, че „Атака” взима за помощник на свой евродепутат най-прясната българка Спаска Митрова. След като ще работи в Европейския съюз, най-голямата българска героиня за всички времена в най-лошия случай ще получава заплата 1000 евро. (Не се смейте, знам, че не е така!) Елементарната сметка показва, че за един месец най-голямата българка ще взима в най-лошия случай толкова пари, колкото са необходими за поддържане живота на едно болно дете една година! Жалка работа! Безнравствена!
В самия край на юни медиите разпространиха и думите на здравния министър на България Анна-Мария Борисова, че на България са нужни 1 700 анестезиолози, но поради това, че много лекари напускат страната, в момента анестезиолозите са едва 700 и има реална опасност в скоро време да спрат операциите. Няма кой да дава упойки! Какво ще стане е ясно – погребалните агенции ще увеличат работата си и печалбите си.
И се питам: колко нови българи са нужни, за да се изравни интелектуалният състав на държавата с този, който изтича всеки ден навън; за да се компенсират умрелите от глад, студ, от невъзможност да си купят церове и да се лекуват? Или това не е важно? И човешко ли е да се прави такава статистика?

А пари има. Важното е за какво се харчат. Отговор дава на първата си страница вестник „Атака” от 28 юни 2010 г. с едро заглавие: „АТАКА започва кампания за защита на българите в Македония”! Разбира се, от материала под горното заглавие не се разбира от какво и от кого трябва да бъдат защитавани българите в Македония, но стават ясни две неща:
1. „АТАКА започва кампания за отстояването на българските интереси в Македония” (цитат); 2. За националистите от „Атака” не е важно, че Република България призна (поне отчасти) Република Македония под нейното конституционно име, и използват названието БЮРМ. Аз не знам в света да има държава, която да се казва „Бивша”. Бивши са националистите – те идват от миналото и единственото добро нещо, което могат да направят, е да се върнат в него! И без това на тях и мечтите им са злокобни, а патриотизмът им служи само за параван на зловещите им намерения. В своето заслепение те едва ли усещат какво е родина и колко е свята тя, та отнемат правото на хората да се чувстват равни помежду си и макар и различни, да имат едно и също отечество. И току пращат едни или други да си ходят в своята родина. Кошмар! И затова наливат вода в чужди мелници...

А национализмът пуска все повече метастази. Доколкото знам (без да съм напълно сигурен) в България има около 10 националистически образувания. Колко от тях са организации, клубове или партии, по какво си приличат и по какво се различават, какви цели преследват, колко са далече техните програми и тяхната дейност от фашизма – за всичко това няма информация, няма откъде да се получи такава и можем да си правим изводи само от отделни прояви и изказвания и като гадаем.
Но вестник „Минаха години” в броя си от 29 юни т. г. помества интересни редове по повод темата за мажоритарни избори: „Иначе от недрата на народа ще изплуват такива борци за етнически чиста нация, че ще си спомняме за Волен Сидеров като за майка Тереза.” Кратко, точно, ясно и предупреждаващо! Остава всеки заспал или заслепен да се събуди, да прогледне и да се замисли кой на къде ни води! Добре е, че вече се появяват такива хора.

Но има и друг вид двукраки. Като бившите агенти на бившата Държавна сигурност. Бивши ли? Да прочетем само няколко реда от интервю във в. „Уикенд” от 10 – 16 април 2010 г. Интервюто е с Красимир Каракачанов с агентурното име „Иван”. Ето извадката:
„ – Защо псевдонимът ви е Иван?
- Аз псевдоним не съм си избирал. Вероятно самият оперативен служител го е сложил като асоциация с Ванче Михайлов.
- В какъв период бяхте агент?
- Контактите ми със службите за сигурност датират от май 1989 г.
- Докога?
- (Замисля се – бел. авт.) Това са неща, които все пак може да предизвикат някои проблеми в националната сигурност и е по-добре да не ги коментирам. Но не приключих на 10 ноември. Същинската работа по темата Македония започна след 1991 година. На базата на мои становища се формираше българската държавна политика...”
Така че, когато се използва понятието „бивш”, трябва да се внимава. И да се запитаме дали бившата Държавна сигурност е действително бивша. Да се запитаме: дали тази служба и днес не държи икономиката, банките, пазарите за плът и наркотици, т. е. парите? Да се огледаме и да видим чии кадри са по върховете на държавата и партиите. И да не забравяме, че новата ДС (ДАНС) бе създадена и най-напред ръководена от бивш (?) агент на бившата (?) ДС. Та самият агент „Иван” признава: „Но не приключих на 10 ноември.” А тези негови думи обясняват циничното му самочувствие, когато се разхожда из Македония, сякаш му е бащиния, и създава там суматохи и провокации със завидни наглост и простащина. Та може ли да бъде иначе, след като зад гърба му стои такава мощна репресивна служба! И е повече от ясно каква българска държавна политика се формира...

Вестник „Труд” от 5 юли тази година помества интервю с о. р. ген. Михо Михов. Ето края на интервюто:
„Бяхте посланик в Македония. Сбъркахме ли някъде в казуса Спаска Митрова?
- И двамата ни консули в Битоля и Скопие дълго помагаха на Спаска с допустимите възможности на мисията. България протегна човешка ръка, но това не сработи, защото този битово-семеен проблем се постави на равнище отношения между три държави (Македония, Сърбия и България – б. р.). Македония има закони и ние не можем да й влияем, както и да се намесваме при неспазването им.”
Какво прави впечатление? Генералът признава, че „казусът Спаска Митрова” е битово-семеен проблем.”. Но не пояснява, че България го превърна в етнически. (За Сърбия не съм чел или чул нищо, затова не коментирам. Пък и С. М. критикува в някои отношения Сърбия...) Не обяснява защо след като всеки ден по целия свят жени (имам предвид българки) объркват живота си – омъжват се, развеждат се, обикалят съдилища – българското правителство и българските политици се заеха само с една новопръкнала се българка и я направиха героиня. Не обяснява дали една жена, неуспяла да уреди семейния си живот, е най-достойната и най-подготвената да работи в Европейския съюз и да урежда отношенията с друга държава, водена от своята омраза и комерсиалност. И България само с Македония ли има въпроси за уреждане? Няма ли да се намерят и други българки от Македония, та да се назначат за съветници или помощници на българските евродепутати за уреждане на въпросите с другите страни по света? Вижте какво широко поле за дейност се открива!
Но генералът не се стърпява да сложи и лъжица катран в кацата с мед: „... при неспазването им.” А кой определя дали има „неспазване”? Българските националисти и върховисти ли? Та нима в Македония няма съдебни институции с различен ранг? Та нима няма и международни правосъдни и правозащитни органи?
Нужно е и време да се огледаме и да видим, че именно шовинисти и върховисти като каракачановци и сидеровци най-старателно работят срещу разбирателството и мирното съжителство на балканските народи, а във вътрешен план са най-яростните врагове на всички, които не са българи, и отричат и това, което ясно виждат и слепите, заявявайки, че в България няма малцинства. Много опасна политика, която не вещае нищо добро и не води към нормално бъдеще. Та нима има български държавници и политици, които искат да доведат България до нова национална (държавна) катастрофа, която да засегне и Балканите?

Мисля, че е нормално, когато се говори за българи в Македония, да се казват имена и в какви партии или организации членуват. Защото тук попадат и членовете на „Радко”. Все по-малко стават хората, които знаят, че „Радко” е нелегалното име на чудовището Иван Михайлов – кръвопиец, душегубец, терорист, фашист, на чието съвест тежат хиляди убийства. Мисля, че днешни негови духовни наследници не би трябвало да съществуват в която и страна да е, в която и част на света да се намират. Камо ли пък да бъдат толерирани, ако обществото е нормално!

По-горе споменах за комерсиалността на Спаска Митрова. Не зная доколко съм прав, но друго определение не ми идва наум, като си помисля колко средства струва тя на данъкоплатеца в България от появяването си на хоризонта, та до днес. А ето още и един факт. Вестник „Струма” от 23 юни т. г. съобщава, че „... Спаска Митрова днес подава молба в деловодството на община Благоевград за право на ползване на общинско жилище, около 8. 30 ч. се очаква да я приеме и председателят на ОбС Костадин Хаджигаев, който се е ангажирал да й окаже съдействие.” Възниква въпросът: защо тази велика българка не отиде да кандидатства за жилище в Бургас, Силистра, Плевен или Стара Загора, ами гледа пак да се навре в Македония – този път в Пиринския й дял? Благоевград май се превръща в пристан на предатели и неудачници... А колко са свободните общински жилища в Благоевград, колко са чакащите за тях, има ли хора, живеещи в коптори, докато чакат, има ли ползващи привилегии? На нас няма кой да ни даде отговор, но на „Струма” биха откликнали, само че... никой няма да се хване да проверява, стане ли въпрос за най-ярката българка Спаска Митрова!

Вестник „Струма” в броя си от втори юни т. г. помества материал с надзаглавие „Лъснаха неоснователни обвинения срещу държавен служител”. Става въпрос за началник - сектор „Ревизия и проверки” в Данъчна служба – Сандански, Васка Николова, уволнена неправомерно за това, че се е познавала с един ... македонец. Разбира се, „Струма” остава вярна на себе си и пак обърква имената на ОМО „Илинден” и ОМО „Илинден” – ПИРИН. Дали това е тъпоумие, некомпетентност или изпълнение на заповед от висш върховистко-националистически орган, ще се разбере след време.
Важното сега ще го поднесем с цитат: „Случаят с Николова придоби широка популярност през есента на 2006 година заради намесата на името на нелегитимната партия ОМО „Илинден”, която от години е на специално внимание от страна на органите на реда в Пиринско.”
Прочетохте го, нали? „... която от години Е на специално внимание ...” Това означава, че и сега телефоните на македонците се подслушват, че глутници са готови да действат при най-малък сигнал, че хиляди македонци, които десетилетия не са си имали работа с полицията, сега всеки момент могат да изпитат това „удоволствие”. Пък и не само македонците... И всичко това, години наред, се развива на фона на всекидневните вопли за помощ, наддавани от болни хора, за които няма пари за лечение и лекарства. А да говорим ли за тоталната разруха и на образованието, на културата, на морала... Но кой да се трогне? Върховистите и националистите ли? Та те освен че нямат съвест, нямат и сърце! И замисляме ли се кой в случая е престъпник?
Да обобщим. Да станеш българин в Македония се оказва много, ама много рентабилно. Да си върховист или националист в България също така е много рентабилно. Да си македонец в България не е никак рентабилно. Пари в България има – огромна част от тях се използват за тормоз и на собствените граждани. На тези граждани, които не се продават и плашат, а се борят България да стане на дело демократична страна.

Ще завърша с вестник „Уикенд” от 20 – 26 февруари 2010 г. Интервюто с бившия генерален директор на БНТ Кирил Гоцев завършва с неговите думи, с които той напомня една мъдрост на Конфуций (551 – 479 г. пр. Хр.): „Ако имаш достатъчно търпение и воля да седнеш на брега на голямата река, рано или късно пред теб ще доплуват труповете на твоите врагове.”

Е, ние, македонците, сме доказали през вековете, че имаме достатъчно търпение и воля – и когато правим въстания, и когато ги подготвяме, и когато ближем раните си след тях, и когато чакаме справедливост, и когато не я дочакваме... И така – над 30 века! И сега ще седнем на брега на времето и ще търсим отговор на въпроса: какво търсят и какво правят в НАТО и в Европейския съюз върховисти и шовинисти, врагове и на тези организации, и на малцинствата, и на своите съседи, и на мира и разбирателството, и на бъдещия прогрес!?

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај

1903 - 2010

107 години от избухването на славното македонско Илинденско востание
ИЛИНДЕНСКА

(Никола Вапцаров)

Вината не бе наша.
Вината беше чужда
и другиму тежи
стотонна отговорност.
Когато дойде ден,
когато стане нужда,
ний всичко ще разкажем
на майката история. –

Започнаха със мръсните ръце
да пипат във душите на народа.
Гневът бе толкоз много накипел,
че не съзряха вълчата порода,
муцуните под овчите им кожи,
престъпната и плитка лицемерност.
Но идат дни, когато ний ще можем
да хвърлим кал във мутрите им черни.

И бунта почна.
Нямаше защо
да вдигнеме ръце,
да изостанем.
Ала
с кръвта
на простия народ
в Илинден влехме
наше съдържание.

Какво ще кажете за тази новина,
ще търсите ли тука руски рубли? –
Във Крушево бе феодална власт
и що за скок –
градят сега република!

Те беха също като нас младежи.
Досущ каквито тук сме сбрани ние.
И биха се,
и мреха във метежи,
тъй както утре
ще умреме ние.

Не хленча аз, че буря ги обрули.
Израстват други в димните пожари.
Погледай тук – това е Питу Гули,
а ти, наверно си... Никола Карев.

И ако трябват лозунги – добре! –
ще вдигнеме плакати до луната! –
Свободна искаме,
не щем,
не щем протекторати!

Стихове

ПЪРВАТА ПЕПЕЛ

Илинденското въстание не получило никаква
политическа или военна подкрепа от България.
А е имало обещание за щедра военна помощ...


Макар че с кръв се ражда свободата
и първият й дълг е да руши,
големите въпроси към съдбата
празнуваха в човешките души.

Но има ли покруса под небето,
но има ли и ужас, и погром,
или едно страдание, което
не тръгна към възторга
плачешком?

Когато под илинденски камбани
се вдигна Македония на крак
и с мълния от черните си рани
прониза напластявания мрак. -

Не армия влетя като лавина,
а ярко озарена от пожар
по моста на илюзиите мина
измамата с усмивка на гробар.

Макар че вероломът предстоеше,
за първата му пепел кой тъжи -
в илинденските пламъци гореше
дивизия от български лъжи.

А кървавата истина над нея
крещеше с гняв на огнено море: -
Не чакайте добро от фарисея
и никога не вярвайте в царе!

АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ


Македонија пее

ГОРДА МАКЕДОНКА

Вистина е мила мамо, вистина,
среќна сум мамо Македонка,
со душа и срце распеана,
на ден Илинден родена,
гоцева лична убавица.

Рефрен:

Да пеам, да играм, да горам, да бликам,
се` ќе сторам мајко да те имам,
во тага и солзи во радост и среќа.

Дали сум пиринка, егејка, вардарка,
јас сум, јас сум Македонка.

Вистина е мила мамо, вистина,
горда сум мамо Македонка
ко Пиринско цвеќе расцутена
со Егејско сонце огреана
од Вардарска вода полеана.

Дали сум, пиринка, егејка, вардарка,
Јас сум, јас сум Македонка.

СЛУШАЈТЕ МАКЕДОНЦИ

Оган да го гори
на тој што ќе ми збори,
да те оставам Македонијо,
да те заборавам Македонијо,
еее-еееј жива да си Македонијо.

Слушајте Македонци:
чувајте го името
македонско, наше име
не давајте да загине.
Македонијо, (2)
еее-еееј жива да си
Македонијо. (2)

Каде да сум таков сум
не се давам никому
да ме крсти, прекрстува
нека тепа отепува,
Македонијо (2)
еее- еееј жива да си Македонијо.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting