Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Иднина

МАКЕДОНИЈА И ТУРИЗМОТ

(Преземено од МИМ)

Планинскиот и алтернативниот туризам ќе бидат меѓу најважнитте гранки на Балканот во иднина, а Македонија има голем потенцијал за развој на планинскиот туризам. Ив Фук, обучувач од Центарот за европски истражувања во областа на туризмот, со дел од соработниците на проектот за децентрализирана соработка меѓу францускиот регион Високи Алпи и Тетово, уште од 2006 година работи на истражување на туристичко-планинскиот потенцијал на Македонија. Посебен акцент е ставен на Тетово и Шар Планина со помош на француското Министерство за надворешни и европски работи.
Фук истакнува дека кај нас не треба целосно да се оттргне фокусот од масовниот туризам, туку едноставно да се посвети повеќе внимание на развивање одржлив алтернативен туризам, со поголемо почитување на животната средина. „Ваквиот туризам не бара големи странски инвестиции. Потребни се обично мали семејни инвестиции и бенефитот, секако, ќе биде за локалното население. Кратко или среднорочно, овој вид туризам ќе создаде нови работни места и приходи што ќе го подигнат стандардот на руралното место“, вели Фук, додавајќи дека овој тип туризам е се’ уште непознат на Балканот, пред се’, поради неверувањето дека може да успее. Самиот Фук потекнува од Алпскиот регион Бријансон, кој има 130.000 жители и по 30 години работа со планински туризам го има издигнато на ниво на индустрија со годишен приход од една милијарда евра.
Заклучоците на групата француски туристи од пределот Високи Алпи, кои 11 дена шетале низ Македонија, е дека државата има импресивна природа и планинарски пешачки патеки за развој на планинарскиот туризам. Како што потенцира Фук, генерално, ваквиот вид туристи од западните земји не сакаат големи хотели, туку сакаат поинтимно искуство, повеќе сакаат да дојдат во контакт со локалното население, да пешачат, да уживаат во природата и да ја проучуваат локалната флора и фауна. Самите контакти на локалното население со туристите ќе им помогнат на мештаните подобро да ги разберат потребите на гостите и посоодветно да ја приспособат туристичката понуда.
Во врска со означувањето на планинарските патеки, Јован Божиновски од планинарскиот клуб „Љуботен“ вели дека во државата се маркирани 70 отсто од спортските планинарски патеки. „Меѓутоа, за овој вид туристи е потребна и друга инфраструктура, полесни патеки и пешачки тури до 3 часа, места за одморање, информативни табли за типичната флора и фауна на пределот. Такви има неколку, пред се’, во националниот парк ‘Маврово’“, вели Божиновски. Понатамошен чекор би било градење повеќе планинарски домови и мали куќички за засолнување и преспивање на патеките на пешачење. „Такво нешто би било поволно доколку сакате да пешачите од врвот Љуботен по гребенот за да стигнете до Маврово“, додава Божиновски. Тој истакнува дека засега речиси и нема интерес за финансиска поддршка на вакви проекти, но дека планираат да аплицираат за ИПА-средства, а за зголемување на интересот ќе контактираат и со факултетите за туризам.
„На Македонија и’ недостига имиџ“, заклучи Фук со образложение дека имиџот може да се подобри преку директен контакт на туристите со локалното население, новинарски репортажи во списанија и веб-страници насочени кон групи заинтересирани за планинарски туризам, а не преку видеоспотови од кои веќе се заситени туристите од западните земји.

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај

Важно
Агенција за иселеништво на Република Македонија

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА ЛЕТНАТА ШКОЛА ПО МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Почитувани!

Ве известуваме дека Летната Школа по Македонски јазик наменета за деца потомци на иселениците од Македонија, со цел изучување на македонскиот јазик која Агенцијата за иселеништво годинава ќе ја организира по трети пат, ќе се одржи во периодот од 25-30 јули 2010 година.
Сместувањето на учениците и одржувањето на настава ќе биде во хотелот „Конгресен Центар Охрид“ и ќе чини 29 евра дневно за двокреветна соба со цел пансион.
На „Летната Школа“ учество можат да земат сите заинтересирани, без претходна селекција и без ограничување во возраста.
Ве молиме присуството да го пријавите на интернет адресата на Агенцијата за иселеништво:
info@minisel.gov.mk

Благодариме за соработката!

Македонија пее

ЕДНО ИМЕ ИМАМЕ

Покрај Егеј Македонци
покрај Вардар Македонци (2)
и под Пирин Македонци
славно име непокорно

Рефрен: ...
Едно име имаме
во душата го носиме
за тебе живот даваме
О, Македонијо. (2)

Като килим долина
а до небо планини
реките златоносни
за езера бисерни.

Рефрен: ...

Мајко, Македонијо
Балканска убавице
кој се родил во тебе (2)
живот дава за тебе. (2)

Рефрен: ...

КАЖИ РАЈНЕ, КАЖИ ДУШО

Кажи Рајне, кажи душо,
кој ти нишан стори,
кој ти нишан стори Рајне,
на белото лице.

Штом ме прашаш стара мајко,
право ќе ти кажам,
право ќе ти кажам мајко,
тебе не те лажам.

Сношти беа стара мајко,
момци Македонци,
се на бели коњи, мајко,
и со жолти узди.

Главатар им беше, мајко,
мојто прво либе,
тој ми нишан стори, мајко,
на белото лице.


Поезия

РЕКВИЕМ

Поляга уморено слънцето край Тумба
и бавно,
някак гузен,
се прокрадва здрача.
По билото високо светлините лумват:
заплаха и сигнал –
натам да не прекрача.

Къде?
Нали оттам избягали сме тука,
нали със огън ни прокудиха в тринайста,
нали от век там гръцка кукувица кука
и в нашите гнезда
яйца тя свои снася.

Натрапници се ширят в нашата Родина,
а слънцето за нас във чужди край изгрява.
Освен дома ни
и звездата от Вергина
със наглост византийска те си присвояват.

Остана само сън светликът на Егея,
бащите ни изтляха с отворени зеници,
че наш’те ниви
грък сега оре и сее,
грък жъне хлебна едрозърнеста пшеница,

гъркиня чака вечер съпруг да се завърне
и с грейнало лице посреща го по залез,
а нашите гробове –
във бурени и тръни
и никой на мъртвем свещица там не пали.

1998 г.
ПЕТЪР МИЦКОВ


ВЕЛИКА СИ ОСТАВА

Пред мен росата клепка. Светка.
На моя стих зелен семафор.
Очи влагнеят в своя спектър.
Лондон е на Европа фара.

По него крача днес захласнат...
Загърлен в македонска слава.
От корените родовете раснат
и Македония велика си остава.

И днес, и утре - И сега!ЧУДО

Весела сълза звезди в окото.
Чудо осветява ми сърцето.
Бяга тъмнината, бяга злото
от човека весел под небето.ВИЕНСКО КОЛЕЛО

Светлина сигнална се разля.
И усмивки никнат пред окото.
Пратера с вълшебен блясък
за късмет завърта колелото.

И умът ми се върти
около оста на хляба.
И докрай надеждата си кърти –
залъка от питата изгряла.

И кръвта ми македонска –
буен ручей на сърцето.
Светлина гореща пръска
по челото мрачно под небето.

И Виена будна ми в гърдите
дух ми дава на душата.
От Пирина до звездите,
от звездите до земята.
Колелото...СРЕЩУ МЕН

Често оня вятър коментира,
дето здрасти с мене прави.
Пие с мене мойта бира –
всеки срещнат с думи хвали.

Виждам бузите му зреят,
и на тиква той прилича.
Птичките над него пеят –
срещу мен соколи тичат.

Тежко, тежко, мили брате,
дните в скука ми минават.
Но кажете що да правя
съвестта си щом продават.ОТ ПИРИНА

Остров Тасос

От Пирина до морето
аз пристигам с топъл вятър.
И за първи път сърцето
литна с вдъхновено ято.

А в простора чайки бели
затрептяха пред очите –
с тях и моите мисли смели
волно плуват над вълните.

О, море, море безбрежно,
твоите вълни пенливи
бият в мен, в сърцето верно,
с топла обич, с бяла нежност!

ПЕТЪР ХРИСТОВ
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting