Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Од месец мај 2010 г.

МАКЕДОНИJА НА ЧЕЛО НА КОМИТЕТОТ НА МИНИСТРИТЕ

(По македонскиот печат)

Реформите во Европскиот суд за човекови права, мултикултурализмот во Европа и положбата на националните малцинства се едни од клучните прашања што Македонија ќе ги постави за време на своето шестмесечно претседавање со Комитетот на министрите на Советот на Европа.

По неодамнешните политички консултации во Париз, на кои учествуваа и Тјорборн Јагланд, генералниот секретар на СЕ, и Антонио Милошоски, шефот на македонската дипломатија, претставник на Министерство за надворешни работи вели дека „Македонија е подготвена за претседавањето, иако има уште детали кои треба да се доразработат“.
- Имаме што да поделиме со другите во Советот на Европа од аспект на наш национален и регионален предзнак. Ќе се концентрираме на суштински работи - вели Сања Зографска Крстеска, координаторка за претседавањето.
Неодамна токму Јагланд во разговор со „Дневник“ изрази увереност дека Македонија ќе одговори на предизвикот. Дипломати во Скопје сметаат дека Македонија ја има шансата и можноста да се претстави во убаво светло. Како што, на пример, претходно направија Србија и Словенија. Зашто нареден пат претседавачи со овој форум можеме да бидеме по 20 и повеќе години.
Никогаш порано во историјата земјава не била на чело на еден ваков голем и важен мултилатерален форум каков што е Советот на Европа, во кој има 47 земји-членки, односно станува збор за паневропска организација. Луѓето во Стразбур дури истакнуваат дека станува збор за „чиста европска организација и за уникатен систем за заштита на човековите права“, при што додаваат дека во ОБСЕ, на пример, членки се и САД и Канада.
- Македонија е мала земја, но подготвена за големиот предизвик - вели за „Дневник“ Зографска.
Според сегашната нацрт-верзија, идниот претседавач ги сместува приоритетите во три тематски области. На врвот се реформите во Европскиот суд за човекови права и обезбедувањето на принципот на субсидијарност. Тука е особено важен пост-Интерлакен процесот, односно примената на Протоколот 14, кој неодамна го ратификува Русија и, секако, зајакнување на домашното законодавство, што е многу важно во процесот на растоварување на Судот во Стразбур од илјадниците предмети. Македонија ќе настојува да укаже на потребата од интегриран приод во заштитата на човековите права, а сите тела и мониторинг-инструменти ќе треба да помогнат во тоа.
Втората област е мултикултурализмот во европските општества при што претседавачот ќе се фокусира посебно врз медиумите, кои треба да придонесуваат за толеранцијата меѓу религиите, и третиот фокус е врз националните малцинства со посебно внимание на состојбата на Ромите, за што за во јуни во Скопје е планирана и специјална конференција. Официјално Скопје најавува и продолжување на Љубљанскиот процес за обнова на нашето заедничко културно, археолошко и архитектонско наследство. Македонија за време на претседавањето ќе стартува и со своја регионална иницијатива (Охридски процес) за зголемено учество на младите во политиката и во изборниот процес во регионот на Југоисточна Европа. Оваа иницијатива се совпаѓа и со тоа што 2010 е прогласена од ОН за меѓународна година на младите.
На 11 мај во Стразбур швајцарската министерка Мишлен Калми-Реј на својот македонски колега Антонио Милошоски ќе му го предаде кормилото во Комитетот на министрите. Според сегашниот предлог, нашата земја ќе се претстави со логото „Macedonian chairmanship“ на кое на штит стои македонското знаме, а во него е аплициран знакот на Советот на Европа.
Десет дена подоцна, односно на 20 и на 21 мај, во Скопје ќе се одржи заседание на Постојаниот комитет на Парламентарното собрание.
- Што значи ова за Македонија? Многу, многу за афирмација на земјата, зашто во Скопје во нашиот парламент ќе дојдат претставници на 47 парламенти. Ова е можност тие да не’ видат во вистинско светло - вели еден дипломат.

На заседанието се најавува учеството на претседателот на Асамблејата, Мевлут Чавушоглу, а не се исклучува и можноста во Скопје да дојде и комесарот за човекови права Томас Хамарберг.

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БИТКАТА ТРЕБА ДА ЈА БИЈАТ ПОЛИТИЧАРИТЕ
Читај
„ЗА ОФИЦИАЛНИЯ ЕЗИК НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ“
Читај

Поезија

ЛЮБОВ И БОЛКА НОСЯ ЦЯЛ ЖИВОТ!

Коренът ми е от Беровско. Преди около двеста години, през смутните кърджалийски времена, моят прапрадядо заедно с цялото си семейство напуска родния си край и се заселва в Баскалци, едно от 12-те игуменски села в Огражден. След Балканските войни в началото на миналия век дядо ми се преселва в голямото подгорско село Коларово.
Роден съм през 1944 година в град Петрич, полегнал в полите на най-нежната, но най-тъжна планина на Македония – Беласица, голготата, на която македонската земя е разпъната на кръст.
През целия си съзнателен живот открито и с гордост изразявам своята македонска идентичност, поради което многократно съм привикван от органите на бившата ДС да давам обяснения.
Стихове пиша от дете. Една част от тях са посветени на моя роден край, на моята Родина, и макар че не са съвършени, те са огледало на душата ми, на любовта и болката, които нося цял живот.

Петър МИЦКОВЧУМАТА

Буря стогласа в гора извила,
вейки превива,
ломи клоните.
Църна се чума явила
там долу - в Македония.

Всекоя вечер по Беласица
до късна доба горят огньове.
Сам Крали Марко с кон се
понася
да къса робски окови.

Не Крали Марко с коня
препуща,
прангите робски за да
разкъса –
чужди войници, майко,
със пушки
кървави бранят късове.

Помен вековен, жално извила,
душа раздира песен момина:
– Църна се чума явила
там долу - в Mакедония.

(1978 г.)


РОДЕН КРАЙ

Пребродих много кътища и
друми
из Тракия
и по Балкана син,
но все ме вика мойта стара
Струма,
сърцето все ме тегли към
Пирин,

към оня кът,
де вечно съм се раждал,
орисан от утроба
с кръстен знак.
Там –
в стръмните чукари на
Огражден,
дълбоко впит е корена ми як.

От вековете праща по
кръвта ми
надежда за възкръсен бъден
ден
и не сърце,
а ти туптиш в гръдта ми,
мой роден край,
мой свиден кът зелен,

изткан от песни,
от легенди стари,
бродиран с кости свети
в люта бран.
Мой роден край,
разкъсан,
обруган,
открита рана –
и кърви,
и пáри.
Пред теб,
мой свиден,
мой олтар свещен,
запалвам свещ и ничком
коленича
с молитва за възкръсния ти
ден.
Мой роден край,
до болка те обичам.

(1984 г.)


БОЛКА

Аз тук израснах,
тука,
сред Пирина,
тук всяка канара ми е
позната,
с комитите тук пил съм
руйно вино,
кръстосвал съм нашир и длъж
гората,
бой водил съм със хиляди
потери,
ранен и отмалял пълзял
съм по скалите –
умирах и възкръсвах,
пълен с вера,
че ще достигнем извора на
дните.

По-силен бях след всяка нова
рана,
по-упорит след гробове
безмълвни –
изпълваше ме силата
безкрайна
на тия вечни вулканични
хълми.

Сега съм сам,
полека се изкачвам,
повяват утро старите усои,
ята от птици с песни гонят
здрача,
със смях рушат на утрото
покоя.
Ята от птици…
А далеч пред мене –
Беласица с разкъсани гърди
от страшна болка издълбоко
стене,
изгубила надежди и мечти.

(1980 г.)


ПОТОМЪК

Във мен тече,
напук вековете,
извечна струйка
силна,
древна кръв,
пулсирала и в царя на
царете –
гореща,
буйна –
македонска кръв.

И нека съскат гръцките
змийчета,
душата им зловеща
да злобей –
те вечно ще предават
Филип Пети,
ще бъдат вечно с Рим
срещу Персей.

Съседи –
алчна глутница хиени,
ще искат все
да ни унищожат.
Но няма да ни видят на
колени –
достойно ще ги срещнем
всеки път.

(1998 г.)


НА БАЩА МИ

На теб, Родино, вречен бе
баща ми
и затова не жажда за имот,
а любовта към тебе завеща
ми-
любов и болка нося цял
живот.

И все ме брулят ветрове
свирепи,
че непокорен винаги съм бил,
очите вечно някой ми
ослепя -
все иска
мъртъв да е Самуил.

Но аз съм жив!
И няма сила земна
да се пребори с мен,
да ме скове –
душата ми
с родината във мене
подвластна само е
на богове.

(1999 г.)


Нова книга

ИЗ МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЯ

Излезе от печат поредната нова книга на известния македонски автор Сариса Параос - “Святий цар Давид”. По същество творбата е исторически очерк за един от синовете на комит Никола и брат на Самуил.
Книгата може да намерите в редакцията на в. “Народна воля”. Цената е символична - 2 лева.


Македонија пее

УЧИ МЕ МАЈКО, КАРАЈ МЕ

Учи ме мајко, карај ме,
како да ја земам Лилјана,
Лилјана мома убава,
Лилјана бела и црвена,
Лилјана тенка висока,
Лилјана ситен босилок,
Лилјана цвеќе шарено,
Лилјана една на мајка.

Учам те сине, карам те,
повикај триста мајстори,
направи чешма шарена,
наврати вода студена,
сите селани ќе дојдат,
и Лилјанини другарки,
ем, сите калеш невести,
белким Лилјана ќе дојде.

Послушал Стојан мајка си,
повикал триста мајстори,
направил чешма шарена,
навратил вода студена,
сите селани дојдоа,
и Лилјанини другарки,
ем, сите калеш невести,
кучка Лилјана не дојде.

КАКО ШТО Е ОВАА ЧАША ПОЛНА СО ВИНО

Како што е ова чаша полна со вино, (2)
така е и мојто срце полно с’јадови. (2)

Дај да пијам, мила мамо, да се опијам, (2)
јадовите, мила мамо, да заборавам! (2)

Ја послушај, мили синко, стара си мајка, (2)
и да пијаш, мили синко, фајде си нема. (2)

Ја земи си, мили синко, пушка берданка,
и појди си, мили синко, в гора зелена,
там ќе најдеш, мили синко, верна дружина,
јадовите мили синко ќе заборавиш.
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting