Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ОМО “Илинден” - ПИРИН

ПОЗИЦИЯ ПО ДОГОВОРА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ


По повод предложенията за подписване на нов договор за приятелство между Р България и Р Македония, изразявайки пълната си поддръжка за добросъседството между България и Македония и за премахването на говора на омразата в медийното пространство, не можем да не изразим учудване и дори възмущение по отношение на някои от аспектите на предлагания от нашето правителство нов договор.
Опитът да се обвърже българската подкрепа с не само безпринципни искания, но и с независещи от Македония обстоятелства е по същество подготовка за блокиране на нейното членство по примера на Гърция и дори още по-безпринципно. Защото македонските организации в България са дело на македонското малцинство, живеещо тук, а не на македонската държава. Те са създадени от граждани на Р България. Р Македония не може да забрани на българските граждани с македонско самосъзнание да съществуват и да се организират. И България не може. И не трябва!
Да се търси от Р Македония отговорност за дейността на граждани на България и да се заплашва тя за това с вето за членство в ЕС е не само поставяне на невъзможно за изпълнение условие, но и изнудване на част от гражданите на Р България да се откажат от борбата си за права. Българското правителство би трябвало да е наясно, че това няма да накара македонците в България да спрат да се борят за своите права, но може да доведе до дестабилизация на региона и влошаване на отношенията между двете страни.
Признаването на македонското малцинство и даване на правата му е задължение на България съгласно условията за членство в ЕС, част е от критериите от Копенхаген. Вместо да се опитва да комуникира с представителите на това малцинство, с тези български граждани и данъкоплатци, посредством друга държава, правителството на Р България би трябвало да се вслуша в препоръките на ЕКРН, комисаря по правата на човека Хамарберг и други европейски и международни институции и да встъпи в диалог с представителите на македонското малцинство и да спре говора на омраза срещу македонците.
Непочтен е опитът за пореден път да се оклеветят македонските организации в България за сепаратизъм – досега не е известен нито един опит на която и да е от тези организации да отцепят каквото и да е от българската държава. Обвинението за сепаратизъм е само оправдание за дискриминацията срещу македонците в България.
Македонските организации в България не са пречка за добросъседството, те могат само да му помогнат. И българското правителство би трябвало да се възползва от техните услуги.
Ние не сме против подписване на подобен договор, но с друго съдържание.
На първо място той трябва да включва официална декларация, че Р България признава македонската нация, език и т.н., защото именно отричането на тези реалности е главният фактор, който трови добросъседските отношения.
На второ място смятаме, че е наложително за циментиране на добросъседството двете страни да се обвържат с признаване на съответните малцинства на своя територия – България на македонското, Македония на българското - и да гарантират техните права съгласно европейските стандарти. Това е тяхно задължение и без подписването на такъв договор.
Договорът трябва да бъде напълно реципрочен и по отношение на говора на омразата в медиите и учебниците, тъй като за съжаление тези негативни явления у нас, в Р България, са силно изразени и драстично надминават същите в Македония.
Р България трябва да върне жеста на Р Македония, която безрезервно подкрепи България при кандидатурата й за членство в Евросъюза, въпреки редица нерешени проблеми, а не да се възползва от удобния момент, за да изнудва един приятелски настроен съсед. Проблемите много по-лесно и истински могат да се решат в рамките на Европейския съюз с прилагането на европейските конвенции и използване на европейските механизми. За да не се окажем в абсурдната позиция на Гърция, която се противопостави на влизането на Македония в НАТО, защото се чувствала застрашена от малкия си съсед, когато именно влизането в НАТО би премахнало всяка опасност от агресия.
Добросъседството трябва да се изгражда на принципна основа, а не от позиция на сила или моментно предимство. Такива договори не са трайни и не допринасят за приятелството – вредят му.

ЦЕНТРАЛЕН СЪВЕТ НА ОМО „ИЛИНДЕН” - ПИРИН

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај

БЛАГОДАРНОСТ!

Нашият редовен читател и спомоществовател Костадин Пачов, живеещ в град Чикаго, Съединените американски щати, направи дарение на вестника от 300 американски долара.
Тодор Тилев пък дари 50 лева по повод именния си ден.
Редакцията на вестника благодари на дарителите за патриотичния жест и пожелава здраве, щастие и дълголетие на тях и на семействата им.

Покана

ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК

На 25 април 2010 г. в гр. Мелник ще се проведе всемакедонски събор по повод 95-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени.
Съборът ще започне в 10.30 часа.
Организатори са ОМО „Илинден”-ПИРИН, ТМО ВМРО (независима) „Илинден”, в. „Народна воля”, Пирински македонски информационен център, Дружество на репресираните македонци в България, КПД “Никола Вапцаров” и Македонско християнско братство „Пророк Свети Илия”.До сите културно-уметнички друштва на иселениците од Македонија

Ги информираме сите културно-уметнички друштва на иселениците од Македонија кои имаат интерес да учествуваат и на други културни манифестации во Македонија покрај учеството на Иселеничкиот Фолклорен Фестивал во Скопје во организација на Агенцијата за иселеништво, дека Балканскиот Фолклорен Фестивал во Охрид ќе се одржи во периодот од 06 – 11 јули 2010 година, а Илинденските Денови ќе се одржат во Битола од 29 јули до 01 август 2010 година.
Доколку наведените термини Ви одговараат Ве молиме да го потврдите Вашето присуство, како би можеле да го организираме Вашиот настап на овие фолклорни манифестации.

Костова Билјана

Македонија пее

ИЗЛЕГОЛ ЈАНЕ САНДАНСКИ

Излегол Јане Сандански, леле,
да ми се Јане прошета.
Низ таја Пирин Планина, леле,
низ това поле широко.

Нарамил пушка на рамо, леле,
настранил капа на чело,
на пат си сретнал овчарче, леле,
на овчарче вели говори.

Овчарче младо чобанче, леле,
не ли ја виде четата, леле,
четата на Јане Сандански.

Видело сум ја слушало, леле,
сега за Јане збореја,
каде е Јане Сандански, леле,
четата да си прибере.

И НИЕ СМЕ ДЕЦА НА МАКЕДОНИЈА

Налеј, Налеј, Налеј
крчмарицо налеј.
налеј, налеј, налеј
од рујното вино. (2)

И ние сме деца
на нашата земја
и ние имаме
право да живееме. (2)

Слобода немавме
правдини никакви
кога ги баравме
в затвор се најдовме. (2)

Парола ни беше
смрт или слобода
смрт или слобода
за Македонија. (2)

Налеј, налеј, налеј
крчмарицо налеј
налеј, налеј, налеј
за нашата земја.

Налеј, налеј, налеј
За Македонија. (2)
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting