Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Питам се...

ВАЛИДЕН ЛИ Е ДОКУМЕНТЪТ?

Звонко Звонков

Когато се говори за отношенията между България и Македония, много често се споменава Декларацията, подписана от премиерите на двете страни през 1999 година. Според мен в този документ има много полезни и необходими неща. Но има и един абзац, в който се казва: „Република Македония заявява, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония.”
Направи ли ви впечатление? „Република Македония заявява...” А никъде няма нито дума за българската Конституция, няма и нищо, с което да се задължава българската страна. В края на абзаца думите „ ... лица, които не са граждани на Република Македония” на обикновен език означават „македонците, които са граждани на Република България”.
Макар завоалирана, тенденцията е ясна: България може да се грижи за хората с българско самосъзнание, които живеят в Македония, дори да се намесва във вътрешните й работи; Македония няма право да се грижи за хората, самоопределящи се като македонци в България. Всичко това е издържано в духа на великобългарския шовинизъм и дава широко поле за работа и за изява на неовърховистите.
И на човек неволно през ума му минава въпросът: кой е бил този тъп идиот, който е подписал такъв документ, който лишава от поддръжка един етнос в България в борбата му за международно гарантирани човешки права и свободи?
Извинявам се, че казах идиот, защото все пак идиотизмът е заболяване, т. е. нещастие, а тук става въпрос за нещо далеч по-лошо. Става дума за предателство. Както казах по-горе, тази Съвместна декларация е подписана от министър-председателя на Република България по това време Иван Костов и от тогавашния министър-председател на Република Македония Любчо Георгиевски.
Питам се:
- знаел ли е премиерът на България, че си има работа с един предател на македонския народ?
- ако е знаел, не се ли е срамувал (не се ли срамува и днес), че слага подписа си под една подлост и че неговото име стои до името на един предател и това остава в историята?
- валиден ли е документ, подписан от предател, и не трябва ли този документ да се ревизира и актуализира след разкриването на предателя?
- валиден ли е международен документ, който на практика е подписан само от премиера на една държава?
- валиден ли е документ, за който при изготвянето и подписването е използвана измама?
В едно друго писание („Българската политика спрямо Република Македония”), не знам защо наречено „препоръки”, което всъщност е ярка, безочлива и цинична апология на антимакедонизма, се казва: „Проявата на такава грижа от страна на България към българите, граждани на Република Македония, е в съгласие с Декларацията от 1999 година. Заслужава да се отбележи, че в този важен аспект Декларацията е съществено асиметрична, като изрично изключва действия на Скопие в защита на статута на лица в България, които не са граждани на Република Македония.”
Необяснимо е как във време, когато много се държи на равнопоставеността между държави, етноси и лица, се намират индивиди, за които „асиметричен документ” (разбирай подъл документ) е нещо реално и задължително за изпълнение.
Но тук всичко става напълно прозрачно, след като се видят сред „авторите” на споменатия пасквил имената на Евгени Еков – агент Виктор от 6-то управление на Държавна сигурност, и Божидар Димитров – също агент на Държавна сигурност, и то с цели три псевдонима! (А нищо не ни гарантира, че и сред от останалите „автори” няма и други мрачни фигури от зловещата служба.)
Всъщност историята доказа, че ДС е била гнездо на доносници и служба, която е работила под крилото и по нареждането на чужда репресивна сила и в полза на чужда държава в ущърб на българските интереси. А дали пък Георгиевски не е бил също кадър на Държавна сигурност и не си е получавал сребърниците от нея!?
Времето ще отговори на всички въпроси. Има кой да се страхува от това!

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БИТКАТА ТРЕБА ДА ЈА БИЈАТ ПОЛИТИЧАРИТЕ
Читај
„ЗА ОФИЦИАЛНИЯ ЕЗИК НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ“
Читај

БЛАГОДАРНОСТ!

Нашият редовен читател и спомоществовател Костадин Пачов, живеещ в град Чикаго, Съединените американски щати, направи дарение на вестника от 300 американски долара.
Тодор Тилев пък дари 50 лева по повод именния си ден.
Редакцията на вестника благодари на дарителите за патриотичния жест и пожелава здраве, щастие и дълголетие на тях и на семействата им.

Покана

ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК

На 25 април 2010 г. в гр. Мелник ще се проведе всемакедонски събор по повод 95-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени.
Съборът ще започне в 10.30 часа.
Организатори са ОМО „Илинден”-ПИРИН, ТМО ВМРО (независима) „Илинден”, в. „Народна воля”, Пирински македонски информационен център, Дружество на репресираните македонци в България, КПД “Никола Вапцаров” и Македонско християнско братство „Пророк Свети Илия”.До сите културно-уметнички друштва на иселениците од Македонија

Ги информираме сите културно-уметнички друштва на иселениците од Македонија кои имаат интерес да учествуваат и на други културни манифестации во Македонија покрај учеството на Иселеничкиот Фолклорен Фестивал во Скопје во организација на Агенцијата за иселеништво, дека Балканскиот Фолклорен Фестивал во Охрид ќе се одржи во периодот од 06 – 11 јули 2010 година, а Илинденските Денови ќе се одржат во Битола од 29 јули до 01 август 2010 година.
Доколку наведените термини Ви одговараат Ве молиме да го потврдите Вашето присуство, како би можеле да го организираме Вашиот настап на овие фолклорни манифестации.

Костова Билјана

Македонија пее

ИЗЛЕГОЛ ЈАНЕ САНДАНСКИ

Излегол Јане Сандански, леле,
да ми се Јане прошета.
Низ таја Пирин Планина, леле,
низ това поле широко.

Нарамил пушка на рамо, леле,
настранил капа на чело,
на пат си сретнал овчарче, леле,
на овчарче вели говори.

Овчарче младо чобанче, леле,
не ли ја виде четата, леле,
четата на Јане Сандански.

Видело сум ја слушало, леле,
сега за Јане збореја,
каде е Јане Сандански, леле,
четата да си прибере.

И НИЕ СМЕ ДЕЦА НА МАКЕДОНИЈА

Налеј, Налеј, Налеј
крчмарицо налеј.
налеј, налеј, налеј
од рујното вино. (2)

И ние сме деца
на нашата земја
и ние имаме
право да живееме. (2)

Слобода немавме
правдини никакви
кога ги баравме
в затвор се најдовме. (2)

Парола ни беше
смрт или слобода
смрт или слобода
за Македонија. (2)

Налеј, налеј, налеј
крчмарицо налеј
налеј, налеј, налеј
за нашата земја.

Налеј, налеј, налеј
За Македонија. (2)
Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting