Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Кой кого преследва и кой кого лъже

АКАДЕМИЧНО БЕЗУМИЕ В ГАЛОП

Петър Новоселски

Предполагам немалко читатели на вестник “Народн воля” са имали (не)удоволствието да гледат последните две предавания на Иван и Андрей за месец февруари. Те имаха една и съща тема – Спаска Митрова.

Видяхме в тези предавания схващането на българската журналистика за равнопоставеност на противопоставените мнения – антимакедонската теза бе представяна от един гост + двамата водещи срещу само един представител на обратното мнение. Но дори и така тези хора се чувстваха явно недостатъчно силни, та им помагаше целият екип на предаването, който бе приготвил манипулационни филмчета.
В тях не видяхме изказвания на отговорни фактори – като да речем европосланика в Скопие Фуере, вероятно защото той щеше да повтори и за тях, че никакви права на българката и европейска гражданка Митрова не са нарушени. Нямаше мнения на правозащитници, прависти и т.н. Вместо това дадоха думата на странни и неидентифицирани субекти, които твърдяха, че българите в Македония ги ликвидират. И не се посвениха да тиражират тази невероятна нелепост и лъжа, въпреки че просто трябваше да си зададат въпроса колко от десетината публично изявяващи се като българи в Р Македония са ликвидирани, за да забележат очевидния факт, че интервюираният лъже. Във второто предаване дори мелодраматично посочиха, че номерът на мобилния телефон, който им е дал същият, не отговарял, което приеха като знак, че може би злите македонци са се разправили с него. А истината бе съвсем очевидна и проста за всеки, освен за обхванатите от антимакедонската истерия – или човекът е подставено лице, или е личност, страдаща от страхова психоза и мания за преследване. Познавам подобни хора – един от тях е убеден, че го следят със сателити, разположени на Байконур и обратната страна на Луната, и че съсипват психиката му чрез облъчване. Ако водещите са заинтересовани да продължат със същото поднулево ниво на журналистика, мога да им дам връзка с него, за да направят предаване как извънземни и руснаци малтретират български гражданин. Вероятно Иван и Андрей не разбират, че е морално (и не само морално) престъпление да се злоупотребява с болестното състояние на такива хора, и то с цел насаждане на омраза на етническа основа. Гнусота!
Имаше опити да се въвлече и македонското малцинство в този нагласен дебат, за да се противопостави то на демек преследваното българско в Македония. Опитваха се да накарат и представители на ОМО “Илинден”-ПИРИН да вземат участие в предаването и да бъдат замесени в този нямащ нищо общо с тях случай. Ръководителите на тази партия обаче благоразумно отклониха хитрата провокация. Целта бе явна – българите в Македония ги ликвидират, значи на вас ви е много и това, че сте живи. Но номерът не мина.
Въпреки огромното неравенство все пак българските граждани имаха възможност да чуят и друго мнение. Тези, които имат ум – разбраха. За съжаление, лудите и глупаците винаги са мнозинство, така че мнозина останаха с жалкото за тях впечатление, че са победили (т.е. надвикали) в спора.
Особено драстичен пример за антимакедонска истерия, и то пряко свързана с горните предавания, е една статия, появила се в скандалния сайт Фрог нюс (известен с това, че бе закрит временно от ДАНС, а сега открит отново може би с позволение на същата). В този сайт на 25 февруари т. г. се появи материал, озаглавен “По-високо билото, майстори”, написан не от мъртвопиян лумпен или дрогиран уличник, както би могло да се съди от съдържанието, ами от както са се подписали: д-р Георги Генов - н.с. І ст. в БАН, главен редактор на “Исторически архив”, и Росица Митанова – журналистка, член на редколегията. Да бяха това само поредните истерични и неуравновесени драскачи срещу македонците – бих ги осъдил на мълчание. Но тука е замесен и цял доктор, и то от БАН. Затова не мога да подмина това кощунство със самите понятия морал, възпитание и почтеност.
Разбира се, съвсем очаквано авторите на този пасквил са вдъхновени от “победата на техните”, или поне така твърдят, като се аргументират с преразказ на предаването, пред който дори и дяволът би се засрамил, но някак си се издават със забележителната злоба и ярост, с които е изпълнено творението им. Ако са победили, защо са така бесни?
Те някак си са недовидели, че всъщност Каракачанов не само не успя да защити фалшивата теза за антибългарска кампания в Македония, но напротив - с гнусните си обиди (от типа, че македонската нация съществува само в главите на ненормални хора и други такива) доказа, че именно в България се води антимакедонска кампания. И това е нормално за тях и подобните им. Според такива хора да псуваш и да се гавриш с македонците е нормално, а за антибългарско те смятат всяко действие, което не представлява падане на колене и целуване на праха пред прищевките на който и да е българин. Така от статията им се подразбира, че според тях българите в Р Македония имат право да са винаги на работа, без никой да смее да уволни работник българин (нищо, че безработицата е голяма – тя може да се отнася само до низшите народности в Македония), ако българин се съди с човек от друга народност, македонските съдилища са длъжни, без разглеждане на случая, да решават в полза на българина (иначе е гавра и преследване на българите), че 0,2 % българи имат право да бъдат признати за мнозинство, че същите имат право “да отглеждат децата си в нормална, а не в шизофренната среда на развихрящ се все повече македонизъм” (значи за тяхно удобство да вземем да изгоним 64 % македонци от собствената им страна) и все подобни нещица. Е, несъмнено тези “права” са дискриминирани – подобни надаристократични и полубожествени привилегии никой никъде не дава. Те могат да съществуват само в някой арийски рай на фашизоидни зомбита. За щастие в Македония има равноправие и демокрация и претенциите за суперпривилегии за българите или който и да е народ се подминават, без да се прави проблем.
И така виждаме, че за тези странни екземпляри хората, смятащи се за македонци, са ненормални и шизофреници, щом такава среда на живеене създават. За такова изказване в демократична страна авторите веднага ще бъдат извикани в прокуратурата и съответно строго наказани. Нито една академия не би търпяла и 5 секунди на работа същество, дръзнало да се изказва по подобен начин. В демократичните страни такива изказвания се смятат за нормални само в очертанията на лудницата. В България лесно можем да предвидим, че с пръст няма да ги бутнат – може дори потупване по рамото да получат. Толкова й е демокрацията на тази държава, пък и в нея е прието, че македонците могат и дори е похвално да бъдат бити и псувани. Въобще невероятно циничният и вулгарен език спрямо Македония и македонците тук е едва ли не узаконен.
Този лош пример, за съжаление, следват и някои от българите в Македония. Като прехваления тук Младен Сърбиновски например. Същият написа в една своя книга, че македонизмът бил презерватив върху пениса на великосръбската политика в опита й да пенетрира Македония. Въпреки подобни гнусни изказвания човекът продължава да издава книги, книгите му се продават в книжарниците в центъра на Скопие, той плаче по медиите, че е дискриминиран, защото по някое време бил останал без работа (сякаш има в Македония човек, който по време на прехода да не е оставал без работа поне по няколко пъти). Сигурно част от дискриминацията му е и това, че след като бе широко известен с тезите си, че не съществува мнозинствената нация в държавата, заемаше държавни служби като ръководител на Комисията за култура в Министерството на културата, директор в националната телевизия и директор на националната библиотека, че тиражираше антимакедонските си тези в най-тиражния в него време вестник... Но изказвания като горното не само няма да се видят отвратителни на българските националисти, напротив - те дори ще бъдат възхитени и ще аплодират. Какво би станало обаче, ако някой вземе, че каже или напише същите неща, но за България? Какво ще стане, ако някой вземе да пише, че българщината е “презерватив върху пениса на великоруската политика в опита й да пенетрира Балканите”? Или, че представителите на например ромското малцинство “имат право да отглеждат децата си в нормална, а не в шизофренната среда на развихряща се все повече българщина”?! Какъв неистов вой би се вдигнал, колко пъти би бил посетен казалият подобни неща от полиция и прокуратура, колко заплахи за живота му би имало, или дори опити за линч... Имаме достатъчно примери за това. Но нали е срещу омразните и презрени в България македонисти – срещу тях всичко е позволено, стига да е лошо. Това е извращение, дълбоко вкоренено в съзнанието на българските националисти: повечето от тях по един или друг начин са убедени, че българите имат право на всичко, докато македонците нямат право дори на съществуване, какво да кажем за нещо повече. Вероятно за това голям брой български журналисти и политици не могат да забележат стигащата до умопомрачение антимакедонска кампания в България, а смятат за антибългарска кампания дори самото твърдение на някой македонец, че е македонец, че го има...
Какво друго им се е привидяло на авторите на статията в тези предавания? “Предаването имаше огромен ефект: зрителите с очите си видяха колко основателно е забранена ОМО „Илинден”.” Какво невероятно заключение. В тези предавания не взеха участие нито хора от ОМО „Илинден”, нито от ПИРИН, та откъде такъв извод? Да, вярно, авторите, които като учен и журналист със сигурност са длъжни да знаят, че преди да пишеш за нещо, трябва да си информиран, и то добре, за него, смятат, че проф. Калчев е не само член, но дори и душа на ОМО „Илинден”. Каква крещяща неосведоменост на журналиста и учения, или по-точно какъв резил и за двамата. А не знаят и че никоя македонска организация в България не е забранена, отказват им регистрация (а това са две доста различни неща). Не знаят дори, че в. „Народна воля” не е орган на никого, още по-малко на ОМО „Илинден” (както твърдят на друго място – виж по-долу), а независим вестник. Единствената логика, която мога да съзра за такова налудничаво заключение е: вие, зрители, видяхте, та дано и да сте се вързали на онова, което ви лъгахме за българите в Македония, как тях ги изтребват, та разбирате сега, колко правилно е това, че ние преследваме македонците в България. Това е толкова близко до опита да се въвлече ПИРИН в спора, че навява мисли за някаква връзка по секретна линия. Някой се опитва и след като опитът да се забъркат македонците в България в този изкуствено създаден проблем пропадна, все пак да настрои обществото на плануваната вълна. Може би някой, свързан със службите (за които едва ли може да има съмнение, че са замесени в случая Спаска), съжалява за проваления сценарий? Този стремеж може би дава и един от отговорите на абсурдната антимакедонска кампания – да се оправдае дискриминацията на македонците в България с псевдопреследване на българите в Македония. Да се излъжат българите да подкрепят антимакедонската политика, за която се застъпват мощни тоталитарни структури в страната.
Авторите, напълно подкрепяйки бръщолевенията на Каракачанов, смятат за израз на антибългарска кампания и действия срещу българите самият факт, че в Македония някой е дръзнал да осъди българин за нарушаване на закона (може би логиката им е, че в България престъпниците не се наказват, а най-големите са и във властта). Това, че някой е хванат с белязани банкноти в корупция и осъден, за тези хора е престъпление, но не на престъпника, а на властите. Защо ли? Ами защото престъпникът заявил, че е българин. Друг подобен имаше късмет - издирван за злоупотреби и корупция чрез Интерпол бивш македонски заместник-министър. Българското гражданство спаси криминалния тип от закона в Македония, тъй като бе заловен в Полша и се позова на това, че като български гражданин е европеец. Разбира се, в България той не бе наказан, нито даден на македонските власти.
Израз на преследване на българите бил и фактът, че срещу публично събрание на „Радко” бил направен “атентат” (според авторите на статията) от “терористи” (както ги нарече Каракачанов), които хвърлили „бомба”, а властта наказала човек от „Радко” вместо “терористите”. Тази “бомба” бе само най-обикновена детска димка и “терористите” бяха непълнолетни. Все пак бяха викани в полицията на разговори. Наказани ли са с нещо повече – не знам. Но, разбира се, според българските националисти, независимо от липсата на застрашаване на живота или нанасяне на каквато и да било повреда, децата трябваше да изгният по затворите заради опита си по свой начин да изразят протест срещу постоянните хули и обиди, изказвани от това сдружение спрямо Македония и македонците. А осъденият от „Радко” (ако правилно си спомням, е един, но в статията са станали двама) бе заради това, че, гневен от димката, нападнал и бил журналист, смятайки, че той я е хвърлил. Сигурно е трябвало да осъдят бития журналист, тъй като той е само някакъв си там македонист, низшо същество, докато побойникът е българин, демек ариец – на него е следвало медал да се даде. Трети пък бил осъден “само защото” бил сложил на своята къща българското държавно знаме. Всяка държава урежда със закон веенето на чужди знамена на своя територия и то обикновено е стриктно ограничено до определени места и поводи. Всеки се досеща какво ще стане, ако някой турчин в България закачи на къщата си знамето на Република Турция. Но нали според подобни на авторите екземпляри Македония не е държава, тя няма право да се държи като държава и няма право да ограничава веенето на чужди флагове на своя територия, особено ако са български. Вероятно за това всяка година хора на ВМРО-БНД и „Радко” правят провокации, като минават с развети български държавни знамена по централния площад в Скопие – с надеждата да стане някакъв конфликт, за да ореват света как българите били преследвани. Дръзват като гонение да споменат и съборените частни паметници, издигнати от един човек, за личности, гледани в Македония като терористи. И все пак Македония позволи на 1 март т. г. публично осветяване на бюст на македонския Хитлер – Иван Михайлов. А помним какво стана с издигнатия турски паметник в България... “Най-страховитото доказателство” за преследване на българите бе следното: “Уплашен човек с българско самосъзнание предостави на Андрей документ, че е излежал 6 месечна присъда, в чиито разпоредби пише: “По възможност да се ликвидира”, защото “сеел българска пропаганда” Какъв ужас...” Да, ужас! От ужасното безсрамие, с което се представя пред обществеността един толкова съмнителен и непроверен документ. Толкова ли им е било трудно да проверят дали е истински в съдебните архиви. Ама не. А основания за съмнения има – очевидно е, че човекът не е ликвидиран, после що за документ, що за присъда е това дето хем доказва, че си отлежал шестмесечна присъда, хем разпорежда да бъдеш ликвидиран. Нещо не се връзва, нито може да е присъда, нито удостоверение за репресиран, нито свидетелство за осъждан... Но така подло представен в медиите и непроверен (а такъв и ще си остане), той не е нищо повече освен безсъвестна манипулация. С това и с бракоразводното дело на Митрова горе-долу свършват изсмуканите от пръстите “доказателства” за “ужасното преследване” на българите в Македония. Обобщено твърдението им за правата на българите изглежда така: „Защото определят произхода си като български, заради което нямат право на работа, нямат право на просветното и културното развитие, и - да отглеждат децата си в нормална, а не в шизофренната среда на развихрящ се все повече македонизъм.” Какво нещо е безсрамието – ще речеш в Македония всички българи са без работа, без образование и на кината и театрите има забрани за пускане на българи. И това ако не е сатанизиране на една съседна и толерантно настроена страна, здраве му кажи!
От подобни псевдорепресирани ние, македонците в България, не стигаме ред да се оплачем – за многократното викане на членовете ни в полицията, за гонене от работа, за истинско, а не мнимо слово на омраза, засипващо ни от най-високо ниво, за това, че нямаме право на свои сдружения (българите в Македония имат няколко) и т.н., и т.н....
И за да се види, че оплакванията ни не са неоснователни, когато говорим за слово на омраза, ето няколко цитата (всичките цитати са дословни, за да се види и писмената грамотност на тези хорица) от тази “висококултурна” статия на сътрудника на БАН: “Омовецът тогава говореше недвусмислено „против” българите и „за” македонизма, изглеждаше като странно създание, с видими психологически проблеми, титулуващо себе си професор по антрополгия - Иван Калчев. .. Та този „наш” преподавател по комунизъм, се оказа навярно съвсем правомерно и по наследство, като знаем коминтерновските лаборатории, където се е пръкнала ин-витро генно-модифицираната македонска нация (този смехотворен човечец) - „душата” на незаконната у нас, и кой знае защо още щъкаща насам-натам - ОМО „Илинден”. На всичко отгоре, безцеремонно размахваше органа си, на забранената организация, де, - „Народна воля” ( излизащ на български език ), изричайки безскрупулната лъжа за легитимността на вестника. За незапознатите ще припомним, че този вестник, а и прословутата ОМО, която по-малко просветените люде бъркат с гей-дружинка, те са и толкова на брой (малък нощен клуб ще им се стори широк), са преследвани от закона и полицията заради - цитираме: разпространение на човеконенавистни теории, за подронване на националното достойнство, за кражба, изопачаване и фалшифициране на българската история! Въпреки тези факти, тези извънзаконни същества продължават да се смятат да авторитети и да разсмиват, слава Богу, целокупната българска зрителска аудитория.”
Ето така говорят дори представителите на най-висшата научна институция в България за македонците. Какво да кажем за останалите? Пред подобно изказване и Гьобелс би се изчервил. Македонската нация била създадена в лаборатория, инвитро и е генномодифицирана? Значи македонците дори и хора не са – ние сме клонинги, изкуствена форма на живот според тези надминали учителя си Хитлерови ученици. Няма на света език, който да може да изрази долността на цитираното. Да оставим настрана гнусните обиди и речника и правописа, недостойни дори за пиян каруцар в делириум (но явно на място за член на БАН и на редакция). Те не заслужават коментар и сами по себе си са унищожителна присъда за авторите си. Да видим останалото. Признава се с удоволствие, че македонците в България са “извънзаконни същества” (за такива са били смятани индианците от конквистадорите – знаем последиците, а днес в нормалните страни дори и животните не са извънзаконни същества, но явно нас ни смятат по-долу и от животните), както и че сме преследвани от полицията и закона. Е, признахте ли си, че македонците в България са преследвани и поставени извън закона дори и като същества?! В типично подлия стил на фалшификатор от БАН “цитира” никога неповдигани обвинения срещу “Народна воля” или ОМО “Илинден”-ПИРИН, т. е. най-нагло лъже. Кога сме съдени и преследвани за “разпространение на човеконенавистни теории” или за подронване на “националното достойнство”? Никога. Защото дори и полицията в България, за съда да не говорим, не може да си позволи степента на неграмотност, приемлива за член на БАН. Но за примитивното мислене на авторите на статията самият факт, че се самоопределяме като македонци (т.е. ползваме едно най-основно човешко право) и твърдим, че ни има като такива, е човеконенавистническа теория и подронване на българското национално достойнство?! Лудост някаква. Е, с такъв мироглед тези хора могат само да съжаляват, че не са се родили и живели в златния век на нацизма – от тях биха излезли първокласни гестаповци, есесовци или биячи из концлагерите. Какво да кажем за другата лъжа, че сме били преследвани от полицията и закона за кражба и изопачаване на българската история? Ахой, байно от БАН, колко ли още трябва да учиш, че да ти влезе в главата елементарната истина, че историята не е домат, че да се краде. Тя се изследва свободно и се тълкува, без никой да смее да ограничава правото на изследване, изказване или разпространяване на мнение. За изказване на мнение, различно от това на, както станаха известни напоследък, “феодалните старци от БАН” не може да има преследване – няма и не може да има такъв закон в поне минимално демократична държава. Няма такова чудо дори в България. Но бановеца явно или си въобразява, че такова право и закон има, или умопомрачително му се иска да има (така е винаги при научно немощните индивиди, те особено много се блазнят от възможността да прибавят тежестта на юмруците на властта към собствените си лековати аргументи). Да не говорим, че в. “Народна воля” не се занимава с нищо подобно и не е преследван по такъв повод. И си е съвсем легитимен – регистриран и с каталожен номер, можете да се абонирате в пощата: който не вярва - да провери. Или да прегледа написаното в него – то не е тайна, публично е, има го и на интернет. Както се казва, вестникът сам защитава себе си със своето съдържание.
Всичките тези гнусни купища лъжи и обиди са наречени “факти”. Явно за някои в БАН изсмуканата изпод ноктите лъжа е “факт”.
Такива факти се оказват не само горецитираните опашати лъжи, но и всякакви голословни твърдения на Спаска Митрова. Каквато и небивалица да издекламира тази жена, де че я били с папки по главата, де че полицията нахлувала в дома й, де че е болна от рак на гърдата, де че полицията я заплашвала, ако дойдат пак български новинари, каквото и да е, без никакви доказателства, без свидетели, без проверка, то за разните пропагандатори в България това са все “факти”. Така “ужасяващият факт” е наречена и очевидната неистина, че не можело да си българин в Македония, защото ще те ликвидират. С една дума, лъжите и фантазиите са факти. Да, именно това са фактите на българската пропаганда. Голи лъжи!
И стигаме до въпроса, кой е наистина дискриминираният? Българите в Македония или македонците в България? Нека сравним! Нека видим еднакво ли е изказването на случаен минувач, че Спаска Митрова трябва да напусне страната, с изказванията на бившия кмет на Благоевград Причкапов, че македонците трябва да си ходят в Македония, или на изказването на тогава само кандидат-премиерът Борисов, че турците трябва да си ходят в Турция? Могат ли да посочат поне едно такова изказване спрямо българите в Македония от македонски държавник? Не могат, защото няма. А могат ли да посочат поне двама македонски депутати, заявили, че хората, членуващи в български организации, трябва да се товарят на камиони и пращат в затвора, както твърдяха това Каракачанов и Ячев за членовете на ПИРИН през 2006 г.? Или някой лидер на парламентарна партия в Македония да призове да избиват българите по улиците, както направи предишният ръководител на „Ред, законност, справедливост” по отношение на ОМО “Илинден”-ПИРИН? Може ли да се даде пример с македонски политик, държавник или въобще уважавана личност, която да отрича българската нация или да отрича съществуването на българско малцинство в Македония, както това редовно се прави в България по отношение на македонското малцинство от всички нива, и то най-официално? А да видим и обратното. Колко хора с македонско самосъзнание, или още повече отричащи съществуването на българската нация, са получили в демокрацията в България постове на министри, шефове на разузнаване, премиери, посланици при някоя от великите сили, шефове на национални библиотеки и т.н., както това са постигали хора не само с българско самосъзнание, но и отрицатели на македонската нация в Р Македония? Е, след всичко това кой кого дискриминира, кой води пропаганда на омраза? За всеки, освен за лудите, е ясно, че това е именно България.
Ето и още нещо. Македонците в България искат нещо най-обикновено и човешко – да бъдат признати като малцинство и да се приложи спрямо тях Рамковата конвенция за малцинствата. Какво искат самозваните защитници на българското малцинство в Македония? „В Гевгели обаче всички знаят, че съпруга на Спаска Воислав Савич е привикван редовно от специалните служби (тайните служби ) за инструктаж, за да измъчат жената с продължителен процес, да предизвикат политически спор за признаването на българско “малцинство “ в Македония, и реципрочно на „македонско”. Точно от нея журналистите чуха, че за българите в Македония терминът “малцинство” е обиден, че не се чувстват в малцинство, и асоциацията им „РАДКО” настоява да се говори за тях като равноправен, държавнотворен елемент на страната.” Чудо невиждано – та нали уж македонските власти отказвали да признаят българското малцинство – сега пък излиза, че те дори напротив се мъчат да постигнат признаване на българско малцинство дори и с недемократични методи, а не друг, а „защитниците” на българите се опъват. Защо – защото не се чувствали малцинство. Еми след като не искат да бъдат признати като малцинство и да получат малцинствени права, от какво се оплакват? Ако се чувстват мнозинство – кой им пречи – да взимат властта в Македония и готово. Ама са само шепа хора – проблемът си е техен. Мнозинство не се признава. Няма Конвенция за защита правата на мнозинствата – защото мнозинствата си взимат всички права поради простото привилегировано положение, че са повече от другите. Искали да бъдат третирани като “държавнотворен елемент”? Да си искат, някой пречи ли им да си искат каквото и да е? И за аристократични титли могат да си мечтаят членовете на „Радко”. Но да им дадат – за това си има условия. В Македония (за разлика от България) това условие е максимално лесно – трябва да са поне 20 %. Е, като са само над 100 пъти под тази смешно ниска бариера, какво да ги правят. Ето на такива искания им викат безочие.
Именно защото ние сме преследвани, а българите в Македония, за щастие, не са, докладите на международните организации са пълни с данни за дискриминация на македонското малцинство в България и не говорят нищо за уж преследването на българите в Македония. Или и европейците са станали македонисти?

Но стига сме се ровили в смрадта на тази статия – тя е по-скоро за кабинета на някой психопатолог. Цитирах тези неща, защото са дело на член на академията и са характерна част от все по-развихрящата се антимакедонска кампания в страната. Израз на болна душевност, вещаеща много проблеми в бъдеще.

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај

БЛАГОДАРНОСТ!

Нашият редовен читател и спомоществовател Костадин Пачов, живеещ в град Чикаго, Съединените американски щати, направи дарение на вестника от 300 американски долара.
Тодор Тилев пък дари 50 лева по повод именния си ден.
Редакцията на вестника благодари на дарителите за патриотичния жест и пожелава здраве, щастие и дълголетие на тях и на семействата им.

Покана

ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК

На 25 април 2010 г. в гр. Мелник ще се проведе всемакедонски събор по повод 95-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени.
Съборът ще започне в 10.30 часа.
Организатори са ОМО „Илинден”-ПИРИН, ТМО ВМРО (независима) „Илинден”, в. „Народна воля”, Пирински македонски информационен център, Дружество на репресираните македонци в България, КПД “Никола Вапцаров” и Македонско християнско братство „Пророк Свети Илия”.До сите културно-уметнички друштва на иселениците од Македонија

Ги информираме сите културно-уметнички друштва на иселениците од Македонија кои имаат интерес да учествуваат и на други културни манифестации во Македонија покрај учеството на Иселеничкиот Фолклорен Фестивал во Скопје во организација на Агенцијата за иселеништво, дека Балканскиот Фолклорен Фестивал во Охрид ќе се одржи во периодот од 06 – 11 јули 2010 година, а Илинденските Денови ќе се одржат во Битола од 29 јули до 01 август 2010 година.
Доколку наведените термини Ви одговараат Ве молиме да го потврдите Вашето присуство, како би можеле да го организираме Вашиот настап на овие фолклорни манифестации.

Костова Билјана

Македонија пее

ИЗЛЕГОЛ ЈАНЕ САНДАНСКИ

Излегол Јане Сандански, леле,
да ми се Јане прошета.
Низ таја Пирин Планина, леле,
низ това поле широко.

Нарамил пушка на рамо, леле,
настранил капа на чело,
на пат си сретнал овчарче, леле,
на овчарче вели говори.

Овчарче младо чобанче, леле,
не ли ја виде четата, леле,
четата на Јане Сандански.

Видело сум ја слушало, леле,
сега за Јане збореја,
каде е Јане Сандански, леле,
четата да си прибере.

И НИЕ СМЕ ДЕЦА НА МАКЕДОНИЈА

Налеј, Налеј, Налеј
крчмарицо налеј.
налеј, налеј, налеј
од рујното вино. (2)

И ние сме деца
на нашата земја
и ние имаме
право да живееме. (2)

Слобода немавме
правдини никакви
кога ги баравме
в затвор се најдовме. (2)

Парола ни беше
смрт или слобода
смрт или слобода
за Македонија. (2)

Налеј, налеј, налеј
крчмарицо налеј
налеј, налеј, налеј
за нашата земја.

Налеј, налеј, налеј
За Македонија. (2)

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting