Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Из културния живот

17-ТИ ДИОНИСОВИ ЧЕСТВАНИЯ

Димитър Иванов

На 26 и 27. 02. 2010 г. в градската библиотека “Братя Миладинови” в Скопие се проведоха 17-ти поред Дионисови чествания.
Първата вечер бяха представени две изложби: на кукли в народна носия от Розита Закева и дърворезба от Ване Петридов, а така също промоция на видеоречник на лица с намален слух “Ега”. Бе направена и промоция на книгата “Театърът като масова сцена” от Тихомир Стояновски и прожектиран документалният филм “Деветте вретена на Яна”.
Вечерта завърши с театралната постановка “Будене на ангелите” от Т. Стояновски с режисура на Слободанка Чичевска в изпълнение на артистите от театър “Скръб и утеха” Роберт Ристов, Марияна П. Ристова, Страшко Милошевски, Тихомир Стояновски, Слободанка Чичевска и Ердоан Максут. Последните често бяха аплодирани от публиката с бурни ръкопляскания. Драмата е написана по едноименния роман от същия автор. Това е една приказка за нашето събуждане. Внукът на Павел Шатев хвърля бомба на международно събиране. Темяна я учат на фалшифицирана македонска история. Свети Климент си ги иска и търси светиите, откраднати от чуждите войски от охридските църкви, а св. Наум се моли да се разбудят ангелите. Разбира се, във всеки от нас има по един заспал ангел.
Днешният театър “Скръб и утеха” носи името на театъра “Скръб и утеха” на Войдан Чернодрински от началото на ХХ век, представящ своите пиеси на македонски език. Най-популярна от тях е “Кървава македонска сватба”. Театърът е възобновен през 1988 година. Сега в едноименния културен център работят самият театър, филмова продукция “Дион” и издателска къща “ Лицеум”.
Втората вечер бе открита с промоция на книгата “Етногенезата на Богомилите” от Назиф Докле от Р Албания от Гора. След неколкогодишен неуспешен опит от автора да бъде издадена в Р Македония за нея научават от Р България - преведена и издадена на български език, но злоупотребявайки, пишат, че авторът е “българин” от Р Албания.
Последва вокална група “Кременка” от село Кремен, Р България, с песента “Народе македонски”. Всички станаха на нозе и аплодираха, а останалите песни също бяха на патриотична основа и песни за село Кремен.
Автентични македонски песни изпълниха три жени от групата “Горичанка” от с. Горица, Р Албания. След тях на сцената излезоха оркестърът и солистът от македонското културно дружество “Кръсте Мисирков” от Загреб, които изпълниха хърватски и македонски песни. Незабравим ще остане за всички мигът, когато техният ръководител и солист грабна кларнета и със своето виртуозно изпълнение заедно с оркестъра накараха публиката отново да се изправи на нозе и да ги аплодира.
Вечерта завърши с изпълнението на 6 народни македонски хора от групата “Солунчани” от Солунско и с прекрасен духов оркестър. Хороводецът - красив млад мъж с войводска брада - със своята артистичност и изящно изпълнение (приклякайки, завъртайки се и правейки сложни движения, ту на единия, ту на другия крак) на тежките македонски хора от Егейския дял на нашата Татковина (особено “Чамчето”) заплени и омагьоса всички до един от присъстващите. На края, покланяйки се и аплодирани няколко минути, нямаше как да не изпълнят още едно хоро от своя репертоар.
На срещата бе поканен и Димитър Иванов от гр. Шумен, Р България, който се срещна и проведе разговори със свои стари приятели: Тодор Петров - председател на СМК, Славко Манговски - директор на телевизия “Сонце”, Васил Йотевски - историк от МАНУ, поетът Петре Башев от Прилеп, рокерът Канго от Кочани и много други.
Вечерта завърши в ресторант “Амбасадор” в непосредствена близост до сборния храм “Св. Климент” с много хора и песни. Участниците в честванията се разделиха с пожелания за нови творчески успехи, щастие и до нови срещи.

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
ОТЧАЯНИ ОПИТИ НА ДАНС, ВМРО И ПРОКУРАТУРА ДА СПРАТ ПРИЗНАВАНЕТО НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ГОЦЕ СЕ БОРЕШЕ ПРОТИВ ВЕЛИКО-БУГАРСКИОТ ВРХОВИЗАМ
Читај
ВО БУГАРИЈА ПОСТОИ РЕПРЕСИЈА КОН МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ДА НЕ ЈА ИСТАКНУВААТ СВОЈАТА МАКЕДОНСКА ПОСЕБНОСТ
Читај

БЛАГОДАРНОСТ!

Нашият редовен читател и спомоществовател Костадин Пачов, живеещ в град Чикаго, Съединените американски щати, направи дарение на вестника от 300 американски долара.
Тодор Тилев пък дари 50 лева по повод именния си ден.
Редакцията на вестника благодари на дарителите за патриотичния жест и пожелава здраве, щастие и дълголетие на тях и на семействата им.

Покана

ВСЕМАКЕДОНСКИ СЪБОР В МЕЛНИК

На 25 април 2010 г. в гр. Мелник ще се проведе всемакедонски събор по повод 95-годишнината от убийството на големия македонски революционер Яне Сандански. Запланувано е участието на изпълнители на македонски песни от Р Македония и Р България. Всички са поканени.
Съборът ще започне в 10.30 часа.
Организатори са ОМО „Илинден”-ПИРИН, ТМО ВМРО (независима) „Илинден”, в. „Народна воля”, Пирински македонски информационен център, Дружество на репресираните македонци в България, КПД “Никола Вапцаров” и Македонско християнско братство „Пророк Свети Илия”.До сите културно-уметнички друштва на иселениците од Македонија

Ги информираме сите културно-уметнички друштва на иселениците од Македонија кои имаат интерес да учествуваат и на други културни манифестации во Македонија покрај учеството на Иселеничкиот Фолклорен Фестивал во Скопје во организација на Агенцијата за иселеништво, дека Балканскиот Фолклорен Фестивал во Охрид ќе се одржи во периодот од 06 – 11 јули 2010 година, а Илинденските Денови ќе се одржат во Битола од 29 јули до 01 август 2010 година.
Доколку наведените термини Ви одговараат Ве молиме да го потврдите Вашето присуство, како би можеле да го организираме Вашиот настап на овие фолклорни манифестации.

Костова Билјана

Македонија пее

ИЗЛЕГОЛ ЈАНЕ САНДАНСКИ

Излегол Јане Сандански, леле,
да ми се Јане прошета.
Низ таја Пирин Планина, леле,
низ това поле широко.

Нарамил пушка на рамо, леле,
настранил капа на чело,
на пат си сретнал овчарче, леле,
на овчарче вели говори.

Овчарче младо чобанче, леле,
не ли ја виде четата, леле,
четата на Јане Сандански.

Видело сум ја слушало, леле,
сега за Јане збореја,
каде е Јане Сандански, леле,
четата да си прибере.

И НИЕ СМЕ ДЕЦА НА МАКЕДОНИЈА

Налеј, Налеј, Налеј
крчмарицо налеј.
налеј, налеј, налеј
од рујното вино. (2)

И ние сме деца
на нашата земја
и ние имаме
право да живееме. (2)

Слобода немавме
правдини никакви
кога ги баравме
в затвор се најдовме. (2)

Парола ни беше
смрт или слобода
смрт или слобода
за Македонија. (2)

Налеј, налеј, налеј
крчмарицо налеј
налеј, налеј, налеј
за нашата земја.

Налеј, налеј, налеј
За Македонија. (2)

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2019 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting