Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Успеси за Македонците во Албанија

АЛБАНИЈА ПОДЕМОКРАТСКА ОД БУГАРИЈА И ГРЦИЈА ЗАЕДНО

(Преземено од МИМ)

Македонците со посебна графа на претстојниот попис во Албанија

Додека во Македонија се води остра дебата дали учениците Албанци треба да го изучуваат македонскиот јазик од прво одделение, Македонците во Албанија, инсистираат, македонскиот јазик веднаш да се воведе како предмет во наставата во основните училишта во сите места каде живеат тие, а не само во Мала Преспа.
- Македонците во Албанија имаат право да учат свој македонски јазик само во областа Мала Преспа додека во другите места е недозволено. Ние правиме напори со курсеви на македонски јазик тоа да го направиме, но правиме се македонскиот јазик да се учи во сите училишта каде има Македонци.
Нашиот коалиционен партнер ни вети дека ќе се ангажира за афирмирање на културата и образованието на Македонците во Албанија. Бараме да се внесе македонскиот јазик на сите нивоа исто како во Мала Преспа бидејќи законот во Албанија дозволува, 60 отсто од наставата на малцинствата да се изведува на нивниот мајчин јазик, вели претседателот на партијата Македонска Алијанса за Европска интеграција Едмонд Темелко.
Од Партијата на Македонците бараат од властите во Тирана како предмет да биде внесена и историјата на Македонците.
За сега официјално бројот на Македонците во Албанија е 50.000. Но според првите луѓе на партијата, нивниот број бил за неколку пати поголем. Тоа ќе го покажел и пописот кој треба да се спроведе во 2011 година и во кој за прв пат во графата за малцинства ќе биде ставена и графата за изјаснување како Македонци.

Македонскиот јазик за Македонците на целата територија на Албанија!

Македонската партија во Албанија ја поздрави одлуката на Министерството за образование на Република Албанија за продолжување на курсевите по македонски јазик во Голо Брдо. Македонската партија во Албанија побара истата одлука да важи и за областа Гора, каде што поради притисоците на тајната полиција ШИШ курсевите по македонски јазик не започнаа.

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај

Поезия

АЗ СЪМ МАКЕДОНЕЦ

Аз съм македонец – и пътувам
с вяра в красотата и човека,
а за хищна мерзост съществувам
гроб да ми копае... Ала нека!

Злобна радост утре ще унива
и като премръзнал вълк ще вие,
че дори когато ме убива,
не можа до край да ме убие.

Просто няма как да не унива
жалкото потомство на вандали,
че когато с алчност се приспива,
ще сънува мъртви идеали.

В Дания мирише ли на гнило,
вечната трагедия ни учи,
че е невъзможно от мъртвило
даром свобода да се получи.

А когато подлостта преяжда,
за да властва робска орисия,
свободата себе си разгражда
и се преобръща в страхотия.

Рухна грешно зиданата къща,
рухна – за да царства кожодера!
И един безхлебник ли се връща
при страха от каменната ера?!

А сърцето ми проплаква в ада,
но ръка на Юда не целува; -
този, който нищо не изстрада,
той, навярно, нищо и не струва.

На гърба си нося готованци,
а в душата си – кървящи рани;
всички видове мъртвешки танци
върху мойте нерви са играни!

Аз съм македонец – от когато
този век е длъжен да узнае,
че на гибел се обрича злото,
ако гроб на цял народ копае!

АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ


Македонија пее

АКО УМРАМ ИЛ ЗАГИНАМ

Ако умрам ил загинам,
немој да ме жалите,
напијте се рујно вино,
скршите ги чашите.

Рефрен:
Еј верни другари
песна запејте (2)
мене спомнете.

Ако умрам ил загинам,
поп немој да викате,
вие на гроб да ми дојте,
оро да заиграте.

Рефрен:...............

Ако умрам ил загинам,
ќе останат спомени,
што сум лудо лудовало
на младите години.

БОЛЕН ЛЕЖИ КАТИЛ ЃОРЃИ

Болен лежи катил Ѓорѓи,
в Солунски зандани.
Дење лежи катил Ѓорѓи, -
ноќе го испитуваат. (2)

Кажи, кажи катил Ѓорѓи,
кај е твојта пушка?
Кај е твојта пушка Ѓорѓи, -
пушка – маликера. (2)

Главата си давам душман,
пушка не кажувам.
Пушка не кажувам душман, -
пушка – маликера. (2)

Откаде спечели Ѓорѓи,
тешко имање?
Бегови сум клало душман, -
пари сум земало. (2)Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting