Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Из дейността на македонските активисти в България през януари

БОРБАТА НЕ СПИРА


На 9 януари т. г. народният представител и лидер на „Ред, законност, справедливост” Яне Янев проведе среща с хора от района на Гоце Делчев. На нея присъстваха и четирима представители на ОМО „Илинден” - ПИРИН. Един от тях – Иван Гаргавелов, взе думата и направи няколко забележки на лидера на РЗС. Едната от тях касаеше сближаването на неговата партия с ВМРО, известна в миналото на Пиринска Македония като организация на убийци и грабители. Втората бе, че напада и клевети ОМО „Илинден” - ПИРИН, без да я познава. Третата се отнасяше до отричането и потъпкването от страна на Янев на конституционно гарантираното право на самоопределение. „За какъв ред, законност и справедливост говорите тогава?” - завърши той. Яне Янев отговори, че е наясно с факта, че в Гоцеделчевския регион има определени симпатизанти и подкрепа за ОМО „Илинден” - ПИРИН. “Аз не одобрявам техните действия. Винаги съм го казвал и пак ще го потвърдя”, каза още Яне Янев. Той допълни също, че знае за всички техни опити през годините да се пробват да участват на избори, но в отговор бе репликиран от член на ОМО „Илинден” - ПИРИН, че това не са опити, тъй като имат спечелени кметски и съветнически места. “Аз съм почтен и честен да ви го кажа в очите, че аз срещу всякакви опити за сепаратизъм в моя роден край ще бъда против и няма да позволя подобно нещо да се случи”, заяви Яне Янев, а част от залата – главно неговият антураж и журналистите, започна да го аплодира.

В отговор Иван Гаргавелов заяви, че иска от Яне Янев да посочи поне едно доказателство, един факт за опит за сепаратизъм от страна на ОМО „Илинден” - ПИРИН. Янев нямаше отговор и Гаргавелов заяви: „Ето как манипулирате хората.” Думите му бяха последвани от аплодисменти. Вместо отговор лидерът на РЗС го попита дали е българин, а той отговори, че е “български гражданин – македонец”. „Време е да спрете да мислите и говорите само за българите, в тази държава живеят множество етноси, тя е мултиетническа и всички трябва да бъдат уважавани, говорете и мислете за гражданите на България, а не само за българите.” Тези думи бяха последвани от аплодисменти от залата.

Гаргавелов изказа недоволство от факта, че се правят опити да се манипулират хората, като се твърди, че в ОМО „Илинден” - ПИРИН са сепаратисти. Яне Янев, неспособен да даде какъвто и да е пример или факт за сепаратизъм, опита да се измъкне, като смени темата чрез провокацията: “Ще посоча факта, че и Егейска, и Пиринска, и Вардарска Македония са били български.” На това твърдение представителят на ОМО „Илинден” - ПИРИН заяви “Никога!” и след бурно изказано недоволство заедно с още трима мъже напуснаха демонстративно залата, където се провеждаше срещата.

На 9 януари 2010 г. в гр. Гоце Делчев в клуба на партията се проведе заседание на Председателството на ОМО „Илинден” - ПИРИН. На него бяха разгледани редица въпроси от голямо значение за по-нататъшната политика на партията, особено предвид последното решение на Комитета на министрите. Констатирана бе общата воля борбата да продължи с неотслабващо темпо. Единодушна бе констатацията, че този временен неуспех няма да разколебае партията, нито да я отчае, напротив - ще я въодушеви към още по-голяма сплотеност и по-активна борба за правда. В този дух бе решено декларацията на партията по отношение решението на Комитета на министрите да бъде преведена на английски и разпратена до всички международни институции. Прието бе решение за издаване на нова серия членски карти и за празнуване на рождения ден на македонския революционер Гоце Делчев на 4 февруари в целия окръг с полагане на цветя пред неговите паметници и други пригодни мероприятия. Разгледан и одобрен бе календар за 2010 г. със снимки от партийната дейност през 2009 г. Разгледани бяха въпроси от сферата на партийната дисциплина, финансирането на партията. Прието бе решение за засилване структурите на партията и във връзка с това до края на февруари да се проведат общински конференции във всички общини, където мандатът на общинските комитети е изтекъл. Насрочено бе заседание на Председателството и Централната контролно-ревизионна комисия за 21 февруари. Присъстващият член Иван Гаргавелов разказа за въпросите и дебата, който се е получил между членове на партията и Яне Янев по време на негово публично събрание в същия град.

На 16 януари 2010 в Благоевград се състоя събрание на дружеството на репресираните македонци в България. Бе разгледана досегашната дейност на дружеството и досегашните резултати и обсъдена бъдещата дейност.

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
БУГАРИЈА НИ ГО УСЛОВУВА ДАТУМОТ СО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И МАЛЦИНСТВО
Читај
НЕСТИХВАЩ ВУЛКАН В БОРБАТА ЗА СВОБОДНА И НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ
Читај


138 г. от рождението на Гоце Делчев


Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите.

Поздравления
ПО СЛУЧАЙ НОВАТА 2010 ГОДИНА

Главният редактор и редколегията на в. “Народна воля” получиха честитки от външния министър на Р Македония Антонио Милошовски, посолството на Р Македония в България, академик Блаже Ристовски, Трифон Костовски, професор Стефан Влахов-Мицов, д-р Константин Георгиев, Радко Георгиевски и много други. На всички тях
ИЗКАЗВАМЕ НАЙ-ИСКРЕНА БЛАГОДАРНОСТ
за добрите думи и им пожелаваме много здраве и успехи през 2010 г.

Македонија пее

АБЕР МИ ДОЈДЕ ОД СОЛУНА ГРАДА

Абер ми дојде од Солуна града
Солунчаните бесилка ставиле
Ќе ми го бесат Гоцета
Гоцета Делчев војвода

Гоце ми се сторил црно ќумурџиче
Па ми се шета в солунска чаршија
На среќа сретнал аскери
И на Гоцета говорат

Абре ѓаурче црно ќумурџиче
Нели го виде Гоцета
Гоцета Делчев војвода

Абре аскери вие бре аскери
И да го видам Гоцета
Јас Гоце не го познавам

МАМО, КОЈ ЧУКА НА ПОРТИ?

Мамо, кој чука на порти? (2)
Чука, тропа, мила ќерко,
твојто верно либе. (2)

Мамо, дал’ да му отворам? (2)
Немој ќерко, немој душо,
вечера немаме. (2)

Вечера ќе бидат, мамо,
вечера ќе бидат, мамо,
мојте слатки думи. (2)

Мамо, дал’ да му отворам? (2)
Немој ќерко, немој душо,
постела немаме. (2)

Постела ќе биде, мамо,
постела ќе биде, мамо,
мојта рамна снага. (2)Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting