Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН

ПОД ЗНАКА НА ВАПЦАРОВ


ОТБЕЛЯЗАНА ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА Н. Й. ВАПЦАРОВ

На 6 декемрви 2009 г. в гр. Банско и гр. Разлог се проведе честване на 100-годишнината от рождението на големия македонец и поет Никола Вапцаров. То започна в 10.30 пред паметника на поета в родния му град. Бе открито от съпредседателя на партията Стойко Стойков, след което рецитал и слово за Вапцаров произнесе Димитър Иванов от Шумен. Присъстващите петдесетина членове поднесоха цветя на паметника. Тържеството продължи в Разлог, където Димитър Иванов рецитира стихотворения от Вапцаров и за Вапцаров.

ЗАСЕДАНИЕ НА ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА ПИРИН

На 6 декември 2009 г. в гр. Разлог се проведе заседание на Централния съвет на ОМО „Илинден”-ПИРИН. На него главна тема бе решението на Комитета на министрите да затвори наблюдението на регистрацията на партията, без последната да е получила регистрация. Обстоен доклад по въпроса поднесе Стойко Стойков. Направено бе обширно разискване. Бе прочетена и приета писмена позиция по този въпрос (виж на стр.2). Също така бе докладван проблемът, с който се сблъскват всички македонски дружества при опита им за регистрация в страната. От името на Дружеството „Никола Вапцаров” докладва Дамян Ризаков, а от Дружеството на репресираните македонци в България – Спас Захариев. Бе изразена твърдата подкрепа на партията за всяко едно македонско дружество, което би искало регистрация в България, като начин за борба за придобиване на потъпканото право на сдружаване. Бе направено съобщение до всички общински комитети, чийто мандати са изтекли или изтичат, да организират общински конференции до началото на февруари 2010 г. В противен случай такива ще насрочи Председателството. Бе насрочена дата за следен Централен съвет – на 4 февруари 2010 г. в гр. Гоце Делчев. НВ

ДОКОГА С ФАЛША И ЛИЦЕМЕРИЕТО?

На 7 декември 2009 год. група членове на ОМО “Илинден” – ПИРИН от Пловдив се събрахме в близост до скромния паметник на големия македонски поет и антифашист Никола Йонков Вапцаров, издигнат на невзрачен ъгъл на едноименния булевард в града, да поднесем цветя и да отбележим един век от рождението му.
Около паметника се бяха насъбрали доста хора. Естествено, преобладаваха комунистите и ВМРО. Измежду тях щъкаха няколко фотокамери. И този път, както винаги, бързо ни забелязаха и започнаха да ни снимат. Ние бързо отреагирахме и с жестове показахме, че не желаем да ни снимат. Въпреки това те продължиха.
Когато водещият “първи комунист” на Пловдив даде думата на ексминистъра на културата Стефан Данаилов, мнозинството запази тишина.
За нас любопитно беше дали ще чуем в рецитала му стихове като “Родина”, “Земя”, “Доклад” и нещо подобно, в които Вапцаров определено говори за своята национална принадлежност. Но това, разбира се, не се случи. Ламбо грижливо беше подбрал своето слово и рецитал.
Малко след като приключи колоритният актъор, хората си тръгнаха. Едва тогава нашата група се отправихме към паметника, носейки в ръце свежи цветя, които поставихме на най-видимите места на скромния паметник.
Така членовете от ОМО „Илинден” - ПИРИН от Пловдив отбелязахме стогодишнината от рождението на Поета от Пирин - един от най-големите на изстрадала Македония.
ХРИСТО ПЕЛТЕКОВ

ПРАЗНЕНСТВО В САНДАНСКИ

На 18 декември 2009 г. в гр. Сандански местните структури на ОМО „Илинден”-ПИРИН проведоха тържество по случай наближаващата Нова година. Тържеството протече с много веселие, хора и песни.НВ

 
   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај


Дарение
Б Л А Г О Д А Р Н О С Т

Редакцията на “Народна воля” сърдечно благодари на дългогодишния спомоществовател Борис Петков от Чикаго, изпратил150 долара за абонация и помощ за вестника. НВ


ДО КАДЕ ИМА СОЈ МАКЕДОНСКИ

Имам земја мајка мила
многу јадовна
со векови роб што била
пак е јадовна
и кинеа волци врани
срце в постела
ја делеа од три страни
и на три дела.

Рефрен:
Мечкин Камен славен
славен Илинден
а некој вели
народ безимен
ако нека вели
дури научи
до каде има
сој македонски.

Има уште крв што блика
по бој неравен
има уште глас што вика
за Мечкин Камен
Ти кинеа волци врани
срце во постела
те делеа од три страни
и на три дела.
Рефрен:..............

КАТЕ ЛИЧНО ДЕВОЈЧЕ

Кате, лично девојче,
ајде да се земеме.

Како да се земеме,
кога пари немаме.

Ако пари немаме,
барем севда имаме.

Пари ќе спечалиме
куќа ќе направиме.Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting