Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
РАТИФИКУВАЊЕТО НА ДОГОВОРОТ Е ОД ИСТОРИСКО ЗНАЧЕЊЕ ЗА ОСУШТЕСТВУВАЊЕТО НА НЕГОВИТЕ ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ И ИДЕИ
ЛИСАБОНСКИОТ ДОГОВОР ОТВАРА НОВИ ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕД ЕВРОПА
ЈАН ПИРИНСКИ


Kако што е познато, Лисабонскиот договор беше потпишан од земјите членки на Европската унија на 13 јануари 2007 г. Се предвидуваше тој да стапи во сила на 1 јануари 2009 г., по неговото ратификување. Очекувањата беа тој да ги зголеми можностите Унијата да дејствува преку подобрување на ефикасноста на институциите и механизмите за донесување решенија. И веќе вооружена со договорот, ЕУ да биде во состојба да ги дочека и решава глобалните предизвици и прашања, кои ги интересираат нејзините граѓани.
Наспроти големиот напон во однос на потпишувањето на Лисабонскиот договор, претседателот на Европската комисија Жозе Барозо е со надеж тој ќе биде потпишан од чешкиот претседател. Потпишувањето на договорот е од исклучително големо историско значење за остварување на фундаменталните принципи и идеи, кои Европската унија треба да ги реализира во својата идна одговорна дејност. Всушност надежите ратификувањето да стане факт се големи. Тоа е надеж на сите кои веруваат во добрите перспективи пред Европската унија.
Читај
Историска одлука на Европската комисиjа
МАКЕДОНИJA ДОБИ ПРЕПОРАКА ЗА СТАРТ НА ПРЕГОВОРИТЕ
(По македонскиот печат)


Европската комисија препорача отворање на пристапните преговори меѓу ЕУ и Македонија, соопшти еврокомесарот за проширување Оли Рен на прес – конференција на 14 октомври во Брисел на која го презентира Извештајот за напредокот на земјата за 2009 година.
Mакедонија стана кандидат за членство во ЕУ во декември 2005 година. Кандидатски стаус имаат и Хрватска и Турција, а потенцијални кандидати се Албанија, БиХ, Србија, Црна Гора и Косово.
Извештајот за Македонија, по објавувањето во Брисел, во Скопје ќе го презентира евроамбасадорот Ерван Фуере, откако претходно во Владата ќе му го предаде на премиерот Никола Груевски.
Читај
Отново организирана и целенасочена агресивна кампания срещу Република Македония
КЪДЕ И ЗАЩО СЕ КРИЯТ ТРЕЗВО МИСЛЕЩИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ?!
Гоце Йонков


Вестник “Струма” в броевете си от 19 и 23 януари т. г. даде старт на поредната истерична атака срещу Република Македония. Поводът този път беше семейната драма на една жена. Тази семейна драма българските медии, поели щафетата от “Струма”, превърнаха в етнически, политически, междудържавен и международен скандал. И цялата тази кампания се води с една-единствена цел: да се попречи на Република Македония да стане член на Европейския съюз!
И ако писах толкова много и при това толкова кратко за случая “Спаска Митрова”, направих го затова, защото през цялото време си мислех: това ли е пътят, по който са поели някои партийни лидери и някои държавници за разбирателството и добросъседството на Балканите? С омраза, мегаломания, злоба и фалшификации ли ще върви България към нова Европа? И къде се изгубиха здравите, прогресивните български граждани и защо те позволяват други да водят България, и то по опасен път?!
Читај
Любовта към отечеството трябва да бъде и любов към човечеството. В.Г.Белински
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ - Апология на македонизма
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)Унизителното положение и накърняването на човешкото им достойнство карало християни да приемат мюсюлманството. Съществували са ереси. Еретиците са били преследвани от християнските владетели. Вероятно в омразата си към православното християнство те са били склонни към ислямизация. Известно е, че още през 636-642 г., когато арабите отвоюват от Византия Сирия, Палестина и др., местните еретици ги посрещнали като освободители. Вероятно в планинските региони турците са подтиквали ислямизацията, за да заздравят властта си там.
Читај
Размисли
НОВА КОНСТИТУЦИЯ И НОВИ ЗАКОНИ?
Бойко Тихов


В края на септември т. г. няколко неща от медиите ми направиха впечатление: че още няма яснота по въпроса какво е етническа партия; провокиращ въпрос по една телевизия; тревожни събития. На пръв поглед между тях няма връзка, но не е така. Това, което ги обединява, е нуждата от осъвременяване на законите и нуждата от тяхното съблюдаване. Разбира се, и необходимостта от висок морал. Впрочем да карам подред.
Сегашната конституция беше създадена в една мътна обстановка. И е напълно реално действителността да наложи изработването на нова конституция и в зависимост от нея - нови закони. Но има едно правило, проверено през всички епохи на човешкото развитие: за да има мира, аршинът (законът) винаги, навсякъде, за всички и към всички би трябвало да е еднакъв! Не е ли така - идва ред на лъжата, на безредието, на хаоса, на неонацистките сборища. Идва рад на безумието!
Читај
Истини
СРЕЩУ ПАТОЛОГИЧНИТЕ ЛЪЖИ

В последно време в България набира сила един примитивен национализъм, хранещ се от собствените си измислици и исторически изопачавания. Този национализъм не е безобиден. Внушавайки някакви идеи за величие и свръхзначение и права на най-многобройния етнос в страната, създава атмосфера на нетърпимост, която един ден може да хвърли предизвикателство на и без това мижавата ни и озлочестена от разбойници и националисти демокрация. А всичко започва със съвсем невинни лъжи. Прабългарите били свръхдревен и цивилизован народ. Не били номадско племе, ами строители на градове и разносвачи на цивилизацията. Знаещият човек би си казал: ако са такива строители, то защо е било нужно столицата на стара България да бъде строена от византийски инженери и защо векове по-късно Волжка България ще иска за строежа на крепост помощ от Халифата? И, разбира се: защо монументалното строителство се появява в Дунавска България едва след пленяването на маса византийци и заселването им принудително в България по времето на Крум? Някогашното скромно “И ний сме дали нещо на света” се заменя с “дали сме много, ако не всичко на света” (от ракията до компютъра). Тези измислици се разпространяват от телевизии и вестници, дават им алиби пишман историци, а хората вярват, защото им се иска това да е истина, за да се утешат от мизерията на настоящето. Тази утеха обаче е фалшива - води или до налудничав национализъм, или до крайна изкомплексираност според логиката - колко сме били велики, а какви мизерници сме сега. Най-добра противоотрова са самите исторически извори. Ще дадем думата на някои от тях.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

Влахов Димитър. Знаменит и изтъкнат македонски национален, революционен и политически деец, просветен работник, публицист; член на ЦК на Делчевата ВМРО (1903 - 1904), основател и председател на Народната федеративна партия (1908). След Хуриета - пратеник в Отоманския парламент (1908 - 1912). Един от авторите на Майския манифест (1924). Роден през 1878 г. в Кукуш. През 1925 г. с група македонски национални дейци, ляво ориентирани, инициатор за формиране на ВМРО (обединена). Председател на Учредителната конференция на Организацията. Главен редактор на списанието “Балканска федерация” и на органа на ВМРО (обединена) “Македонско дело”. Автор на книгата “Предателите на македонското дело”. По време на Втората световна война работил в Москва във Всеславянския конгрес. Делегат на Първото заседание на АВНОЮ, негов подпредседател.
Читај
 
ОБЩИНСКА КОНФЕРЕНЦИЯ В БЛАГОЕВГРАД

На 3 октомври 2009 г. в Благоевград се проведе общинска отчетно-изборна конференция на ОМО „Илинден” - ПИРИН. Тя се проведе в залата на НТС в центъра на града. Проверката на мандатната комисия на членския актив установи, че в Благоевград право на участие имат 42-ма души (критерият бе активност и плащане на членския внос през годината преди конференцията). Въпреки дъжда и лозарския период участие взеха двадесет и осем делегати (или 68 %). Всички влизащи бяха проверявани според делегатския списък и срещу подпис получаваха делегатски карти, с които да могат да гласуват. Присъстваше като гост съпредседателят на партията от Петрич Стоян Георгиев.
Читај
Посета на македонскиот претседател во Турција
ИВАНОВ И ЃУЛ ГИ ПОТВРДИЈА ТРАДИЦИОНАЛНО ДОБРИТЕ ОДНОСИ
(Преземено од МИМ)


Граѓаните на Македонија нема никогаш да ја заборават доследната и контруктивна поддршка, како и солидарноста на Република Турција уште од првите денови на независноста на Македонија. Принципиелната употреба на уставното име, поддршката на сувереноста и територијалниот интегритет, отворената и силна поддршка за интеграција во НАТО, се работи кои можат да се добијат и да се очекуваат само од искрени пријатели, истакна претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов по средбата во Анкара со неговиот домаќин, турскиот претседател Абдула Ѓул.
Претседателот Иванов пред бројните медиумски екипи истакна дека првата негова официјална посета на Турција за него лично е исклучително значајна и претставува израз на силното пријателство меѓу двете земји и народи, но и потврда за подготвеноста преку заемен ангажман да се придонесе за натамошен успешен развој на меѓусебните односи и соработка.
Читај
Офанзива на Софија против Македонија во Брисел
МАСКАТА ВЕЌЕ ПАЃА
(Преземено од МИМ)


Бугарските европарламентарци на 8 октомври се обединија против Македонија, и сите до еден застанаа зад писмото на Евгени Кирилов до еврокомесарот Оли Рен, во кое нашата земја се обвинува за драстично кршење на човековите и граѓански права. Третирајќи го Рен како некој што паднал од Марс и како да нема канцеларија во Скопје, која му подготви над 50 страници извештај, тие го посочуваат случајот Спаска Митрова како повод за тврдењата, со додавка дека имало и многу други малтретирања на граѓани само затоа што зеле пасош од Бугарија.
Истиот тој Кирилов на почетокот на октомври во Комисијата на надворешни работи на ЕП тврдеше токму обратно, дека пасошите што ги продаваат на македонските граѓани не продуцираат политички проблеми во Македонија.
Читај
Македонија ќе лобира како претседавач во Советот на Европа
ШАНСА ЗА ОМО „ИЛИНДЕН“ - ПИРИН?
(Преземено од ТВ СИТЕЛ)


Ќе добие ли ОМО “Илинден”-ПИРИН конечно шанса да стане партија во Бугарија. Зависи како и колку Македонија ќе ја искористи новата улога на претседавач во Советот на Европа и ќе ги потегне конците Софија да клекне пред пресудите на Стрзбур.
Првиот тест на кој Македонија ќе треба да покаже заби е Комитетот за човекови права кој ќе заседава од 1 до 4 декември. На состанкот ќе се дискутира токму за одлуките на судот во Стрзбур. На агенда се и препораките на Венецијанската комисија која децидно бара Софија малцинствата да ги заштити со Устав, и да им го овозможи правото на слободно здружување.
Читај
Интервју со поранешниот германски амбасадор во Македонија Лотар Штепан
МАКЕДОНЦИТЕ ИМААТ ПОГОЛЕМО ПРАВО НА ИМЕТО ОДКОЛКУ ГРЦИТЕ
(Преземено од МИМ)


Поранешниот амбасадор на Германија во Македонија, Лотар Штепан, говори отворено и преку историски факти, за дел од историјата на Македонија.
Што ново донесува ова издание на англиски јазик на книгата “Македонскиот јазол”?
Ова е превод на германската книга која се појави пред 5 години. Овде има настани пронајдени во германските архиви, кои биле сокриени од соседите на Македонија: Бугарија, Србија, Грција, и, за жал, и од поранешните членки на Антантата: Франција, Британија, и Русија.
Читај
Анализа
БОЛНИ ПРОЕКТИ ОД НАСТИНАТ МИНИСТЕР
Бошко Нацевски


Ваквите изјави, дури и кога се од Димитров, потврдено проблематичниот историчар, советникот по национализам и антимакедонизам во кабинетот на бугарскиот претседател, директор на Националниот музеј и од неодамна - министер во владата на Борисов, и покрај тоа што прозвучуваат крајно несериозно, дегутантно и лаицистички, сепак, претставуваат длабока повреда на националните чувства на милиони граѓани и засегаат во интегритетот и суверенитетот на многу држави, меѓу кои, со посебен акцент, и на македонската. Факт пред кој не смее до бесконечност да се затвораат очите и покрај тоа што, според многу елементи, станува збор за ветер мисли од настината глава.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)До сега комитетите кажуваа на надворешниiот свет, оти они работат само за „Македониiа за македонците” и сет готои да дадат секакви гаранциiи да не станит присоiединуаiн’е на Македониiа со Бугариiа. Бугариiа искажуат истата политика во македонцкото прашаiн’е. Комитетите вел’ат, оти се готвеше и стана обшчо македонцко востааiн’е от сите македонцки народности заiедно, а не само од „бугарите”. А кога им кажуате: iедно востааiн’ето iет обшчо от сите македонцки народности, то зашчо комитетот заседаат само во Бугариiа, [a] не и во Србиiа, Влашко и на друго место, тиiе одговараат така: от тоа, шчо комитетите заседаваат во Бугариiа, грешно iет да се праит закл’учок, македонцките комитети да сет бугарцки; за македонцките комитети Бугариiа не iет нишчо поеке од iедна држаа, шчо окажуат гостеприемство на македонците и им даат слободиiа да работат слободно до колку таiа работа не наносит вреда на држаата; т. е Бугариiа во македонцкото востааiн’е играт само рол’ата на Каравлашко во бугарцкото востааiн’е. Бугариiа кажуаше истото. Европеiците, се разбират, не веруваа на тоа.
Читај
„Името е име“
МАКЕДОНСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ ВО ТОРОНТО
(Преземено од МИМ)


Со светската премиера на документарниот филм „Името е име“, на 17 октомври во Торонто беше отворен четвртиот Македонски филмски фестивал, кој се одржува во знакот на одбележувањето на 100-годишнината на филмот во Македонија. Филмот остави силен впечаток кај присутните - најголем дел од нив македонски иселеници. По прикажувањето, беше претставен продуцентот Џејсон Мико, кој одговараше на повеќе прашања на присутните.
Станува збор за документарен филм што трае 50 минути, сценариото е на Норвежанецот Сигурјон Ејнарсон и на Џејсон Мико.
Читај
Позиција
ЧЕШКА ЈА ПОДДРЖУВА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИМ)


- Повеќе или помалку мислам дека постои шанса да тргнат работите напред. Сите знаеме кои се проблемите. Јас неможам да зборувам за останатите 26 земји членки, но како Чешка Република ве поддржуваме разговорите за прием да започнат“, изјави Појар.
Во врска со либерализацијата на визниот режим за Македонија, првиот заменик министер за надворешни работи на Чешката Република, Томаш Појар изрази надеж дека македонските граѓани ќе можат без визи да патуваат во земјите членки на Шенген зоната од 1 јануари 2010.
„Јас цврсто верувам дека тоа ќе се случи. Не сум слушнал за нешто што би назначило дека тоа нема да биде можно, но додека тоа не се случи не сакам да славам“, изјави за МИА, заменикот-шеф на чешката дипломатија, Томаш Појар.
Читај
Жива историја
СВЕДОШТВА НА ПРОТЕРАНИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ЕГЕЈОТ
(Продолжува од минатиот број)


Во грчко-италијанската војна со него се борел и дедото на сегашниот македонски премиер Никола Груевски, Коле Груевски. Тој му бил роднина на нашиот соговорник Ристо Малов, кој во оваа прилика ни кажа и неколку збора за Коле Груевски.
”Коле и Павле Груевски беа двајца браќа. Тие ми беа роднини. Овие деца се прибраа кај нас. Постариот Павле подоцна замина за САД, а Коле остана во нашето семејство како наше дете. Со него седум години спиев во една постела. Беше добро дете, ме учеше да зборувам на грчки јазик. Заедно бевме и на Италијанскиот фронт. Тој таму загина”, посочува Малов.
Во селото Сетина грчката војска била до 1936 година, потоа повторно се вратила, а во 1945 година кога почнала Граѓанската војна се повлекла. Тогаш се формирала и ДАГ, која го продолжила дејството на ЕЛАС.
Читај
Синодот на Македонската православна црква со додавка кон името
МПЦ - ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА
(Преземено од МИМ)


На името Македонска православна црква да се додаде Охридска архиепископија, предложил Синодот на МПЦ на седницата на 8 октомври. Конечната одлука за тоа ќе биде донесена на Црковно-народниот собор што треба да се одржи во ноември 2009 г.
Целта на додавањето Охридска архиепископија на името на МПЦ, како што образложи митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, е усогласување на Уставот на Македонската црква со нејзината регистрација како правно лице и со законските прописи во Македонија.
Читај
Пред стогодишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров
Неопровержимите факти говорят за македонското национално съзнание на разстреляния от българските фашисти поет
АЗ ПАК ТЕ ОБИЧАМ, РОДИНО НА ГОЦЕ И ДАМЕ...
Биляна Вардарска


Такава е истината за Македонския литературен кръжок.
Всеизвестно е, че историята е не само безвъзвратно минало и неосъществена перспектива, но и реално настояще. И Никола Вапцаров е използувал тази реалност, за да направи за своята Родина - Македония, всичко, което един ден ще промени съдбата на поробените му братя. Ето защо не можем да подминем гостуването на съветските футболисти през лятото на 1940 година в София.
В “Летописът... “ Бойка Вапцарова пише:
“Членовете на литературния кръжок и техните близки подготвят подаръци за съветските спортисти и търсят начин да им ги предадат.”
Читај
Мнения по един наболял проблем
СПАСКА ДА СИ, АМА МИТРОВА


След като във февруарския си брой от тази година в. “Народна воля” помести материал по повод публикации във вестник “Струма”, по интернет се получи имейл до автора на материала от Спаска Митрова. Авторът й върна отговор. По-долу поместваме писмото на Спаска Митрова, отговора на Георги Христов, както и още информации по разисквания проблем, взети от интернет.(Ще си позволим да се обърнем към нашите читатели с молба да преброят редовете, в които Митрова защитава българското си самосъзнание.)
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Абонирайте се за вестник “Народна воля”
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛИ,
Започна абонирането за вестници и списания за 2010 година. Вестник “Народна волja” и през идната година ще има каталожен номер 2050.
Както и досега, “Народна волja” ще Ви информира по интересуващи Ви въпроси от най-различно естество в областта на теорията, историята, културата, изкуството.
На страниците на “Народна волja” ще намерят място Вашите писма, Вашите въпроси, Вашата поезия!Абонирайте се за вестник “Народна воля”!
Сумата за абонация е минимална:
за три месеца - 1,20 лв.
за шест месеца - 2,40 лв.
за една година - 4,80 лв.

Абонирането ще става във всички пощенски станции в страната. Крайният срок е 15 декември! Ако срещнете някакви затруднения при абонирането, обърнете се към редакцията на “Народна волja” - телефон 073/ 886-336!

“Народна волja” ще се стреми винаги да бъде вярна на Гоцевите завети и да ги пресътвори в живота на днешния ден!
“Народна волja” ще Ви запознава редовно със свободолюбивите идеи на македонските интелектуалци!
“Народна волja” ще разкрива редовно демагогската националшовинистична политика на ванчемихайловистката ВМРО.

Краен срок за абониране - 15 декември 2009 г.!

За читателите ни в Република Македония цената на едногодишния абонамент е 10 евро. Известяваме тамошните желаещи за абонация, че могат да сторят това в редакцията на седмичника “Македонско сонце” в Скопие. Бъдещите абонати задължително трябва да представят точния си адрес.
Желаещите да получават вестника от Европа заплащат по 40 евро, а тези от САЩ, Канада и Австралия - по 50 USD.
Четете и разпространявайте вестник “Народна волja”! Вестникът на истината, вестникът на утрешния ден!

“Народна волja” - каталожен номер 2050!
Ограничения при абонирането няма!
Знайте: истински свободните хора четат вестник “Народна волja”!
Абонирайте се, за да не пропуснете нито една среща с любимия си вестник и през 2010 година!


Помош за Бигорскиот манастир
Сите што сакаат да се вклучат во возобновувањето на наскоро изгорениот Бигорски манастир и да се вложат себеси како жив камен во живата Црква, можат да донираат на следните жиро-сметки:
денарска жиро-сметка:
500-000000-3835-65
Стопанска банка А.Д. Битола
девизна жиро-сметка: МПЦ Дебарско-кичевска епархија
Бигорски манастир “Свети Јован Крстител”
IBAN MK07500701000133139
Депонент: Стопанска банка А.Д. Битола
SWIFT STBBMK22
Телефони за донација:
070/075/077 143-444

Македонија пее
МАКЕДОНСКА СВАДБА
Чујте ме сега почујте
наше село арно село
моми витки лице бело
момци млади кршно тело. (2)
Рефрен:
Тропнало оро сред село
со тапани, зурли весело
кумот среЌен фрла пари
денеска свадба се прави. (2)

Две срца лично кандисаа
од кога момче бендиса
дојдоа сватови дома
со убава селска мома
дојдоа сватови дома
со убава селска македонска мома. (2)

Рефрен:..................

Бог да даде невесто мори
животот радост да стори
полна куЌа со дечиња
на стара мајка внучиња. (2)

Рефрен:.........................

МАРИЕ, ДИЛБЕР БЕЛА МАРИЕ
Марие, дилбер бела Марие,
што кротко ткаеш ле, ем плачеш. (2)

Дал’ ти е разбојот расипан,
ил’ ти е брдото скршено. (2)

“Нит’ ми е разбојот расипан,
нит’ ми е брдото скршено,
тук’ ми е жал за либето
либето ми е далеку.”Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting