Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ЗАЕМНОТО ПОЧИТУВАЊЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ - ГАРАНЦИЈА ЗА ДОБРОСОСЕДСТВО И МИР
ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА МАКЕДОНИJА ВО СЛУЖБЕНА ПОСЕТА НА БУГАРИJА
ЈАН ПИРИНСКИ


Контакти меѓу државниците се важни и неопходни. Особено овде на Балканот каде некои од земјите макар и членки на Европската унија уште се заробеници на своите ретроградни амбиции. Денес, во спротивност на европските принципи, тие дрско демонстрираат претензии и й го оспоруваат правото на Република Македонија на нејзин национален идентитет.
Наспроти овие важни државни разговори кои несомнено се од витално значење и за двете соседни земји, под плаштот на секојдневната пропаганда што Бугарија ја води во своите национални и други медиуми и изјавите на некои политичари кои безобѕирно повторуваат дека земјата и населението во Македонија се бугарски, политичката напрегнатост меѓу двете земји, за жал, останува. Единствената надеж е во позитивните европски процеси и вклучувањето на Македонија во НАТО и Европската унија.
Читај
Балканска конференција во Охрид
МАКЕДОНИJА JА ИМА ПОДДРШКАТА ОД БАЛКАНОТ
(По македонскиот печат)


ГРЦИЈА всушност симулира договори, а ни обвинува нас дека не сакаме да преговараме. Тоа го покажа изјавата на грчката министерка за надворешни работи, Дора Бакојани, која рече дека една година пред одржувањето на самитот во Букурешт, Грција одлучила да ја блокира Македонија на влезот кон ЕУ, изјави на 20-ти февруари о. г. во Охрид премиерот Никола Груевски, кој ја отвори Меѓународната конференција на Балканскиот политички клуб.
СПОРЕД него, апсурдно би било цената за влегување во ЕУ да стане нешто што е спротивно на европските вредности и откажување од сопствениот идентитет.
Читај
Литературни диалози - интервю с д .ф. н. Константин Георгиев
ФИЛЕТИЗЪМ ИЛИ ПРОКЛЯТИЕ
Разговора води ВАСИЛ ТОЦИНОВСКИ


КОНСТАНТИН ГЕОРГИЕВ е роден на 14 февруари 1948 г. в село Раненци, Кюстендилско. Завършил е философия с българска филология в Софийския университет през 1973 г., а е специализирал психология. Защитил е докторат на Философския институт при Българската академия на науките (1986 - 1990). Като един от най-изтъкнатите македонци в България е бил преследван, арестуван и публично жигосван от властите и от полицията. Репресиран е през 1986 г.
- Какво е да бъдеш македонец в България?
- Много е трудно, просто е невъзможно. При която и да било власт, а с нея и политиците, които ще дойдат, терорът си остава. Всекидневието е изпълнено със следене и преследвания. Поради моя македонизъм имах проблеми и с доктората си. Затова бях просто изхвърлен от работа от 1987 до 1989 и от 1991 г. до ден днешен. Подценяван и омаловажаван на всяка крачка. Но като македонци оцеляваме, тук сме реалност и действаме. Само, интимно, бих искал да имаме повече млади сили. Нямат стойност изолираните неща и онези, които съществуват сами по себе си и за себе си.
Читај
Любовта към отечеството трябва да бъде и любов към човечеството. В.Г.Белински
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ - Апология на македонизма
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)Един факт значително повишава приноса на средновековна Македония в съкровищницата на човешката култура - тук се създава славянската писменост. И това съвсем не е случайно. Тук съжителствуват две култури - славянската и на старото население. Влизайки в контакт с населението на Македония, македонските славяни бързо напредват в културно отношение. Езикът им се обогатява. Сред по-интелигентните от тях се появява нуждата от писмено общуване. Ще цитираме проф. Ив. Снегаров: “Имало грамотни славяни, които, както казва Черноризец Храбър, пишели (за частни или богослужебни нужди) на своя роден говор с гръцко или латинско писмо. Явен бил стремежът на тези книголюбци да се направи преход към чисто славянска писменост.”
Читај
В цялата страна
ОТБЕЛЯЗАНА ТЪРЖЕСТВЕНО 137-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

Първоначалният план беше Варненската и Шуменската секция на ОМО “Илинден” - ПИРИН заедно да прославят 137-годишнината от рождението на Гоце Делчев в гр. Шумен, но поради заболяване на варненската лидерка в крайна сметка варненци се събраха пред паметника на вожда в Морската градина. Тук бяха положени цветя и произнесе слово поетесата Златка Дамянова.
До късно вечерта продължиха песните и танците. Пред микрофона заставаха кога дует, кога самостоятелно Анета Мутафчиева - диригент на оркестъра към читалището, Анна Георгиева, та дори и самият главен художествен ръководител - маестро Асен Мутафчиев.
Разделихме се с пожелание за живот и здраве до следващото събиране.
Читај
Стенограма, 19 април 1932 г.
“ЗА НАС, МАКЕДОНЦИТЕ, МАКЕДОНИЯ Е ПОРОБЕНА В ТРИТЕ Й ЧАСТИ”

Най-после то има куража да изнесе тези безобразия и ограбвания в конгреса на македонскте братства. Там се подхвърли за един депутат от македонската парламентарна група, че той ограбил турските имоти в Горноджумайско, разпродал ги и спечелил скромната сума 5-6 милиона лева. Защищавайки се в конгреса, той заяви, че това не отговаря на действителността, че сумата, която той е спечелил от този ограбен там народ, била само 1 милион лева, и че ако тези, които го обвиняват, че е спечелил такава голяма сума, докажат това, че е спечелил 6 милиона лева, а не 1 милион лева, той е готов да заплати за всеки 1 милион 10 милиона. Следователно, той сам се признава, че е ограбил народа.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

СУГАРЕВ ГЕОРГИ - Революционер и войвода. Роден през 1879 година в Битола. Основно училище учил в родния си град, а гимназия завършил в Солун. Владеел, освен родния си език, български, турски, гръцки и руски език. Учителствувал в селата Радобор, Стрежево, по-късно в Кичево и в Битола. Рано встъпил в редовете на ВМРО, член, секретар и войвода в Битолския окръжен комитет. На Смилевския конгрес решително се противопоставил на преждевременното въстание, но в него участвувал като войвода. На 23 март 1906 година му била поставена засада край село Паралово, край което геройски загинал заедно със своята чета. Възпят в много народни песни.
Читај
“Историјата не учи дека ние не учиме од неа”
Д-Р ГЕОРГИ РАДУЛОВ ЈА ИЗДАДЕ СВОЈАТА „ИСТОРИЈА НА МАКЕДОНИЈА“ ВО СКОПЈЕ
(Преземено од МИМ)


Во 1997 година во Софија на бугарски јазик излезе првото издание на Вашата „Историја на Македонија - апологија на македонството“. Еве, сега, по повеќе од една деценија доработена и проширена „Историјата…“ се појавува на македонски јазик во Македонија. Која беше целта да се зафатите со едно вакво капитално издание?
- Наша цел е да ја претставиме македонската историја погледната со очите и почувствувана со срцата на Македонци, кои не се плаќани од туѓинци и кои служат единствено на интересите на Македонија, нејзиниот народ и на целиот Балкан. Целта не ни е да ги разгоруваме националистичките чувства кај Македонецот. Не сакаме тој да се фати за оружје и да ја ослободува Македонија. Тие времиња поминаа. Македонецот треба да мисли за општобалканско разбирање. Целта ни е да ја покажеме историјата на Македонија за да се здобие Македонецот со национално самочувство.
Читај
Интервју со академикот Блаже Ристовски
СЛОВЕНСКОТО ИМЕ СЕ РАШИРИ ОД МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИМ)


Писмениот јазик што Кирил и Методиј почнаа да го шират од Македонија требаше да и’ помогне на Византија во одбрана од Бугарите, кои и’ ги напаѓаа границите. Тој јазик, кој се развиваше со милениуми, и неговото писмо се раширија кај сите православни Словени, а во Охрид се создаде словенски Ерусалим - книжевен и културен центар кој подоцна го зачува македонскиот идентитет во долготрајното османлиско владеење, вели академик Блаже Ристовски, лингвист и историчар и главен уредник на Македонската енциклопедија.
Читај
Грчки расправии
АЛЕКСАНДАР Е ОКУПАТОР НА ГРЦИЈА
(Преземено од МИМ)


Статуата на Александар Велики, исклесана со неговиот лик уште во 1972 година, продолжува и понатаму да биде основата за кавгата меѓу политичарите и археолозите во Грција, околу тоа каде да биде поставена, пишува „Гардијан“, објаснувајќи дека 17 години откако е преземена од атинското Министерство за култура, таа лежи целата во прав во подрумот на едно складиште, чекајќи да се постигне договор.
Националистички обоените политичари во Грција предлагаат статуата на Александар да се постави на некој од античките плоштади во Атина. Тука, според нивното убедување, не само што ќе има најмногу посетители и гледачи, туку ќе се здобие и со достојното почитување од луѓето кои се гледаат како негови потомци.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)Бугарите во своiата надворешна политика станаа русофили и русите си измениiа малу политиката кон бугарите. Но бугарцкото русофилство беше со есап, и не беше траiно, значит, и руската политика немаше да се изменит окончателно, iедно не се знаiеше, до колку iет искрена и траiна бугарцката надворешна политика. Бугарите беа не задоолени од руската политика во последно време, особено заради прашаiн’ето за ракополагаiн’ето на Фирмил’ана и за македонцкото востааiн’е. Они вел’ат: во тоа време, кога министерството на Данев предаде надворешната политика на Бугариiа во раците на Русиiа, последната на место да ни поможит, напраи да се ракоположит Фирмил’ан во Скопiе, и друго, не напраи нишчо за Македониiа. Бугариiа да беше водела „самостоiна” и „национална” политика, она не ке допушчеше првото, и ке решеше македонцкото прашаiн’е со по големи реформи.
Читај
Со среќа!
МАКЕДОНЦИТЕ ВО АЛБАНИЈА НАПРЕДУВААТ

Во албанскиот град Корча на 22 февруари о.г. е формиран Регионален комитет на партијата на Македонците во Албанија - Македонска алијанса за европска интеграција.
На основачкото Собрание се избрани органите и телата на Комитетот: Совет, составен од петнаесет члена, Надзорен одбор, како и координатор на Комитетот. Оваа функција му е доверена на Таќо Гроздани, која ќе ја извршува до одржувањето на првиот партиски конгрес, закажан за почетокот на април. Според Статутот на партијата, делегатите на Конгресот ќе извршат избор и на претседатели на регионалните комитети.
Читај
Јазиците го претставуваат идентитетот на луѓето
СВЕТСКИ ДЕН НА МАЈЧИНИОТ ЈАЗИК
(Преземено од МИМ)


Под покровителство на УНЕСКО и Регионалното биро за наука и култура во Европа, на 21 февруари годинава се одбележува Меѓународниот ден на мајчиниот јазик.
Заштитата на јазиците во светот, борбата против нивното измумирање и одржувањето на идентитетот на нациите преку јазикот, се клучните цели на манифестациите што денеска ќе бидат организирани во светски рамки.
- Јазиците го претставуваат идентитетот на луѓето и се основа за образованието и за милениумските развојни цели, вели генералниот директор на УНЕСКО Коичиро Мацура во пораката по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик.
Читај
Признание на Бакојани
ГРЦИЈА РЕШИЛА ЗА ВЕТОТО УШТЕ ВО 2007 ГОДИНА
(Преземено од МИМ)


Изјавата на грчката министерка Дора Бакојани дека Грција го испланирала ветото една година пред самитот на НАТО во Букурешт покажува дека Атина цело време имала стратегија да ја блокира Македонија и дека само ги симулирала преговорите - изјави на 20 февруари премиерот Никола Груевски. - Цело време јас и моите соработници го тврдиме токму тоа - дека таму нема преговори, дека другата страна само бара начин како да не се договориме. Цело време го кажувавме тоа, но постојано, и дома и од грчка страна, бевме напаѓани дека не сакаме преговори - изјави Груевски на маргините на дводневната конференција „Македонија на патот кон ЕУ и НАТО“ што се одржуваше во Охрид.
Читај
Комесарот за човекови права бара Атина да признае дека постои македонско национално малцинство
ГРЦИЈА ПОД ГОЛЕМ ПРИТИСОК НА СТРАСБУР
ТОНИ ГЛАМЧЕВСКИ


Комесарот за човекови права на Советот на Европа, Томас Хамарберг, отворено бара од грчките власти да признаат дека во Грција постојат и други малцинства, освен официјално признатото муслиманско малцинство во Тракија. Тој тука, меѓу другото, мисли и на македонското малцинство.
Тоа е главната поента од извештајот објавен во Стразбур по посетата на Хамарберг на Грција од 8 до 10 декември 2008 година. За време на посетата, тој се сретна и разговараше со претставници на властите, на домашните и на меѓународните невладини организации, а имаше средби и со членови на малцинските групи што живеат во Грција.
Читај
Иста приказна од Атина
НЕМА МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО
(Преземено од МИМ)


Грција останува доследна на својата досегашна политика на упорно негирање дека на нејзина територија постојат и други малцинства, освен признатото – муслиманското.
„Во Грција не постои ‘македонско’ малцинство“, е официјалниот одговор на грчката влада упатен до комесарот за човекови права на Советот на Европа по неговиот извештај за ситуацијата со малцинствата и слободата на здружување во Грција. Попатно, официјална Атина признава дека во околината на Лерин постојат „група грчки државјани“ кои зборуваат еден „словенски дијалект“.
Томас Хамарберг во извештајот објавен деновиве во Стразбур по декемвриската посета во Грција, изрази длабока загриженост поради упорното одбивање на грчките власти да признаат дека во Грција постојат и други малцинства, покрај муслиманското малцинство, при што тој мислеше и на македонското малцинство.
Читај
Пред стогодишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров
Неопровержимите факти говорят за македонското национално съзнание на разстреляния от българските фашисти поет
АЗ ПАК ТЕ ОБИЧАМ, РОДИНО НА ГОЦЕ И ДАМЕ...
БИЛЯНА ВАРДАРСКА


След толкова десетилетия, отпътували в бездната на миналото, не се наемам да поставя на аптекарски везни отговорите на въпросите какво точно са знаели македонските главорези за идейните убеждения на Никола Вапцаров и какво точно не са знаели и доколко са виждали в тях смъртна опасност за своите интереси, но безспорно са знаели, че той не е техен човек и задействува ли връзките на баща си, ситуацията може да стане прекалено неприятна за тях. Но в тази неизвестност се крие необходимостта “да се затвори устата” на сина по подходящ начин, който да удари бащата в сърцето и да го обезвреди, като го сломи.
Читај
РАДКО: “ВМРО ДЕЙСТВУВА БЪРЗО И ПРИБЯГВА ДО ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ”
БОЙКО ТИХОВ


Това са редове от книгата “Черешова задушница” с автор Валентин Караманчев. Издадена е през 1986 година и ми направи голямо впечатление. Аз съм млад човек и по-голямата част от съзнателния ми живот премина в условията на демокрация. Казано по друг начин - във време, когато животът в тази страна е бил направляван и от ВМРО (върховисти) - духовни наследници на някои от героите, описани в споменатата книга; когато много истини са премълчавани или фалшифицирани; когато сатанински образи са превръщани в герои. И хората, особено младите, вярват на това, което им се казва, ако нямат край себе си личности, които да им помагат да видят нещата такива, каквито са в действителност.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НИКОЛА ВАПЦАРОВ: “НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ! И НАШЕТО ТВОРЧЕСТВО ТРЯБВА ДА БЪДЕ В СЛУЖБА НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА.”

„Историјата на Македонија“ од професор д-р Георги Радулов - Радуле, во издание на „Плус продукција“, е книга што ја претставиме македонската историја видена со очите и почувствувана со срцата на Македонци што не се плашат од туѓинци и служат единствено на интересите на Македонија и на нејзиниот народ. Целта на книгата како што вели авторот е да се покаже историјата на Македонија за да добие Македонецот национално самочувство. Да се преоткрие сопствената историја како дел од процесот за враќање на нашето национално достоинство. Потиснатите народи имаат потреба да преминат преку минатото за да добијат национална гордост. Националната гордост дава импулс за работа, за творештво, за достојно поведение.
Од каде ли не сме слушнале: „нема македонска нација“, „нема Македонци“, „нема држава Македонија и никогаш немало“, „вие сте Бугари (Грци, Срби итн.). „Македонската нација е вештачки создадена“ - слушаме од претставници на нации што се историски погледнато далеку повештачки творби, творби на туѓи интереси - посочува Радуле. Поради ваквите и сличните навреди тој го потенцира и поднасловот на својата книга што директно се спротивставува на тие навреди и понижувања, па вели: „Оставете ни ја нам грижата да знаеме какви сме“.
Пишувањето на „Историјата на Македонија“ Радуле ја дообјаснува и со зборовите на Мисирков од 1925 година, цитирани како мото на книгата, поставени веднаш по насловот: „Сместени меѓу Грција, Србија и Бугарија, ние имаме потреба од повеќе, позадлабочени и поразнообразни научни знаења, отколку Србите, Грците и Бугарите... Ние треба со голема усрдност, зачувувајќи ја полната слобода на научната мисла, да го проучиме минатото и сегашноста на сите овие народи за да го определиме нашето меѓу нив и да си ја зачуваме својата етно-историска индивидуалност. Нашата независна македонска научна мисла, заедно со нашето економско закрепнување, ќе ни го гарантираат она место меѓу балканските народи, на кое ние со нашите духовни заложби и морални квалитети имаме целосно право.“

БЛАГОДАРНОСТ!

Редакцията на вестник “Народна воля” изказва своята най-искрена благодарност на господин Минчо Остас от Канада, който подпомогна финансово вестника. Пожелаваме му много здраве, щастие и успехи в живота.

Македонија пее
 
НЕ КАЖУВАЈ ЛИБЕ ДОБРА НОЌ
Не кажувај либе добра ноќ,
не оди дома рано ти,
најдобро време е во ноќта,
прекрасна е ова ноќ за нас. (2)

Сите спијат, а ние сме сами,
о, зошто не си кај мене,
милувај, бакнувај бескрајно,
волшебна е ноќ за љубење. (2)

Јас знам дека друга љубиш ти,
јас знам дека друга мамиш ти,
срцево мое е за тебе,
и не би го дала јас на друг. (2)

За мене пролет не развива,
за мене цвеќе не цути,
за мене ти си прва љубов,
и последна ќе ми бидеш ти. (2)

ОЈ, ТИ ПИЛЕ, СЛАВЕЈ ПИЛЕ
Ој, ти пиле, славеј пиле
ја запеј ми една песна.
Ја запеј ми една песна,
да се чуе на далеку. (2)

Да се чуе на далеку,
на далеку до Велешко.
Од Велешко до Прилепско
од Прилепско до Крушевско. (2)

Од Крушевско зад корија,
зад корија - Мечкин Камен.
Там’ се бије славен јунак,
славен јунак - Питу Гули. (2)

Ој, бре вие крушевчани,
што сте толку нажалени.
Со децата распиштени,
со куЌите запалени. (2)


Важно!

СООПШТЕНИЕ

На интернет можете веќе да најдете и бесплатно да користите Македонскиот толковен речник, како и Германо-македонскиот речник. Нивното објавување ги прави достапни за заинтересирани луѓе од целиот свет. Особено значаен е Толковниот речник кој во себе содржи повеќедецениски труд на македонските филолози. Можете да ги најдете и користите на следните интернет адреси.
http://www.germanski.com.mk/
http://www.makedonski.info/
Поезия
 
МАКЕДОНСКА НАСТРОЙНИЦА
Македонско тропно оро сичко дига,
македонска нежна душа друм в Пирина,
Македонска звонка песна небо стига,
македонска божа земя рай - градина.

Македонско тропно оро сичко дига,
ах, сичко дига, земя силно троши:
и како ясно сонце се воздига,
и како бура буйна гора роши!

Македонска нежна душа друм в Пирина,
ах, друм в Пирина, с връовете спори:
и како орел лита юначина,
и како сончев лач е по простори.

Македонска звонка песна небо стига,
ах, небо стига, земя шари благо;
и како облак дожден се воздига,
и како ветер южен гали драго!

Македонска божа земя рай - градина,
ах, рай - градина со убост най-голема:
и како извор бистар е во пустина,
и како нея светот друга нема!

 
МАКЕДОНИЙО
Македонийо, Ти на езика ми възхвала,
хубости що има по света, си ги събрала.
На сърцето ми си песен блага властолика,
на нозете пътят търсен, пред очи - светлика.

С думи бранни върху лист бял сега се мъча
да представя слънцето с шестнайсет лъча,
що изгряло някога в небето на Вергина,
а сега от знамето на нова Татковина.

О, земя на Александър, Филип, на Пердика-
хиляди години отстояла своя лика!
Ромолят реките ти вълшебно буйноводи,
в песни храбро бродят в планините ти войводи.

Македонийо - и в робство си живяла,
крадена, разграбвана, но пак си оцеляла.
Ще завърша с мисъл, що сама се тя наложи -
в този свят един, едничка Ти си раят Божи!

ЯНЕ СТАРИК


Скръбна вест

Почина Тодор Манушкин

На 24. 01. 2009 г. почина Тодор Иванов Манушкин.
Роден на 31.08.1940 г. в с. Бачево, Разложко.
Един от оснoвателите на ОМО “Илинден” - ПИРИН - Разлог. Участва във всички мероприятия на партията до последния си дъх.
Членовете на ОМО “Илинден” - ПИРИН в община Разлог, Председателството на партията и редакцията на в. “Народна воля” изказват най-искрени съболезнования на семейството и близките.
Вечна ти памет Тодоре!


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting