Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ИСТОРИСКАТА ВИСТИНА ДА СЕ УТВРДИ ЗАЕДНИЧКИ И СО НАУЧНИ АРГУМЕНТИ
ВО ЗАЧЛЕНУВАЊЕТО НА МАКЕДОНИJА ВО ЕУ И НАТО ЛЕЖИ ИДНИНАТА НА БАЛКАНОТ
ЈАН ПИРИНСКИ


И денес, кога веќе го имаме пречекорено прагот на ХХl век, на Балканот сеуште остануваат старите тревоги на несигурноста. Напоредно со другите нерешени проблеми е и тоа што соседите на Македонија не прекинуваат со своите алчни амбиции да ја преземат и завладеат. Најбесни во своите аспирации кон неа се Грција и Бугарија. Можно ли е овие стари непријателства да бидат отстранети засекогаш?
Овие сеуште актуелни, поради политички причини, прашања ќе можат да најдат решение имено на такви научни средби, доколку политичарите запрат да се мешаат и да ги инструментализираат за дневнополитички цели. А ако тоа навистина стане, ќе претставува голем, исклучително голем историски успех и во научна и во политичка смисла на зборот. Ќе создаде атмосфера на политичка стабилност во регионот коjа би го гарантирала хармонизирањето на меѓусоседските односи, кое во суштина ќе значи создавање на реални услови за изградба на доверба, спокојство и вистински мир на Балканот.
Читај
По случаj 24 маj
МАКЕДОНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ СЕ СРЕТНА СО ПАПАТА
(По македонскиот печат)


ПРЕТСЕДАТЕЛОТ на Република Македонија Ѓорге Иванов, кој ја предводи државно-црковната делегација на традиционалната манифестација „Македонија во чест на Св. Кирил“ na 22 мaj во Ватикан беше примен од папата Бенедикт XVI.
МОЛЕБЕНОТ на гробот на Св. Кирил во базиликата „Сан Клементе“ по 41. пат се одржа на 24 маj, а со него чиноначалствува поглаварот на Македонската православна црква г.г. Стефан придружуван од митрополитот Дебарско-кичевски Тимотеј и епископот Хераклејски Климент. Македонија секоја година го одбележува 24 Мај - Денот на сесловенските просветители Кирил и Методиј.
Читај
Дискусия, организирана от Българския хелзинкски комитет
В ЗАЩИТА НА МАКЕДОНСКОТО МАЛЦИНСТВО В БЪЛГАРИЯ

В началото на март 2009 г. един от членовете на Българския хелзинкски комитет - Михаил Иванов, изпрати писмо до членовете на комитета, в което застъпи тезата: има хора, които се самоопределят като македонци, но няма македонско малцинство в България. В отговор на това становище БХК организира кръгла маса на тема “Има ли македонско малцинство в България”. В нея взеха участие: Красимир Кънев (председател на БХК), Георги Христов (Ян Пирински) - член на ЦС на ОМО “Илинден” - ПИРИН и главен и отговорен редактор на в. “Народна воля”), Стойко Стойков (съпредседател на ОМО “Илинден” - ПИРИН и заместник-главен редактор на в. “Народна воля”) и Емил Коен (член на БХК - в ролята на водещ на срещата). Тук публикуваме с известна редакторска намеса извлечението от тази дискусия, публикувано в априлския брой на списание “Обектив”.
Читај
Любовта към отечеството трябва да бъде и любов към човечеството. В.Г.Белински
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ - Апология на македонизма
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)Манастири никнат по цялата македонска територия. Манастирско огнище е Охридско-Преспанският регион. През втората половина на Х, целият ХI и началото на ХII в. се появяват манастирите в Североизточна Македония - “Прохор Пчински”, “Гаврил Лесновски”, “Йоаким Сарандапорски”, “Иоан Рилски”. (Понеже е ясна реакцията по отношение на Рилския манастир, цитираме края на писмото на рилските монаси до руския цар, писано в XVII в.: “Писано в Македонiи, в обители преподобнаго отца Iоанна Рûлüскего, лете 1627 Декабря 7-го.”
Манастирите стават център на преписваческа и литературна дейност. Но те са също учебни центрове, развиват стопанска дейност и т. н.
Читај
Бегли размисли
ЕДНООБРАЗЕН, НО ИЗПИТАН СЦЕНАРИЙ
Горан Костов


Когато България стана член на Европейския съюз, радостта бе голяма. Но в редица прояви се вижда, че управници и партийни водачи (а и не само те) още не са узрели за тази Европа, към която се стремим. Красноречив пример за това са думите, които днес, в навечерието на изборите за Европейски парламент, се чуват постоянно: “Да изберем личности, които там да отстояват (да бранят, да защитават, да воюват за) българския национален интерес.” Че ако стремежите на обединена Европа противоречат на българските, че ако българските интереси в Европейския съюз са застрашени, то кой ни тикаше да влизаме в него?!
Очакванията ни са, че само Европа може да разруши усъвършенствания години наред сценарий. И се надяваме това да стане по-скоро. Да, но... знаем ли защо надеждата умира последна? Много просто - защото този, който живее с надежда, умира преди нея... А като че ли Европа повече се интересува от парите и много не се трогва от съдбата на малцинствата, на малките народи, на обикновения човек.
Читај
Научно изследване
МАКЕДОНСКАТА ЕМИГРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1944 Г.
д-р Константин Георгиев


Разбира се, този перманентен и невиждан терор, упражняван спрямо съзнателната част на македонската емиграция в България, терор, продължил десетилетия, в хода на който беше унищожен интелектуалният елит и дециминирани кадрите и, не беше нещо случайно. Мнозина в страната и извън нея се питаха: “Какво искаха тези развилнели се хора, тия модерни кърджалии?” Искаха това, което винаги са искали - искаха да убият или най-малко да парализират нашето македонско съзнание или чувство, да убият в нас идеите на Гоце, да ни обвържат с тяхната завоевателна политика, да обвържат македонското дело за тяхната колесница, да ни направят мост, през който да мине великобългарската идея за създаване на велика България и хегемония на Балканите, да ни обърнат в микроб за сеене на раздори и вражди между балканските народи, да убият самостоятелната и прогресивна мисъл”.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

АСТРАПА МИХАИЛ. Македонски зограф от края на ХIII и първата половина на ХIV век, заедно с Евтихий, с когото работел заедно, най-значимият и най-знаменитият фреско- и иконописец, автор на фреските в църквите “Св. Богородица - Перивлептос” в Охрид (1295), “Св. Никита”, Скопско, (1308), “Св. Георги”, Старо Нагоричане (1317) и др. Рисувал и икони. Заедно със зографа Евтихий от 1205 до 1320 година нарисували много фрески и икони из цяла Македония. Неговите фрески и икони, според качеството на портретите, спадат към най-ценното, което по това време е нарисувано във Византия. Рисувал и в Солун, на Света гора, в околността на Скопие, а и в Призрен и в Студеница, Сърбия. Заедно с Евтихий те произлезли от средата на солунските художници. Работили и като дворцови художници за сръбския крал Милутин. С Евтихий са най-значими представители сред художниците на ренесанса на Палеолозите.
Читај
Изјава на германски лидер
ГРЦИЈА ДА ПОПУШТИ ЗА ИМЕТО
(Преземено од МИМ)


Валтер Колбо, координатор на пратеничката група на Социјалдемократската партија на Германија (СПД) и претседател на Германско-македонското друштво, на 20 мај, по средбата со премиерот Никола Груевски, изјави дека неговата партија го повикала грчки ПАСОК и нејзиниот лидер Јоргос Папандреу да ја сменат позицијата во однос на проблемот за името.
- Директен одговор од ПАСОК засега нема, но мислам дека првиот одговор ќе го имаме по евроизборите - рече Колбо и додаде дека тие дејствуваат и покрај тоа што имаат многу обврски поради јунските евроизбори и националните избори во септември.
Читај
Провокација на бугарските цариници
СКАНДАЛ!
(Преземено од МИМ)


Бугарските цариници блокираа 15 илјади ДВД на македонската партија во Грција “Виножито“. Царинската служба на граничниот премин Кулата, како што објави телевизија “Канал 5“, им признала на членовите на партијата дека нема проблем со документацијата, но дека согласно бугарските закони властите на соседната земја имаат право да го држат материјалите до десет дена.
Во информацијата се додава дека, “Виножито“ не сака да шпекулира за можни скриени мотиви и координација меѓу бугарските и грчките тајни служби и се надеваат дека се работи само за непознавање на европските правила.
 
Извештајот на ЕК за визната либерализација
ЗА МАКЕДОНИЈА - ОДЛИЧНА ОЦЕНКА ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА
(Преземено од МИМ)


Се проценува дека според оценките што ги доби земјава, две петки и две четворки, треба да следи одлука за укинување на визите за македонските граѓани. Сепак, во предвид, треба да се има фактот дека кај Европската унија, која и покрај тоа што инсистира на исполнување на критериумите, на крајот кога ја носи одлуката доминира политиката и интересите.
Од четири области во кои Македонија беше оценувана за исполнување на условите за визна либерализација, доби две петки и две четворки. Во интерниот документ од Европската комисија кој се разгледува во земјите-членки на ЕУ, земјава доби петки за безбедност на личните документи и за почитување на основните човекови права, кој ги опфаќа и мерките за антидискриминација. Со четворка беше оценета за сработеното во две области, една што се однесува на реадмисија, нелегална миграција, системот за интегрирано гранично управување, и друга што се однесува на јавниот ред и мир.
Читај
Гробишта и сеништа
КАКО ДА ЈА РАЗБИРАМ ИСТОРИЈАТА?
Стефан Влахов-Мицов


Од древноста до денес авторитетот и моќта на државите биле поврзувани не со духовните вредности и придонесите на полето на културата, уметноста, науката, туку со нивната воена сила и територијалните освојувања. Во познатата историја на човештвото воените скалила и конфликти имаат определена улога. Според Н. Кузен само во последните 3.600 години се воделе околу 14.500 војни. Затоа и учебниците по историја во голем степен претставуваат воени кандидатски листи со педантно обележени победи и порази. За државните историчари смислата и содржината на војните немаат значење. Важни се „нашите победи“ - реални или измислени, да бидат што повеќе. За да се прекинат тие постојани производни тенденции треба да се промени гледната точка кон историјата. Не со подметнување или премолчување на фактите, туку да се промени односот кон нив.
Читај
Пропагандите не запираат
БУГАРСКИ ЛАГИ НА ИНТЕРНЕТ
(Преземено од МИМ)


Од принципиелниот почеток пред 20 години до денес интернетот е објект на постојани обиди за цензурирање од страна на тоталитарни или псевдодемократски режими и општества во светот. Бугарското МБН зазема водечко место на стремежот за бесконтролирано следење на коресподенцијата на бугарските граѓани. Само во текот на минатата година тоа презеде 330.000 текстови од интернет и од мобилните оператори за 40.000 лица, без судска разрешница. Освен со цензура и контрола на коресподенцијата, бугарските корисници се соочуваат со грубо манипулирана информација во, божем, слободната енциклопедија Википедија. Нејзината бугарска верзија тргна во декември 2003 година со објавување на широко меѓународните норми за толерантност и за неутралност на информацијата што се поднесува. Т.е. еднакви односи кон различни гледни точки за еден или друг проблем. До степен корисникот да не внесува пристрасност во составените информации. Разликата меѓу тие барања и бугарската варијанта на Википедија е како меѓукосмичка ракета и велосипед.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)Од сите преброiени фактои се видит големата вреда за нас македонците от тоа, шчо ниiе, или барем мнозина од нас, отожествуафме до сега нашите интереси со обшчебугарцките. Ниiе се велефме бугари. Со тоа, од iедна страна сакафме тоа име да ни послужит како центр, около кого ке можиме сите да се згрупираме, без да бараме за таiа цел’а некоi друг, а можит и сосим нов, од друга, ниiе мислефие, оти вистина во соiединен’ето со бугарите iет нашата сила.
И вистина од нашето велеiн’е да сме бугари, ниiе имафме прао да очекуаме за нас добрини, а не злини: ниiе можефме да очекуаме од Бугарите поддржуаiн’е на сите наши дуовни нужди. Бугариiа iет слободна држаа. Она располагат со пари, просветеiн’е, државни мажи и дипломати. Она требит да сознаат неiните и наши национални интереси и мошно да бранит. Но видофме да сме горко излажани во нашите надежи и да на место арнотиiи, ниiе видофме само лошотиiа.
Читај
Бошко Тренески, уметнички директор на ансамблот “Танец”
ОВА НЕ Е „ТАНЕЦ“, ОВА Е ЧУДО ОД МАКЕДОНИЈА!
(Преземено од МИМ)


Огромен интерес за билет повеќе, овации и постојани барања за бис. Вака накратко може да се опишат реакциите на публиката која ги проследила целовечерните концерти на македонскиот ансамбл “Танец” на неодамнешната едномесечна турнеја во градовите низ Америка и Канада. Според уметничкиот директор на нашиот единствен професионален фолклорен ансамбл “Танец”, Бошко Тренески, позитивните реакции и високите оценки на критиката во овие земји, се само уште еден доказ за огромниот професионализам на ансамблот и атрактивноста на македонскиот фолклор што го презентираат во светот.
- Годинава одбележуваме 6 децении постоење на “Танец”, период во кој се одржани преку 4,5 илјади концерти на сите континенти.
Читај
САД со порака до Скопје и Атина:
КОНЦЕНТРИРАЈТЕ СЕ ЕДИНСТВЕНО НА ИМЕТО!
(Преземено од МИМ)


Преговорите меѓу Атина и Скопје да се ограничат за прашањето за името, е последната американска порака испратена преку заменик-помошникот на државниот секретар, Стјуарт Е. Џонс. Тој во Брисел изјавил дека САД имаат силен интерес за зачленувањето на Македонија во НАТО, но во оваа етапа од преговорите двете страни да се концентрираат на прашањето за името и да се постигне напредок. Според Џонс, разговорите меѓу Атина и Скопје би можеле да донесат повеќе резултати за прашањето за името ако „немаше други странични прашања“.
- Ги повикуваме двете страни да покажат најголема можна флексибилност, за да може прашањето за името да стане минато и Македонија да го заземе местото, кое го заслужува во НАТО.
Читај
Албанија станува пример за Бугарија
MAКЕДОНСКАТА ПАРТИЈА ВО АЛБАНИЈА ВО КОАЛИЦИЈА СО САЛИ БЕРИША
(Преземено од МИМ)


На првиот партиски конгрес, одржан на 25 мај партијата го смени името од Македонска алијанса за европска интеграција во Македонска партија и за прв претседател на партијата го избра Едмонд Темелко, актуелен градоначалник на Пустец.
Едмонд Темелко и Сали Бериша потпишаа договор за коалицирање на претстојните парламентарни избори во Албанија. Според коалициониот договор, Македонска партија ќе понуди кандидатски листи со најмалку 72 кандидати за пратеници на целата територија на земјата. Очекувњата се од нив добитни да бидат од едно до две пратенички места.
Читај
Пред стогодишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров
Неопровержимите факти говорят за македонското национално съзнание на разстреляния от българските фашисти поет
АЗ ПАК ТЕ ОБИЧАМ, РОДИНО НА ГОЦЕ И ДАМЕ...
БИЛЯНА ВАРДАРСКА


Под “Нея” е зашифровано името на Македония. Затова тези стихове са неудобни, неприятни за великобългарските шовинистични кръгове и се изпускат. Но понеже “поезията е мислене в образи”, чрез тях Вапцаров ни казва точно това, което политическата обстановка не позволява. Нека не се забравя, че в крайна сметка Иван Михайлов бе изгонен, но михайловизмът остана. Но кога ли истинските македонци са били на почит в България?
А колко много им се е искало на определени среди Вапцаров да е декларирал друго становище, друга национална съвест, говори един превод на цитираните по-горе стихове на руски език.
Читај
РАДКО: “ВМРО ДЕЙСТВУВА БЪРЗО И ПРИБЯГВА ДО ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ”
Бойко Тихов


Официалната власт също съдействаше за извършване на арестите. Имаше лица, заловени от полицията и докарани от нея в Дъбница. Военните също взеха участие, дори дадоха жертва един войник...
Помня следното: една група лица бяха арестувани от военните в Неврокоп, те не ги предадоха направо на организацията, а направиха това по следния начин, уговорен с тях от Архангел Ливадишки. Военните изпратиха арестуваните с войнишки конвой за Разлог пеша, войнишкият конвой знаел, че към средата на пътя ще ги посрещнат войници от Разлог, които ще кажат паролата и ще приемат от тях арестуваните. А поемащите конвоя всъщност бяха четници, облечени във войнишки дрехи. Арестуваните бяха докарани в Дъбница.
Читај
ОМО “Илинден” - ПИРИН
ИЗ ДЕЙНОСТТА

От 1 до 5 май се проведе традиционната екскурзия из Егейска и Вардарска Македония, организирана от структурите на ОМО “Илинден”-ПИРИН в гр. Гоце Делчев. Посетени бяха гробът на Гоце Делчев в Скопие, след това Охрид, където бе направен банкет, градовете Струга, Лерин и Костур, манастирите Метеори и остров Тасос. След посещение и на гр. Кавала екскурзиантите се прибраха по своите домове. Екскурзията се провежда ежегодно с нарастващ успех.
***
На 4 май 15 членове на ОМО “Илинден”-ПИРИН от селата Копривлен, Ляски и Мосомище начело със съпредседателите Ангел Безев и Иван Сингартийски положиха цветя пред Паметника на Гоце Делчев в едноимения град, почитайки така паметта на великия син на Македония.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


БЛАГОДАРНОСТ!

БЪДЕТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!
Нашиите редовни читатели македонците Ангел Шапков от Благоевград и Борис Петков от Кресна, живеещи и двамата в Съединените американски щати, за абонация и помощ на вестника дадоха: първият 100 американски долара, а вторият - 160 американски долара.
Редакцията на вестника изказва своята благодарност на г-та Шапков и Петков и им пожелава здраве, щастие и дълголетие на тях и на семействата им!

Македонија пее
 
ОД КАДЕ ДОЈДОВТЕ ДА НЕ ДОЈДЕТЕ

Текст: Орце Стевковски
Пее: Орце Стевковски
Од каде дојдовте да не дојдете
што ви лошо сторивме та не јадете
во ова земја убава се ви дадовме
на наши стари огништа куЌи изградивте.

И тоа не е се што ни зедовте
наши мајки, браќа и сестри во црно завивте
ја расплакавте цела Битола
ја зацрнивте Македонија.

Душмани зверови да бог да се сотрете.
Дојде време, дојде час со вас да ја решиме.
Со години се спремате пушки зедовте
на овој мирен древен народ зло нанесовте.
Вие добро знаете што направивте.
Многу брзу наше добро заборавивте
и со пушки, клети да сте, на нас тргнавте
наши мајки браќа сестри во црно завивте.
Вие добро знаете што направивте.
Ова света родна земја ја испоганивте.
Ако треба се до еден живот даваме
Македонијо земјо мила Ќе те браниме.
А смело велам нема, не се даваме
Ова земја убава ќе ја браниме.

А господ златен гледа ќе ви врати се
што на моите другари живот зедовте.

Монолог

О тешко ми е земјо мила
Тешка тага во душа се свила
Пак ми те газат душмани клети
Пак ги палат твоите села
Пак сакаат земјо да ми те делат
О проклети да се проклети но верувај мајко
Над твоите чеда што нежалат живот
да останеш цела

Слава и почит на сите
што дадоа живот за тебе, за тебе Македонијо мила.


Нови изданияКНИГИ НА САРИСА ПАРАОС

Излязоха от печат втори и трети том на “Седем хилядолетия македонски писмена” от Сариса Параос. Те са по 270 и 240 страници и съдържат становището на автора по редица исторически въпроси. Цената им е 6 и 5 лв. Можете да ги намерите в секциите на ОМО “Илинден” - ПИРИН. Телефон за информации 0898 369 050.

Поезия
 
БАЛАДА ЗА ИМЕТО
О, майко Македонийо! Готова
по черната рецепта на смъртта,
отново свръхданайската отрова
поръси твоя път към радостта. -

В затворен кръг към нищото да тичаш
без памет, без реалност, без мечти,
от себе си сама да се отричаш,
за да забравиш, че това си Ти!

Веднъж ли инквизитори те клаха
върху дръвници с вързани ръце
и в крайна сметка колкото можаха
отхапваха от твоето сърце.

Когато хоризонтът се затвори
пред твоя дух и твоята сълза,
върху лицето на... Сатрапник Втори
съвременна усмивка изпълзя. -

Илюзия е пълната победа,
когато ослепяваш врагове,
ако скръбта с презрение те гледа
и побеждава в други боеве.

Най-истински духът се побеждава,
когато загуба не ражда срам,
ако народът сам се ослепява
и коленете си превива сам!

Когато те препънат отвисоко
пред прага на затворена врата,
това е и обидно, и жестоко,
че още е могъща подлостта.

Ала макар нелепа и могъща,
ще изпищи, когато след погром
сиракът на епохата се връща
да търси гроб или ограбен дом.

Но няма кой сирака да прегърне.
И ехото донася вълчи вой
срещу копнежа в дом да се завърне
и против правото да бъде Той.

Една огромна рана се разплака
от спомени за нож или куршум,
че трябва милосърдие да чака
от непоканен фарисейски кум.

Но трудно истина с лъжи ще спори,
когато прокурор е низостта.
И раната започва да говори
с най-искрения глас на доблестта. -

Преди да чуя укор и присъда,
аз търся отговор за моя грях,
грехът, че искам винаги да бъда
това, което и до днеска бях.

Но който не го види и не чуе,
но който го върти на празен ход,
не значи ли това - да се изплюе
в душата на един голям народ?

Аз себе си сама ако препъна,
ще триумфира вятърът: - Ехей!
Какво за Бога в бездната потъна:
голям народ или голям лакей?!?

Напразно ураганите от злоба
бушуват участта си да им дам:
отвъд червената черта е гроба
и всичко губи смисъла си там.

Аз нося вековете като жажда
и като вик за слънчева съдба,
че хлябът на епохите се ражда
от черни капки пот или борба.

Надеждата е винаги голяма,
когато се роди в безкраен ад
между сърца и съвести да няма
пространство за омраза или глад.

И даже да изглежда светотатство,
което въжделения руши,
тя води неминуемото братство
на хората с разплакани души!

АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting