Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ЗАШТИТАТА НА НАЦИОНАЛНИТЕ МАЛЦИНСТВА Е ДОЛГ НА СЕКОЈА ДЕМОКРАТСКА ЗЕМЈА
БУГАРИJА ПАК ОДБИ ДА JА РЕГИСТРИРА ОМО „ИЛИНДЕН“ - ПИРИН. ЗОШТО?!...
ЈАН ПИРИНСКИ


Рeпублика Бугарија е членка на Европската унија и треба да ги признава и почитува правата и слободите на своите граѓани со друга национална припадност. Зошто Бугарија не ги исполнува овие свои основни обврски? Со какви аргументи ќе може да го оправда и заштити нарушувањето на принципите втемелени во Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства?
И така, ОМО “Илинден” - ПИРИН не беше регистрирана и овој пат. Раководството на партијата и членовите повторно се разочарани од бугарската демократија. Тоа значи дека борбата ќе продолжи и ние никогаш нема да ја запреме оваа света борба до целосна победа, до добивањето на нашите природни права и слободи, кои Бугарија е должна да ги признае и да ги почитува. И сме уверени дека овој момент нема да задоцни, бидејќи ни поддржува Европската унија, бидејќи политичките процеси се во наш прилог и зашто правдата и справедливоста, законот и моралот се во наша заштита.
Читај
Претседателот Иванов на 16-от Самит на шефовите на државите од Централна Европа
ЕУ МОРА ДА ВОДИ СМЕТКА ЗА СВОИТЕ ИЗВОРНИ ПРИНЦИПИ
(По македонскиот печат)


Македонскиот претседател Ѓорѓе Иванов истакна дека 16-от Самит на шефовите на државите од Централна Европа, што се одржа во јуни во Нови Сад, поминува во одлична атмосфера и на него „се отворени прашањата кои се заеднички за регионот, но исто така произлегоа и различни сфаќања за едни исти прашања“.
На Самитот во Нови Сад што се одржа на тема „3 Е Предизвици - економија, енергија и членството во ЕУ“, учествуваат претседателите на Македонија, Србија, Австрија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Италија, Молдавија, Полска, Словачка, Словенија, Украина, Хрватска, Црна Гора и Чешка.
Читај
Властите, паникüосани шикалкавят
НАБЛИЖАВАТ НОВИ ПРИСЪДИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД В СТРАСБУРГ
Любомир Марков


Както читателите на в. “Народна воля” си спомнят, в края на 2005 г. ОМО “Илинден”-ПИРИН спечели дело в Страсбург срещу България за това, че бе незаконно забранена. През 2006 г. партията събра почти 6 000 членове, за да се регистрира според новите, наскоро променени, правила. Знае се какъв вой, какви клевети, какво чудо от манипулации се изля върху членовете на партията за тази им дързост. Накрая дори бяха разпитвани и плашени в полицията. Междувременно молбата им за регистрация бе отхвърлена и в началото на 2007 г. ПИРИН заведе ново дело в Страсбург.
Читај
Желüо Желев пред Балканския политически клуб
МАКЕДОНИЯ ПО ПЪТЯ КЪМ НАТО И ЕС

Твърдото ми убеждение* е, че приемането на Република Македония за пълноправен член на НАТО и ЕС е необходимо не само на самата нея, то е необходимо за целия Балкански регион. Защото става дума за сигурността и стабилността и на нейните съседи - близки и по-далечни.
Обратното - т.е., ако тя пак не получи покана - може да я тласне към вътрешна дестабилизация, и то на етническа основа. Имам предвид призивите на някои среди сред македонските граждани от албански произход за федерализация и кантонизация на страната и в по-крайния случай за отцепване от нея. Това няма начин да не разпали нов пожар на Балканите, този път от територията на Република Македония.
Читај
Любовта към отечеството трябва да бъде и любов към човечеството. В.Г.Белински
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ - Апология на македонизма
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)След битката при Черномен през 1371 г. турците стъпват здраво на Балканите. Ето с няколко думи историята до разглеждания момент на големия бъдещ народ. В 965 г. приема мюсюлманството, което го приобщава към арабската култура. Така характерните качества на тюрките: скромност, търпеливост, смелост, смесена със свирепост, дисциплинираност и консервативност, ще се обединят с една мъжка, войнствена и консервативна религия. В резултат от тази спойка турците ще завладеят половин Европа, но нито времето, нито пространството ще изтрият азиатските им белези. Те ще запазят вяра, език, нрави.
Читај
Научно изследване
МАКЕДОНСКАТА ЕМИГРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1944 Г.
д-р Константин Георгиев


Както след края на всяка война, за македонския народ настъпват дни на надежди и разочарования, Македония отново е предмет на аспирации, дележ и политическа търговия. Населението и в Пиринска, и във Вардарска Македония иска обединение, това иска и македонската емиграция - но тия, които в момента разполагат с власт да осъществят това, са на друго мнение. От българска страна всячески се отлага във времето и възпрепятства подобен акт. За преговори с югославската страна е изпратен българският висш партиен функционер Димитър Ганев - и той докладва пред Политбюро, че положението временно е овладяно - бил е в Скопие и твърди, че “по въпроса за присъединяването на Петричкия край, благодарение интервенцията на Тито, почти са убедени, че сега не бива да става присъединението”.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

ГИНОВА МИРКА. Патриотка и активен борец. Родена в село Росилово, Воденско, Егейска Македония, през 1916 година. Учителка. След фашистката окупация на Гърция работила активно за включване на македонското население във въоръжената борба. През лятото на 1945 година, като учителка в с. Кронцелево, се включила в НОВ за Егейска Македония. Преминала в нелегалност и действала по селата в Мегленско, Воденско, Островско. Член на Окръжното ръководство на НОВ, първа секретарка на АФЖ на Воденски окръг. На 6 юли 1946 година, заедно с още шестима борци, заловена, осъдена на смърт от Военния съд в Енидже Вардар и разстреляна от монархофашисткия режим в Гърция в края на юли 1946 година.
Читај
Грција во 77 г. го прифатила нашиот јазик
ПОТПИСОТ НА КАРАМАНЛИС
(Преземено од МИМ)


Дедото на Караманлис уште во 1977 го прифатил македонскиот јазик и писмо, кое денеска грчките власти на чело со неговиот внук, тврдокорно го доведуваат во прашање. Пред 32 години во Атина, ООН, чија членка во тоа време е Грција, усвојува резолуција за меѓународно стандардизирање на географските имиња.
За да се стандардизираат топонимите било потребно да се изврши единствена латинска транскрипција на постојните писма. Во делот од резолуцијата кој се однесува на Југославија во чиј состав тогаш беше Македонија, ОН јасно наведуваат дека на југословенска територија се користат 2 кирилски писма, едното е српско-хрватското, а второто македонското. Во колоната е наведена македонската кирилска азбука, а до неа нејзината латинска транскрипција.
Читај
Европа за едни мајка, за други маќеа
БРИСЕЛ СО ДВОЈНИ СТАНДАРДИ
(Преземено од МИМ)


Европската унија ги притиска земјите што се кандидати да ги почитуваат највисоките стандарди за човекови права и правата на малцинствата, а во исто време од самите земји што се членки не го бара тоа. ЕУ се повеќе станува клуб на привилегирани и токму затоа ни се случува критериумите за заштита на малцинствата, кои важат за Македонија, Албанија или, пак, за Турција, да не важат за Грција или за Бугарија, велат експертите и припадниците на македонското малцинство во соседните земји. Со оваа двојна политика, велат политиколозите, Брисел ги обесхрабрува групите што се борат за малцински и за човекови права во овие земји, зашто тие се надеваат дека европското законодавство ќе ги заштити и иднината ја гледаат во обединета Европа, во која ќе можат културно да се поврзат со своите матични земји.
Читај
Темелко на албанската државна телевизија
НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Eдмонд Темелко, лидерот на Македонска алијанса за европска интеграција, во петминутното обраќање на албанската државна телевизија, зборувајќи на македонски јазик, ги повика Македонците да гласаат за кандидатите на нивната партија. Неговото обраќање беше во рамки на бесплатното политичко рекламирање за претстојните парламентарни избори кои се одржаа на 28 јуни.
Ова беше и прво учество на партијата на Македонците на парламентарни избори во Албанија.
Читај
Инциденти на промоцијата на грчко – македонскиот речник во Атина
ЕЛИНОФАШИЗАМ
(Преземено од МИМ)


Првиот грчко-македонски речник отпечатен во Грција успешно беше промовиран, и покрај обидот на поголема група ултранационалисти да го спречат настанот.
Ова на 3 јуни за Макфакс го изјави претседателот на „Виножито“ Павле Васкопулос, изнесувајќи детали за промоцијата одржана синоќа во строгиот центар на Атина.
„Грчки ултранационалисти, неонацисти и хулигани се обидоа да влезат во салата и да ја спречат промоцијата на речникот. Иако задоцнето, полицијата интервенираше и спречи поголем инцидент “, изјави Васкопулос.
Читај
Генетиката го враќа заборавеното минато
НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ГИ СМЕНИТЕ ГЕНИТЕ
Стефан Влахов-Мицов


Добиените резултати од швајцарскиот институт за генетика „Игенеа“ за потеклото на сегашните европски народи се толку револуционерни, па прашање е дали мнозина ќе успеат да ја сфатат нивната суштина. А, повеќемина од тие што разбираат што се крие зад цитираните проценти ќе се обидат да ги омаловажат. Затоа што тие и претходно ја знаеле вистината. Дури и повеќе од тоа. Заедно со многубројните следбеници, во текот на повеќе столетија, манипулираат со минатото и го престоруваат во слуга на политиката и на идеологијата. Генетиката е дел од природните науки, кои се точни затоа што ги проучуваат појавите на природните закони.
Читај
„Македонска нација“
НОВ САЈТ

„Македонска нација“ не е орган на политичка партија, друштво, или организација, туку е широка национална трибуна, во која може да соработува секој оној Македонец и Македонка, која сака да работи за доброто и среќата на својата нација. На македонската национална кауза може да и служи секој чесен Македонец без разлика на неговите филозофски погледи, идеолошки убедувања или партиска припадност“, ќе напише во својот уводник уредникот на “Македонска нација“ во далечната 1971 година. Годината кога за прв пат светлото на денот го виде весникот “Македонска нација“.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)Македониiа iа признаваат за бугарцка во етнографцки однос, но мисл’ат, да iет излишно да си арчат силите за да научат нешчо за таiа страна, за тоа, нишчо не знаiат за неiа, ни од историiата, ни од географиiата и етнографиiата неiна, осим да имат тамо чети и востааiн’е, на коiе требит да се помогнит само со лотариiи, и не со сами себе. Тоа платоническо и само платоническо и евтино сочувство кон македонците, тоа неразбираiн’е на националните интереси, тоа отсутство на национал’ни идеали и таiа жажда од попул’арност со приврзаност кон социализмот, iет отражеiн’е на дуовното состоiаiн’е на бугарцкиiот народ и негоото обшчество. Оттука многу iасно се видит, до колку бугарите не сет во стаiн’е да бранат не само нашите, но и собствените интереси.
Читај
Нов холивудски филм за Македонија
„ТРЕТО ПОЛУВРЕМЕ“
(Преземено од МИМ)


Холивудска екипа наскоро треба да снима филм во Македонија. Станува збор за „Трето полувреме“, филм кој ќе го режира Дарко Митревски по негово сценарио, а продуцент од американска страна е оскаровецот Бранко Лустиг.
Режисерот Митревски го најави филмот уште минатата година, а сега не открива детали бидејќи таков му бил договорот со продуцентот. Се знае дека ќе биде на англиски јазик, главните улоги ќе ги толкуваат американски актери, но ќе има и голем дел македонска екипа. Беше најавено дека нашиот композитор Кирил Џајковски ќе ја работи музиката.
Читај
Жива историја
СВЕДОШТВА НА ПРОТЕРАНИТЕ МАКЕДОНЦИ ОД ЕГЕЈОТ
(Преземено од МИМ)


Некогашниот учесник во Граѓанската војна, дедо Ристо Менчев, е роден на 18 август 1928 година, во гратчето Гуменџе, Кукуш. До 1896 година, ова гратче било чисто македонско, односно сите 3.500 жители биле Македонци. Во текот на наредните години во него се доселиле Маџири од Мала Азија, Кавказ, така што се изменил етничкиот состав, па Македонците сочинувале две третини, Маџирите, или новодојдените, една третина од вкупното население. Тамошниот македонски народ бил угнетуван, а Македонците не можеле да го користат македонскиот јазик. Немале цркви, училишта, односно немале никакви права. Биле носени во заточение, во концентрациони логори. Менчев објаснува дека луѓето не можеле слободно да одат ниту на нива. Кога оделе на земјиштето за да го обработуваат, пред нив марширала војската, а потоа се движеле селаните. Подоцна ним им бил конфискуван и имотот.
Читај
Во организација на канадскиот партнер на ОМО “Илинден” - ПИРИН
НЕДЕЛА НА МАКЕДОНСКИТЕ ЧОВЕКОВИ ПРАВА
Лилјана Ристова


Македонското интернационално движенје за човекови права во Торонто, од 15 до 21 јуни оваа година организира Недела на македонските човекови права. Целта на оваа манифестација беше јавноста и политичките кругови на Канада да бидат запознати со проблемите со кои се соочуваат Македонците кои живеат во Пиринскиот и Егејскиот дел на Македонија, односно во Бугарија и Грција. Беше поставена уште една цел - да се обезбеди финасиска помош за македонските културни и правозаштитни активности во овие две земји.
Претставникот на ОМО “Илинден” - ПИРИН, Стојан Георгиев, еден од ветераните на македонскиот национален препород во Пиринскиот дел и Насе Парисис, член на раководството на „Виножито“, после посетата на Вашингтон каде што присуствуваа на конференција на Обединетата македонска дијаспора, на 15 јуни допатуваа во Торонто. Веке утредента, со уште двајца цленови на движењето за човекови права, Стојан Георгиев и Насе Парисис заминаа за главниот град на Канада, Отава, каде што се сретнаа со претставници на канадското Министерство за надворешни работи.
Читај
Генетиката потврди дека сме потомци на Александар Македонски
ИЗВЕШТАЈ НА ШВАЈЦАРСКИОТ ИНСТИТУТ ПО ГЕНЕТИКА
(Преземено од МИМ)


Во вените на Македонците тече 30 отсто крв од Античките Македонци, што покажува дека се потомци на славниот освојувач Александар Македонски. Грците само пет отсто од генетскиот профил го должат на потомците на славниот освојувач, објави белградски НИН во крајот на мај, повикувајќи се на резултатите на операцијата Вадење корени.
Во вените на жителите на Македонија тече 30 отсто крв од Античките Македонци, по кои следат Тевтонците со 20, Хелените и Словените со по 15, па Хуните и Феникијците со по пет отсто придонес.
Читај
Пред стогодишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров
Неопровержимите факти говорят за македонското национално съзнание на разстреляния от българските фашисти поет
АЗ ПАК ТЕ ОБИЧАМ, РОДИНО НА ГОЦЕ И ДАМЕ...
Биляна Вардарска


Нашата задача значи е сложна, защото трябва да хванем живота не клекнали, ами движейки се със скоростта на самолет. И още по-сложно, защото наистина се пише искрено, когато пред теб имаш едно врящо движение, което ти дава криле. А от друга страна, рекохме, че трябва изкуството да стигне до низините и да разпали националната жажда. Какво се получава всъщност? Един кръг, в който изходната точка не се знае. И трябва да се мине по тангентата, която допира в една точка, която се нарича хармония между политическата концепция и изкуствато. Политическата концепция често изпраща изкуството да трасира пътя към обратно, но неизменната цел на двата фактора ще бъде народното съзнание. Пред нас се открива широко поле за работа. Македонският фолклор е толкова богат, ние трябва да го изучаваме в неговите най-дребни подробности. Трябва да влизаме под кожата на ония, които го носят още жив в себе си.
Читај
ПОСЛЕДНАТА НОЩ НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ
БУРЕВЕСТНИКЪТ*
Гоце Серафимов


Светлината, колкото разтворена книга, нарязана на квадрати от решетката, се открои на ръба на масата, потрепна за миг, плъзна се встрани и отново увисна на стената. Свит на грубия стол пред масата, мъжът я проследи с поглед, потръпна и пак се вторачи в листовете пред себе си.
Постоянното й място беше в ъгъла, над масата, но когато вратата на другата килия, в дъното на коридора, се отваряше, светлината падаше надолу и после пак се вдигаше на мястото си – все така студена и мъртва, раздробена от квадратната рамка на решетката.
Така и не можа да привикне. Толкова нощи, а движението й все още го сепваше. На стената тя не му правеше впечатление; беше нещо по-мъртво дори от надписите по стените, нещо като неизброимите петна от размазани дървеници и хлебарки по масата пред него.
Читај
“Там си седете, там е вашето място...”
“ЩЕ СЕ РАДВАТ НА ТРУДА СИ ХОРАТА И ЩЕ СЕ ОБИЧАТ КАТО БРАТЯ”
Бойко Тихов


Когато в началото споменах за гаф, това не бе случайно. Защото, чете ли внимателно “Единни в многообразието”, човек неволно прави сравнение с действителността, която го заобикаля. А каква е тя?
В България на практика официално са признати само турското и ромското малцинство. И това е направено с цел да мие лицето на държавата пред Европа и останалия свят: ето, виждате ли, ние сме правова държава, признаваме малцинствата, даваме им права. И действително, на турците великодушно им се отпускат цели пет (5) минути телевизионно време, разрешава им се да си имат партия, депутати, министри. Възможно е да имат и други права - не зная. И няколко десетки турци са задоволени и слушат.
Някои български политици роптаят и почти въстават срещу турската партия, обосновават своето недоволство и яростно надигат глас против “турцизацията” на България, против строежа на джамии и т. н. Обясняват, че те не са против турците, а само против вредната според тях турска партия и политиците й. Къде е разликата - не ми е ясно.
Читај
Нашите сънародници по света
МАКЕДОНСКИ ТЪРЖЕСТВА В ХЪРВАТИЯ
Г. Радулов


На 15 и 16 юни тази година в градовете Ровин и Пула на полуостров Истрия в Хърватия бяха организирани редица тържества. Основен организатор на тържествата беше организацията “Македонски културен форум” на македонската общност в Хърватия. Тази организация се ръководи от Алдо Климан - писател и известен издател в Хърватия.
Тези два дни имаше истинско македонско нашествие в двата града. Тук беше Негово превъзходителство г-н Данчо Марковски - посланикът на Република Македония в Хърватия. Присъства също кметът на един от регионите на гр. Скопие - г-н Тодорович, със симпатичната си съпруга. Тук беше градоначалникът на гр. Охрид Александар Петрески с делегация от ръководството на града. Двата града - Охрид от Македония и Ровин от Хърватия, са побратимени.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Македонија пее
 
ДРУГА ЗЕМЈА НИЕ НЕМАМЕ

Текст: Радмила Митровиќ
Пее: Трио Гавровски
Тешко време јадовно
Земјо ми те надвило
Луѓе ти раселени
Древни куЌи ти разурнати
Цркви и манастири
Ечат под нив уште камбани.

Лета сокол надлета
жална Македонија
дробни солзи пророси
кога виде луѓе скорнати
еј од својте прагови
сега пусти и разурнати.

Рефрен:
Друга земја не, ние немаме
Ниту други камбани
Пак Ќе дојде ден Ќе се издигне
Лешочкиот славен манастир
Стегни срце ти Македонијо
Сонце пак Ќе огрее
И Ќе завијат силно камбани
и на Шара и на секаде

Соколе мој соколе
Можат да ни земат сe
Само не од душава
Песна, љубов да ни откорнат
Љубов еј за нашата
Мила моја Македонија

Рефрен:
Друга земја не, ние немаме
Ниту други камбани
Пак Ќе дојде ден Ќе се издигне
Лешочкиот славен манастир
Стегни срце ти Македонијо
Сонце пак Ќе огрее
И Ќе завијат силно камбани
и на Шара и на секадеOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting