Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ОЧЕКУВАЊА ЗА ПОЛИТИКА ВО ИНТЕРЕС НА МИРОТ И СТАБИЛНОСТА
СВЕТОТ ПОЛАГА ГОЛЕМИ НАДЕЖИ НА НОВИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА САД
ЈАН ПИРИНСКИ


За прв пат во историјата на САД должноста претседател на земјата ја зазема црнец. Овој факт, како за Американците така и за целиот свет, претставува исклучителен настан. Од политиката што ќе ја води Барак Обама зависат важни светски процеси. Америка е моќна држава. Поради таа нејзина позиција, како во политиката така и во економијата, од новиот претседател се очекуваат добри дела и му се доверуваат големи надежи.
Новиот претседател на САД според своите досегашни изјави вдахнува многу надежи. Политиката што ветува да ја води ќе биде како во интерес на американскиот народ така и во интерес на стабилноста и мирот во целиот свет. Да се надеваме дека овие ветувања ќе го најдат своето достојно место и ќе бидат преточени во дела.
Читај
Со значителна умереност од двете страни да се најде решение за името, порача Наполитано
ИТАЛИJА ОСТАНУВА ПРИJАТЕЛ НА МАКЕДОНИJА
(По МИМ)


Италија останува пријател и поддржувач на Македонија во нејзините евроатлантски интеграции, се надева на скоро либерализирање на визниот режим со ЕУ, почнување на преговорите за членство и заокружување на процесот на вклучувањето во НАТО. Македонија ја почитува поддршката на една влијателна земја како Италија, очекува продолжување на пријателските односи и особено развој на економските.
Претседателот Црвенковски, во рамките на тридневната работна посета на Италија, имаше аудиенција кај папата Бенедикт Шеснаесетти, како и средба со државниот секретар на Ватикан, Тарцисио Бертоне.
Читај
По повод на публикации във в. “Струма”
ЗАГРИЖЕНОСТ ИЛИ МРЪСОТИЯ?
ГЕОРГИ ХРИСТОВ


Както е известно, националшовинистите в България не спират да ширят и насаждат на българската и световната общественост внушението, че Македония и нейното население винаги са били български. Мегаломански унеси, наситени с илюзии и халюцинации за велика санстефанска България. Тези великобългарски изблици са ежедневна практика в българските медии.
Напоследък стана модерно сред антимакедонците да се говори за “говор на омразата”. И да се обвинява в този грях Р Македония, а от време на време под върховисткия и националшовинистически унищожителен и безогледен огън попадаме и ние, македонците, живеещи в България. И когато във в. “Струма” пишат “Грубо нарушение на правата на човека в западната ни съседка”, нека се огледат трезво и да видят,, че нашите права тук и сега не само са грубо нарушени, но и са жестоко потъпкани и никакви ги няма. (При това - не само на разведените!) И питам: двете писания какво са - “говор” на любовта ли!?
Читај
Вестник “Струма”, брой 13, 19 януари 2009 г. - Страна, кандидат за член на Европейския съюз, грубо погазва правата...
Със знанието на премиера на Македония Н. Груевски студентка в Благоевград 2-ра година не успява да се дипломира заради тормоз, че се пише българка

25-годишната студентка в ЮЗУ “Н. Рилски” Спаска Митрова от гр. Гевгелия, РМакедония, втора година пропуска датите за държавни изпити и не успява да се дипломира, след като през 2007 г. завърши семестриално “Английска филология” във Филологическия факултет на ЮЗУ, не поради липса на ангажираност, мързел или нежелание, а защото е българка, шокиращия факт разкри репортер на “Струма”.
Големият ми проблем е, че съм българка и заявявам това във всички документи, въпреки че още нямам български паспорт, разказа драмата си младата жена. Баба ми и дядо ми са българи, половината ни роднини са в България и като дете много често се ме водили в Благоевград, както и нашите близки са ни идвали на гости,
Читај
Любовта към отечеството трябва да бъде и любов към човечеството. В.Г.Белински
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ - Апология на македонизма
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)С падането на България под турско (1393 г.) българската църква се обръща към константинополския патриарх Антоний V и император Мануил Палеолог да я вземат под свое покровителство. Търновският архиепископски престол е понижен до митрополитски и е зает от молдовлашкия митрополит Йеремия – грък. Още по-рано владетелят на Добруджа, Добротица (Добротич), е подчинил църквата си на Константинополския патриарх, а видинският цар, Иван Страцимир, отделил Видинската епархия и я подчинил на Охридската архиепископия, която териториално е извън неговите владения. Твърдението на българи, че диоцезът на Търновската патриаршия насилствено, без волята на българския народ е подчинен на Константинопол, се опровергава от факта, че България се владее от турците, а Константинопол е все още Византия. Лишено от логика е твърдението “българската църква запази българския народ”. Когато българският народ трябва да се запазва, българска църква няма.
Читај
Стенограма, 19 април 1932 г.
“ЗА НАС, МАКЕДОНЦИТЕ, МАКЕДОНИЯ Е ПОРОБЕНА В ТРИТЕ Й ЧАСТИ”

Знае се как минаха общинските избори в Неврокоп, знае се, че втората гражданска листа там получи огромното болшинство от гласовете и че тези, които при всички случаи налагаха на населението да излиза с една листа, получиха някакви си 200-300 гласа и по такъв начин бяха изгонени от общината, в резултат на което дойде отвличането на тримата съветници. Аз не зная дали Министерският съвет, дали министърът на вътрешните работи, дали и целият Парламент ще е съгласен с разбирането, че гражданите, населяващи тоя край, не бива да се ползуват от политическите си права така, както се ползуват от тях останалите граждани, населяващи нашата страна, но факт е, че гражданите там не се ползуват абсолютно с никакви политически права. Там, все в името на освобождението и независимостта на Македония, се запушват устата на македонците от този край по начин, по който само тези, които запушват устата на този народ там, могат да ги запушват - да мълчат и да не разсъждават, защото всичко, каквото се върши в този край, се върши с оглед на бъдещата независима и свободна Македония.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

СТЕФАНОВ КУЗО - Костурски войвода. Роден през 1875 година в село Загоричани, Костурско. След завършването на мъжката екзархийска гимназия в Солун, в 1898 година се включил в редовете на ВМРО. С костурската чета дал значителен принос за разширяването на Организацията в Костурско и в Рупища и Нестранско. През 1901 година избран за четнически войвода в Костурско. Арестуван, успял да избяга от затвора, но в сражение с турския аскер през февруари 1902 година бил тежко ранен. Не искайки да се предаде, сам сложил край на живота си.
Читај
130 години од Македонското (Кресненско) востание
ВОЕНИОТ АСПЕКТ НА МАКЕДОНСКОТО ВОСТАНИЕ
(Преземено од ”Нова Македонија”)
(Продолжува од минатиот број)Некои внатрешни војводи ги повлекле своите чети. При таквата состојба, бугарските комитети го загубиле влијанието, а постоела можност и да се распаднат. Сите овие на кој и да било начин биле поврзани со убиството на војводата С. Карастоилов, односно А. Калмиков, Сретковиќ, Шулц и други, избегале од востаничкиот реон. Натанаил се зафатил да ја среди состојбата и повторно да го организира востанието. Под негово влијание, Димитар Поп Георгиев Беровски бил ослободен од затвор. На 1 декември 1878 година, Беровски пристигнал во с. Сушица во областа Каршијак. Во таа област, Атанас војводата се уште ја држел востаничката власт.
Читај
Говор на омразата во Бугарија
КРВАВОТО „КОЛЕДЕ“ РАСПАЛИ АНТИМАКЕДОНСКИ ОГАН ВО БУГАРИЈА
Христо Јовановски


Во првите месеци по победата на комунизмот во сите комунистички земји се извршени единични и масовни убијства. Комуниститие ги стрелаат своите вистински и имагинерни нерпијатели без суд и пресуда. Овој настан во Македонија е познат како „Крвавото коледе“, кога во цела Вардарска Македонија се убиени 200 души од различно потекло. „Вината“ на едни била што се спротивставувале на комунизмот, на други - дека биле соработници на различни окупатори, трети - лична одмазда. Денес во Бугарија од желба да објаснат отсуството на масовна бугарска самосвест во Република Македонија, и немањето на бугарско движење низ годините, манипулираат дека овие луѓе наводно биле убиени бидејќи се чувствувале Бугари, а нивниот број од 200 се умножува до 2 000 па дури и до 20 000.
Читај
Срам!
БУГАРИЈА СО ГРЧКА ПОЛИТИКА
Слободанка Јовановска


Словенечкиот европарламентарец Јелко Кацин побара од лидерите на Европската унија да го разгледаат признавањето на Македонија под уставното име, ако и во текот на оваа година не се најде компромисно решение за спорот меѓу нашата земја и Грција. Ваквото барање Кацин го внесе во амандманот на извештајот на Ерик Мејер, кој од декември е во процедура во Европскиот парламент, и во кој известувачот веќе побара да се реши спорот според октомврискиот предлог на Метју Нимиц - Северна Македонија. Иако шансите да помине ваквото барање на Кацин (па и на Мејер) се мали, ова е првпат по едногласниот притисок врз Македонија да преговара, да се оди натаму и да се бара излез од ситуацијата со отфрлање на грчката блокада.
Читај
Интервју
МАРКО ЧАЛАСАН ОСУМГОДИШЕН ГЕНИАЛЕЦ ОД РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИМ)


Марко Чаласан од Скопје има осум години и е најмладиот систем-администратор во светот. Во 2008 г. Марко стана најпопуларното дете во Македонија. Во декември го полагаше стручниот испит на Мајкрософт во Словенија што вообичаено го полагаат ИТ-инженери на 30-годишна возраст и со многу работно искуство. Марко не знае што е чатал, но затоа за еден ден ќе ви направи цеде кое само ви ги инсталира програмите кои сакате да ги имате на својот личен компјутер. Освен за виртуелниот свет, Чаласан има свое мислење и за македонската Влада, за спорот со името, за економската криза.
Читај
Дали претстојат преговори за регистрацијата на ОМО “Илинден” - ПИРИН?
ПИРИН ЗА “РАДКО”?!
(Преземено од МИМ)


Македонија и Бугарија во почетокот на идниот месец во Стразбур ќе почнат преговори за надминување на долгогодишните спорови со малцинствата и регистрирање на спорните здруженија во двете земји - ОМО Илинден-ПИРИН и “Радко”, дознава „Време“ од владини извори.
Дознаваме дека ваква средба, на пониско дипломатско ниво, се договара веќе подолго време, и тоа на инсистирање на Комитетот на министри на Европската унија кој смета дека крајно време е двете земји да седнат на заедничка маса и да го решат овој проблем. Доколку се постигне првичен договор, преговорите во иднина ќе продолжат на повисоко ниво во кои би биле вклучени и претставници од македонската и од бугарската влада.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)Пред вид на таiа критика за нуждата и целесообразноста на нашето овдешно другарство, ниiе сме должни да си дадиме точен отчет за причините шчо предизвикаа образуаiн’ето негоо. Тоа можит да се напраит, пошчо се одгоорит на главните возразуаiн’а на нашите противници, со коiи они се мачат да покажат да немат нужда од оддел’но македонцко другарство, и да iет негоото оформируаiн’е не своiевремено.
Нашите противници вел’ат, оти сега не му било времето да се подигаат национални прашаiн’а во Македониiа, кога iет зборот за iедно сносно сашчествуаiа’е на сите народности. Сега не iет времето да се оддел’уаме од Бугариiа, кога она напраила толку жртви за нашето ослободуаiн’е и ке напраит ушче за однапред.
Читај
Историјата разобличува
ТАЕН ГРЧКИ ДОКУМЕНТ ЗА ПРЕИМЕНУВАЊЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ
(Преземено од МИМ)
(Продолжува од минатиот број)А резултатот беше, по неколку дена, тие да се вратат, речиси сите, а и по новото протерување повторно се вратија во своите села или во други соседни села. За среќа, ставен е крај на оваа произволна и извонредно опасна игра од страна на Генералштабот на владата. Потребно е да сфатиме дека никаква изолирана мерка не може да се примени без одговорна владина иницијатива, комплетна соработка и совршена координација на постапките на сите надлежни категории на администрацијата. А за каква било политика врз национални прашања, потребна е согласност од сите лојални големи политички партии. Конкретно за комплетна соработка на воените, на судските и на чисто административните власти и на жандармеријата со генералната линија што ќе ја дава Министерството за надворешни работи во согласност, се разбира, со Генералштабот на војската.
Читај
Успех за Р Македонија
МАКЕДОНСКА ИНТЕРНЕТ-ПЛАТФОРМА СО НАГРАДА НА СВЕТСКИ САМИТ
(Преземено од МИМ)


Интернет-платформата www.epolicy.mk, која Министерството за транспорт и врски ја користи за вклучување на сите заинтересирани граѓани, компании и институции во процесот на креирање стратешки документи е победник на националниот избор за Наградата на светскиот самит за информатичко општество во областа е-владеење и институции, со што оваа интернет-платформа е македонски кандидат за добивање Наградата на светскиот самит за информатичко општество во областа е-владеење и институции на светско ниво.
Стратегијата за развој на следна генерација широкопојасен интернет, како што соопштуваат од Mинистерството за транспорт и врски е во завршна фаза на изработка и во неа се имплементирани голем дел од идеите кои беа добиени при непосредната консултација со заинтересираните лица и преку интернет страницата www.epolicy.mk.
Читај
Размисли след прочетеното
КАКВО ПИШЕ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ
Станимир Ковачев


Умишлено не съм чел книгата на Свобода Бъчварова “Литургия за Илинден”. Тъй като зная как и какво пишат българските автори за събития от македонската история, не исках да си губя нервите, евентуално срещайки се за пореден път с лъжи, инсинуации и фалшификации. А от филма “Мера според мера” си спомням смътно за рекламата му: имаше някакъв образ, който, горкия, не беше наред с главата, бяха му мръднали нещо чивиите, та реших и филма да не гледам. Съображенията си казах по-горе.
Не зная дали бях прав, или не. Ако съм жив и здрав, може и да се прежаля и да се запозная поне с книгата ... някой ден. Но тук става въпрос за нещо друго.
И ДНЕС малко хора имат достъп до старите автентични документи - само тези, които ги четат така, както им се нарежда. И днес нагло се фалшифицира историята - да прочетем само “История на България”, в която пише за окупацията на Македония, която окупация днешните върховисти и националисти окачествяват като освобождение... Бог да им е на помощ!
А едно от най-жалките неща е, че България стана съюзник на Гърция в борбата й срещу Македония! И то какъв съюзник!
Читај
Българският съд продължава да се бори срещу македонците в България
ДИСКРИМИНАЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА
ЛЮБОМИР МАРКОВ


На 30 декември 2008 г. - седем дни след крайния законов срок - Софийският градски съд (СГС) е взел решение относно молбата за пререгистрация на ОМО “Илинден” - ПИРИН. На 5 януари 2009 г. в духа на вече традиционната българска практика да се комуникира с партията не чрез институциите, а чрез медиите, пресаташето на съда съобщи с две думи за взетото решение на медиите. Коварен ход, тъй като, не знаейки мотивите на присъдата, пиринци няма как да реагират на публикуваното в медиите. Бяха принудени да чакат още една седмица, докато присъдата някак си дойде до Благоевград, за да могат потърпевшите да се запознаят с нея.
И какво се оказа?
Читај
Пред стогодишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров
Неопровержимите факти говорят за македонското национално съзнание на разстреляния от българските фашисти поет
АЗ ПАК ТЕ ОБИЧАМ, РОДИНО НА ГОЦЕ И ДАМЕ...
БИЛЯНА ВАРДАРСКА


Подобни твърдения са кощунство с паметта на македонските великани, защото ги принизяват до онези “синове-изроди”, за които говори Гоце Делчев и от които македонският народ е страдал прекалено много.
Да се разглеждат македонските патриоти като потенциални бъдещи предатели на свободата на Македония - това е един от най-безогледните цинизми в човешката история. Ако някой може - нека му измери мащаба!
Аз - не мога!!!
Но мога да направя друго - като цитирам становищата и на други видни македонски дейци.
Един от тях е Иван Хаджиниколов - учител, книжар и печатар. По негова инициатива на 23 октомври (стар стил) 1893 година в Солун е основана Тайната македоно-одринска революционна организация (ТМОРО), член на нейния пръв Централен комитет; роден в Кукуш през 1861 година.
Читај
Преживелите терора членове на кръжока продължават борбата
ПРОИЗХОДЪТ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ
МАКЕДОНСКИ НАУЧЕН ИНСТИТУТ
(Продолжува од минатиот број)Още тогава ясно и твърдо стояхме на тези позиции за македонската нация.
През този период беше се разраснало едно широко македонско национално движение във Вардарска Македония, което беше завладяло всички хора. Тези хора идваха в България. През 1939 г. идваха студентите, водени от Кузман Йосифовски - Пито, който загина през 1941-1942 г. Тези хора донесоха в София между нас, македонците, лъха на македонското национално чувство, на македонския патриотизъм. По-късно дойдоха соколите. Между тях имаше много македонци, които също донесоха този силен македонски патриотизъм. Ясно е, че такова патриотично чувство, създаващата се вече македонска литература и македонски литературен език от поетите Венко Марковски, Коле Неделевски и Коста Рацин, повдигнаха духа не само на всички македонци в родината ни, но и на всички емигранти.
Читај
Отново посягат на клуба
ВАНДАЛИ

На връх Нова година неизвестни лица оскверняват клуба на ОМО „Илинден” - ПИРИН в гр. Гоце Делчев. Направени са опити да се изтръгне табелата, надраскани са фашистки кръстове, надписи „хомо” и др. Взети са мерки да се обърне вниманието на полицията. Още няма резултати. Членовете на партията са пребоядисали осквернената от лумпените фасада. Това е трета атака срещу клуба на пиринци в този град през последните няколко години. Досега полицията не е взела никакви мерки.
 
Българските затвори бяха неговият университет
КРУМ СОЛУНОВ МОНЕВ - БОРЕЦ ЗА НЕЗАВИСИМА МАКЕДОНИЯ, ПИСАТЕЛ И ПАТРИОТ

През януари-февруари тази година се навършват 61 години от разгрома на отряда на Герасим Тодоров и 8 години (18.02.2001 г.) от смъртта на един от най-големите македонски писатели и патриоти – Крум Солунов Монев. Поради голямата си скромност приживе той не беше оценен по достойнство. Да сведем глави пред паметта на тези достойни мъже!
Ще допълня само това: Жалко, много жалко, че сравнително рано си отиде от тоя свят големият македонски патриот и талантлив писател Крум Солунов Монев. Жалко за нас, жалко за Македония. Той не можа да бъде оценен приживе. Дано намери оценка от своите съотечественици след смъртта си. Дано!
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


НИКОЛА ВАПЦАРОВ: “НИЕ СМЕ МАКЕДОНЦИ! И НАШЕТО ТВОРЧЕСТВО ТРЯБВА ДА БЪДЕ В СЛУЖБА НА МАКЕДОНСКАТА КАУЗА.”

Патриотска помош!

БЛАГОДАРНОСТ!

Во последните три години Македонска православна општина од Сиднеј, Австралија има помогнато на весник „Народна волја“ со вкупна сума од 16 500 австралиски долари. Без оваа помош единствениот македонски весник во Бугарија немаше да може да опстане и ќе требаше да прекине да излегува. За ова искажуваме најдлабока благодарност на патриотите од спомнатата црковна општина и им посакуваме многу здравје и среќа во животот и се најдобро!

Редакциски колегиум
на „Народна волја“

Глас од времето на окупацијата
 
МАКЕДОНСКА ПЕСНА
I.
Горо ле, горо жалосна,
Горо ле Пирин планино,
Имаш ли вода студена,
Водица да се напијам,
Ропска ми душа да оладиш,
Тагата да ми олесни!

II.
Горо ле, горо зелена,
Горо ле Пирин планино,
Имаш ли сенка ладовна,
Да седнам да се одморам,
Маките да ти прикажам,
Мои ропски маки-твои маки!

III.
Мома сум горо робинка,
Робинка мома Македонка,
Пиринска мома-егејска,
Како ме мајка родила,
Сонце не сум видела,
Ни бело, горо видело.
Ропство ми младост поцрни,
Тага ми душа помрачи,
Солза ми очи ослепи!
Туѓо ми име натуре,
Бугарско име татарско.

IV.
Горо ле пирин планино,
Горо ле мајко жалосна,
Учи ме горо разумно,
Од дома душман да истерам,
Така слобода да остварам
За мојот народ поробен.

V.
Пиринка гора зелена,
Жалосни солзи пророна,
И гласно на мома прозбори:
“девојка моја , Македонко
Девојка калеш-убава
Земи си пушка на рамо
На рамо пушка шмајзерка,
Опаши нагант револвер,
Развиј си знаме црвено,
Селанско знаме работничко
Црвено знаме вардарско,
Дојди си моме при мене,
Затруби туба борбена,
Борбена труба партизанска,
Нека се народ разбуди
Во цела земја македонска,
Борба на душман да отвори
Јуначка борба да оствари
За македонска слобода“.

РИСТЕ СПАСЕСКИ - Даскалот - Македонски
С. Тополчани 1943г.


Важно!

СООПШТЕНИЕ

На интернет можете веќе да најдете и бесплатно да користите Македонскиот толковен речник, како и Германо-македонскиот речник. Нивното објавување ги прави достапни за заинтересирани луѓе од целиот свет. Особено значаен е Толковниот речник кој во себе содржи повеќедецениски труд на македонските филолози. Можете да ги најдете и користите на следните интернет адреси.
http://www.germanski.com.mk/
http://www.makedonski.info/

Македонија пее
 
ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ
Јас сум Македонец, чука срце македонско
животот ме понесе, во туѓина да живеам
и ти си сине Македонче во тебе тече
крв Македонска
Живеам за тебе гинам за неа за нашата Македонија. 2
Јас сум Македонец
пеам песна Македонска
од Вардаре Македонски
ти ја красиш Македонија.
Рефрен:
И ти си сине Македонче
во тебе тече крв македонска
живеам за тебе гинам за неа за нашата Македонија. 2
Јас сум Македонец
играм оро Македонско
дење ноЌе сине јас мислам
да се вратам во роден крај.

ИСПРАТИ МЕ МАЈКО НА СТАНИЦА
Далеку ќе одам јас
разделен од роден крај
како ќе ме испратиш
само твојто срце мајко знае.
Рефрен:
Не плачи, не плачи
стисни срце мајко затрај се
солзи течат нема граница
испрати ме мајко до станица.
Слушај сине мајка си
далеку да не одиш
кажи сине прозбори
кому ќе си мајка оставиш.
Две години ќе седам
назад пак ќе се вратам
ти ме роди порасна
долговите да ти исплатам.


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting