Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
СЛОБОДНА И ОБЕДИНЕТА ЕВРОПА Е МОЖНА САМО ПРИ СТРИКТНО ПОЧИТУВАЊЕ НА ОСНОВНИТЕ Й ПРИНЦИПИ
НЕОПХОДНА Е ОПШТА ВОЛJА ЗА ДА СЕ РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ
ЈАН ПИРИНСКИ


Денес, кога европските држави вложуваат напори за остварување на демократските принципи и идеи за слободна и обединета Европа, недозволиво и апсурдно е постоењето на шовинизмот. Особено и најмногу тоа се однесува на членките на заедницата кои се примени во Унијата како веќе излечени од оваа подмолна за народите болест.
Всушност, заклучокот е дека решавањето на проблемите меѓу соседите може да биде постигнато заеднички преку дијалог, со добра волја за соживот и добрососедство и со меѓусебно почитување. Со признавање на политичката реалност, денес на Балканот. Тоа е единствената алтернатива, која може да ни гарантира искрени добрососедски односи.
Читај
Извештај на ОН за Македонците во Грција
ГРЦИJА ДА ГО ПРИЗНАЕ МАКЕДOНСКОТО МАЛЦИНСТВО
(По македонскиот печат)


ГРЦИЈА треба да се откаже од оспорувањето на постоењето македонско и турско малцинство на нејзина територија и да се фокусира на заштита на правата на самоопределување, слободата на изразување и на здружување на овие заедници.
Тоа се препорачува во Извештајот на независниот експерт за малцински прашања на Обединетите нации Геј МекДугал, изготвен од посетата на Грција од 8 до 16 септември 2008 година, посветена на промовирање на имплементацијата на Декларацијата за правата на човекот.
Читај
Нужни са признаване и диалог
МАКЕДОНЦИТЕ В НОВИЯ ДОКЛАД НА ЕКРН ЗА БЪЛГАРИЯ
СТОЙКО СТОЙКОВ


Историята с шикалкавенето на българските съдилища и власти по отношение регистрацията на ОМО “Илинден” - ПИРИН е добре известна на читателите на вестник “Народна воля”. Отказите, хитрините, кампаниите в медиите и полицейските хайки. Тези неща не останаха незабелязани в международен план. Така в тазгодишния доклад на Стейт департамента на САЩ има отделен пасаж, посветен на ОМО “Илинден” - ПИРИН и нейните митарства в българската съдебна и политическа система.
ЕКРН препоръчва на българските власти да установят диалог с представители на македонците, за да намерят решение за проблемите, срещани от членове на тази група. Тя също така им препоръчва да предприемат мерки за търсене на отговорност от медиите по повод на информация, разпространявана за македонците, и да осигурят прилагане на законодателството, когато е необходимо...
ЕКРН също така препоръчва на българските власти да осигурят спазване без всякаква дискриминация на член 11 от Конвенцията, който засяга, освен други, свободата на сдружаването.
Читај
Любовта към отечеството трябва да бъде и любов към човечеството. В.Г.Белински
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ - Апология на македонизма
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)До 893 г. официален писмен език за българската държава е гръцкият. На Преславския събор, състоял се същата година, се взима решение официален език да стане славянският, тъй като езикът на българите - тюркският, е все още неписмен. Много преди това славянските богослужебни книги са въведени в Македония. А има неоспорими сведения, че десет години по-рано (883/4 г.) Василий I Македонец приел в Цариград Методий с негови ученици и назначил от тях да служат в тамошната славянска църква.
Читај
Стенограма, 19 април 1932 г.
“ЗА НАС, МАКЕДОНЦИТЕ, МАКЕДОНИЯ Е ПОРОБЕНА В ТРИТЕ Й ЧАСТИ”

Министър д-р А. Гиргинов: Истината по случката е следната.
С писмо № 2.929, от 8 март 1932 г., до г. директора на полицията татарпазарджишкият околийски началник моли да бъдат заловени и изпратени под стража лицата Борис Сматракалев и Михаил Сматракалев, бивши жители на Татар-Пазарджик, сега живущи в София. ул. “Позитано” № 1. Същите се обвиняват за убийство. С рапорт от 9 март 1932 г. агент № 2.645, осма група, при Дирекцията на полицията донася, че е задържал лицата. С писмо № 11.961 от 9 март 1932 г. и с писмо № 11.960 от 9 март 1932 г. криминалният отдел изпраща лицата Борис Сматракалев и Михаил Сматракалев на татарпазарджйшкия околийски началник. От приложените показания на двамата братя се вижда, че след разпита околийският началник ги е освободил. Справка: приложените показания.
Читај
Календар
ИЛИЯ ТРЪЧКОВ: “Мисля, че с това най-много ще помогна на татковината!”

ИЛИЯ ТРЪЧКОВ. Македонски революционер, един от най-младите членове на гемиджиите. Роден през 1884 година във Велес. Атлетично сложен, мълчалив, но изключително храбър. Революционната си дейност прикрива с това, че от време на време работел в Солун като обущар. На 23 април 1903 година заедно с М. Арсов и Д. Мечев минирали (неуспешно) железопътната линия недалеч от Солун в направление към Дедеагач. Геройски заедно с много по-възрастния от него Мечев след два дена, на 30 април, в наетата стая на Мечев изпълнили завета, даден пред другарите - самоубили се.
Читај
Културни събития
ДВАНАЕСЕТИ ДИОНИСИЕВИ ВЕЧЕРИ
Димитър Иванов


На 27 и 28 февруари 2009 година в градската библиотека “Братя Миладинови” в Скопие бяха проведени 12-те Деонисиеви тържества, организирани от патриотично настроените актьори от театър “Скръб и утеха”, за което можем само да им благодарим и преди всичко на неговия директор Тихомир Стояновски. Бяха поканени представители от Егейския и Пиринския дял на Македония, а така също от Мала Преспа и Гора от Република Албания. От Пиринския дял на Македония участва, фолклорна група от с. Ляски от читалище “Иван Попов” и поетът от гр. Сандански Серафим Гоцев, а от гр. Шумен Димитър Иванов.
Всеизвестният от сп. “Македонско сонце” Славко Манговски, сега директор на ТВ-канал “Македонско сонце”, направи промоция на две книги от гръцки автори, все още не преведени на македонски език, засягащи нашата идентичност.
Читај
“Ни претстои уште многу работа за да можеме да бидеме задоволни со почитувањето на човековите права” - Томас Хамарберг
НЕПРИЗНАВАЊЕТО НА МАЛЦИНСТВАТА Е И ЕВРОПСКИ ПРОБЛЕМ
(Преземено од Радио “Дојче веле”)


Тоа е регионален проблем, но тоа исто така е и европски проблем, всушност тоа е општ проблем. Овие проблеми доаѓаат пред Судот за човекови права во Стразбур, но проблемот е во тоа што пресудите не се почитуваат во целост ниту во Грција, ниту во Бугарија. Се надевам дека ќе продолжат дискусиите и дијалогот по ова прашање, а нашите извештаи ќе придонесат да се подобри нивната ситуација, како и дискусијата - секогаш во рамките на почитувањето на човековите и малцинските права.
Читај
Интервју со проф. Георги Радулов
БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ НЕ СЕ ДОБРО ДЕФИНИРАНИ
(Преземено од МИМ)


Како Македонец по род и лојален бугарски граѓанин, секогаш сум сакал да има слога меѓу двата соседни и братски народа. Мислам дека многу добри (свесни) Бугари се манипулирани и имаат неточна претстава за историското минато на двата народа. Верувам дека ако тие чесни, добри луѓе ја разберат вистината, ние можеме да живееме како добри соседи. Не велам како браќа, зошто денес односите ни се како меѓу браќа кои не можат да го поделат наследството.
А што се однесува до бугарската антимакедонска средина во која живеам, тоа си има и добра страна. Тогаш кога не сум расположен да работам, ќе се најде некој да напише нешто неточно, антимакедонско. Тогаш ќе се изиритирам и ќе седнам да пишувам за да ја кажам вистината.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНСКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)Но бугарите не сет от таiа категориiа; они ќе обiаат воiна само тогаi, ако имат некоiа држаа, коiа да им обеспечит плодоите на воiната. А пошчо такво обеспечеiн’е никоi пат не iет сигурно, без да се ангажират iедна од големите држаи, или неколку од ниф, со оражиiе во рака да поткрепат тоа обеспечеiн’е, то од Бугариiа не можеше да се очекуат набркуаiн’е во македонцките работи. Но ако беше така, то бугарите можеа да кажат iасно на македонците, на ниф да се не надеiат, и можит, неке се добиеа тиiе резултати. „Далековидната” политика на кн’азот и на негоите „самостоiни” и „национални” помок’ници требеше да предвидвт се, и да предупредит нестреките. Но они тоа не го напраиiа. Оставиiа да станит востааiн’ето, мислеiки, ако не „самостоiната“ политика, то крвта на македонците, ке застаит „великата ослободител’ка” да си остаит своiите работа, и да доiдит да воiуват за нас, за да iе повикаат после во Берлин. и да загубат Манчжуриiа и влиiаiн’ето во Персиiа.
Читај
Со вестите за падот на визите
МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ПОМАЛКУ БАРААТ БУГАРСКИ ПАСОШИ
(Преземено од МИМ)


По најавите дека до крајот на годината без визи ќе може да се патува во земјите од Европската унија, Македонците се помалку земаат бугарски пасоши. Ова го тврдат сопствениците на агенциите за посредување, кои со години наназад бележеа тренд на нагорна линија на вадење бугарски пасоши. Македонците вадеа бугарски пасоши пред се за да ги избегнат турканиците пред амбасадите и без виза да патуваат во Европа. Од агенциите за посредување тврдат дека последниве неколку месеци само дваесетина граѓани се заинтересирале да почнат процедура за вадење бугарски пасош.
Исто така, во весниците, се помалку можат да се најдат огласи за луѓе што посредуваат за вадење бугарски пасоши иако изминативе години ги преплавуваа огласните страници.
Читај
Во Eвропскиот парламент
УСВОЕН ИЗВЕШТАЈОТ ЗА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИМ)


Македонија до крајот на годинава да добие датум за почеток на преговорите со ЕУ и целосна визна либерализација, препорачува Европскиот парламент во извештајот за напредокот на земјата во 2008, што беше усвоен на 13 март во Стразбур.
Европскиот парламент ја повикува Европската комисија да му предложи на Советот на ЕУ целосно укинување на визите за граѓаните на Македонија до крајот на 2009, имајќи го предвид, како што се наведува, напредокот што го постигна земјата во напорите за визна либерализација со воведувањето биометриски пасоши, примената на интегрирано гранично управување, формирањето на национален информативен виза систем, борбата против трговијата со луѓе, илегалната миграција и корупцијата, како и потпишаниот договор со ЕУ за реадмисија.
Читај
Џорџ Робертсон:
СРАМОТА ЗА НАТО
(Преземено од МИМ)


Срамота е што Македонија не доби покана за членство во НАТО поради таинствена, неодбранлива и шокантна блокада од нејзин сосед член на Алијансата, истакна поранешниот генерален секретар на НАТО Џорџ Робертсон на собир во Вашингтон по повод 60-годишнината од формирањето на Северноатлантската алијанса.
Робертсон, јави Гласот на Америка на македонски јазик, смета дека со текот на времето Македонија, сепак, ќе стане дел од НАТО. Тој предвидува зачленување и на Црна Гора, Косово, Молдавија, Србија, Украина, Грузија па дури и на Шведска и Финска. Не прецизира временска рамка, но наведе оти тој процес може да биде комплетиран за 10 или 15 години.
Читај
Во официјално писмо до Црвенковски
ОБАМА НЕ НАРЕЧЕ МАКЕДОНИJА
(Преземено од МИМ)


„До претседателот на Република Македонија“, така е адресирано писмото што Барак Обама, претседателот на САД, на 2 март му го испрати на својот македонски колега Бранко Црвенковски. Во него Обама му се заблагодарува за честитките упатени по повод неговата инаугурација.
- Со преземањето на одговорностите и должноста на претседател на Соединетите Американски Држави, навистина ги ценам Вашите охрабрувачки зборови. Се надевам дека ќе соработуваме во дух на мир и пријателство, за да изградиме што побезбеден свет во текот на наредните четири години - пишува Обама во писмото до Црвенковски.
Читај
Академик Блаже Ристовски
ТРИСТА НАУЧНИЦИ ЈА НАПИШАА МАКЕДОНСКАТА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА
Виктор Цветановски


Во подготовката на Македонската енциклопедија се вклучени околу 300 автори на текстовите. Во неа се презентираат научно проверени податоци и факти од најстари времиња до денеска, како впрочем и во сите други енциклопедии. Притоа треба да се има предвид дека нашата не е општа, туку само национална енциклопедија, дава податоци, факти и личносги само од територијата на Македонија. Застапени се сите племиња и народи што минувале или останале на овие простори, сите цивилизации што владееле и влијаеле, од античката и римската цивилизација, Латинското Царство, Ромеја (Византија), османлиското владеење и сите повремени навлегувања - на Бугарите, на Србите и на другите освојувачи на овие простори. Настојувавме, колку што можат да соберат кориците на два тома, да вклучиме се што е најбитно, без претензија дека сме дале се. Ниту тоа ни беше целта ниту, пак, тоа е возможно.
Читај
Пред стогодишнината от рождението на Никола Йонков Вапцаров
Неопровержимите факти говорят за македонското национално съзнание на разстреляния от българските фашисти поет
АЗ ПАК ТЕ ОБИЧАМ, РОДИНО НА ГОЦЕ И ДАМЕ...
БИЛЯНА ВАРДАРСКА


Ще посоча само един пример.
Същността на всичко, което съвременната българска пропаганда излива срещу македонците, се свежда до трите думи: “Вас ви няма!” И какво става, когато този лозунг се приложи на практика?
Ето какво става.
При посещение на делегация на ОМО “Илинден” - ПИРИН в Страсбург са сформирани два екипа. Първият екип се среща с делегациите на Ирландия, Русия, Унгария, Хърватско, Швеция, Австрия и Белгия. Вторият екип провежда срещи с делегациите на Литва, Сърбия, Словения, Албания, Норвегия, Холандия и Украйна.
Но среща с българската делегация е невъзможна - тя дори не благоволява да отговори на поканата, която й е изпратена.
Читај
РАДКО: “ВМРО ДЕЙСТВУВА БЪРЗО И ПРИБЯГВА ДО ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ”
БОЙКО ТИХОВ


Изниква въпросът дали михайловистите са били оръдие на Цанковото правителство, или са самостоятелна сила, преследваща свои цели. След обстойно проучване на архивни източници не може да не се потвърди изводът, че ВМРО е била и инструмент, и активна страна в априлските събития през 1925 г. Установено е, че над сто отявлени михайловисти са работили в Държавната безопасност и в наказателните органи на Военното министерство. Чрез тях михайловистката организация се е сраснала с репресивния апарат на Цанковото правителство. Най-хладнокръвните палачи, джелатите, които избиха цвета на българската нация, Цанковото правителство получи от Иван Михайлов.
Читај
Археологически открития
КЛЕОПАТРА Е ДЪЩЕРЯ НА МАКЕДОНСКИ БАЩА И НА АФРИКАНСКА МАЙКА

Клеопатра, последният египетски фараон, е потомка на Птоломей, македонски генерал, който владеел Египет след смъртта на Александър Македонски, и на майка с африканско потекло, твърди австрийският учен Хилке Туер от Австрийската академия на науките след изследването на останките от гробницата на принцесата Арсиное, сестра на кралицата Клеопатра. Гробницата е открита в Ефес, Турция.
- Това е рядка възможност за археолог да намери гробница със скелет на член от Птоломеевата династия - изявил Туер, който описал намереното като истинска сензация. Останките от гробницата на Арсиное, твърди Туер, показват, че майката на тази принцеса и на кралицата Клеопатра имала “африкански скелет”.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


94 години от убийството на Яне


ЯНЕ САНДАНСКИ
(1872 - 1915)
 
ПОКАНА

Навършват се деветдесет и четири години от убийството на най-големия македонски революционер, роден от гордия Пирин - Яне Сандански. На 26 април т. г. от 11.00 часа на поляната край Паметника на Яне Сандански в гр. Мелник ще се проведе възпоменателен македонски събор с македонски народни песни и хора. Всички македонци и граждани са добре дошли.
Организират: ОМО “Илинден” - ПИРИН, ТМО ВМРО (независима), Македонско християнско братство “Св. пророк Илия”, в. “Народна воля”.

Македонија пее
 
ЕВРОПА ДА ЗНАЕ
Нека зурли писнат
а, тапани бијат.
Народ да се сплоти,
ора да се вијат. (2)

Македонијо мајко
сите нас не роди.
Патот од три страни
кај тебе не' води.

Рефрен:

Вардар, Пирин, Егеј
без граници да е.
Македонија цела
Европа да знае. (2)

Пред ова сонце
вечно што не грее
народ од три страни
гласно ќе запее. (2)

Рефрен:.............

ЖИВОТ ДА ЖИВЕЕМЕ
Време тече, како река
неповратна,
тука на брегот јас те чекам
ко судбина животна. (2)

Рефрен:

За таа љубов, да наздравиме
никогаш да не се разделиме
срца да си земеме
живот да живееме. (2)

Нека тече, таа река
ширно длабоко,
јас те чекам, за да те љубам
тебе моја девојко. (2)

Рефрен:..............


Поезия
 
ОТВОРЕНАТА РАНА
На Таската Серски - верен съидейник на Яне Сандански, участник в битката, в която загива Гоце Делчев, серски околийски войвода, смел борец за автономна Македония.
През есента на 1923 година опериран от апендисит от проф. Александър Станишев и при операцията нарочно оставен отворен, за да умре на операционната маса.


Един живот за другите - о, Боже! -
обреченост го пита : накъде? -
защото само скалпелът ще може
далечина за път да му даде .

Когато милосърдие разпръсква
връхлитащия мрак на гибелта,
надеждата за бъдеще възкръсва
и се усмихва нейната мечта.

Надеждата... съдбата... и злодея
в трагедия, която с две ръце,
безсилни пред народ или идея,
убиват беззащитното сърце.

Човекът е побратим на хиена,
когато същността си разруши
в прокълнат век - почти като Вселена
от пустота на каменни души.

Живота към отвъдното отива
през гърлото на сетния си дъх,
а подлостта, която го убива,
извайва недостъпния си връх.

Агония - и тъжна, и нечута -
или съдба от кървави цветя,
зощото и в прощалната минута
е невъзможно да намери тя:

в безочие - въздишка на сърдечност,
в безсрамие - свенливост на честта,
в бездушие - разплакана човечност
или в мъртвило - лъч от доброта.

Отворената рана е прокоба
за гибел в непреплувано море,
че който е знамение за роба,
той трябва непременно да умре.

Отворената рана е щастливка,
защото я разтяга мерзостта
в недостижима слънчева усмивка
на ужаса, позора и смъртта!

АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИOur Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting