Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Териториалните претенции към съседите не носят нищо добро на българския народ

ДАНДАНИИТЕ В БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ - ПРИЦЕЛЪТ Е ПАК РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ

ГЕОРГИ ХРИСТОВ

Докога, господа, нагло и явно пред българската и световната общественост безумно ще крещите, че земята и населението в Македония са български? Докога!? Слепи ли сте, глухи ли сте, или(!)... нима не знаете, че върху Вардарския дял има държава и тя се нарича Република Македония. Държава, която е призната вече от 126 държави по света с конституционното й име, в това число и от Република България.

Няма ли в България свестни български граждани, с нови европейски политически виждания, живеещи с европейските идеи за нова обединена и свободна Европа, Европа без граници и мегаломански пристрастия, без претенции за земи и население към съседите? Няма ли!? Крайно време е България и Гърция, които са членки на Европейския съюз, да сложат фаталния смъртен кръст на своите шовинистически национални доктрини. Бъдещето на обединена и свободна Европа с подобни национални доктрини е изложено на гибел. Защото такива доктрини са против основните принципи и политическата концепция на Европейския съюз. Как е възможно днес Гърция да претендира за името на Македония? Кой им е пречил на гърците в миналото, ако са се чувствали македонци, да назоват своята държава Македония? Кой? Защо държавата им носи името Гърция? Защо? Нима някой ги е принудил да я кръщават така, та днес така брутално и безочливо натрапват на Република Македония да смени името си? Да, нещата са ясни като бял ден. Нима Европа не вижда тази жестока и абсурдна нелепост, проявявана от Гърция!? А защо България й приглася?
В България шовинистическите дивотии не спират. Добре, щом като твърдите, че цяла Македония е българска, защо не сте я задържали досега да е българска, та си я поделихте с Гърция и Сърбия през 1913 година? Оправданието, че историческият момент не е давал тази възможност, е много безвкусен мотив. Защото, ако днес отново се постави този въпрос за несправедливата подялба на Македония през 1913 година помежду ви, веднага ще цъфне абсурдът, че и Гърция, и Сърбия също считат, че са ощетени. Особено когато се знае, че Гърция преди години имаше претенции, че до Дунав е гръцко. А днес вече съществува суверенна македонска държава, която има пълно право на глас, Това едно, но ако и Турция днес започне да претендира, нима трябва да получи населението и земите, които е владеела над пет века? Как ще се почувствате тогава?
Нещата са толкова прозрачни, прости и ясни, че не подлежат на коментар. Жалкото е, че днес и Гърция, и България са подвластни на стари мегаломании, които им пречат да видят политическата реалност в Европа.
В България откриха дори и Министерство за българите в чужбина, което да се грижи за тези хора. Да, това е добре. В това няма нищо лошо, но начело застана човек с достатъчно обременени шовинистически наслоения, когото всички правителства досега поддържаха и му подсигуряваха трибуна по медиите да проповядва великобългарската шовинистическа национална доктрина. И днес това продължава. Но парадоксалното е, че заедно с него в бесния хор на тази пропаганда присъстват много държавници и политици, псевдоисторици, македономразци и други подобни индивиди като тях.
Ако се направи един преглед на изказванията на български държавни мъже, особено на Божидар Димитров, по българските телевизии, а най-вече по Българската национална телевизия в предаването “Памет българска”, и написаните безбройни великобългарски абсурди по вестниците, всеки нормален човек ще види кой предявява претенции към чужди територии и население. Пиша тези истини за България поради един особен, по точно казано, изключително смешен случай по повод гневните закани, отправени към Република Македония от българския президент Георги Първанов.
Както е известно, премиерът на Република Македония към края на октомври т. г. направи официално посещение в Австралия. Той се срещна с македонците, които живеят в тази далечна страна. Разговаря с тях и им пожела да се разбират и съжителствуват помежду си независимо дали идват в Австралия от Егейския, Пиринския или Вардарския дял. След това на посещение в Австралия отиде и българският президент Георги Първанов. Но на него се е случило нещо много интересно. И какво е то? Разбира се, според твърдението му, там, в Австралия, някой българин му е казал, че Никола Груевски подканвал македонците от Егейския, Пиринския и Вардарския дял на Македония да бъдат единни и живеят задружно. Това всъщност за Първанов означавало териториални претенции към България и Гърция!? В този смешен сценарий отреагира и премиерът Бойко Борисов, като предупреди, че приятелите му в Македония трябва да внимават...
Какво се получи от цялата тази нова българска нелепа шумотевица? Какво? Премиерът на Република Македония веднага опроверга казаното от българския президент и заяви, че неговото пожелание към македонците за добро съжителство е погрешно разбрано. За съжаление, трудно може да се предположи, че Георги Първанов е разбрал погрешно изказванията на Груевски. Напротив - той много добре знае, че такова изявление Груевски никога няма да направи - нито той, нито някой друг държавник от Македония. Някой досега от македонските държавници да е давал подобни изказвания! Никой! Тогава? Изглежда, че и в Австралия Първанов е търсил под вол теле, за да може да продължат атаките и честите закани към Република Македония, че приемането на страната в Европейския съюз не е безусловно.
От тази реакция на българския президент се вижда и колко е чувствителен той към Пиринския дял на Македония. Само напомням за съгласуваната историческа подялба на Македония между България, Гърция и Сърбия. Но нека да се види и логичен акцент на това - как Георги Първанов само разбрал от някой си, че Никола Груевски е казал подобно нещо, и хайде на юруш към голямата национална дандания. А постоянните аспирации на България към Македония, ама хич и не му правят впечатление, защото ги счита за нормална работа на българската държава. Наистина, каква завидна философия!...
И какво става на практика!? Българските пропагандатори явно претендират и заявяват, че населението и територията на Македония са български, а македонските държавници си траят, но въпреки и това, че си траят, то Република Македония си остава пак виновна. Защо!? Знаете ли, уважаеми читатели, защо? Защото на тези български ултранационалисти им е много криво, много неприятно и ядно, че македонските държавници и политици не приемат техните мераци и не се отказват от македонското си национално чувство. Ако македонците приемат техните желания, тогава по-щастлива държава от България на Балканския полуостров – пък и на света! - няма да има. А македонците, тогава вече българи, ще бъдат безкрайно уважавани и целувани с топла патриотична обич така, както бе приветствана и целувана българската героиня от Република Македония Спаска Митрова от българския премиер и министъра на външните работи на България. Виждате ли, драги читатели, колко е романтично! Но, и друго - ето ти вече реализирана „Велика Санстефанска” България. Да, но не става. По две причини: първо, че македонският народ никога няма да приеме чужда национална принадлежност; и второ, това, че България и да се разположи на територията на Република Македония, пак не може да стане Велика. Защото по-големият дял на Македония се владее от Гърция. А как България ще завладее населението и територията на Егейския дял на Македония? Как? Значи не става!

Тогава? Една подобна политическа ситуация в бъдеще за България е абсолютна илюзия. Илюзия, достатъчно проста и ясна, която всеки би разбрал без умствени усилия. Пиша тези свои размисли за българската пагубна политика към Република Македония с чувство на съжаление към българския народ, с който заедно страдаме, защото знам, че те - народите, винаги са желаели между съседите да има разбирателство и истински приятелски отношения. А в момента единственият правилен път към тях е пътят към Европейския съюз. Пътят, който глупави псевдоисторици и политици искат да прекъснат. Има ли кой да им попречи?

Врати се на претходната страница   Врати се горе