Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Из живота на македонската общност в България

БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА


На 4 ноември 2009 г. комисарят по правата на човека при Съвета на Европа Томас Хамерберг посети България. Той се срещна официално с делегация на ОМО „Илинден” - ПИРИН, водена от съпредседателите Ботьо Вангелов и Стойко Стойков. Комисарят е имал вече няколко срещи с представители на партията и е добре запознат с положението. Той изрази цялостно разбиране за оплакванията и исканията на ОМО „Илинден” - ПИРИН и заяви, че ще постави въпроса пред българските власти.

***

На Архангелска задушница ( 7 ноември) 2009 г. членове на ОМО „Илинден” - ПИРИН от с. Копривлен, Гоцеделчевско, посетиха село Баница (Серско), където на 4 май 1903 г. загина Апостолът на македонската свобода Гоце Делчев. Те положиха цветя, запалиха свещи в негова памет и оставиха изработен от тях портрет на революционера в рамка. Беше проведена среща с жител на близкото село Фраштани, който говореше македонски и разказа за последната битка на Гоце Делчев така, както я знаят местните жители.

***

На 11 ноември в Петрич се състоя заседание на Председателството на ОМО „Илинден” - ПИРИН. Дневният ред включваше: честване на 100-годишнината от рождението на Никола Вапцаров; свикване на заседание на Централния съвет; доклад за срещата с Томас Хамерберг; финансови и организационни въпроси.

Врати се на претходната страница   Врати се горе