Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Из живота на македонската общност в България

ПОД ЗНАКА НА ИЛИНДЕН


По покана на Сдружението на македонците от Егейска Македония със седалище в Битола на 27. 07 т. г., делегация на ОМО “Илинден”-ПИРИН участва на традиционния ежегоден събор в с. Търново, Битолско. Делегацията бе водена от съпредседателя на партията Стоян Георгиев, който поздрави събраните с реч, в която изказа поддръжката на партията за справедливата кауза на Р Македония в борбата й да запази името си от посегателствата на Гърция. Присъстваха и представители на “Виножито” и на македонците от Албания, както и множество политици и общественици от Р Македония.

***

На 1 и 2 август т. г. членове на ОМО “Илинден”-ПИРИН организирано посетиха историческата местност Мечкин Камен, Крушево, гр. Охрид и Струга. Участваха 2 двадесетместни автобуса от Разлог и с. Баня и от Подгорията, както и членове от гр. Гоце Делчев, селата Копривлен, Полето и Кромидово, с личните си автомобили. Екскурзията бе посветена на Илинденското въстание - празника на партията. Присъстваха на големите македонски тържества в Крушево и положиха свежи цветя пред гробовете на Питу Гули, Никола Карев и на Мечкин Камен.

***

На 2 август т. г. в с. Мосомище, Гоцеделчевско, се проведе вече традиционният събор в чест на Илинденското въстание, организиран от ОМО “Илинден”-ПИРИН. Свириха и пяха оркестър “Македония” от с. Мосомище с ръководител Георги Попов и фолклорна група от с. Ляски, дадена бе и възможност на местни изпълнители да демонстрират своите певчески таланти. Рецитал в чест на Илинден изнесе Димитър Иванов от Шумен, а бе отслужена и панихида от местния свещеник отец Ангел за загиналите за свободата на Македония илинденци. Присъстваха над 500 души - бяха дошли членове от Петричко и Разложко, както и от местните секции, заедно с местни жители.

***

На 2 август т. г. в близост до спирка Спанчовци между Покровник и Падеж, Благоевградско, в имота на починалия македонски деец и основател на честването Асен Хаджийски се проведе традиционният курбан-събор, посветен на Илинденското въстание. Организатори бяха Македонско християнско братство “Св. Пророк Илия” (основател и редовен организатор на честването) и местните структури на ОМО “Илинден”-ПИРИН в Благоевградско. Празникът започна с молитва за загиналите във въстанието и за здравето на присъстващите стотина души от околните къщи на Горна Железница и дошлите от Благоевград и дори от Симитлийско. За гостите свири македонска музика. В организирането на празника се отличиха: Емил Евтимов, Емил Пахляр, Спаско Кюркчийски, Желязко Емов, Йордан Велев, Кирил Костов, Илия Илиев, Славейко Николов, Георги Лалев, Георги Стоянов Христов, Венчо Ангелов, Воин Чавеев, Генчо Михайлов. Спонсори на мероприятието тази година бяха: Емил Евтимов, Георги Лалев, Иван Драгалето, Георги Янчов (Гарибалди), Спас Захариев, д-р Камен и Александър Спасови и др.

***

На 22 август т. г. в Благоевград, в заведението на Емил Евтимов, се проведе среща на дружеството на репресираните македонци в България. Присъстваха хора от различни краища на Пиринска Македония. Събраните подготвиха Декларация до българските институции за признаване и защита на правата на репресираните македонци. В нея се казва: “Ние, македонците в Р България, пренебрегнати от правителствата досега, не само не сме получили пълните обезщетения като политически репресирани от комунистическия режим, но и не сме признати обществено като такива.” Взето бе решение да се призоват всички македонски дружества в страната да направят списъци на репресираните македонци в техния край и да се свържат с Дружеството на репресираните македонци за подемане на обща акция за защита правата на репресираните. Тел. за връзка: 0897083735.

Врати се на претходната страница   Врати се горе