Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Из живота на македонската общност в България

БОРБАТА ПРОДЪЛЖАВА


КУРБАН В ДОЛНИ ДЪБНИК

На 14 юни 2009 г., неделя, в Долни Дъбник се състояха курбан за здраве и възпоменателна среща на македонци, бегълци от Егейския дял на Македония, и техните потомци. Присъстваха около 100 човека. Главни организатори бяха Гоце Терзиев (основател на секцията на ОМО “Илинден”-ПИРИН в Долни Дъбник) и Виолета Тегова (активист на партията). Поводът бе, че за сравнително кратко време починаха няколко членове на ОМО “Илинден”-ПИРИН в този край. Бе направен и раздаден курбан за здраве. Изпяха се много македонски песни и се изиграха много македонски хора. Изразено бе общо желание събирането да прерасне в ежегодна македонска среща.

ЗЕМЛЯЧЕСКА СРЕЩА В ПЕЩЕРА

На 13.06.2009 г. в град Пещера се състоя земляческа среща на родените в село Карлуково, Драмска околия (Егейския дял на Македония), и техните наследници. На нея присъстваха много изселници и техните потомци. Срещнаха се братовчеди и роднини, които се виждат за първи път. Пяха се много македонски песни, виха се македонски хора и се разказваха спомени за родното Карлуково. Чувстваше се, че македонското в тези хора е живо. Тъгата за Родината беше огромна. Макар и далечна, тя - Македония, ще бъде завинаги в сърцата на всички изселници от Егейска Македония и техните наследници.

СТОЯН ТРАЯНОВ
наследник на бежанци от село Карлуково

ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОД ИЗ ПИРИН

През месец юли 2009 г. по повод 67-годишнината от убийството на Никола Вапцаров и 100 г. от рождението му група банскалии - около 60 души - членове на ТД “Вихрен” в гр. Банско и членове на ОМО “Илинден”-ПИРИН, направиха поход из любими места на поета в Пирин, сред които Дългото, Рибното езеро и Окото. На Муратово езеро (прекръстено от групата на Вапцарово - б. НВ) се проведе и честването на паметта на поета с декламиране на негови стихотворения. Един от участниците прочете откъс от романа на Евтим Еленков “Сватбата на Антон”.
Накрая с едноминутно мълчание бе почетена паметта на Никола Вапцаров и Антон Попов.
Екскурзията и честването са вече традиционни.

ЕЛЕНА КАДЕВА
Банско

ЗАСЕДАНИЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО

На 22 юли 2009 г. в местността Папаз чаир се проведе заседание на Председателството на ОМО “Илинден”-ПИРИН. Обсъдени бяха множество въпроси, свързани с празнуването на Илинден, текущите задачи и финансовите проблеми на партията.

Врати се на претходната страница   Врати се горе