Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
94 год. от убийството на македонския революционер - 23. IV. 1915 г.

СЪБОР В ПАМЕТ НА ЯНЕ САНДАНСКИ

НА 26 април т. г. в парка на град Мелник бе проведен ежегодният всемакедонски събор, организиран от ОМО “Илинден”-ПИРИН, ТМО-ВМРО (независима) “Илинден”, Македонско християнско братство “Св. пророк Илия”, вестник “Народна воля” и бюлетина “Македонски глас”. Въпреки лошите прогнози за времето и дъждовното начало, дойдоха между 500 и 1 000 души от всички краища на Пиринска Македония и от вътрешността на България, а имаше гости и от Егейска Македония.
Български медии нямаше. От македонските успя да присъства само една, възползвайки се от обстоятелството, че имат гръцки визи. Останалите или не можаха да дойдат, или не получиха български визи, но направиха интервюта по телефона. Съборът бе открит от водещия с исторически цитати за Яне Сандански. Паметта на войводата бе почетена с минута мълчание, след което бе изслушан химнът на ПИРИН - “Народе македонски”, и бяха тържествено положени венци и цветя пред Паметника на Яне. Стойко Стойков произнесе слово, след което към съборяните се обърнаха Никодим Царкняс от Егейска Македония и Димитър Иванов от Шумен. Последният рецитира и част от поемата, посветена на Яне от Венко Марковски. Бяха прочетени поздравителни писма. “Виножито”(македонската партия в Гърция) в своето писмо между другото пише следното: “За нас представлява голяма чест вашата покана да присъстваме на този голям събор, на този паметен ден, Деня на великия македонец Яне Сандански. Макар да нямаме възможност да дойдем, знайте, че духом сме с вас ... За щастие, макар да не ни се дава възможност чрез службите в нашите държави да се преборим и да постигнем своите права, съществуват европейски институции, които ни подкрепят и ни помагат да постигнем целта си. Тук би трябвало да споменем за отличното сътрудничество, което ние като “Виножито” имаме с вашата партия ОМО “Илинден”-ПИРИН: сътрудничество както между нас, така и на международно ниво в общата ни борба против българския и гръцкия шовинизъм и национализъм. Затова поздравяваме тази ваша голяма борба, това ваше голямо поклонение и събор и ви окуражаваме да продължите борбата си за запазване на македонската идентичност, език и култура и за признаване на македонците в България.” От Обединена македонска диаспора (САЩ) също поздравиха събора и изразиха съжаление, че не могат да присъстват: “Македонците в България трябва да продължат да работят за получаването на основни човешки права и милиони македонци ви поддържат” - заявяват те. Председателят на Македонската алианса - Георгия (Джордж) Атанасовски, пише. “Въпреки заканите и различните форми на тормоз от страна на държавата, вие издържахте и запазихте своето национално чувство като македонци. С това и вие служите като пример на всички македонци в света” бе неговото послание. Македонската общност от Канада също изпрати своето приветствие: “Днес, когато отбелязвате трагичния ден на убийството на един от най-големите синове на македонския народ, пиринския цар Яне Сандански, ние сме с вас.” Свои послания до събора изпратиха и Европейският свободен алианс, Австралийско-македонският комитет по правата на човека, Македонското международно движение за човешки права в Канада и македонци от целия свят. Гостите бяха забавлявани от оркестър “Македония” и музикалната група от село Ляски, а пя Ванчо Тарабунов.
ЗА разлика от други години тази нямаше никакви проблеми от страна на власти, служби, полиция или върховисти. Броят на полицаите бе в рамките на нормалното, камери не се виждаха никъде. Оказа се, че когато властите и върховистите не създават проблеми, такива няма. Дано само предложения за приемане нов тоталитарен закон за митингите и събранията да не развали тази идилия в близко бъдеще.

Врати се на претходната страница   Врати се горе