Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Серия от продуктивни срещи

ДЕЛЕГАЦИЯ НА ПИРИН И “ВИНОЖИТО” ПОСЕТИ АВСТРАЛИЯ

Любомир Марков

От 23 март до 1 април т. г. съвместна делегация на ОМО “Илинден” - ПИРИН и “Виножито” бе на посещение в Австралия по покана на дългогодишния партнüор на тези македонски партии - Австралийско-македонски комитет по правата на човека (АМКПЧ) - организация, специализирала се в лобиране и правозащитна дейност вече двадесет и пет години.
Целта на това посещение бе на първо място да даде възможност на македонската общност в Австралия - най-многобройната извън Балканите, възможността по-добре да се запознаят с дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН и “Виножито” и с положението на македонските малцинства в България и Гърция.


Членове на делегацията бяха съпредседателят на ОМО “Илинден”-ПИРИН Стойко Стойков и членовете на Политическия секретариат на “Виножито” Анастасиос Парисис (Насе Париси) и Димитри Йоану. Посетен бе единствено град Мелбърн, като делегати на македонски организации и общини от цяла Австралия дойдоха да се срещнат с представителите на македонските малцинства в Гърция и България в този австралийски град.
Целта на това посещение бе на първо място да даде възможност на македонската общност в Австралия - най-многобройната извън Балканите, възможността по-добре да се запознаят с дейността на ОМО “Илинден”-ПИРИН и “Виножито” и с положението на македонските малцинства в България и Гърция. Това бе възможност за македонските партии да спечелят още по-силна подкрепа за своята дейност. Както с удоволствие констатират в своя доклад домакините от АМКПЧ, посещението е преминало изключително успешно.
25 март бе определен за почивка след тежкото пътуване. Членовете на делегацията се възползваха от възможността, за да разгледат Мелбърн, в което бяха любезно подпомогнати от членовете на АМКПЧ Тасе Филипов и Крис Попов. Следния ден започна натоварената програма.
Сутринта започна със съвместно посещение делегацията и представители на АМКПЧ на редовната сбирка на македонската пенсионерска асоциация в Донкастър. Присъстваха около 400 македонци пенсионери. Те бяха поздравени от членовете на делегацията. Реч държа Насе Парисис, който говори за перспективата на европеизация пред Гърция и България, която е без алтернатива, и как това ще се отрази на македонските малцинства в тези страни и на двете братски партии. Речта бе посрещната с голям интерес. От името на домакините гостите поздрави Джим Мераковски.
Присъстващите подкрепиха щедро Фонда за помагане на македонските малцинства, основан от АМКПЧ. От Донкастър делегацията се премести в Студиото на Радио 3ZZZ (голямо мултикултурно радио) за интервю с водещия на популярното радиопредаване на македонски език - Ицо Найдовски. Интервюто зае цялото предаване и бе проследено с голям интерес от македонската общност. Покрай многото подробности за положението на македонците в България и Гърция и за дейността на техните партии гостите констатираха и доказаха необосноваността на гръцките претенции и аргументи в спора и с Република Македония.
Последва среща с организацията на “Децата бегалци” в църквата на Македонската православна община в Мелбърн и Виктория в квартала Епинг. Тук отново бе разказано за развитието на нещата с македонските малцинства. Разказа на Димитри Йоану за възраждането на македонския дух сред македонската младеж в Гърция предизвика сълзи в очите на тези македонски страдалници, известни като деца бежанци, защото са напуснали Гърция през 1949 г. като деца, а сега вече са на преклонна възраст, но все още не могат да се върнат да посетят родните си огнища. Начинът, по който те биха могли да потърсят правата си и да съдят Гърция за всичко, което им е сторила, стана основна тема на срещата. Янко Калинчев, председател на бежанската организация, обеща подкрепа на акцията на АМКПЧ за съдене на Гърция за отнетите имоти и нарушените права. Успешният ден завърши с делова вечеря на гостите с членове на ръководството на АМКПЧ.
Петък, 27 март, бе организирана конференция с участието на представители на македонските организации, църковни общини и медии, дошли специално за целта от цяла Австралия. Тя започна с подробни представяния на положението, успехите, проблемите и плановете на ОМО “Илинден”-ПИРИН и “Виножито”, подкрепени със съответната компютърна презентация, извършени от Стойко Стойков и Димитри Йоану. Последваха серия въпроси и дискусия. Домакините представиха доклад за своята дейност, както и за успешната борба, която водят в съдебната система на Австралия за премахване на унизителното понятие “славомакедонци” и замяната му с македонци в австралийската администрация и образование. Конференцията продължи към 5 часа и бяха приети множество важни решения.
В събота вечерта бе организиран благотворителен бал, на който Йоану, Стойков и Парисис бяха почетни гости. В своето обръщение към домакините съпредседателят на ПИРИН посочи, че въпреки всички проблеми има основателни причини за оптимизъм. “За това, което правим днес, преди 60 години щяха да ни разстрелят, преди 50 - да ни пратят в концлагер, преди 40 - да ни затворят, преди 30 - да ни интернират, преди 20 - да ни арестуват, преди 10 - да ни бият, а днес могат само да заплашват. Щом нещата стигнаха дотук - то успехът не може да е далече”, подчерта той. Речите на гостите бяха приети с бурни аплодисменти, а в организираната томбола знамето на “Виножито” с подписите на членовете на делегацията бе продадено за 2400 долара. Всички събирани по този и други начини суми отиваха директно за споменатия македонски фонд в подкрепа на борбата на македонските малцинства за човешки права.
В неделя бе проведен публичен дебат с гостите в социален клуб “Македония” в Престън. След кратко описание на проблемите, направено от членовете на делегацията, бе дадена възможност присъстващите да поставят въпроси. Бяха поставени множество такива. Един от най-честите бе дали Р Македония, помага на съответните партии. На този настоятелен въпрос гостите посочиха, че те са граждани на Гърция и България и че именно тези държави, а не Македония, трябва да им защитят правата. Във връзка с това Стойков каза: “Ако платя на някого да ми свърши някаква работа, от кого ще очаквам тя да бъде свършена - от този, на когото плащам, или от брат ми, защото ми е брат? Ние плащаме данъци на Р България и ето защо тя трябва да ни даде и да защитава правата ни.” В резултат на извънредно успешния дебат множество хора се присъединиха към АМКПЧ и към основания от нея фонд.
30 март бе определен за срещи с медиите. Гръцките медии в Австралия отказаха да вземат интервю от представителите на “Виножито”, но гръцкият вестник “Неос Космос” постави новината за посещението на своята първа страница. Изненадващо българската програма на финансираното от държавата радио SBS се съгласи да покани Стойков в студиото. Направеното интервю бе излъчено на 3 април и може да се открие на официалната страница на това радио в интернет. Същия ден следобед цялата делегация участваше македонската програма на същото радио, водена от Маргарита Василева и Виолета Йованова.

По време на посещението, което предизвика голям интерес в македонската общност в Австралия, бяха направени молби от много градове делегацията да посети и тях, но времето не позволи това. На следния ден делегацията пое дългия обратен път към Европа - изморена, но, без съмнение, доволна от постигнатото.

Врати се на претходната страница   Врати се горе