Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Археологически открития

КЛЕОПАТРА Е ДЪЩЕРЯ НА МАКЕДОНСКИ БАЩА И НА АФРИКАНСКА МАЙКА


Клеопатра, последният египетски фараон, е потомка на Птоломей, македонски генерал, който владеел Египет след смъртта на Александър Македонски, и на майка с африканско потекло, твърди австрийският учен Хилке Туер от Австрийската академия на науките след изследването на останките от гробницата на принцесата Арсиное, сестра на кралицата Клеопатра. Гробницата е открита в Ефес, Турция.
- Това е рядка възможност за археолог да намери гробница със скелет на член от Птоломеевата династия - изявил Туер, който описал намереното като истинска сензация. Останките от гробницата на Арсиное, твърди Туер, показват, че майката на тази принцеса и на кралицата Клеопатра имала “африкански скелет”.
- Сведението, че Арсиное имала африканска майка, е истинска сензация, която дава нов поглед за семейството на Клеопатра и на отношенията между сестрите - казва Туер.
Те живеели в турбулентни времена, когато Римската империя разширява своето влияние през Средиземно море. Клеопатра установява приятелство с римския командващ войската Юлий Цезар, след неговото убийство - с неговия политически подръжник Марк Антоний, за когото била омъжена.
- Клеопатра, Юлий Цезар, Марк Антоний - всички те са икони от историята - казва археологът Нил Оливер.
- Почти е невъзможно да забравим, че те били истински хора, а не полумитични фигури, портретизирани от Ричард Бартън и Елизабет Тейлър във филма за египетската кралица направен преди 45 години. Това е като леденостудена вода, хвърлена в лицето на тези, които не ги третират като човешки същества - казва Оливер.
Когато в лабораторията държим в ръцете си костите на кръвната сестра на Клеопатра, знаейки, че тя е докосвала сестра си, а вероятно и Юлий Цезар и Марк Антоний, чувствам как тръпки преминават по гърба ми, казва Оливер.
-Изведнъж тези велики исторически фигури стават кръв и плът - заявява той. Съществували голям брой съперничества между принцесата Арсиное и нейната могъща сестра Клеопатра. Мнозина вярват, че Клеопатра е поръчала убийството на сестра си от Марк Антоний. Хилке Туер проучва живота на Клеопатра, нейната връзка с Юлий Цезар и убийствените намерения към Арсиное.

(Материалът е взет от в. “Нова Македони¼а”, превод от македонски Ян Пирински)