Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
В цялата страна

ОТБЕЛЯЗАНА ТЪРЖЕСТВЕНО 137-ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ


ШУМЕН
Първоначалният план беше Варненската и Шуменската секция на ОМО “Илинден” - ПИРИН заедно да прославят 137-годишнината от рождението на Гоце Делчев в гр. Шумен, но поради заболяване на варненската лидерка в крайна сметка варненци се събраха пред паметника на вожда в Морската градина. Тук бяха положени цветя и произнесе слово поетесата Златка Дамянова.
В гр. Шумен както всяка година събитието беше отбелязано най-тържествено. В големия салон на читалище “Т. Петков” беше изнесен голям концерт от ансамблите към самото читалище “Мадара” и “Звънче”. Салонът беше препълнен със зрители, които бурно аплодираха прекрасното изпълнение на певците от хора, танцüорите, оркестрантите и солистите. Главният художествен ръководител на двата ансамбъла и секретар на читалището (роден в с. Кремен, Благоевградска област) - Асен Мутафчиев, сега като водещ, със своята артистичност завладяваше публиката.
За първи път такова събитие бе забелязано от медиите в гр. Шумен, които съобщиха предварително за датата, часа и мястото на провеждането му. Както концертът, така също и веселието, продължило в малката зала на читалището, на македонците от Пирин, Вардар и Егея, бяха заснети от телевизия “Шумен”. Взети бяха интервюта от няколко души. Репортер от в-к “Шуменска заря” също взе интервю. Най-често задаваха следните въпроси: “Къде бихте предпочели да живеете - тук или в Р Македония? Какъв се чувствате?” Моят отговор беше: “Няма значение къде ще живеем, по-важно е какви се чувстваме!” “А Вие какъв се чувствате?” - бях атакуван веднага. “Чувствам се истински македонец и се гордея, че съм потомък на Александър Македонски!” - беше категоричният ми отговор.
Предварително подредените маси за желаещите за следващото веселие в малката зала се оказаха малко, но веднага се намериха още и за всеки се намери място. Засвири със своята йоника и запя любимецът на всички македонци от Шумен и областта - Иван Ганчев. Градусът на настроението особено много се повиши и със словото, което изнесе ораторът, за живота и дейността на апостола на македонската свобода Гоце Делчев. С притаен дъх над 80 души в залата слушаха огненото слово, издигащо високо портрета на тази обаятелна личност, на този легендарен герой, роден от страданията и копнежа на своя народ за свобода, останал толкова близко до своите поробени братя, че е неделим от тях и в своя кратък живот, и в своето безконечно безсмъртие... На човека и великана Гоце Делчев, който ни посочи един от верните пътища за нашето освобождение от робския мрак, напластяван цели столетия: “Македони¼а има свои интереси и сво¼а политика. Тиа им припаƒаат на сите Македонци. Оно¼ што сака да работи на присоединуваœето на Македони¼а кон Бугари¼а, Грци¼а или Срби¼а то¼ може да се смета за добар Бугарин, Грк или Србин, но не и за добар Македонец.“ Ораторът завърши с думите: “Гоце Делчев е най-ярката звезда в лавровия венец на безсмъртието, наречен Македони¼а”.
До късно вечерта продължиха песните и танците. Пред микрофона заставаха кога дует, кога самостоятелно Анета Мутафчиева - диригент на оркестъра към читалището, Анна Георгиева, та дори и самият главен художествен ръководител - маестро Асен Мутафчиев.
Разделихме се с пожелание за живот и здраве до следващото събиране.
ДИМИТЪР ИВАНОВ

ВАРНА
В красивата Морска градина на Варна, от двете страни на централната алея, са поставени паметници на известни личности - просветители, културни дейци и радетели на освобождението на България.
В тази алея сред великите българи се намира и Паметникът на Георги Николов Делчев - македонски войвода, роден в гр. Кукуш, борил се до последния си дъх и загинал за свободата на македонския народ и Македония.
Кръстили го Георги на името на светеца покровител на роднияму град, но от любов към неговата доброта и сърдечност, към неговата душевна святост, близките му и народът го наричали галüовно ГОЦЕ!
По случай 137 години от рождението му, членовете на дружество “Македонска мисъл” - секция към ОМО “Илинден” - ПИРИН във Варна, се поклониха пред великото дело на Гоце, поставиха на паметника негов портрет и до него букети свежи цветя.
Г-жа Златка Дамянова - председателка на дружеството, говори за трудните условия и опасностите, при които е работила вътрешната организация, и главната роля на Гоце за създаване мрежа от революционни комитети из цяла Македония. Не оставил кътче, непосято със зърното на свободолюбието. Будел народа не само срещу турската робия, на прицел била и асимилаторската дейност на екзархисти и патриаршисти.
По време на разходката станаха оживени разговори, в които участваха всички присъствали на поклонението. Разказваха за неща, прочетени и чути. Потомците на Гоце се вълнуваха от събитията на онова велико в подготовката и целите, но трагично, постлано с трупове и пепелища време. Време на велики герои и ненаказани престъпници.
Гоце - душата на организацията - не доживя да участва във въстанието. Не стана свидетел на неописуемите ужаси, на които бе подложен македонският народ. Падна убит на четвърти май 1903 година - два-три месеца преди избухването на пожара. “По-добре, че не стана свидетел на погрома” - казаха някои от другарите му, останали живи. Прави са - може би!
Участничка в поклонението с видима гордост разказа, че когато купувала цветя, цветарката я попитала за кого са. За Паметника на Гоце Делчев - отговорила. Жената учудено възкликнала: “Има ли още патриоти, Боже?” “Има - бил отговорът, - това сме ние, МАКЕДОНЦИТЕ!”
Ако минете случайно край паметника, ще забележите, че на него има винаги цветя. Поставят ги двама достолепни белокоси мъже - македонци, при своите чести разходки в Морската градина.
Семето на родолюбие и свободолюбие, което пося Гоце в душите на македонците, кълни и няма да загине, защото Македония има още нужда от нас - нейните синове и дъщери!
ЗЛАТКА ДАМЯНОВА

КОЛАРОВО
По случай 137 години от рождението на великият син на Македония Гоце Делчев общинското ръководство на ОМО “Илинден” - ПИРИН - гр. Петрич, организира вечер за Гоце, която се проведе в ресторант “Чилик” в с. Коларово. Срещата бе открита от Крум Филатов, който прикани присъстващите с едноминутно мълчание да почетат паметта на починалите членове на партията.
Кратко слово за живота и дейността на Гоце изнесе Боряна Илиева - член на Централното ръководство.
Съпредседателят на ОМО “Илинден - ПИРИН” Стоян Георгиев поднесе поздрави до всички присъствуващи, които бяха около 80 души.
Иван Новков и съпругата му Зорка изпяха авторска песен за Македония.
Срещата премина много весело, с песни, смях, закачки и поздрави до късно след полунощ.
Всички останаха много доволни и си пожелаха до нови срещи.
КИРИЛ ИЛИЕВ

ГР. ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
На 4 февруари 2009 г. по повод 137-годишнината от рождението на Гоце Делчев тридесетина членове на ОМО “Илинден”-ПИРИН от град Гоце Делчев и селата Ляски, Мосомище и Копривлен организирано положиха цветя на Паметника на Гоце Делчев в едноименния град и с едноминутно мълчание почетоха паметта на големия македонски революционер. Поклонението се извърши в 17.00 часа. Поради дъжда не бе произнесено слово пред паметника. Тържеството продължи в клуба на партията, където зa живота и делото на апостола на македонската свобода говориха съпредседателят Ангел Безев и Иван Гаргавелов.
ИЛИЯ ДЕЛИЛАКИЕВ

БЛАГОЕВГРАД
На 4 февруари 2009 г. членове на ОМО “Илинден”-ПИРИН от Благоевград отбелязаха рождения ден на Гоце Делчев с полагане на цветя на неговия паметник в Благоевград, с едноминутно мълчание и падане на колене. Присъстваха двадесетина членове. Поклонението бе разрешено от общината и се извърши в 17.00 часа.

ЛЮБОМИР МАРКОВ