Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НА 1 ОКТОМВРИ 1980 ГОДИНА ИЗЛЕГУВА ПРВИОТ БРОЈ НА ВЕСНИКОТ „НАРОДНА ВОЛЈА“
СО БЛАГОРОДНА ИСТОРИСКА МИСИJА ЗА ДОБРОСОСЕТСТВО И МИР
ЈАН ПИРИНСКИ


Први октомври 1980 година е роденденот на весникот „Народна волја“. На овој ден во далечна Австралија, во градот Сиднеј, слободољубивите македонски патриоти Александар Христов, Крсто Енчев, Ангело Вретовски, Георги Чочков, Митре Мојсовски и други ги ставија темелите на едно големо и свето дело за македонската национална кауза – создавањето на македонско печатено издание.
Весникот „Народна волја“ во изминатите години ја докажа во живот својата благородна и историска мисија, борејќи се за правата на Македонците, разобличувајќи ја секоја антимакедонска пропаганда, проповедајќи ги идеите за добрососедство, пријателство и мир, водејќи справедлива борба во интерес и за доброто на сите држави на Балканот, борба во името на разумот, правдата и слободата на народите.
Читај
Францускиот државен секретар за евроинтеграција за спорот за името и евроинтеграциите
ДВА ОДВОЕНИ ПРОЦЕСА
(По МИМ)


СПОРОТ со Грција околу името и процесот на европска интеграција на Македонија се два одвоени процеси, порача на 24 септември о. г. Жан Пјер Жује, францускиот државен секретар за европски прашања. Жује истакна дека влезот на Македонија како и на целиот Западен Балкан во ЕУ во голем дел се уште зависи од ратификацијата на Лисабонскиот Договор, која беше одложена поради негативниот референдум во Ирска на 12 јуни годинава.
Читај
Този път трябва да се впрегнем, робски да се впрегнем...
УЧРЕДИТЕЛЕН ДОКЛАД
НИКОЛА ВАПЦАРОВ


Не се правят реферати в такъв момент сухо и догматично, с теоретично отношение към проблем, който ни е в кръвта. Не за това, че не трябва да се разчистят всички обективни и субективни причини, но ми се струва, на нас, като на македонци, които пишат, ни е необходима една първична емоционална сила, която ще ни раздвижи кръвта, ще раздвижи емоционално много притъпени чувства, много спомени и ще ни постави на местото, за което сме предназначени. Защото, ако последните години македонската революционна борба тъпче на едно място, мисля, че причината не е в недостиг на теоретичност, че не е в недостиг на теоретично отношение към въпроса, а по-скоро в недостиг на жива движеща сила.
Читај
С непобедим и ясен мироглед
ЗА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ
АНТОН ПОПОВ


Съществува ли македонска нация? Кои са нейните елементи и белези? Къде трябва да търсим нейното начало и зараждане? - тези въпроси се налагат на нашето внимание през последните няколко години. Те са обект на обсъждане в различните македонски среди. И в зависимост от класовата и идейната принадлежност на опонентите, на тези въпроси се дават различни отговори.
Македонските нотабили и реакционери на тези въпроси отговарят отрицателно, безрезервно отрицателно. Те дори недоумяват, че могат да се поставят такива въпроси.
Читај
Любовта към отечеството трябва да бъде и любов към човечеството. В.Г.Белински
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ - Апология на македонизма
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)Четири години по-късно под ръководството на крал Стефан Душан сърбите продължили завземането на македонските градове. На сръбска страна воювал и ромейският пълководец Сергиян. Ромеите са изплашени от сръбските завоевания. Йован Кантакузин казва в Димотика пред пратеници от Цариград (1344 г.): “Виждате ли колко неволи донесе войната на ромеите. Трибалите (така са наречени сърбите, б. м.) вече подчиниха всички западни градове. Страхувам се, че ако това продължи, ще завладеят цяла Македония.” През 1345 г. сърбите превзели Серес и по този начин почти цяла Македония влязла в границите на сръбската държава.
Читај
Срещи
ТИ МАКЕДОНЕЦ ЛИ СИ?
Ставро Клисурски


Спомних си за този случай тези дни. Пак викат македонците в милицията, извинете, в полицията. Пак усещам в себе си това отвратително притеснение от неизвестното и бруталното, от това, което убива у човека най-човешкото - достойнството. Лесно е да демонстрираш сила, когато си във властта, когато ти си властта. И се питам: какво ли се е променило в моята страна за половин век? Докога с азиатска жестокост ще се върви по пътя към Европа?
И докато чакам призовка да се явя в полицията, си задавам въпроси. Дали там няма да ме посрещне същество като описаното по-горе? И пак ли ще бъде с такава голяма липса на сиво вещество в пещерата си? Не се ли срамуват някои индивиди да получават пари за тормоз, пари, плащани като данъци и от нас, тормозените?
Читај
Защо Гърция, Сърбия и България се страхуват от името Македония
МАКЕДОНИЯ И НЕЙНОТО ИМЕ В МИНАЛОТО И ДНЕС
Добри Добрев
(Продължава от миналия брой)Илинденското въстание изиграва голяма и положителна роля в популяризирането на македонското име и на македонската национална кауза сред европейската дипломация, европейската демократична общественост и европейските правителства. Започнали се дипломатически срещи, размяна на мемоари и мнения и т. н. На сцената пак се явили двете най-заинтересувани в балканските работи държави - Русия и Австро-Унгария. На 17 септември 1903 г. станала среща на императорите Николай II и Франц Йосиф в градеца Мюрщег, където е изработена известната Мюрщегска реформена програма, текстът на която е връчен на султана на 8 октомври 1903 г.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
(По “Личности од Македонија”)


ВОЙТЕХ ГЕОРГИ - Скопски велможа от ХI век. В 1072 година вдигнал въстание в Скопска област против византийската власт и с помощта на зетския (Зета е днешна Черна Гора) княз Бодин освободил Македония. След задушаването на въстанието пленен от византийците в Скопие. Умрял в затвора през 1073 година след дълги мъчения.
ОСОГОВСКИ ЙОАКИМ - Отшелник от края на XI и началото на ХII век. Основател на манастира “Йоаким Сарандополски” (Осоговски) в западните поли на Осогово, близо до Крива Паланка.
Читај
Срѓан Керим, првиот Македонец претседател на ООН
МАКЕДОНСКИОТ ГЛАС СЕ ЧУ ВО ЦЕЛИОТ СВЕТ
(Преземено од МИМ)


Неговата слика веќе е на ѕидот на влезот во Салата за пленарни состаноци на Генералното собрание на Обединетите нации. Срѓан Керим, првиот Македонец-претседател на светското собрание, веќе ги пакува куферите за дома. Ударот со чеканот за крај на 62. сесија, според него, означи крај на една успешна сесија на најголемиот собир на нациите, а за својата лична успешност и ефикасност во изминатата една година мандат остава да зборуваат другите и историјата. Засега не размислува за кандидатура за претседател на Македонија, ќе размислува само ако некоја од политичките партии оцени дека тој е вистинскиот човек за тоа место и ако има конкретна иницијатива или предлог. На сработеното во изминатите дванаесет месеци гледа и како на голем капитал за Македонија.
Читај
Од историјата на пиринскиот дел на Македонија
БОРБАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНИ ПРАВА НИКОГАШ НЕ ЗАПИРАЛА
Д-р Васил Јотевски
(Продолжува од минатиот број)Тодор Живков не сакал да разбере дека НР Бугарија имала обврска преку својот Устав и со законски одредби да ги признае националните права на малцинствата. Таквиот негов личен став, спротивно на меѓународните принципи, бил наметнат и прифатен и од страна на владејачката структура во НР Бугарија. Т. Живков бил само еден од повеќето што ја користеле политичката моќ за тесно националистички и тесно партиски цели. Таквата негова активност била надвор од сите дотогаш зацртани меѓународни принципи за правата на малцинствата. Но тоа само ја покажува немоќта на меѓународната заедница да преземе и да поправи барем нешто во тој контекст. Впрочем, и денес сме сведоци на такви активности што се преземаат против Македонците во пиринскиот крај.
Читај
Став
ПО ПОВОД 11 ОКТОМВРИ
АТАНАС ВЕЛИЧКОВ


Време е Македонецот да докаже пред Светот дека му дојде крајот на кроењето на планови за тоа како да ја искористиме Македонија, која се појави на Балканот како гноен чир, кој чат-пат им ги солзи очите од болка на националистичките кругови во Бугарија, Србија и Грција. Време е Македонецот гордо да зачекори по својот пат... Замислете имаме задача да се зачуваме а упорно одиме кон огнот кој може да не уништи. Тоа само ние го можеме. Само ние се делиме на триста групички кои по својата бројност асоцираат со црните тројки на Михајлов и си мислиме дека сите спијат а ние сме сами па дај сега да си поделиме по некоја функција, на некој состанок на некое место во некое време. Така не се работи...
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков
(Продолжува од минатиот број)А и присоiединуаiн’ето до iедна од балканцките држаици, шчо не iет никоi пат возможно, ни делеiн’ето, ни окупациiата, не сет воѕможни без револ’уциiа од натре. И имаат ли смисла тиiе револ’уциiи, кога ни обезпечит Н .И. .В Султано националното и религиозното сашчествуаiн’е и ни гарантират равноправност пред законо и во областната самоупраа со турците? А се имаат осноаiн’а да се мислит, оти Иксператорцкото праителство iет исполнено со добри намереiн’а за своiите македонцки народности. Историiата помагат да секоi народ да си видит грешките, коiи шчо имат праено, и да се чуат да не се повторуат. Сегашното востааiн’е iет многу поучно, како за нас, исто така и за турците. Јас не можам да допушчам, турците да не се поучат од него: iасно iет за секоi, па и за турците, оти Турциiа не можит поеке да сочуат Македониiа ако продолжат истата политика, кон нас, шчо iе водеше досега, Турциiа не можит да сочуат таiа своiа провинциiа без содеiство на местното жителство.
Читај
Интервју со Даниел Фрид, помошник на Кондолиза Рајс
ТОА ШТО МАКЕДОНСКИТЕ ПАТРИОТИ ГО САКАЛЕ
(Преземено од МИМ)


Се надевам, ни останува работа, но мислам дека народот на Македонија сака решение, кое го зачувува нивниот дигнитет, тоа е важно, но влезот во НАТО и во ЕУ е исклучително значајно. Тоа е вистинска награда. Тоа значи дека иднината на Македонија како европска држава е обезбедена. Тоа е огромно достигнување ако можете да го постигнете.
Мислам дека грчките претставници кои го следат процесот разбираат колку е ова тешко и за Македонија и мислам дека Грците сакаат решение и македонската, исто така, прашањето е да се дојде до решение прифатливо за двете страни. Нимиц прави се што може, ние го поддржуваме. Да расчистиме, не постои американски план, нема алтернатива.
Читај
Историјата разобличува
ТАЕН ГРЧКИ ДОКУМЕНТ ЗА ПРЕИМЕНУВАЊЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ
(Преземено од МИМ)


Србите по 1912 година го нарекуваат мнозинството од населението на македонските околии што ги освоија Словени од Македонија или Славомакедонци и најстојчиво им ја влеваа свеста, на оние што не мораа да ги придобијат во србизмот, идејата за постоење на посебна словенска македонска националност, различна од бугарската и по потреба на вистинската српска.
Повикувајќи се на централистите - македонски револуционери, тој пишува за Социјалистичкиот автономистички македонски комитет, за поддршката кон него од оние што го сакаат своето ослободување од Отоманското ропство, а не се формално христијани, жители на Македонија (во почетокот на векот), а исто така и за солидарноста на европските социјалисти кон револуционерите.
Читај
Панајот Димитрас, член на грчкиот Хелсиншки монитор
МАКЕДОНЕЦ СО ДОСТОИНСТВО
(Преземено од МИМ)


Грчката држава против мене води истрага за велепредавство, бидејќи зборував за македонското малцинство, истакнува во интервју за „Би-би-си“ - Програма на македонски јазик Панајот Димитрас, член на грчкиот Хелсиншки монитор. Веќе дадов изјава пред обвинителот. Ако ме испратат на суд за тоа, единствена можна казна е доживотен затвор - додава Димитрас, долгогодишен борец за човековите и малцинските права во Грција.
Интервјуто е направено по посетата на независниот експерт за малцинства на ОН, Гај Мекдугал, во северна Грција и во западна Тракија, на која присуствуваше и Димитрас. Тој и другите членови на Хелсиншкиот монитор ја информирале Мекдугал за сите прашања од нејзиниот мандат, како што се македонското и турското малцинство, верските малцинства, вклучувајќи ги и Ромите и проблемот со расизмот и антисемитизмот.
Читај
Остра конфронтација меѓу грчки и македонски корисници на интернет предизвика преносот од британскиот телевизиски канал “Челенџ ТВ”, каде одговорот “Грк”, на прашање за потеклото на Александар Велики беше сметан за погрешен, објави грчкото радио “Скај”. “Точниот одговор според продуцентите на ТВ квизот е “Македонец” и на екранот беше проследен со знамето на Р Македонија. Оваа објективна констатација го предизвика бесот на грчките националисти ширум светот.
130 години од Македонското (Кресненско) востание
ВОЕНИОТ АСПЕКТ НА МАКЕДОНСКОТО ВОСТАНИЕ
(Преземено од ”Нова Македонија”)


Преку Разловечкото, Пијанечкото, Кумановското, Кривопаланечкото востание и учествувајќи со бројни доброволни чети во српско-турската и руско-турската војна, Македонскиот народ имал силни придонеси во разрешувањето на Источната криза. Меѓутоа, големите сили, особено Русија, без какви било чувства за македонската национална самобитност, со прелиминарниот Санстефански договор ја вклучиле речииси цела Македонија во рамките на Голема Бугарија. Три месеци подоцна, пак без грижа за македонскиот народ, големите сили со одлуките на Берлинскиот конгрес повторно ја вратија Македонија во составот на Османлиската империја. Таквата одлука кај македонскиот народ предизвикала разочарување и губење на довербата во праведноста на конгресот, во искреноста на политиката на големите сили и во односот на соседите кон македонското прашање.
Читај
Преживелите терора членове на кръжока продължават борбата
ПРОИЗХОДЪТ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ
МАКЕДОНСКИ НАУЧЕН ИНСТИТУТ


Точно за това ние считаме темата за македонската нация трептуща тема за македонската емиграция. Аз трябва да ви кажа и това, че мнозина наши македонци, които имат претенцията, че са македонци, че са македонски патриоти, поставиха въпроса по съвсем непатриотичен начин. Те поставиха въпроса така: съществува или не съществува македонска нация. Един македонец патриот не може да направи такава постановка на въпроса. Македонската нация е един крупен факт, който наблюдаваме пред нашите очи. Тя се развива и разцъфтява. Не само ние я признаваме, но я признава и цял свят. Официално македонската нация се призна още през 1943 г. в гр. Яйце от Съветския съюз, Англия, Америка и от всички прогресивни народи. Да отричат този факт при това положение тези македонци, които претендират, че са македонски патриоти, най-малкото да се усъмняват в този факт, за мен това означава, че не са македонски патриоти.
Читај
Из дейността на ОМО “Илинден” - ПИРИН
В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ НА ТЕРОРА

На 13 септември т. г. в залата на читалище”Никола Вапцаров” в Благоевград се проведе възпоменателно събрание в памет на жертвите на организиранoтo от терористични формирования с помощта на българските власти и съучастието на медиите поголовно изтребление на независими македонски дейци, публицисти и революционери в България.
Заседанието откри съпредседателят на ОМО “Илинден” - ПИРИН Стойко Стойков, който направи паралел между събитията тогава и постоянните усилия в миналото и днес на българските националисти да оставят македонците без своя организирана структура. Той посочи фаталните последици за македонците от закриването на ВМРО (об), от липсата на изградена организация през времето на комунизма, както и от кризата в ОМО “Илинден” - ПИРИН в периода 2001 - 2003 г. по отношение правата на македонците.
Читај
Важно!
ОТВАРЯНЕ НА ДОСИЕТАТА

Дружеството на репресираните Македонци в България съобщава:
След промените в законите, извършени през последните години, всеки български гражданин може да поиска и да получи възможност да прегледа своето досие от времето на комунизма. Това става чрез подаване на молба до Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Комисията се намира в София. След известен период на изчакване гражданинът получава отговор дали има досие. Доколкото има такова, той може да го прегледа, като това може да се върши само в София в читалнята на споменатата комисия.
Читај
ДО ВСИЧКИ политически и национално репресирани от комунистическия режим. Всеки, който досега не е подал документи за еднократно обезщетение, може да го направи най-късно до КРАЯ НА 2008 г.! Документитие се представят в Областната комисия за репресирани - Благоевград, или в съответните областни центрове. Тези обезщетения са различни от даваните през 1990 г., когато кандидатите трябваше да изберат за коя от всички репресии да бъдат обезщетени. Сега се обезщетяват всички. Под репресии се разбират не само затворът, но също така изселване, интерниране, изключване от училище и подобни.
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Дарение
ПРИЗНАТЕЛНОСТ
Редколегията на вестник “Народна воля” изказва най-искрена благодарност на г-н Владимир Ралев, бизнесмен от Швейцария, за отпуснатата парична помощ от 1000 швейцарски франка.
На семейството на г-н Ралев желаем здраве и късмет, а на него лично - и успех в бизнеса!
Също така горещо подкрепяме многобройните донаторски инициативи на нашия македонски патриот по света!
* * *
Също така редколегията сърдечно благодари на г-н Иван Петров и г-жа Стефка Петрова от Белгия, дарили на вестника 100 евро.
На тях и техните роднини желаем здраве и късмет, много успехи в живота!

Македонија пее
 
МАКЕДОНИЈА
Нека знае Европа
Нека чуе сиот свет

Како зрак од сонце
Како мирис од цвеќе
Ти си наш најубав цвет (2)

Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
За тебе живееме
Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
Вечно ќе те чуваме

Нека знае Европа
Нека чуе сиот свет

Колку љубов носиш
Колку даваш сила
Од тебе нема помила (2)

Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
За тебе живееме (2)

Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
Вечно ќе те чуваме (2)

Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
За тебе живееме (2)

СЕ СОБРАА КОМИТИТЕ
Се собрале комитите (2)
ќе ми одат суво поле (2)
напред оди војводата (2)
војводата Јордан Пиперка. (2)

Ќе ми фаќат Мемет Изин (2)
ќе ми го чекаат Алил Паша (2)
што ја грабил руса Стојна (2)
руса Стојна од Мало Црско. (2)

Проговара војводата (2)
да слеземе долу Брезово (2)
да го венчаме Алил Паша (2)
за невеста остра сабја. (2)


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting