Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НЕЗАВИСНОСТ НА КОСОВО. ПОКАНИ ЗА ЧЛЕНСТВО ВО НАТО ЗА МАКЕДОНИЈА, АЛБАНИЈА И ХРВАТСКА НА ПРЕТСТОЈНИОТ САМИТ НА АЛИЈАНСАТА? ГРЦИЈА И БУГАРИЈА КОН МАКЕДОНИЈА ВО МИНАТОТО И ДЕНЕС. ОДГОВОРНОСТА НА ЕУ.
СУДБОНОСНИ ПРОЦЕСИ ГО ЗАФАЌААТ БАЛКАНОТ
ЈАН ПИРИНСКИ


БАЛКАНОТ од минатото наследи многу неправедно решени проблеми. Историските збиднувања им оставија можност на некои од државите да ги наметнуваат своите национал-шовинистички планови и со помош на надворешни сили да присвојуваат кој колкушто може, спред историските околности, туѓи територии.
Денес така создадените и нерешени проблеми загрижувачки натежну-ваат, предизвикувајќи судбоносни процеси во и меѓу државите овде, на Балканскиот Полуостров. Но реалноста е таква, каква што постои од пред многу години наваму.
Читај
Македонија и Грција одговорија на предлогот на Нимиц
ПРЕД НОВА РУНДА ПРЕГОВОРИ
(По македонскиот печат)


На 19 февруари годинава посредникот во спорот со Грција за името на Р Македонија Метју Нимиц достави нов предлог до двете земји. Предлогот вклучуваше пет варианти за името - Демократска република Македонија, Независна Република Македонија, Уставна Република Македонија, Република Горна Македонија и Нова Република Македонија, како и повеќе точки за начинот на употреба на тоа име.
Понуденото не е конечно решение, туку рамка за новата рунда на преговори.
Читај
Височайши гафове
ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО СЕ ЗАВРЪЩА?!
Самуил Ратевски


НА 27 януари т. г. президентът Георги Първанов даде пресконференция за медиите.
Много неща могат да се кажат за тази пресконференция. В голямата си част тя несъмнено бе празнословие на тема какво ми се иска и ех, да беше. Имаше и много от типа “мижи кuорчо да те лажам”. Две неща специално привлякоха вниманието ми. Първата - промяна в Закона за политическите партии. Втората - отношенията с Р Македония.
Читај
Любовта към отечеството трябва да бъде и любов към човечеството. В.Г.Белински
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ - Апология на македонизма
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)Й.Раич, цитирайки Мавро Орбини, пише, че българите се споменават да воюват в Тракия през 390 г. Логично е да се замислим, дали тук под понятието “българи” в 390 г. се имат предвид тюрко-българите (днес наричаните “прабългари”). Такъв българофил като Н. С. Державин е категоричен, че “първите грабителски нахлувания на българските кутригури в територията на Византия” започват след 493 г. Същият автор твърди, че предците на прабългарите не са наричани от византийските автори българи, а хуни, кимерийци, както и с племенните имена утигури и кутригури. Според него името българин се употребява в VI в. от готския историк Йорнанд.
Читај
Размисли
ОБЪРКАНИ ПОНЯТИЯ ИЛИ НЕЩО ДРУГО...
Гоце Йонков


МНОГО мисля напоследък над значението на думите нация, национален и производните им. Разбира се, зная, че има тонове томове съчинения по тези въпроси, но моята цел не е да се впускам в една област, в която не съм силен. Просто искам да споделя какво ми прави впечатление от чисто човешка гледна точка.
Читај
Филетизъм или проклятие
НЯКОИ АСПЕКТИ НА ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИЯ ШОВИНИЗЪМ
д-р Костадин Георгиев
(Продължава от миналия брой)Българските националисти тогава, както и сега, правеха усилени опити да отрекат езика на македонците като приемственост, самостойност и съществуване. Макар твърде добре да им беше известен езикът, на който е написан например молитвеникът на Димитър Миладинов, и че този език е твърде далеч от българския. Тук се казваше за македонския език: “Колкото до въпроса дали не е български или е български -това нека оставим да решат самите македонци. Когато е български, защо не пишете на него”? Този въпрос бихме могли да отправим и към сегашните български шовинисти.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
(По “Личности од Македонија”)


АМИНТА III - Македонски крал, властвал около 390-370 година пр. н. е. Успял да овладее вътрешните неуредици в страната и да запази Македония от външните й неприятели. По това време Македония била заплашвана от илирите от запад, до Халкидическия съюз начело с града Олимп от изток. Сключил съюз с най-силния по това време гръцки полис Спарта и по този начин допринесъл да се разпадне Халкидическият съюз.
Читај
Советот на Европа ги испитува малцинските права во Бугарија
БРОЈНИ ПРАВА ДОАЃААТ СО ПРИЗНАВАЊЕТО НА МАЛЦИНСТВОТО
BBC


Комесарот за човекови права на Советот на Европа Томас Хамарберг на 14 и 15 февруари престојуваше во Бугарија.
Тој се сретна со некои од владините министри и со претставници на невладини организации околу човековите права во земјата.
БиБиСи на македонски го запраша која е конкретната цел на неговата посета?
Читај
Силна подршка од нашиот стратешки партнер
КОНГРЕСОТ НА САД Е ЗА МАКЕДОНИЈА ВО НАТО
(Преземено од МИМ)


Конгресот на САД силно ги поддржува аспирациите на Македонија за членство во НАТО, го препознава големиот прогрес постигнат во многу области, од Акцискиот план за членство, економијата и политичките прашања, изјави на 22 февруари конгресменот Џон Тенер, кој ја предводи делегацијата на Претставничкиот дом на САД во Парламентарното собрание на НАТО која беше во посета на Македонија. Тој порача дека поддршката ја упатуваат до македонскиот народ, но и политичкото и военото раководство.
Читај
Од историјата на пиринскиот дел на Македонија
БОРБАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНИ ПРАВА НИКОГАШ НЕ ЗАПИРАЛА
Д-р Васил Јотевски
(Продолжува од минатиот број)Во декември истата 1958 година, во Окружниот суд во Благоевград биле судени младинци од разлошката гимназија. Во тој процес Борис Самоилов Прегов бил осуден на десет, а Ѓорги Поп-Атанасов на 5 години затвор.
Според сеќавањата на Ѓорги Поп-Атанасов, во бугарските затвори, поточно како осуденик кој се борел за македонските национални права во пиринскиот крај се нашол и Венко Тамаќаров од село Мосомиште, ученик во гоцеделчевската гимназија од Банско. Но прогоните, апсењата и судењата на активистите на нелегалните групи продолжиле и во текот на следните години.
Читај
Интервју со Мартин Шлецингер
ГРЦИТЕ НЕМА ДА СТАВАТ ВЕТО НА ПРИЕМОТ НА МАКЕДОНИЈА
(Преземено од МИМ)


Mартин Шлецингер е долгогодишен прв човек на источноевропското биро во центарот „Вудро Вилсон“ во Вашингтон, а работел и во американскиот Конгрес, каде што и последниве години е редовно консултиран околу политиката спрема Балканот. Докторирал на тема „Југославија“, а се смета за експерт за Балканот и за проширувањето на НАТО. Пред неколку дена Шлецингер предизвика многу реакции откако излезе со црни прогнози за иднината на регионот по прогласувањето на косовската независност.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков


Како последуач на идејата за полно отдел’ајн’е на нашите интереси од интересите на Балкан-цките народи и за самостојно културно-национално развијајн’е, јас и је написаф на централното македонцко наречје, које за мене от сега на тамо имат да бидит литературен македонцки јазик. Нерамностите, шчо ке се окажат во јазикот на мојата книга, сет сосим природни и ке можеа да се отстранат само при једно по глабоко знајајн’е на централното македонцко наречје, со шчо не можам да се пофал’ам. Но и при тоа се надејам, оти за македонците таков јазик ке бидит по пријатен и по звучен, од јазико на нашите суседи, со који није сега за сега се дигаме на големо.
Читај
Објектив
МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗОЛ
Ханс-Лотар Штепан
(Продолжува од минатиот број)Една ваква, со децении па и векови закоравена политика, не може да се победи со поединечни аргументи. Наместо тоа, преку секојдневни, сосема обични показатели треба да се докаже дека на Македонија, од страна на нејзините соседи, и’ е одземена можноста за нормална независна егзистенција, која непрекинато постоеше се’ до Берлинскиот конгрес, но оттогаш постепено беше уништувана се’ до Илинденското востание и Балканскиот сојуз, но најрадикално по Балканските војни.
Читај
Општа акција на македонскиот научен, културен и политички врв
ПРОГЛАСЕНА ГОДИНА НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК
(По македонскиот печат)


Промоции на македонскиот јазик, литература и култура во најважните политички, културни и универзитетски центри во светот ќе се одржуваат во текот на целата година, која на 15 февруари, во 11 часот, во Македонската академија на науките и уметностите, премиерот Никола Груевски ја прогласи за Година на македонскиот јазик. Почетокот на многуте манифестации, книжевни семинари, промотивни активности беше означен со свечен собир во МАНУ. На свеченоста присуствуваа наши и странски академици, книжевници, политичари, лингвисти и истражувачи на македонскиот јазик и култура.
Читај
Интервју со проф. Љубомир Фрчкоски
ЦРНА ДУПКА ВО ПРЕДЛОГОТ НА МЕТЈУ НИМИЦ
(Преземено од МИМ)


Повод за интервјуто е последниот предлог на Нимиц, кој предизвика бурни реакции во Македонија, а експертската јавност оцени дека неколку точки се неприфатливи за Македонија. Љубомир Данаилов Фрчкоски професор по меѓународно право на Правниот факултет „Јустинијан Први“ во Скопје истакнува дека сега треба да седнеме на сериозни преговори и предупредува од опасноста од „латентен антиамериканизам“ во контекст на регионалните случувања, особено по настаните во Србија. „Наместо конспиративни теории, сега ни треба сериозност и влегување во вистински преговори“, вели тој.
Читај
Спомени за премълчаното
ТРАГИЧНАТА СЕСТРА
Биляна Вардарска


През 1940 година Николай Шмиргела изработва бронзовия медалион, който е трябвало Македонският литературен кръжок (заедно с много картички и бележки) да подари на гостуващите съветски футболисти. Самият Шмиргела в своите интересни спомени от 1947 година обширно разказва за това, което в изданието от 1966 година е изпуснато. Ето фактите: на едната страна на медалиона, изработен от Шмиргела, в горния дял има развято знаме, в централния дял на което на три реда е написано Свободна независима Македония. Под знамето на малкия медалион е нанесена етническата карта на Македония, в която е написана познатата мисъл на Гоце Делчев. Под думите с по-големи букви е написано Гоце Делчев.
Читај
Из дейността
ОМО “Илинден” - ПИРИН работи активно
На 17 февруари т. г. съпреседателят на ОМО “Илинден” - ПИРИН Стойко Стойков бе поканен в предаването “Изгрей, зора” на Радио Благоевград. Опонент бе Димитър Тюлеков от Македонския научен институт. Поводът бе книгата на Тюлеков “Политическият мит за македонското малцинство в България”, за която в. “Народна воля” вече писа. Това е пръв път по Радио Благоевград да бъде поканен македонски историк. Чест прави на водещия на предаването г-н Андрей Петров, че наруши десетилетната традиция на това радио да не кани македонски учени. Запис от предаването в скоро време ще бъде поставен на интернет сайта на партията: www.omoilindenpirin.org, където всеки ще може да го слуша.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Ново издание
ОТ ПЕЧАТ ИЗЛЕЗЕ РИСУВАН РАЗКАЗ
ЗА ЖИВОТА НА АЛЕКСАНДЪР III МАКЕДОНСКИ
Александар III Македонски
“От доста време в България не е публикувана македонска книга.Още повече пък книжка-комикс за деца с тема от македонската история. Затова толкова по-радва отпечатването на “Александър III Македонски”, която тези дни се появи пред читателите. Има 22 страници, покрити с майсторски рисунки и диалози, предаващи картинно детството на великия македонски цар и неговите легендарни походи на Изток. Книжката е цветна, а текстовете са на македонски език. Освен радост за децата тази творба представлява интерес и за възрастни. Добър начин да направите подарък и да събудите интереса на вашето дете към македонския език. Можете да ги потърсите в структурите на ОМО “Илинден” - ПИРИН. Можем само да благодарим на спонсора от Благоевград Петър Стоицов, чийто пример може дамо да вдъхновява.

Дарение
БЛАГОДАРНОСТ!
Нашият редовен читатател и спомоществoвател Борис Петков, живеещ в град Чикаго, Съединените американски щати, направи дарение на вестника от 150 американски долара.
Редакцията на вестника благодари на г-н Петков за патриотичния жест и пожелава здраве, щастие и дълголетие на него и на семейството му.

Македонија пее
 
ЕДНА Е МАКЕДОНИЈА
Само ти си љубов наша
друга нема да бараме
само ова земја мила
никому не ја даваме. (2 х)

Кренете глава високо
играјте оро широко
запејте песна убава
една е Македонија. (2 х)

Само ти си мајка наша
била си вековита
само песни нек се пејат
наша е Македонија. (2 х)

Кренете глава високо
играјте оро широко
запејте песна убава
една е Македонија. (2 х)

ДОСТА ВРЕМЕ ЕРГЕН ОДЕВ
Доста време ерген одев
доста лични моми водев
време мие е да се женам
овој живот да го сменам.

Ај нек се игра нек се пие
машко оро нек се вие.

Стара мајко сватој кани
викни зурли и тапани
нека бидат в село збрани
стара мајко оро води.

Ај нек се игра нек се пие
машко оро нек се вие.


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting