Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
САМО БЕЗУМНИЦИ НЕ МОЖАТ ДА ПРЕЧЕКОРАТ ОД МИНАТОТО КОН ИДНИНАТА
ХАЛУЦИНАЦИИТЕ НА ЕДЕН БУГАРСКИ „ИСТОРИЧАР“
ЈАН ПИРИНСКИ


Крајно време е соседите на Република Македонија еднаш за секогаш да разберат дека времето на фантазии и илузии за завладување на туѓи територии помина. Време е да се разбере, дека обединета Европа, во која Бугарија и Грција се членки, остварува идеи за соживот меѓу народите, гарантирање на стабилност, спокојство и мир на континентот.
Читај
Единствен кој ја поддржа грчката позиција беше бугарскиот парламентарец Кирилов
ЕВРОПАРЛАМЕНТАРЦИТЕ И’ СЕ ПОТСМЕВАА НА ГРЦИЈА
(По македонскиот печат)


ЕВРОПАРЛАМЕНТАРЦИТЕ на седницата на 22 jануари годинава и’ се потсмеваа на Атина за ставот околу името на Македонија и направија паралела, па оваа држава ја нарекоа Бившо Кралство Грција.
Единствен што ја поддржа грчката позиција беше бугарскиот парламентарец Кирилов, кој одоколу ги оцени како вештачки создадени македонската држава и јазик, па својствено на тоа и историјата.
Читај
Размисли, размисли, размисли...
МАШИНА ЗА ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИСТОРИЯТА
Стойко Стойков


ПРЕДИ няколко години македонският историк Миле Михайлов ми разказа следното. При едно Посещение в България отсяда при своя близка роднина в София. Тя била омъжена за немакедонец, някакъв господин с чин Полковник. По време на вечерята госпожата започва да се заяжда с Михайлов, че нямало македонци, че всичко македонско е Българско и т. н. Той се опитва с добро да й обясни, че не е права, че това, което ги учат в България, не е точно така, както е било... Спорът продължил известно време, докато неочаквано полковникът се намесил, като смъмрил жена си да не говори за неща, които не знае. “Миле е прав” - заявил той.
Читај
Любовта към отечеството трябва да бъде и любов към човечеството. В.Г.Белински
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ - Апология на македонизма
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)Твърдението ни, че под понятието българи са разбирали славяни, особено красноречиво се потвърждава от факта, че и панонският княз Коцел е наречен “Коцел княз български”. В труда на абат Гиберт (писан в 1104 г.) “Делата на франките” пише: “Гърците и епириотите, които се наричат българи...”. Явно е, че тук не става въпрос за българи (Аспарухови), защото в тези земи е имало славяни, но не и българи.
Читај
Филетизъм или проклятие
НЯКОИ АСПЕКТИ НА ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИЯ ШОВИНИЗЪМ
д-р Костадин Георгиев
(Продължава от миналия брой)Тия идеи не бяха нещо ново за националистическата българска буржоазия - те датират от преди освобождението, когато “идеолозите на тия обществени среди първи подхвърлиха идеята за шовинистичното господство на българската нация над останалите нации на балканите, т.е. Бурмов говореше за това, че България трябва “да се мие на три морета” - на изток, на запад и на юг”. Обект номер едно на това “обединение” трябваше да стане Македония, като за тази цел първо трябваше да се докаже какво, че населението на тази страна било българско.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
(По “Личности од Македонија”)


ПЕРДИКА І - Основоположник на античното македонско царство, положил темелите на династията на Аргеадите. Като македонски крал владял Македония от 707 до 660 година пр. н. е. Неговата държава на първо време била разположена в триъгълника между реките Бистрица (долното течение), Вода и Вардар. Неговото потекло е от Аргос Орестикон (днешно Рупища, Югозападна Македония).
Читај
Македонскиот министер за надворешни работи Антонио Милошоски
ГРЦИЈА Е НА ПОТЕГ ДА ПРИДОНЕСЕ ЗА РЕШАВАЊЕ НА СПОРОТ СО ИМЕТО
(Преземено од МИМ)


Посредникот во грчко-македонскиот спор за името, Метју Нимиц, и преговарачите на Грција и на Македонија, Адамантиос Василакис и Никола Димитров, одржаa нова рунда преговори, првпат надвор од Њујорк. Нив во Охрид ги поздрави министерот за надворешни работи Антонио Милошоски, кој само ја отвори средбата. Пред краjот на новата рунда преговори, во интервју за „Дневник“ Милошоски не сака да коментира дали Македонија ќе ја бара правдата пред Меѓународниот суд за правда ако двете страни не најдат заеднички прифатливо решение во преговорите под покровителство на ОН.
Читај
Нов закон
МАКЕДОНИЈА ГО НАПРАВИ ПРВИОТ ЧЕКОР КОН ЛУСТРАЦИЈАТА
Оливера Војновска


Наспроти резервите кај одредени политички кругови дека лустрацијата може да се претвори во инструмент за политичка пресметка, сепак, Собранието на 22 јануари доцна попладне со широк политички консензус го донесе Законот за определување дополнителен услов за вршење јавна функција. Со тоа Македонија, конечно, го направи првиот чекор за спроведување на лустрацијата, процес што се очекува да го демистифицира комунистичкото минато.
Читај
Од историјата на пиринскиот дел на Македонија
БОРБАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНИ ПРАВА НИКОГАШ НЕ ЗАПИРАЛА
Д-р Васил Јотевски
(Продолжува од минатиот број)И покрај сите напори што ги правела централната политичка и државна раководна структура на Бугарија, во правец на спроведувањето на политиката на денацинализација на Македонците во пиринскиот крај, Македонците од овој дел на Македонија будно ги следеле сите меѓународни настани и промени и секојпат настојувале да ги искористат за себе, да ги запознаат меѓународните фактори со нивната положба и со нивните заложби и идеали за слобода и обединување.
Читај
Гласност
ШТО Е РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА?
Никола Димитров


Име што можат да го употребуваат и нејзините соседи за нивни провинции: Македонија во Грција, Македонија во Бугарија, Македонија во Србија, Македонија во Албанија или, пак, уште многу имиња Македонија за области, градови, квартови, улици и сл. Ваквото величење на името Македонија, на Република Македонија, воопшто нема да и пречи, туку напротив, тоа ќе значи дека името Македонија не исчезнува, туку се споменува и колку повеќе вакви имиња толку повеќе славење на името како реално светско наследство.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков


Но борбата со пропагандите во Македониjа не jет чекор назад, туку напред, зашчо и тука имаме работа со борба за слободиjа, со борба со мрачните сили, шчо не дозвол’уат на таткоината ни сама со свои очи да гледат своите интереси, ами и наврзуат дзрдзала, шчо омрачуат истината и и придаат бугарцка, србцка и грцка боjа. Време jет да отфрлиме од очите наши мрежите, шчо ни и кладоа националните и верцки пропаганди въ Македониjа.
Читај
Од пописите на САД
МАКЕДОНЦИ ВО САД УШТЕ ВО 1860 г.
(Преземено од МИМ)


Првите Македонци кои стапнаа на американска почва зад себе ја оставија Македонија, земја опустошена од војни каде што политичкиот прогон и етничкото чистење беа секојдневна појава. Без оглед на тоа под чија власт била нивната татковина и без разлика на која националност, етничко малцинство или религија им припаѓаат Македонците, тие биле сиромашни, неписмени и лишени од надежта за подобра иднина. По Балканските војни во 1913 година, Македонија во целост беше избришана од картата.
Читај
Во чест на војводата
ИЗЛОЖБА ЗА ДЕДО ИЉО МАЛЕШЕВСКИ
(Преземено од МИМ)


На 24 јануари 2008 во Музејот на Македонија во 12 часот беше отворена изложба под наслов „Војводата Дедо Иљо Малешевски”, организирана по повод 130-годишнината од двомесечната слобода на Пијанец и 110 години од смртта на познатиот ајдутски војвода Иљо Марков Малешевски.
Дедо Иљо Малешевски е легендарен македонски војвода опеан во безброј песни и за кого сеуште се раскажуваат легенди.
Читај
Објектив
МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗОЛ
Ханс-Лотар Штепан
(Продолжува од минатиот број)Балканот можеби изгледа како споредна бина на ова светско движење, на која малите балкански држави - кои како да биле инфицирани од империјалистичкото движење на Големите сили - како грабливки се свртеа кон во тоа време последните беспомошни народина Балканот, кои се’ уште беа под Османлиско ропство, за да ја приграбат нивната територија (по пример на нивните “идоли” во Африка, Азија и Америка).
Читај
Македонскиот народ има свое име ...
ГРЦИТЕ ЛУТИ НА МИЛОШОСКИ И НА САД
(По македонскиот печат)


Грчката дијаспора во САД реагира на извештајот на Истражувачката служба на американскиот Конгрес, во кој пишува дека во Грција има силно изразен антиамериканизам
Во извештајот, подготвен кон крајот на минатата година, во делот за Македонија и за спорот за името, пишува дека „меѓународниот тренд за името е во корист на Македонија, бидејќи досега 117 земји го признале нејзиното име “.
Читај
Архивите говорят
ЛИЧНО! СТРОГО ПОВЕРИТЕЛНО!
Из протокол от заседание на ПБ на ЦК на БКП


До края на 1970 г. Министерството на народната просвета:
- да организира внимателно преглеждане, преработване и издаване на учебниците по история, литература, география и други дисциплини за всички степени и видове учебни заведения, като осигури задълбочено и научно, в съответствие с историческата истина, осветляване на живота и борбите на българското население в Македония и Тракия (Западна и Източна);
Читај
Публикувано преди 62 години
МИГОВЕ ОТ МНОГОВЕКОВНАТА БОРБА НА МАКЕДОНЦИТЕ ЗА СВОБОДА И НЕЗАВИСИМОСТ
Иван Харизанов
(Продължава от миналия брой)Нека се помолим за тия братя в гората, които работят за свободата на своите братя и които показаха към нас поголеми грижи, отколкото биха показали нашите родители. Те излагаха живота си, за да ни запазят”. И с един текст от библията тя приключила първата си признателна похвала към нашите хора, които заслужено беха включени в първите им благодарствени молитви след освобождението си. Покъсно, в спомените си и в своите публични речи в Америка още пооткрито ще се поклони пред техния идеализъм.
Читај
Българийо, Българийо!
БЕЗ КОМЕНТАР
На 20 декември м. г. в предаването “Сите българи заедно” на Никола Григоров бе гост председателят на найзначимия филиал на Съюза на банатските българи - найвлиятелната организация на българското малцинство в Румъния.
Той даде следните поучителни информации: “Съюзът на банатските българи е в много добро финансово състояние. Той получава сериозни пари от румънския държавен бюджет всяка година. Тази година получихме 500 000 евра само за съюза и само за запазване на нашата идентичност.
Читај
Когато фактите говорят...
НЕ ВИНЕТЕ МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ПИСАНОТО!
Ставро Клисурски
(Продолжува од минатиот број)А СЕЗИРАТОРЪТ агент “Иван” и неговите съидейници, колеги, съратници и слуги нека да попрочетат някои книги, защото лесно се става “рецензент” и “историк” в Държавна сигурност, трудно е да се преглътнат някои факти от миналото. И след това да приканват чужда държава да си пренаписва историята (или да й казват какво да пише във вестниците си) - първо е нужно да се запознаят със своята. Пък и своята полесно могат да подменят с нова... След това да научат своите върховистчета и националистчета как се скриват неприятни факти, за да могат да правят поголям герой своя кумир Ив. Михайлов... Макар че това е опасно, като се има предвид, че и днешното ВМРО е във властта, а вече видяхме какво могат да направят, когато са там...
Читај
Диващина
НЕОФАШИЗМЪТ В АТАКА
Любомир Марков


НЕ присъствам и никога не бих участвал в циркови изпълнения като традиционното вече факелно шествие на т. нар. ВМРО в Благоевград. Самата идея намирисва твърде много на Хитлер и Мусолини. Изглеждаше ми и като инфантилна идея на политически келеши и техните келешчета да се направят на интересни, поигравайки си с огъня. Въобще гледах на всичко това съвсем пренебрежително.
КЪДЕ е и гражданската съвест да протестира срещу тази гавра с града, носещ името на македонеца социалист Димитър Благоев?
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


136 г. от рождението на
Гоце Делчев
Гоце Делчев
“Нека видят и нека знаят хората, че съм като всички други хора: ям, пуша, смея се, шегувам се, греша, обичам да слушам музика, както и другите. Да не мислят, че ние сме някакви свръхчовеци. Нека да видят, че всеки може да бъде като нас.”

Македонија пее
 
БЕГАЈТЕ ГРЦИ НЕ ВЕ САКАМЕ
До кога, братја мили, Македонци,
до кога Грци ќе не толчет,
со своето верно духовенство,
милата наша родина.

З’шчо вие причина станавте
преди двесте години,
народната патријаршија
со лаги ни ја презедовте.

Каде се нашите писатели
каде се нашите списанија,
све е прав и пепел станато
од грчката фанариотска злоба.

Станите сите, братја Македонци,
од сите македонски градови
и да викнеме сите со глас голем: (2 х)
- Бегајте Грци не ве сакаме! (2 х)

НЕ МИ ГО ЛАЖИ ЃОРЃИ, МАРЕТО
Не ми го лажи Ѓорѓи, Марето
Марето ми е, Ѓорги уште малечко.
Марето ми е, Ѓорги уште малечко.

Јас не ти го лажам, бабо, Марето,
оно се само лажи по мене.
Оно се само лажи по мене,
по моиве црни очи калеши,
оно се само лажи по мене,
по мојва снага, бабо, танка, висока.


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting