Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
НУЖНА Е РАЗУМНА РЕШИТЕЛНОСТ, КОЈА ДА ГО ГАРАНТИРА ЗАЧУВУВАЊЕТО НА НАЦИОНАЛНИОТ ИДЕНТИТЕТ
МАКЕДОНИJА ПРЕД БРУТАЛНИОТ ПРЕДИЗВИК НА ГРЦИЈА
ЈАН ПИРИНСКИ


Огромен е притисокот на кој е изложен македонскиот народ поради апсурдното инсиситирање на Грција Република Македонија да го промени своето уставно име.
Ако прашањето со името на Република Македонија не се реши така, како е правилно и разумно, а што е во интерес на сите народи на Балканот и во интерес на Европската заедница, можат да настапат опасни и тешко запирливи процеси во регионот. Еве зошто нема друга алтернатива освен заеднички и разумни дејствија, кои да донесат стабилност и мир на народите, добрососетство, разбирање и пријателство, за што пледира и Европската униjа.
Читај
Груевски категоричен
ВЕТОТО Е КРАJ НА ПРЕГОВОРИТЕ
(По МИА)


НЕ сум претеран оптимист, туку реалист. Ситуацијата е таква што Грција е со намера да стави вето доколку не ја прифатиме нејзината уцена, а ние не можеме да прифатиме уцена на начин како што сака Атина. Евентуалното грчко вето на приемот на Македонија во НАТО најверојатно ќе доведе до прекин на преговорите за името, рече премиерот.
Читај
93 години от смъртта на големия македонски революционер
ЗАЩО БЪЛГАРСКИЯТ ДВОРЕЦ УБИ ЯНЕ
Добри Добрев


Историята на македонското национално-революционно движение е пълна с големи фигури на достойни синове на македонския народ, самоотвержени борци, безстрашни революционери, далновидни и мъдри революционни дейци и водачи на поробеното македонско население, пламенни патриоти, верни до смърт на революционното дело и на своя македонски народ. За тях народът създаде песни и разказва легенди.
Читај
Предложение за дискусия
ЗВАНИЕ “ЗАСЛУЖИЛ МАКЕДОНИСТ”
Зоран Светлинов
(не македонист, а македонец)Немалко са хората, които се занимават с т. нар. македонски въпрос. Малцина са в България тези, които подкрепят нас, македонците, и мноооого са онези, които ни отричат и градят кариера на наш гръб. Няма да навлизам в подробности. Ще посоча само най-изтъкнатите, според мен, от втората категория. Това са: Директорът на Института за история при БАН, Директорът на Националния исторически музей, Лидерът на ВМРО, Шефът на агенция “Фокус”, Водещият на телевизионното предаване “Сите българи заедно”.
Читај
Любовта към отечеството трябва да бъде и любов към човечеството. В.Г.Белински
ИСТОРИЯ НА МАКЕДОНИЯ - Апология на македонизма
Доц. д-р Георги Радулов
(Продължава от миналия брой)Българските историци забелязват и най-малкото нещо, което може да бъде използвано за мотивиране на българските претенции спрямо Македония, а си затварят очите, че в почти всички карти, издадени преди средата на миналото столетие, даже като географско понятие с името България се означава само областта на север от Стара планина. По Живково време националистите решиха да премахнат това неудобство, като направиха опит да върнат отдавна излязлото от употреба антично название “Мизия”. Ще подчертаем, че в почти всички карти Македония е означена с нейното име и на същото место.
Читај
ВМРО и македонския език 1905 г.
БЕЗ КОМЕНТАР

“Учените от Комитета на Сандански създават граматика на македонски език като език на цялата област. Диалектът на Битолския вилает е взет за основа на това ново македонско есперанто. Новият македонски език трябвало да изтласка българския и сръбския от Македония, защото той бил различен от езика, който се говори в България и Сърбия.”
5 юли 1905 г. Лондонски вестник “Пал мал газет”, статия на д-р Карл Блайнд - “Български злосторства против българите”
Читај
ОМО “Илинден” - ПИРИН
ИЗ ДЕЙНОСТТА

На 8 и 22 март т. г. общинската организация на ОМО “Илинден” - ПИРИН - Благоевград, организира ремонт и почистване на района около параклиса “Св. Илия”, намиращ се над спирка Спанчовци, Покровник. На това място традиционно в организация на Македонско християнско братство “Свети пророк Илия” и ОМО “Илинден” - ПИРИН се провежда честване на Илинденското въстание с панихида за падналите борци, македонска музика, песни и курбан-чорба.
Читај
До всички политически и национално репресирани от комунистическия режим. Всеки, който досега не е подал документи за еднократно обезщетение, може да го направи най-късно до 8 април 2008 г. Документитие се представят в Областната комисия за репресирани - Благоевград, или в съответните областни центрове. Тези обезщетения са различни от даваните през 1990 г., когато кандидатите трябваше да изберат за коя от всички репресии да бъдат обезщетени. Сега се обезщетяват всички. Под репресии се разбират не само затворът, но също така изселване, интерниране, изключване от училище и подобни.
Филетизъм или проклятие
НЯКОИ АСПЕКТИ НА ВЕЛИКОБЪЛГАРСКИЯ ШОВИНИЗЪМ
д-р Костадин Георгиев
(Продължава от миналия брой)Но при все това от тях достатъчно ясно проличава, че македонците са имали свой собствен език, различен от гръцкия”. Защо българските шовинисти така яростно отричаха и отричат съществуването на македонски език, ни подсказват следните редове: “За произхода и националността на македонците историците спорят и до днес. Мъчнотията на въпроса произтича от това, че не може да се определи точно езикът на старите македонци, какъвто те са имали и който е бил познат на Александра Вели-ки: произтича от обстоятелството, че в тяхната област се допирали илири, траки и елини и са се кръстосвали.
Читај
Календар
ПЪТЯТ НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
(По “Личности од Македонија”)


ФИЛИП II МАКЕДОНСКИ - Македонски крал (359 - 336 пр. н. е.). Държавник, вещ дипломат и военачалник, основоположник на военната и политическата мощ на македонската държава. Голямо внимание обърнал на военна-та организация в армията. Дело на Филип е създаването на прочутата македонска фаланга - войска, която по негово време била най-добрата армия на времето си. С тая фаланга, съставена от елитна пехота, въоръжена със съвременна техника и традиционна конница, Филип записал бляскави победи над източните съседи, траките, и над илирите на запад.
Читај
Стефан Требс за спорот за името
ДРАМАТИЧНА НЕПОМИРЕНОСТ СО МИНАТОТО
BBC


Професорот по историја на универзитетот Лајпциг, Стефан Требст, за БиБиСи вели дека Македонија веќе го направила својот компромис во спорот со Грција со тоа што го сменила знамето и Уставот.
„Овие понатамошни барања од Грција за промена на името се комплетно неосновани. Но има и грчка димензија која е поврзана со сериозни проблеми на идентитетот за Грците и прашањето за тоа кој е Грк е покомплицирано од тоа - кој е Македонец. Траумата од 20 век, Втората светска војна и Граѓанската војна од 1940 -те не се третираше во грчкото општество, а граѓанската војна освен идеолошката компонента имаше и етно - политичка димензија.
Читај
Филип Беке, белгиски амбасадор во Македонија:
ЈА ОЧЕКУВАМЕ МАКЕДОНИЈА ВО НАТО
(Преземено од МИМ)


Ја очекуваме Македонија во Европската унија и тогаш Белгија ќе отвори своја амбасада во Скопје, вели Филип Беке, нерезидентен амбасадор на Белгија во Македонија, кој од амбасадата во Софија го покрива регионот. Кога Македонија ќе стане членка, сите членки на Унијата, поголеми или помали, како Малта, Естонија, Луксембург ќе отворат свои дипломатски претставништва.
Јас мислам дека многу аспекти ќе му претходат на стартот на преговорите за членство. Еврокомесарот Оли Рен веќе ги постави условите и сега останува на македонската страна да одговори на тие задачи и да работи на имплементирањето на бараното. Парламентот мора да работи на тоа и во оваа специфична ситуација. Овде мора да спомнам дека НАТО е многу значајно, ние веруваме дека интеграцијата треба да биде паралелно со интегрирањето на земјата во НАТО.
Читај
Коментар
СОНИШТА СО МИРИС НА ГНИЛО
Атанас Величков


На Исток ништо ново, секој ден ги слушаме истите приказни за наводната антибугарска кампанија која се одвива на територијата на Р. Македонија. Таа кампанија според бугарскиот државен врв и нивните платеници Б. Димитров и К. Каракачанов е дело на поранешните “србокомунистички структури”, кои замислете ја имаат фатено Македонија во своите канџи. Не ни чудно дека сме сведоци на сето тоа, бидејќи бугарската државна машина неможе да ја објасни одбивноста на сите чесни Македонци кон тие безсрамни аспирации од страна на Р. Бугарија.
Читај
Од историјата на пиринскиот дел на Македонија
БОРБАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНИ ПРАВА НИКОГАШ НЕ ЗАПИРАЛА
Д-р Васил Јотевски
(Продолжува од минатиот број)Според Тодор Живков, македонската нација била формирана на антибугарска основа.
Во својот реферат Т. Живков изнел еден многу чуден заклучок кога вели: „Бугарското население во Вардарска Македонија остана под ропство подолго време и беше подложено на асимилација и притисок од страна на српската буржоазија.“ Од овој негов заклучок, ако го доведеме во корелација со македонската нација и нејзиното оформување, произлегува дека српската буржоазија, вршејќи асимилација, тоа не го правела во интерес на својот сопствен народ и нација, туку во интерес на некој трет, во случајов на македонскиот народ, односно нација.
Читај
Мислења
ПРВАНОВ И КАРАКАЧАНОВ ДВЕ ЛИЦА НА ИСТ МЕДАЛ
(Од македонскиот печат)
Бошко НацевскиБугарскиот претседател Георги Прванов својата поткованост од областа на историјата не испушти да ја демонстрира и пред шефот на македонската држава Бранко Црвенковски за време на нивната неодамнешна средба во пиринскиот град Сандански. Овој пат, најдиректно ставајќи ја во функција на софиските националистички теории, градени на антимакедонска основа. Првиот човек на бугарската држава, кој и во други пригоди манифестирал забележлив недостаток на државничка етика, застана во отворена поддршка на познатиот софиски делија Красимир Каракачанов, кој само еден ден пред тоа, во Велес, го одржа ступидниот панаѓур на големобугарштината, славејќи го споменикот на Тодор Александров, една од најконтроверзните пројави во македонската национална историја од почетоците на минатиот век.
Читај
Кон корените на македонската национална мисла
ЗА МАКЕДОНЦКИТЕ РАБОТИ
Крсте Петков Мисирков


Се покажуаше, оти сегашниiо момент iет наiнеблагоприiатен за востааiн’е. Но нашите раководци замижеа пред вистината и востааiн’ето се зафати; се зафати славно, за да се довршит плачевно и пагубно. Не беф iас сам, шчо гледаф на предвременоста на востаiн’ето. Така гледаа и мнозина друзи. Но никоi не си креваше гласот против. Критиката на држаiн’ето на комитето беше само во домашните крагои. Но она беше и безполезна па и опасна, не само за тиiе, коiи се критикуваа, ами наi после за тиiе шчо критикуваат: Комитетот беше сесилен; он имаше во своите раци живото и смртта на сите граг’ани и не приемаше никаква критика на своите постапоци. Тиiе, шчо не сет со него, сет против него и сет негои неприiатели, коiи требит да се истребат.
Читај
Најголем непријател на Македонија и Македонскиот народ
СОВРЕМЕНИОТ ВРХОВИЗАМ ТРЕБА ДА СЕ КРИТИКУВА
Климент Дејановски


„Во истиот момент кога Бугаринот почна со солзи на очи да й се радува на слободата, на својот кнез, на своите министри, во истиот тој момент, пишува Димо хаџи Димов, бугарските политички и дипломатски кругови го замислија присоединувањето на Македонија кон Бугарија...“ Иако решенијата за создавање на Сан-Стефанска Бугарија биле во спротивност со дотогашните стремежи на македонскиот народ за формирање на своја сопствена држава на Балканот, иако предизвикале силна реакција на големите држави во Европа и Балканот, бугарската држава на оваа „фикција“ ќе ја базира својата погрешна политика спрема Македонија и ќе доживува разочарувања и катастрофи.
Читај
Претходно се запишуваа и по 1.400 студенти годишно, сега бројката е само 200
ДРАСТИЧНО ОПАЃА ИНТЕРЕСОТ ЗА СТУДИРАЊЕ ВО БУГАРИЈА
(По македонскиот печат)


Интересот на македонските студенти за запишување на универзитетите во соседна Бугарија драстично е опаднат. Така, ако претходните години таму се запишувале и по 1.400 потенцијални академци од Македонија, сега оваа бројка е сведена на само 200 на годишно ниво.
За тоа како се редуцирал интересот на македонски студенти доволно е илустративен податокот дека до пред две години, на пример, на релацијата Битола - Софија секој ден оделе по четири автобуси. Сега вози само еден, но и тој е полупразен.
Читај
Интервју со академик Иван Катарџиев
СУШТИНАТА НЕ Е ВО ИМЕТО, ТУКУ ВО ИДЕНТИТЕТОТ
(Преземено од “Утрински весник”)


Мислам дека историскиот момент низ кој поминува Македонија и македонскиот народ во пресрет на самитот во Букурешт ги возбуди сите балкански национализми во врска со македонскиот национален идентитет. Суштината на проблемот не е во името, туку во националното битие на македонскиот народ. И на Грците, и на Бугарите не им одговара постоењето и афирмацијата на македонскиот идентитет како културно битие кое има свое наследство, историја, јазик и свест за својата посебност. Тој проблем не е од вчера, тој се води повеќе од сто години.
Читај
Спомени за премълчаното
ТРАГИЧНАТА СЕСТРА
Биляна Вардарска


В интервюто с литературния критик Любен Георгиев тя казва, че е свидетелствувала, че Никола Вапцаров е поет. Отбягва думата “голям” или нейни синоними. В това ни убеждава и Георги Караславов, когато в спомените си пише:
“Повечето писатели, повикани на процеса като свидетели на Младен Исаев, дали ласкави сведения за Вапцаров и като поет, и като човек. За него по-специално говорил Ангел Каралийчев. Каралийчев заявил пред съда, че смята Никола Вапцаров за най-даровития от младото поколение поети. Елисавета Багряна е отговорила положително - че го познава, че е добър човек и че е поет”.
Читај
Откритие
МАКЕДОНЦИ, МАКЕДОНЦИ, МАКЕДОНЦИ...

Когато пристигали в приемния център в САЩ, намиращ се на островчето Елис Айланд в Ню Йорк, емигрантите посочвали своето име, фамилия, държавата, от която произхождат, региона (града или селото), възрастта и т.н. Допълнително декларирали и етническата си принадлежност.
Във връзка с последното, голям интерес представляват отговорите, давани от емигранти от Македония в графата за етническа принадлежност. Те посочвали, че принадлежат на македонската народност (ethnicity Macedonian), различна от българската (Bulgarian), сръбската (Serbian) и, разбира се, гръцката (Greek).
Читај
Отворено писмо
ОМО “ИЛИНДЕН” - ПИРИН ДО Г-Н НИМИЦ

Не смятаме че е желателно, полезно, нито справедливо да се налага каквато и да е промяна на името на Р Македония, избрано демократично от собствените й граждани, нито да се налагат ограничения или дават ексклузивни права за използването на името Македония на когото и да е.
Изразявайки съвсем накратко нашето становище по този спор, ние Ви молим да вземете предвид при решаването му и интересите на македонското малцинство в Р България.
Читај
   НАРОДНА ВОЛЈА
Слоганот „Македонија е бугарска“ прогласен за официјална стратешка цел на Бугарија е закана по мирот
Читај
ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ВОЙВОДАТА АТАНАС ТЕШОВСКИ
Читај
Гласовете ви чуваме
Читај
Бугарија да ги изврши пресудите во корист на здруженијата на Македонците
Читај
Бугарија сака да го наметне своето видување за историјата
Читај


Јане Сандански
ЯНЕ САНДАНСКИ
(1872 - 1915)

П О К А Н А

Навършват се деветдесет и три години от убийството на най-големия македонски революционер, роден от гордия Пирин - Яне Сандански. На 20 април от 11.00 часа на поляната край Паметника на Яне Сандански в гр. Мелник ще се проведе възпоменателен македонски събор. Всички македонци и граждани са добре дошли.
Отбелязването включва:
1. Откриване на събора;
2. Изпълнения на наши народни песни и хора от певци и групи от Пиринска Македония и Република Македония;
3. Панихида на гроба на войводата край Рожен (делегация).
Заявки за участие: 0887 600 071 и e-mail omo_ilinden_pirin@yahoo.com
Организират: ОМО “Илинден” - ПИРИН, ТМО ВМРО (независима), Македонско християнско братство “Св. пророк Илия”, в. “Народна воля”.


НОВА КНИГА НА САРИСА

Излезе от печат новата книга на Сариса Параос “Седем хилядолетия македонски писмена” Тя е на 240 страници и съдържа становището на автора по редица исторически въпроси. Цената е 4 лв. Можете да я намерите в секциите на ОМО “Илинден” - ПИРИН. Телефон за информации 0898 369 050.

Македонија пее
 
ХИМНА НА Р. МАКЕДОНИЈА
Текст: Владо Малевски
Харм. Тодор Скаловски


Денес над Македонија се раѓа
ново сонце на слободата.
Македонците се борат
за својте правдини. (2 х)

От гроб станале славните јунаци
на Крушевската Република
Гоце Делчев, Питу Гули,
Даме Груев, Сандански... (2 х)

Не плачи Македонијо, мајко мила
крени глава гордо, високо.
Старо, младо, мажко и женско
на нозе се кренало (2 х)

БИСЕР БАЛКАНСКИ
Солзи сами капат прости ми
тешки се ко твојте планини
плаче срце од три страни
што крвави многу години.

Рефрен:
Е е е еј Македонијо
ти си Бисер Балкански
сплоти Пирин Егеј син
со бистри води вардарски.

Само една има вистина
има една Македонија
делете ја парчете ја
пак ќе биде наша најмила.

Рефрен: ................

Македонци на глас запејте
македонско оро играјте
мајка мила спомнете ја
жива била Македонија.

Рефрен: ................

Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting