Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Срещи
ТИ МАКЕДОНЕЦ ЛИ СИ?
Ставро Клисурски


Работата ми беше свързана с много командировки. Веднъж, след като пообиколих Фжна България, трябваше да мина през София и Кфстендил, преди да се завърна в родния Фгозапад. В автобуса за столицата намерих свободно място до една жена - по-възрастна от мен, скромно облечена. И както става в подобни случаи, поведохме разговор. Започнахме от времето, поговорихме за безработицата, за цените... Тези, които са пътували често, знаят, че човек при случайни срещи в автобус или влак се отпуска и понякога споделя неща, които и пред близките си премълчава. Мисълта, че едва ли пак ще срещнеш този събеседник, те успокоява, а нуждата да споделиш някоя радост, болка или обида те подтиква да поговориш с непознат. Стига да е добър слушател. Та съвпаднахме си с моята спътница, в София взехме автобуса за Кфстендил и си подумахме от душа.
По едно време, пътувайки към Кфстендил, жената се вгледа в мен. Запитах я:
- Какво, нещо те смущава ли?
- Не, просто си мисля...
- Какво?
- Искам да те питам ти македонец ли си?
Постреснах се. Времената за нас, македонците, бяха мътни. А пък и не бяхме отваряли ни дума за народността. Но ми стана неудобно да я лъжа.
- Да. Как позна?
- Нали вече ти казах, че се занимавам с т. нар. куфарна търговия. Действам предимно в Македония. И не знам как стана това, но вече чувствам македонеца от километър.
- Как така?
- Не мога да ти обясня. Нещо в тялото, в главата, в погледа, в начина на говорене ми подсказва кой е македонец. Не, не, не зная точно какво е, но изклфчително рядко се обърквам. Но... веднъж сбърках и една жена ми се обиди, когато я попитах дали е македонка. По-нататък в разговора ни спомена, че е родом от Гоцеделчевския край. И излезе, че или аз сбърках, или тя не си знаеше произхода. Знам ли? Има нещо във вас, което не го осъзнавате. То ви е в кръвта - едно чувство за скромност, за доброта, за неподчинение, за достойнство. Трудно е да се определи... Но недей си мисли, че всички сте ангелчета. И между вас има византийци. И то какви!
- А ти каква си?
- Знам ли! Родена съм в Тракия, работила съм из Северна България, сега живея в Кфстендил. Но не знам каква съм. Пишат ме българка и ме увещават, че корените ми са в Азия. А ако корените ми са в Азия и идвам оттам, каква славянка съм тогава!? А някои познати ми казват, че приличам на тракийка. Какво да ти кажа. Важното е преди всичко да бъдеш човек. Но се оказва, че това е най-трудното нещо на този свят. Трудно е да се родиш човек, да израснеш и да минеш през живота като човек, да възпиташ децата си в човещина. Да ги убедиш, че за да бъдат достойни хора, необходимо е преди всичко да зачитат достойнството на околните. Да не се страхуват от нищо и от тях никой да не се страхува. Страхът е най-срамното и долно нещо в човешката душа. Защото този, който внушава страх, не е човек. Не е и изрод. Нещо по-долно е. Затова страхът е оръжието на слабите, на лъжците, на потисниците, на лакомите за пари, слава и величие, на насилниците.
Помълчахме. Неусетно пристигнахме и всеки пое по своята житейска пътека. Така и не разбрах откъде тази обикновена жена черпеше толкова мъдрост. А дали пък беше обикновена?
Няколко години минаха оттогава. Пътувам непрекъснато, но все не могат да се пресекат пътищата ни. Надявам се пак да се срещнем. С времето избледня в съзнанието ми нейният образ. Но интересно как и досега чувам гласа й: “Ти македонец ли си?... Не знам каква съм... Най-трудно е да бъдеш човек!”
И ей така - между другото - срещаме добри и мъдри хора и се разминаваме с тях може би завинаги. А в краката ни постоянно се пречкат някакви “по-долни от изроди” и вгорчават делниците ни.
И докога ще бъде така?

Врати се назад   Врати се горе
   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ЕКСЕЛЕНЦИИ, МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ИСТОРИСКА РЕАЛНОСТ, ФАКТ
Читај
ТЕМПИРАНА БОМБА НА БАЛКАНОТ
Читај


Вечна памет

ДЕН НА ГЕНОЦИДА

На 13 септември се навършват 84 години от Вартоломейските нощи, започнати в Горноджумайско и обхванали цяла Пиринска Македония и България, в които около 180 македонски революционери и публицисти загубиха живота си в акция, организирана от хората на Иван Михайлов и българските власти. Македонските организации в България са избрали този ден като възпоменание за геноцида, извършван от страна на екстремисти и българските власти срещу македонското движение в България. Този ден е също така символ на предателството на българските медии към принципите на журналистиката и тяхното съучастничество не само в тогавашните убийства, но и в преследването и оклеветяването на македонските активисти тогава и днес. Нека на този ден всички сведем глави и се помолим за душите на загиналите и за да дойде краят на антимакедонската политика в България!

Ново издание
Излезе от печат книгата на Ангел Динев

“ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ“

Излезе ново издание на вече легендарната книга на Ангел Динев “Илинденската епопея”. Излязла още в царска България, след идването на власт на Тодор Живков тя повече не е преиздавана в България и днес е библиографска рядкост. Авторът Ангел Динев е роден в с. Смоквица, Гевгелийско, на 1 октомври 1891 г. - - - умира в Скопје на 17 февруари 1952. Активен деец и ръководна фигура във ВМРО (об) за България, той през 1935/6 г. издава “Македонски вести”, в които смело защищава истината за самобитността на македонската нация. След 1944 г. взема активно участие в дейността на македонската емиграция в България и се изявява като последователен критик на опитите на някои среди да представят македонската нация като нещо случайно, ново и ограничено само в границите на Вардарска Македония. Динев е и един от основоположниците на македонската историческа наука заедно с Васил Ивановски. Автор е на книгите “Македонските славяни”, “Илинденската епопея” и “Политическите убийства в България.”
“Илинденската епопея” се смята за едно от най-добрите изследвания за епохата, базирано, освен на богата документация, също така и на множество свидетелства на участници в събитията.
“Илинденската епопея“ е на 400 страници. Цената й е 8 лв. Можете да я намерите в секциите на ОМО “Илинден”-ПИРИН. Телефон за информации 0898 369 050.

Дарение
БЛАГОДАРНОСТ!
Нашите редовни читателии спомоществoватели Костадин Пачов (от САЩ) и Лефтер Манче (Канада) направиха дарения и абонация за вестника: първият в размер на 300 американски долара, а вторият - 300 канадски долара.
Редакцията на вестника благодари на дарителите за патриотичния жест и пожелава здраве, щастие и дълголетие на тях и на семействата им.
СЛАВЧО КОВАЧЕВ, една от жертвите на михайловисткия погром на 13. 09. 1924 г., оставил в наследство следния

ПОЛИТИЧКИ КАТЕХИЗИС НА МАКЕДОНСКИТЕ ФЕДЕРАЛИСТИ

- Ја сакам неизмерно Македонија повеќе од се друго на светот.
- Верувам постојано во нејзиното скорешно ослободување.
- Сметам само на нашите сопствени сили.
- Не верувам во интервенциите на големите сили.
- Ќе се трудам да ја придобијам општествената јавност за нашата кауза.
- На моите сонародници од другите националности и на нивните сонародници во соседните балкански држави ќе гледам како на родени браќа.
Никогаш нема да заборавам дека македонското прашање ќе се реши само со заедничките усилби на македонските националности и на балканските народи.
- Отворено и постојано ќе го проповедам федеративниот лозунг: Независна Македонија, како рамноправен член на Балканската федерација.
- Неизмерно верувам дека само во обединувањето на вистинските македонски сили е нашиот спас.
- Непоколебливо ќе го следам возвишениот полет на првоапостолите на македонската слобода: да го чуваме македонското ослободително дело далеку од политичките борби на балканските држави.
- Никогаш нема да дигнам рака против мојот идеен противник, туку секогаш ќе се стремам да го придобијам за федеративната идеја само со перото и со зборот.
- Најсовесно ќе дејствувам материално и морално на македонските организации кои за девиза ја имаат: Независна Македонија, како рамноправен член на Балканската федерација.
- Секогаш и секаде ќе се чувствувам и нарекувам Македонец, гордеејќи се со тоа симболичко име, без да го заборавам ни за миг нашето национално потекло.
- Секогаш ќе се трудам да го чувствувам поблиску тупкањето на моето чисто мкедонско срце и да се огледам во мојата кристална македонска душа.
- Пет минути од деноноќието ќе и ги посветам на маченицата Македонија, за да се соочам со мојата македонска совест за да се уверам за последен пат дека е безначајно она што досега сум го сторил за неа.
- При секое легнување ќе му ги упатам моите неизмерни и топли молитви на македонскиот Бог, за да ја излее својата штедра милост над моите намачени браќа и сестри во поробена Македонија, за што поскоро да ги усреќи со реализирање на нашата лелеана мечта: слободна и независна Македонија.


Македонија пее
 
МАКЕДОНИЈА
Нека знае Европа
Нека чуе сиот свет

Како зрак од сонце
Како мирис од цвеќе
Ти си наш најубав цвет (2)

Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
За тебе живееме
Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
Вечно ќе те чуваме

Нека знае Европа
Нека чуе сиот свет

Колку љубов носиш
Колку даваш сила
Од тебе нема помила (2)

Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
За тебе живееме (2)

Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
Вечно ќе те чуваме (2)

Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
За тебе живееме (2)

СЕ СОБРАА КОМИТИТЕ
Се собрале комитите (2)
ќе ми одат суво поле (2)
напред оди војводата (2)
војводата Јордан Пиперка. (2)

Ќе ми фаќат Мемет Изин (2)
ќе ми го чекаат Алил Паша (2)
што ја грабил руса Стојна (2)
руса Стојна од Мало Црско. (2)

Проговара војводата (2)
да слеземе долу Брезово (2)
да го венчаме Алил Паша (2)
за невеста остра сабја. (2)Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting