Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Живот в тъмнина
ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ВИНАТА
БОЙКО ТИХОВ


ОТКРАЙ време има хора, които правят всичко възможно да прехвърлят своя вина на други членове от обществото. Така са се родили приказките “Крадецът вика дръжте крадеца”, “Болен здрав носи”, “От болната глава на здравата” и ред още такива. В известен смисъл те се отнасят и за нас, македонците. За какво става реч?

Лично съм гледал и слушал от телевизионни екрани или съм чел в разни издания, че сме били невежи, че сме страдали от невежество, не сме знаели историята си, празниците си, забележителните си дати и личности и т. н. От една страна, тези, които ни обвиняват в тези грехове, са прави, че не знаем много неща. От друга страна, възниква въпросът защо не ги знаем.
Живеем в една страна, която ни отрича. За пред света заявява, че всеки има право да се самоопределя към кой етнос принадлежи.
Но така ли е в действителност? След като се самоопредели като македонец, човек рискува да бъде извикан в полицията и да дава обяснения защо е такъв. И се чуват призиви да си ходим в Македония или да ни разстрелват по улиците. Е, как можеш в такава обстановка да обогатяваш знанията си, за да не си невежа?
В България има много езикови училища. Могат да се изучават най-различни езици. Но македонски език не може! Защото го няма, както твърдят разни неграмотници, лъжци и демагози. За различните езици има учебници, аудио- и видеоматериали, има курсове, учители... За македонския език не! Той бил западно наречие на българския език. Добре де, дайте тогава възможност да научим говора и правописа на това западно българско наречие. Защо и това ни се забранява?
Преди време един съсед ме помоли да помогна на малката му дъщеря да си напише домашното. Съгласих се с удоволствие. Беше необходимо един текст от Родопите, около 10 - 15 реда, да бъде преведен на нормален книжовен български език. Почнах да чета и да си блъскам главата - нищо не разбирах! Не можах да помогна. Детето ми отправи поглед, пълен със съжаление, превъзходство и злорадство: “Виж, татко, и той не знае!” След няколко дни разбрах, че друг е успял да дешифрира езиковата загадка. Но някой да е видял някъде да се изучава книжовният македонски език, щом той е българско наречие, и да изпадне в моето положение? Не е! И няма да види!
Когато една държава има някакъв голям празник, останалите страни я поздравяват, изпращат телеграми, делегации, журналисти, които да отразят събитието... Или пък стават съпричастни, ако я постигне някаква беда. А за Македония се мълчи. Как един трудов човек, останал безработен или пък затъпял от работа, може да получи някаква информация, ако вестниците и телевизиите не само си траят, но и поднасят дезинформации, лъжи, нелепости и какво ли не само и само да представят Македония и македонците по света в най-черни краски?
Всеки е изпитвал неприятното чувство да изпадне в тъмнина. Гледаш си вечер телевизия и изведнъж... токът спира. Чакаш известно време, пък или станеш да намериш свещ и кибрит, или поне да се промъкнеш до тоалетната. Протягаш ръце и опипом, опипом тръгваш стъпчица след стъпчица из собственото си жилище. И си късметлия, ако не се хакнеш я в някоя врата, я в ръба на маса, гардероб или шкаф. И си безкрайно щастлив, когато лампите пак светнат.
Така е и с нас, македонците, в страната, в която живеем. Живеем в тъмнина. И опипом търсим истината, грешим, трудно ни е, но не се отказваме. Ровим да намерим нещо писано за Македония, да чуем дума на македонски. И търсейки поне пътечка в тъмата, се блъскаме болезнено ту в някой върховист, ту в някой духовен наследник на терорист и убиец, ту в жаден за власт тъп македономразец, ту в покорен съдия, за когото законът, честта, достойнството и истината са абстрактно понятие, ту в здраво залостената врата на медиите, или пък в сезиратор(и) или (бивши?) агенти на ДС, окопали се във властта! А тези, които ни са спрели “тока”, си седят на светло, забравили какво е диалог, подиграват ни се и ни наричат невежи. Не чувстват, че освен всичко друго са и престъпници. И не е необходимо да са някакви просветени създания. Не! Всеки неграмотник, всеки профан може по всяко време да напише статия, да издаде книга, да лъсне от телевизионния екран, да стане голям политик, ако ругае македонците, хвърля кал по тях и по Македония, измисля нови “исторически истини”.
Друг е въпросът, когато македонец, симпатизант на македонците или просто честен човек с правдивото си слово бръкне в мръсната черна душица на някои върховисти или националисти, и те го обвинят в невежество. Просто защото ги поставя в безизходица с неоспорими факти и в своето безсилие те не намират друг аргумент, за да оправдаят своите лъжи и фалшификации. И бягат от диалога!
А да говорим ли за това, колко книги на македонци са конфискувани на границата с Македония? На македонци, български граждани и живеещи в България, опитващи се да се промъкнат скришом с писмено македонско слово! И същите тези, които убиват у македонците жаждата за знания, после със садистично удоволствие разправят, че сме невежи, без да отбелязват факта, че самите те в повечето случаи са вещи само във фалшификациите, лъжите, подлостта, мръсотиите и насилието!
И става така, че именно тези, които ни държат в тъма, ни обвиняват в неща, за които те са виновни. И не само че са виновни - колкото повече ни потискат, толкова повече и те понижават своите знания и човешки качества. С това допринасят простащината да залива нашето общество. Простащината в делничните и деловите ни отношения, в киното, в телевизията, в културата, в образованието - навсякъде...

КРАЙНО време е да се намерят честни и смели хора, които да ударят през ръцете всеки, който протяга зловещи пръсти да угаси светлината на когото и да било. Защото, ако тъмнината стане тотална, то тогава ще стане лошо за всички - независимо дали са македонци, българи или други, дали са учени или пишещи терористи и съчинители на история, дали са честни или мошеници. А без светлина няма прогрес, няма живот, няма бъдеще. Затова да пазим Слънцето, независимо че и по него има петна!

Врати се назад   Врати се горе
   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ЕКСЕЛЕНЦИИ, МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ИСТОРИСКА РЕАЛНОСТ, ФАКТ
Читај
ТЕМПИРАНА БОМБА НА БАЛКАНОТ
Читај


Вечна памет

ДЕН НА ГЕНОЦИДА

На 13 септември се навършват 84 години от Вартоломейските нощи, започнати в Горноджумайско и обхванали цяла Пиринска Македония и България, в които около 180 македонски революционери и публицисти загубиха живота си в акция, организирана от хората на Иван Михайлов и българските власти. Македонските организации в България са избрали този ден като възпоменание за геноцида, извършван от страна на екстремисти и българските власти срещу македонското движение в България. Този ден е също така символ на предателството на българските медии към принципите на журналистиката и тяхното съучастничество не само в тогавашните убийства, но и в преследването и оклеветяването на македонските активисти тогава и днес. Нека на този ден всички сведем глави и се помолим за душите на загиналите и за да дойде краят на антимакедонската политика в България!

Ново издание
Излезе от печат книгата на Ангел Динев

“ИЛИНДЕНСКАТА ЕПОПЕЯ“

Излезе ново издание на вече легендарната книга на Ангел Динев “Илинденската епопея”. Излязла още в царска България, след идването на власт на Тодор Живков тя повече не е преиздавана в България и днес е библиографска рядкост. Авторът Ангел Динев е роден в с. Смоквица, Гевгелийско, на 1 октомври 1891 г. - - - умира в Скопје на 17 февруари 1952. Активен деец и ръководна фигура във ВМРО (об) за България, той през 1935/6 г. издава “Македонски вести”, в които смело защищава истината за самобитността на македонската нация. След 1944 г. взема активно участие в дейността на македонската емиграция в България и се изявява като последователен критик на опитите на някои среди да представят македонската нация като нещо случайно, ново и ограничено само в границите на Вардарска Македония. Динев е и един от основоположниците на македонската историческа наука заедно с Васил Ивановски. Автор е на книгите “Македонските славяни”, “Илинденската епопея” и “Политическите убийства в България.”
“Илинденската епопея” се смята за едно от най-добрите изследвания за епохата, базирано, освен на богата документация, също така и на множество свидетелства на участници в събитията.
“Илинденската епопея“ е на 400 страници. Цената й е 8 лв. Можете да я намерите в секциите на ОМО “Илинден”-ПИРИН. Телефон за информации 0898 369 050.

Дарение
БЛАГОДАРНОСТ!
Нашите редовни читателии спомоществoватели Костадин Пачов (от САЩ) и Лефтер Манче (Канада) направиха дарения и абонация за вестника: първият в размер на 300 американски долара, а вторият - 300 канадски долара.
Редакцията на вестника благодари на дарителите за патриотичния жест и пожелава здраве, щастие и дълголетие на тях и на семействата им.
СЛАВЧО КОВАЧЕВ, една от жертвите на михайловисткия погром на 13. 09. 1924 г., оставил в наследство следния

ПОЛИТИЧКИ КАТЕХИЗИС НА МАКЕДОНСКИТЕ ФЕДЕРАЛИСТИ

- Ја сакам неизмерно Македонија повеќе од се друго на светот.
- Верувам постојано во нејзиното скорешно ослободување.
- Сметам само на нашите сопствени сили.
- Не верувам во интервенциите на големите сили.
- Ќе се трудам да ја придобијам општествената јавност за нашата кауза.
- На моите сонародници од другите националности и на нивните сонародници во соседните балкански држави ќе гледам како на родени браќа.
Никогаш нема да заборавам дека македонското прашање ќе се реши само со заедничките усилби на македонските националности и на балканските народи.
- Отворено и постојано ќе го проповедам федеративниот лозунг: Независна Македонија, како рамноправен член на Балканската федерација.
- Неизмерно верувам дека само во обединувањето на вистинските македонски сили е нашиот спас.
- Непоколебливо ќе го следам возвишениот полет на првоапостолите на македонската слобода: да го чуваме македонското ослободително дело далеку од политичките борби на балканските држави.
- Никогаш нема да дигнам рака против мојот идеен противник, туку секогаш ќе се стремам да го придобијам за федеративната идеја само со перото и со зборот.
- Најсовесно ќе дејствувам материално и морално на македонските организации кои за девиза ја имаат: Независна Македонија, како рамноправен член на Балканската федерација.
- Секогаш и секаде ќе се чувствувам и нарекувам Македонец, гордеејќи се со тоа симболичко име, без да го заборавам ни за миг нашето национално потекло.
- Секогаш ќе се трудам да го чувствувам поблиску тупкањето на моето чисто мкедонско срце и да се огледам во мојата кристална македонска душа.
- Пет минути од деноноќието ќе и ги посветам на маченицата Македонија, за да се соочам со мојата македонска совест за да се уверам за последен пат дека е безначајно она што досега сум го сторил за неа.
- При секое легнување ќе му ги упатам моите неизмерни и топли молитви на македонскиот Бог, за да ја излее својата штедра милост над моите намачени браќа и сестри во поробена Македонија, за што поскоро да ги усреќи со реализирање на нашата лелеана мечта: слободна и независна Македонија.


Македонија пее
 
МАКЕДОНИЈА
Нека знае Европа
Нека чуе сиот свет

Како зрак од сонце
Како мирис од цвеќе
Ти си наш најубав цвет (2)

Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
За тебе живееме
Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
Вечно ќе те чуваме

Нека знае Европа
Нека чуе сиот свет

Колку љубов носиш
Колку даваш сила
Од тебе нема помила (2)

Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
За тебе живееме (2)

Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
Вечно ќе те чуваме (2)

Македонијо ти си се што имаме
Ти си песна и радост
Сонце и младост
За тебе живееме (2)

СЕ СОБРАА КОМИТИТЕ
Се собрале комитите (2)
ќе ми одат суво поле (2)
напред оди војводата (2)
војводата Јордан Пиперка. (2)

Ќе ми фаќат Мемет Изин (2)
ќе ми го чекаат Алил Паша (2)
што ја грабил руса Стојна (2)
руса Стојна од Мало Црско. (2)

Проговара војводата (2)
да слеземе долу Брезово (2)
да го венчаме Алил Паша (2)
за невеста остра сабја. (2)Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting