Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
Традиционен собир
ЧЕТВРТА СРЕДБА НА ДЕЦАТА БЕГАЛЦИ ВО СКОПJЕ
(По македонскиот печат)


Од 17 до 19 jули продолжи четвртата Светска средба на децата-бегалци во Скопjе, на која дојдоа илјадници македонски страдалници за да ја поделат својата мака и да решат што да преземат во заштита на своите права.

“Егзодусот од пред 60 години е длабока и неизлечлива рана врз македонскиот национален и духовен организам“, порача архиепископот охридски и македонски г.г. Стефан од Торонто. Во пораката до учесниците на четвртата Светска средба на децата-бегалци од Егејскиот дел на Македонија, во која посакува собирот да биде апел до сите мирољубиви и правдољубиви луѓе и народи за да го слушнат гласот на совеста и човековото достоинство за онеправданите и прогонети Македонци и, конечно, да им се даде неотуѓивото право врз нивните родни места и имоти. Поглаварот на МПЦ вели: „За жал, оние што го извршија невиденото злосторство и денес продолжуваат да копаат по нашите рани. Откако уништија се’ што беше таму македонско или ги потсетуваше на нас, Македонците, еве, продолжуваат и со неприфаќање на вековното име на нашата древна татковина и со негирањето на се’ што е наше македонско. И не само таму, туку, еве, посегнуваат и овде, на просторот од Република Македонија, па и насекаде до каде што не’ има како Македонци“.
Нивниот закон на силата, како што вели г.г. Стефан, поддржан и од оние кои некогаш учествуваа и во поделбата на Македонија, што потоа придонесе многубројни семејства да се преселат во други краеви, па се’ до Црно Море, тие и денес, пак со „аргументите“ на својата „демократија“ и со поддршката на истите непријатели на нашата вистина, продолжуваат со тиранијата врз нас и врз се’ што е наше македонско.
Во рамките на Светската средба, во Македонската академија на науките и уметностите се одржа научен симпозиум „60 години од егзодусот“ на кој голготата на 28.000 македонски деца за време на Граѓанската војна во Грција ја објаснуваа 19 историчари.
Историчарот Никола Жежов смета дека писмената комуникација меѓу двајцата премиери нема да ги врати наназад преговорите со Грција, бидејќи станува збор за имотноправно прашање кое не засега во нив.
Беа направени средби во народното собрание на Р Македонија, и со премиерот на Р Македонија и беше посетен Лешочкиот манастир.

Средбите поминаа со много чувства и спомени, со многу срдечност и живи спомени. Беше примена декларациjа од средбата, коjа ќе биде доставена до сите релевантни институции.

Врати се назад   Врати се горе
   НАРОДНА ВОЛЈА
С ТОДОРЖИВКОВСКИ ИНАТ СРЕЩУ ПРАВАТА НА ЧОВЕКА
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
ЕКСЕЛЕНЦИИ, МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ИСТОРИСКА РЕАЛНОСТ, ФАКТ
Читај
ТЕМПИРАНА БОМБА НА БАЛКАНОТ
Читај


ЕПОПЕЯ НА МАКЕДОНСКИЯ НАРОД

НИКОЛА КАРЕВ
 
ДАМЕ ГРУЕВ
“Заклевам се в името на своята чест и пред Бога, че вярно и честно ще служа на интересите на своята татковина Македония...“ (Клетва при встъпване във ВМРО)
 
 
Македонија пее
 
БОЈОТ ЗАПОЧНАЛ...
Бојот започнал горе Kрушево,
горе Крушево, на Мечкин камен. (2)

Таму се бие тој славен јунак,
тој славен јунак, тој Питу Гули. (2)

Жените плачат децата пиштат,
а крв се лее, на Мечкин Камен. (2)

Тој Питу Гули славен јунак беше,
славно загина за Македонија. (2)

ГОРДА МАКЕДОНКА
Вистина е мила мамо вистина
среќна сум мамо Македонка
со душа и срце распеана
на ден Илинден родена
Гоцева лична убавица.

Рефрен:

Да пеам да играм да горам да бликам
се ќе сторам мајко да те имам
во тага и солзи, во радост и среќа.

Дали сум пиринка, егејка, вардарка
јас сум, јас сум Македонка.

Вистина е мила мамо вистина
горда сум мамо Македонка
ко Пиринско цвеќе расцутена
со Егејско сонце огреана
од Вардарска вода полеана.

Дали сум пиринка, егејка, вардарка
јас сум, јас сум Македонка.

СЕ ЗАПАЛИ ПИЛЕ ТРЕНО
Се запали пиле Трено одајчето, (2)
одајчето пиле Трено варосано,
варосано пиле Трено - падросано.

Не ми е жал пиле Трено за одајчето, (2)
тук’ ми е жал пиле Трено за чекмеџето. (2)

Внатре беа пиле Трено тапиите, (2)
тапиите пиле Трено од момите. (2)

Поезия
ВЕРНИЯТ ПЪТ
На вас, безсмъртни илинденци!
Дори като затворник зад решетка
или на път към слънчев необят,
сърцето разговаря с равносметка
на извървяното през този свят.

Повехне ли от ужас свободата,
животът е трагедия на роб,
че заедно приличат на тревата,
която плаче над забравен гроб.

Но тъжна безизходица е жажда
сърцето на доброто да тупти
и даже в поражение да ражда
величие и то да му шепти: -

През кървав ад душата ми премина
и може да разказва мълчешком,
че който носи болка за Родина,
той в нея ще намери своя дом.

Съдбата ми завинаги е твоя
като прегърната от две ръце,
че нищичко си няма, Майко моя,
освен едно премръзнало сърце.

В душата ми пищяха ветровете
на всички тиранични времена,
защото аз отглеждах вековете,
които търсят път от светлина.

Аз идвам от далечните ти рани
и нося неугасваща звезда,
че минах под илинденски камбани,
които възвестяват свобода.

Аз минах през разбитите окови
на дългото мълчание от страх
и тръгнах през изсъскани отрови
и бъдещи виелици от прах.

Аз вчера бях спасителна пътека
за още неизгряла красота
и гледах от сълзата на човека
как утре се усмихва пролетта.

Сърцето верен път е извървяло
в огромното световно колело,
когато на Родината е дало
поне това, което е могло!
АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting