Infinite Menus, Copyright 2006, OpenCube Inc. All Rights Reserved.
ДРЖАВИ КОИ НЕ ГИ ПОЧИТУВААТ ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА СЕ НЕДЕМОКРАТСКИ И НАСИЛНИЧКИ

ГО ИМА ЛИ ГРЦИJА МОРАЛНОТО ПРАВО ДА БИДЕ ЧЛЕНКА НА ЕУ

ЈАН ПИРИНСКИ

Претензијата на Грција да й одредува и наметнува ново име на Република Македонија не се само апсурдни, туку и безобѕирно цинични. Тврдењето дека таа земја демократичноста, со која се фали, ја има наследено уште од антиката е докажана лага. Зашто во практика Грција не ги признава ниту правата на човекот, ниту оние на националните малцинства.

Како доказ за оваа констатација е потребно да се припомнат некои основни моменти, што се содржат во Меѓународната повелба за правата на човекот и реалната политичка положба во која се наоѓа македонското малцинство во оваа земја. Од овој документ може да се види колку Грција ги почитува овие принципи, кои ги гарантираат правата на човекот. И така, за да се зацврсти верата во темелните права на човекот, потврдени од Обединетите Нации и Статутот на Организацијата на Обединетите Нации државите членки на 10 декември 1948 г. ја усвоија Општата декларација за правата на човекот. Всушност таа претставува патоводител на човековиот прогрес, бидејки го става во сила заложениот во Статутот принцип согласно кој почитувањето на правата на човекот е општа грижа на сите влади и сите народи. Како документ од првостепено значење Општата декларација беше следена од уште три документи, кои и дадоа правна сила: Меѓународниот договор за економските, социјалните и културните права, Меѓународниот договор за граѓанските и политичките права и Факултативниот протокол кон неа. Со нивното влегување во сила во 1976 г. Меѓународната повелба за правата на човекот стана реалност. Овие документи ги задолжуваат државите што ги имаат ратификувано, да ги признаваат и почитуваат правата и слободите на човекот.
Денес веќе се договорени повеќе од 60 спогодби и многу други документи, вклучувајќи ја Европската конвенција за правата на човекот, а исто така и Рамковната конвенција за заштита на правата на националните малцинства. Ги посочувам конкретно овие документи бидеќи сметам дека тие директно ги опфаќаат идеите на Европската унија. Бидејќи и врз основа на принципот за човековите права и слободи и правата на малцинствата е изградена и политичката платформа на Унијата, а нејзините членки се задолжени стриктно да ја применуваат. А Грција, членката на ЕУ дури ја нема ни ратификувано Рамковната конвенција!
На базата на овие регулативи Македонија го поседува светото право сама да го одредува своето име. Во таа смисла никоја држава, меѓу кои и Грција, не може да и диктира и наметнува друго име на Република Македонија, освен она што го одбрале нејзините граѓани. Ќе биде парадоксално и смешно, ако овие принципи, кои ја имаат силата да ги заштитат правата и слободите на секоја одделна личност во светската заедница, да немаат сила да ги заштитат истите права и слободи на цел еден народ!
По поделбата на Македонија во 1913 година Грција се докажа како брутална држава која примени фашистички и расистички методи и тотален геноцид над македонското население. Илјадници Македонци беа протерани од своите родни места, многу беа избиени, а на нивно место беа населени колонисти од Азија. Зошто Грција ги изврши овие злостори? Каква беше целта?! Најверојатно за да го „исчисти“ Егејот од Македонци. И зошто? За да тврди денес, дека во Грција нема Македонци. Или ако има такви, тие се „славофони Грци“. Да, но Македонците преживеаја наспроти грчките ѕверства. Денес во Грција постои македонска партија „Виножито“, која е членка на европската алијанса и најблизок соработник на ОМО „Илинден“ - ПИРИН. Да, тоа се Македонци. А друга голема армија од протерани Македонци од Егејот денес го креваат високо својот глас Грција да им ги врати имотите и да им даде право да живеат во своите родни места. Одговорните европски лидери треба да ја разберат вистинската причина поради која Грција така брутално инсистира Македонија да го смени своето уставно име и зашто не им дозволува на Македонците да ги посетат своите родни места. Зашто Грција не само што не ги почитува правата на човекот, туку применува тотален геноцид над Македонците. Во таков случај изводот е само еден – каде има насилство, нема демократија.

Европската унија треба без бавење да го разгледа ова важно прашање и со полна сила да ги примени приципите кои ги гарантираат правата на човекот во Грција. Време е Унијата да ги разбере лисичините игри на Грција, кои се во спротивност со европската политичка стратегија, која ги штити правата на човекот и на националните малцинства.

Врати се назад   Врати се горе
   НАРОДНА ВОЛЈА
КОЙ УНИЩОЖАВА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИСТИНИ? КОЙ ПРАВИ КОЩУНСТВО В БОЖИЯ ХРАМ?
Читај
КЪМ ВЪПРОСА ЗА НАРОДНОСТТА НА СТАРИТЕ МАКЕДОНЦИ
Читај
„...НЕ МОЖЕХ ДА СИ ОБЯСНЯ ОМРАЗАТА ИМ КЪМ МЕН ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ СЪМ МАКЕДОНЕЦ“
Читај
МЕМОРАНДУМОТ НА МАНУ, МПЦ-ОА И УКИМ ПОВИКУВА НА ОДБРАНА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ
Читај
СО БЛЕДСКИОТ ДОГОВОР БУГАРИЈА ПРИЗНАЛА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК, НАРОД И МАКЕДОНЦИ, СЕ ШТО ДЕНЕСКА СПОРИ
Читај


66 години, откакто ги убиха

Там е моята родна земя. Там е моят хайдушки Пирин... с очи, забити далеч в простора, чертае с остър поглед границите на моята родина – до Шар, до Егея, до Родопите и Рила.
(Из “Попътни бележки”)
 
Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза.
(Доклад при учредяването на Македонския литературен кръжок)
Безсмъртни стихове за Нея
Р О Д И Н А
Над тебе Пирин
издига гранити,
обвити във сиви мъгли.
Орли над бедни села размахват крила
и хала в полята пищи.

А бяха години,
когато невинно люлеха ме празни мечти.
Животът бе ведър и лесен,
животът бе щедър и песен бе ти.

Но ето -
преминах през дим,
през масло и машини,
преминах през гнет и тегло -
вред, където се борят за хлеб.

И нещо се счупи във мене.
Простенах от болка,
но бех без изход.
Погледнах надире
и плюх озлобено и в теб,
и в самия живот.

Сега си ми близка,
по-близка от майка дори,
но днеска ме плиска
ненужно пролетата кръв,
насън ме души площадния кървав двубой
на твои герои,
платени със чужди пари.
Тежи ми, Родино,
кошмарно жестоко тежи димещата кръв
и аз ще те питам -
всичко това за теб ли бе нужно,
кажи?

Вред мрак.
И в мрака - тегло и робия.
Глад.
Остана стотици години назад.
А нейде живота пулсира,
израства завод
след завод,
бръмчат пропелери...
А моят народ
работи,
умира,
както в дълбоката бронзова ера.

Аз пак те обичам,
Родино на Гоце и Даме,
защото израснах,
защото закрепнах във Теб.
И нося в сърцето си младо
тревожното знаме и вечния устрем
на всички без покрив и хлеб.
НИКОЛА ВАПЦАРОВ
 
Македонија пее
 
БИЛЈАНА ПЛАТНО БЕЛЕШЕ
Билјана платно белеше
на охридските извори.
Оздола идат винари,
винари белограѓани.

„Винари, море винари,
кротко терајте карванот,
да не ми платно згазите,
платното ми е даровно,/2
за свекор и за свекрва
за девер и за јатрва.“

„Билјано моме убаво,
ако ти платно згазиме
со вино ќе го платиме/2
и бела лута ракија.“

„Винари море винари,
не ви го сакам виното,
тук’ ви го сакам момчето,
што напред тера карванот,
што носи февче над око,
а мене гледа под око“.

Момчето ни е свршено,
за него вино носиме,
Билјано, моме убаво
за него вино носиме“.

НА СТРУГА ДУЌАН ДА ИМАМ
Што ми е мило ем драго
на Струга дуЌан да имам./2

Рефрен:
Оф леле, леле, либе ле,
срцето ми го, џанам, изaоре!/2

На Струга дуќан да имам,
на кепенците да седам./2

Рефрен:.........

На кепенците да седам
струшките моми да гледам/2

Рефрен:.........

Струшките моми да гледам
кога ми одат на вода./2

Рефрен:.........

Над мойта земя в небето опира Пирин и мурите в буря илинденски приказки пеят
НИКОЛА ВАПЦАРОВ
 
Поезија
 
П И Т А М
Посвещавам на
д-р Благой Гущеров и
Йордан Василев


Край мурите вековни
пътеката извива,
по нея вдъхновени
вървиме ние трима.

По стръмното задъхан
за изворчето питам,
за Гоцева дружина
да зная още искам.

Разказвайте, другари,
открит е хоризонта -
за млади и за стари
достойна е борбата.

От знаме македонско
изгрява ясно слънце.
Издигнато високо
над Яне и над Гоце.

И викна ми сърцето
сред красотата дивна,
че има македонци
и с тях - и ние трима.

Пътеката хайдушка
легенди ще разказва,
а Гоцевата пушка -
музеи ще показват.

ХЕЙ, НИКОЛА
Ето слънцето изгряло -
пуска стадото навън.
Гринго лае, агне бяло
носи на гърба си трън.

Хей, Никола, зимен вятър
люшка твоя труден ден.
Аз ти казвам, куме Петър,
вечно да си вдъхновен.

Край гори и край поляни
кротко стадото пасе.
Мокри, кални, уморени -
всички топъл дом зове.

Ето слънцето изгрява,
стадото пред теб върви
и сърцето ти запява,
че си още силен ти.

Б Ъ Д Е Щ Е
Едно детенце македонец
на дансинга само отива.
До него с фото млад японец
предлага снимка да направи.

Детето с гордост македонска
погледна към баща си кротко.
То музика отново иска
и снимката държи високо.

И днес детето по-голямо
израсна с вяра македонска.
То носи слънцето на рамо
от век на век и чак до днеска.

ПЕТЪР СТОЕВ


Our Name is Macedonia

ОМО ’Илинден’ - ПИРИН

Macedonian Human Rights Movement International

European Free Alliance

 
НачалнаЗа насАрхивЗа врзакаЛинкове
© 2007-2020 Народна Волја - Всички права запазени.
This website is hosted and under development by: TJ-Hosting